20 millió USD befektetést kapott a magyar AImotive, ezzel Európa legnagyobb tőkét vonzó önvezető szoftver cége lett

20 millió dollár befektetést kapott a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásokat szállító AImotive, ezzel Európa önvezető autó startup élmezőnyének legjobban feltőkésített tagja lett – jelentette be a társaság. A korábbi befektetésekkel együtt így az AImotive tőke ereje 75 millió dollár – azaz 23 milliárd forint – fölé emelkedett. A befektetési kört a scaleupok finanszírozására specializálódott Lead Ventures vezette és a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. illetve a korábbi körök nemzetközi befektetői csatlakoztak.

20 millió USD befektetést kapott a magyar AImotive, ezzel Európa legnagyobb tőkét vonzó önvezető szoftver cége lett

A 2015-ben Kishonti László által alapított társaság az önvezetés ma elérhető legfejlettebb területeire fókuszál, alapítása óta azon dolgozik, hogy mindenki számára elérhető rendszereket dolgozzon ki. A cég fejlesztéseinek jelentős részét magyarországi központjában végzi, emellett jelenleg már három kontinensen képviselteti magát irodákkal. Az AImotive közel 200 felkészült szakembert foglalkoztat, közöttük Európa egyik legnagyobb mesterséges intelligencia kutatócsoportját. A társaságnak Európa több országában, Amerikában és Japánban is futnak a különleges érzékelőkkel felszerelt tesztautói, és a legnagyobb autóipari partnerekkel dolgozik együtt.


Az AImotive most friss forrásbevonással újabb komoly tőkéhez, összesen 20 millió dollárhoz jutott. A befektetés részben a vezető befektető Lead Ventures egyik tőkealapjától érkezett, amelyet az MFB Invest és a MOL finanszíroz, részben pedig a Pénzügyminisztérium alá tartozó, elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozását támogató Széchenyi Tőkealap-kezelőtől. A társaságban rejlő potenciált mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a korábbi körök pénzügyi és szakmai befektetői, köztük a Bosch és a Samsung is újra részt vállalt a fejlesztések további finanszírozásában. A társaság főbb tulajdonosai az alapítók és a dolgozók mellett a Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Prime Ventures, Inventure, Samsung Catalyst Fund, Draper Associates, Day One Capital, Cisco Investments, Nvidia, Tamares Group.


Ezzel a befektetéssel az AImotive a hazai piacon jelenleg a legtöbb kockázati tőkét bevont startupjává vált. Mindezt ráadásul a COVID-19 által okozott gazdasági visszaesés időszakában, ami egyértelműen mutatja, hogy mekkora a piaci kereslet a cég megoldásaira az automatizáció területén. A befektetőket és a piaci szereplőket az is ösztönzi, hogy az önvezető szoftverek piaca 2050-re 50 milliárd dollár értékűre nőhet.

Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor


„Magyarország egyre fontosabb szerepet tölt be az elektromos és önvezető járművek fejlesztésében, ez a magyar gazdaság versenyképességét és gyorsabb ütemű újraindulását is segíti” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: „az ágazathoz kapcsolódó kutatás-fejlesztések világszínvonalat képviselnek, ezért a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel segíti az ezen a területen működő vállalkozásokat.”

 

„Az, hogy az AImotive még a jelenlegi helyzetben is sikeresen tudott tőkét emelni tükrözi azt, hogy milyen átfogó szakmai elismerés övezi a fejlesztéseinket. Termékeink valós problémákra kínálnak a mai napon is elérhető és megfizethető megoldásokat és nemcsak jövőbeli sikereket ígérnek. Ezt a befektetőink is felismerték, többek között ezért is szavaztak nekünk bizalmat” – mondta Kishonti László, az AImotive alapító vezérigazgatója.

 
„Az AImotive sikere annak a filozófiának köszönhető, hogy a csapat egyszerre teljeskörűen, modulárisan és platformfüggetlenül közelít meg egy komplex problémát, továbbá az önvezetés több aspektusával is foglakozik a szimulációtól a chip tervezésig” – mondta Galácz Ábel, a tranzakció vezető befektetője, a Lead Ventures vezérigazgatója.

Teljeskörű megközelítés

Az élvonalbeli önvezetési technológiák témakörében a cég profilja három fejlesztési területre bontható, és mindhárom területen kiemelkedő eredményeket ért el. A fejlesztések sikerét jelentős részben a három fejlesztési irány egymást támogató jellege adja. 


Az aiDrive platformfüggetlen moduláris szoftvercsomag. A rendszer szenzorok segítségével navigál, illetve automatikus képfeldolgozás és mesterséges intelligencia algoritmus segítségével reagál a megváltozott környezetre. A szoftvercsomag képességeit folyamatosan fejlesztik és ebben az aiSimre keresztelt virtuális szimulációs környezet segít. A szimulátor eredetileg a cég belső fejlesztése volt, de az iparági kereslet fokozódása miatt most már önálló szolgáltatásként is értékesítik, jelenleg ugyanis a szimuláció révén tesztelhető legpontosabban az önvezető jármű technológia, és annak biztonsági paraméterei. Az aiSim az első olyan virtuális tesztkörnyezet, amely az önvezetés tesztelését a szigorú autóipari szabványok elvárásainak megfelelve támogatja. Az AImotive a hardver területén is komoly tapasztalatot szerzett.

Az aiWare olyan beágyazott mesterséges intelligencia gyorsító, melynek hatékonysági mutatója a versenytársakhoz képest kiemelkedő. Ez azért fontos, mert az önvezetés egyik legjelentősebb kihívását ma a processzorok és chipek gyorsasága, kapacitása és áramfogyasztása jelenti. Az AImotive 2019 októbere óta szoros együttműködésben dolgozik a NextChip-pel, aki bejelentette az aiWare integrálását a következő generációs Apache5 Imaging Edge processzorába. A három párhuzamos fejlesztéssel az AImotive felkészült arra, hogy a vezetésautomatizáció bármely területén segíteni tudja az autógyártók munkáját.

Látványos eredmények a gyakorlatban

A társaság több felhasználási területen látványos eredményeket ért el. A tavaly ősszel bemutatott önműködő parkolási megoldása egyedülálló módon, a garázsban infrastrukturális beruházások nélkül tudja átvenni a parkolási feladatokat. Vezetésautomatizációs szoftverük pedig lényegében alkalmas bármely autópályán a teljes útvonalon önállóan vezetni, így akár Budapestről Bécsig közbeavatkozás nélkül eljutni.


Az újonnan szerzett tőkét a cég termékeinek hazai továbbfejlesztésére, a nemzetközi jelenléte erősítésére, új irodák nyitására és autóipari partnerei lokáis támogatásának elmélyítésére fogja elsősorban fordítani, hogy még közelebb kerüljön eredeti célkitűzéséhez: az önvezető rendszerek ne csak luxuskategóriás járművekben legyenek elérhetőek, hanem eljussanak minél szélesebb tömegekhez.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Rendkívüli közgyűlést tart a Delta Technologies

Rendkívüli közgyűlés összehívásáról határozott a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Delta Technologies Nyrt. igazgatósága. A szeptember 20-án tartandó közgyűléssel a társaság célja a részvények mielőbbi tőzsdei bevezetéséhez szükséges lépések megvalósítása.
2021. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Tovább bővült a használatautó-piac

A magyar használtautó-piacon 464 700 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 3,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Jó Autók.hu csütörtökön az MTI-vel a DataHouse előzetes adatai alapján.
2021. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Új járműveket állított forgalomba a Volánbusz Somogyban

A Volánbusz Zrt. 24 új autóbuszt állított forgalomba Somogy megyében - tájékoztatta a társaság közleményben szerdán MTI-t.
2021. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,1 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg igali üzemében a Pek-Snack

Két beruházásnak köszönhetően több mint 40 százalékkal növelte igali sütőipari üzemének kapacitását a Pek-Snack. Magyarország és a közép-európai régió meghatározó látványpékség-hálózata új, automatizált gyártósort és kelesztő-sokkoló egységet állított üzembe, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően. A 350 embernek munkát adó cég versenyképesség-javító fejlesztéseinek köszönhetően új közép-európai piacokon is megjelenik, mégpedig Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában.
2021. 08. 19. 05:00
Megosztás:

A Hyatt felvásárolja az Apple Leisure Groupot

A Hyatt Hotels Corporation bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött egy vezető luxusüdülő-kezelési, utazási és vendéglátási szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport, az Apple Leisure Group (ALG) készpénzben történő felvásárlásáról 2,7 milliárd dollárért. Az ügylet zárására várhatóan 2021 negyedik negyedévében kerül sor - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2021. 08. 19. 00:05
Megosztás: