2024-től a villamosenergia-tárolás is társasági adókedvezményt ér

Az őszi adócsomag több területen is újrahangolta az energiahatékonysági beruházások után igénybe vehető kedvezmények rendszerét a társasági adó esetén. Néhány új fogalom bevezetése és a változó kedvezménymértékek mellett az igazi újdonság, hogy 2024-től társasági adókedvezmény vehető igénybe a villamosenergia-tárolók létrehozását célzó beruházások esetén is – hívta fel a figyelmet a Mazars nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló.

2024-től a villamosenergia-tárolás is társasági adókedvezményt ér

A 2022-ben kezdődött energiaválság természetessé tette, hogy a vállalkozások minden korábbinál tudatosabban figyelnek az energiafelhasználásra, és intenzíven dolgoznak az energiahatékonyságot javító fejlesztéseken, beruházásokon. Ez a korábbiaknál több lehetőséget ad a vállalatoknak a társasági adókedvezmények területén, hiszen az új szabályozással az eddig adókedvezménnyel érintett energetikai modernizációra vonatkozó beruházások köre is bővült, illetve 2024-től már társasági adókedvezmény vehető igénybe a villamosenergia-tárolók létrehozását célzó beruházások után is – közölte dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere. A szakember jelezte, hogy a január 1-jétől érvényes változások szerint a kedvezmény a beruházás évében vagy a következő adóévben, illetve az azt követő 5 éven keresztül érvényesíthető

„Ez az új adókedvezmény a beruházás jelenértéken elszámolható költségének legfeljebb 30 százaléka vagy 30 millió eurónak megfelelő forintösszeg lehet. Viszont sem fejlesztési adókedvezménnyel, sem az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményével együtt nem vehető igénybe. Az adókedvezmény akkor érvényesíthető, ha a villamosenergia-tároló energiájának évi legalább 75 százalékát közvetlenül összekapcsolt megújulóenergia-termelő létesítményből nyeri” – emelte ki a legfontosabb részleteket dr. H. Nagy Dániel.

Fontos szempont, hogy az adókedvezmény igénybevételének első évére vonatkozó társasági adóbevallás időpontjában az adózóknak már rendelkezniük kell érvényes és hatályos hálózati csatlakozási és hálózathasználati szerződéssel. „Vagyis az időzítés rendkívül fontos. Az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó szándék ugyanis csak a beruházás kezdetét megelőzően jelenthető be a Pénzügyminisztérium honlapján elérhető nyomtatványon” – tette hozzá dr. H. Nagy Dániel. Mint mondta, az adókedvezményhez kapcsolódó részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendeletre azonban még várni kell.

Régi-új beruházási kedvezmények

A Mazars partnere újdonságként értékelte az épületekre irányuló energiahatékonysági beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódó adókedvezményt. Ez akkor vehető igénybe szintén hat éven át, ha a beruházás eszköztől függően 10-20 százalékos javulást eredményez az épület primerenergiában mért energiahatékonyságában. A primerenergia is új fogalom: az olyan megújuló és nem megújuló forrásból származó energiát jelenti, amely nem esett át átalakításon vagy feldolgozási eljáráson. A primerenergiára vonatkozó hatékonyságváltozás igazolásához, ezáltal az adókedvezmény igénybevételéhez az adózóknak szükségük van a kezdeti primerenergia-igényt és annak várható csökkenését igazoló energetikai tanúsítványra. Az ehhez kapcsolódó adókedvezmény általános mértéke (a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen számítva) nem haladhatja meg az elszámolható költség 15 százalékát vagy 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

Az alternatív beruházások adókedvezménye

Szintén az őszi adócsomag része, és már 2023. december 1-jétől hatályos változás, hogy az energiahatékonysági beruházások után igényelhető társasági adókedvezmény esetén a szabályozás bevezette az alternatív beruházás és felújítás fogalmát, amely alapján nem a teljes beruházási költség jelenti az adókedvezmény alapját, hanem kizárólag az a többletköltség, amelyik kifejezetten az energiahatékonysághoz köthető – hangsúlyozta dr. H. Nagy Dániel.

A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szakértője üdvözölte, hogy a jogszabály konkrét szabályokat tartalmaz az alternatív beruházás értékének kiszámításához és az elszámolható költségek körének megállapításához. Ezzel egy időben az adócsomag 15 millióról 30 millió eurónak megfelelő forintösszegre emelte az igénybe vehető adókedvezmény mértékét. Az elszámolható költségek százalékában kifejezett általános korlátja Budapesten változatlanul 30 százalék, az ország többi részén 45 százalék. De ha az adózó a költségeket az energiahatékonyságot javító beruházás esetén alternatív beruházás vagy felújítás alkalmazása nélkül számolja el, az adókedvezmény mértéke legfeljebb ezen mértékek fele lehet.

„A már végrehajtott beruházás és felújítás tekintetében is megengedőbbé váltak a szabályok. A már elfogadott, de még nem hatályos uniós szabványnak való megfelelés érdekében akkor is igénybe vehető az adókedvezmény, ha az érintett beruházást legfeljebb 18 hónappal a szabvány hatályba lépése előtt befejezték” – húzta alá dr. H. Nagy Dániel. A szakértő felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az adókedvezmény nem vehető igénybe, ha a beruházás kapcsolt energiatermelés, távfűtés, távhűtés támogatására vagy fosszilis tüzelőanyaggal (így például földgázzal) működő energiatermelő tárgyi eszköz telepítésére irányul.

Épül-szépül Nagykörű

Lombkoronaház és -sétány épült a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Nagykörűben több mint 646 millió forintból - közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 02. 27. 11:30
Megosztás:

Többet költünk a mesterséges intelligenciára

A Deloitte előrejelzése szerint a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó vállalati kiadások 30 százalékkal emelkednek az idén a 2023-as 16 milliárd dolláros becsült értékről.
2024. 02. 27. 11:00
Megosztás:

Kedvezett az előző év a REGIO számára

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. 21,421 milliárd forint forgalmat bonyolított le tavaly a 110 milliárd forintra tehető teljes játékpiacon.
2024. 02. 27. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 02. 27. 10:00
Megosztás:

A Manta Network (MANTA) partnerkapcsolatot kötött a Beoble-lel, a Pyth Network (PYTH) szövetséget kötött a Yolo Games-szel, a KangaMoon (KANG) pedig 50%-kal emelkedett

Ahogy forrósodik a hangulat a kriptó-térben, számos kriptóhálózat és ökoszisztéma jelentős stratégiai szövetségeket köt. Ilyen szövetség például most a Manta Network (MANTA) együttműködése a Beoble-lel a közösségi élmény fokozása érdekében. További érdekes fejlemény, hogy a Pyth Network (PYTH) is integrálódott a Yolo Games-szel a pontosabb piaci előrejelzésekért. Közben a KangaMoon (KANG) történelmi pillanatokra készül a globális meme-coin szektort felborítva. Egyedi jellemzőivel a KangaMoon útja a csúcs felé indult.
2024. 02. 27. 09:45
Megosztás:

Folytatódhat a bizonytalan mozgás a tőzsdén

Folytatódhat a bizonytalan mozgás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
2024. 02. 27. 09:00
Megosztás:

A Helium (HNT) 179,4%-kal emelkedik, a Flare (FLR) 22,5%-kal nő, a Meme Moguls (MGLS) pedig 90%-os ROI-t ad, és akár 100x-es kriptó lehetsára nő

A Helium (HNT) 179,4%-os árfolyamnövekedést mutat idén (YTD), ami jelentős érdeklődést váltott ki azok körében, akik diverzifikálni szeretnék portfoliójukat. Ráadásul a Flare (FLR) kriptó is mutatott egy hatalmas, 80,6%-os emelkedést az elmúlt 30 napban egyedül, ami óriási ugrásnak számít. Mindeközben a Meme Moguls (MGLS) 100-szoros ROI-t ígér, mivel a projekt hamarosan elindul, hiszen az előértékesítésének hatodik szakaszánál tart. Ma áttekintjük mindegyik projektet, hogy lássuk, milyen potenciál van benük, és megvizsgáljuk, hogy melyik kriptovaluta nyújthatja a legjelentősebb ROI-t.
2024. 02. 27. 08:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az indexek az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 02. 27. 08:30
Megosztás:

Egy Solana (SOL) milliomos, aki elsők között fektetett Render (RNDR) tokenbe, most ezt jósolja a következő 100x-os kriptónak

Egy Solana (SOL) milliomos, aki híres a korábbi okos befektetéséről a Render (RNDR) érmébe, most egy új token, a Pullix (PLX) felé fordította figyelmét. Fontos megjegyezni, hogy ez az új token a sikeres előértékesítés utolsó fázisában van, így a korai befektetők kedvezményesen juthatnak hozzá a tokenekhez a következő hónapban esedékes nyilvános start előtt. Nézzük meg, miért lehet, hogy ez a milliomos valami nagy dolgot vár a Pullix (PLX) esetében.
2024. 02. 27. 08:17
Megosztás:

Saját áramot használ a Magyar Suzuki

A Suzuki esztergomi gyárában saját napelemparkot adtak át, a közel 800 millió forintos beruházás a vállalat éves energiaszükségletének 6-7 százalékát fedezi - közölte a cég kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 27. 08:00
Megosztás:

A Hungary Helps Program Csádban tevékenykedik

A Hungary Helps Csádban nyújtott segítségéről beszélt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.
2024. 02. 27. 07:30
Megosztás:

Újra átadta a Budapesti Értéktőzsde a rangos Kochmeister díjat

Az egyesült államokbeli CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) ismét megrendezte hagyományos, egyetemisták körében meghirdetett, angol nyelvű részvényelemzési versenyét. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő vetélkedő keretében az első két helyezett a Budapesti Értéktőzsde patinás elismerésével, a 2004 óta átadásra kerülő Kochmeister-díjjal gazdagodott, valamint a győztes csapat kvalifikálta magát a március hónapban megrendezendő régiós elődöntőre, melyet siker esetén a régiós középdöntő követheti. Emellett a BÉT az első két helyezettet összesen 500 000 forint pénzjutalommal díjazta.
2024. 02. 27. 06:30
Megosztás:

Az emelkedő fizetések tehetik megfizethetőbbé a folyamatosan dráguló albérleteket

Ahogy a lakáspiaci forgalmat, az albérletpiacot is befolyásolja a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. Az fővárosi kerületekre, Budapest egészére és a vármegyeszékhelyeknek helyet adó járásokra vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban - derül ki az ingatlan.com saját adatain és a KSH kereseti statisztikáin alapuló készült friss elemzéséből, amely több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe.
2024. 02. 27. 06:00
Megosztás:

Babaváró hitel-boom lesz 2024-ben

Nagyot mentett az életkori szigorítás miatt előrehozott igénylések száma a babaváró 2023-as piacán. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024. eleje 3 okból is egész biztosan a legnépszerűbb családtámogatási termékről fog szólni.
2024. 02. 27. 05:30
Megosztás:

Lakásbiztosítási kampány: kulcsszerepben a független alkuszok

Hivatalosan pénteken veszi kezdetét az első lakásbiztosítási kampány, melynek keretében gyakorlatilag minden lakástulajdonos felülvizsgálhatja jelenlegi lakásbiztosítását. A koncentrált figyelem hatására akár több százezer lakásbiztosítást is lecserélhetnek az ügyfelek. A kampányban kiemelt szerep jut a független alkuszoknak: az eddig jellemző 20 százalék helyett márciusban a lakásbiztosítási szerződések akár 50 százalékát is a biztosítások összehasonlítását lehetővé tevő közvetítőkön keresztül kötik majd – jelzi előre a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 02. 27. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj pénztár tag vagy? Akkor ennek örülni fogsz!

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 02. 27. 04:30
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás: