2024-től jöhet az új csok. De ki lehet majd rá jogosult?

Ismert, hogy 2024-től a nagyobb településeken megszűnik a csok, ekkortól kizárólag az ötezer lakosúnál kisebb, úgynevezett preferált településeken lesz elérhető a módosított falusi csok. Ugyanakkor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nemrég azt nyilatkozta, hogy már dolgoznak egy új, hatékonyabban működő támogatási rendszeren a nagyobb településeken élők számára, amelyet szerinte nevezhetünk akár csok plusznak (csok+) is. Az új rendszer jövő évi bevezetéséig azonban maradnak a jelenlegi feltételek, míg 2024-től már az új támogatás lesz elérhető. A Bankmonitor szakértői elemezték, hogy az eddig megismert csok és babaváró módosítások tükrében vajon mire számíthatunk majd az új csok-nál.

2024-től jöhet az új csok. De ki lehet majd rá jogosult?

Nőhet a támogatási összeg

A „városi” csok jövő évi kivezetése melletti egy kormányzati érv az volt, hogy jelenlegi formájában nem képes hatékonyan segíteni a családok otthonhoz jutását. Ez annyiban érthető, hogy az elmúlt három évben például Budapesten 629 000 forintról 885 000 forintra nőtt a használt lakások átlagos négyzetméterára a KSH szerint.

Ez a fővárosban csaknem 41 százalékos drágulást jelent, de a legolcsóbbnak számító észak-magyarországi régióban például 60 százalék felett volt az áremelkedés három esztendő alatt. Az új lakások még drágábbak, például Budapesten 2020 első negyedéve óta 754 000 forintról 1 222 000 forintra emelkedett az újépítésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterár.

Ezek szerint a fővárosban egy 70 négyzetméteres használt lakás csaknem 62 millió forintba kerül, még egy hasonló új ingatlanért 86 millió forintot kell fizetni. Ehhez képest egy használt lakás megvásárlására gyerekszámtól függően 0,6 – 2,75 millió forint, míg egy új lakáséra 0,6 – 10 millió forint kapható, ami legjobb esetben is a vételár elenyésző részére elegendő.

Az sem jelent megoldást, ha a család a csok támogatás mellé kamatmentes babaváró kölcsönt és maximum 3 százalékos kamatú csok hitelt is igényel, hiszen ezek maximális összege együttesen legfeljebb 35 millió forintot tesz ki. Az állami támogatás és a támogatott hitelkonstrukciók természetesen piaci lakáshitellel is kiegészíthetők, ám itt korlátozza a lehetőségeket, hogy a szükséges összegű hitelekhez magas igazolt jövedelem szükséges, amit a legtöbb család nem tud teljesíteni. (A nettó igazolt jövedelem legfeljebb 50, illetve 60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre attól függően, hogy a jövedelem alatta van a 600 000 forintnak, vagy eléri azt.)

Nem véletlenül döntött úgy a kormány, hogy jelentősen növeli jövő évtől a preferált kistelepüléseken elérhető falusi csok összegét, ami így gyerekszámtól függően 0,6-10 millió forint helyett 1-15 millió forint támogatást jelent majd egy vásárlással egybekötött korszerűsítés és/vagy bővítés esetén. Pedig a kistelepülések ingatlanárai lényegesen alacsonyabbak: a pest megyei községekben például 75 százalékkal alacsonyabb a használt lakások átlagos négyzetméterára mint Budapesten, de a dél-alföldi községek és a vármegyeszékhely Szegeden négyzetméterárai között például 84 százalékos a különbség.

Ezért, ha a kormány valóban hatékonyan kívánja támogatni a városokban élő családok otthonhoz jutását, akkor az új rendszer támogatási összegeit a falusi csok-hoz hasonlóan jelentősen meg kell emelnie.

Fontosabb lesz a vállalt gyerek

A kormányzati kommunikációban többször elhangozz az is, hogy az új támogatási rendszernek hatékonyabban kell segítenie a gyerekvállalást, ami a jelenlegi csok esetében nem teljesül. Ez ugyanis meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt igényelhető, a támogatási összeget illetően pedig nem tesz különbséget közöttük a jogalkotó. Vállalt gyerek esetében annyi megkötés van, hogy ezt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a pár legalább egyik tagja még nem múlt el 40 éves, míg meglévő gyerekre kortól függetlenül akár egyedülálló szülők is kérhetik a csok-ot.

A Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a 2024-től induló új csok esetében a gyerekvállalás jogosultsági feltétel lesz, így szűkülhet az igénylők köre. Ugyanakkor a 40 éves felső korhatárt lecsökkenthetik 30 évre, ám ez a feleségre vonatkozhat majd, hasonlóan a babaváróhoz. Ez tulajdonképpen a vállalt gyermekre igényelhető, megelőlegezett csok némileg átalakított, megemelt összegű változata lehetne.

Mi lesz a támogatott lakáshitellel?

Jelenleg a legalább két gyermek után csok támogatást igénylők kérhetik a legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt (úgynevezett csok hitelt) is. Jelenleg a kölcsön maximális összege két gyerek után 10 millió forint, míg három gyerekre 15 millió forint finanszírozáshoz lehet hozzájutni. Kölcsönről lévén szó itt természetesen feltétel, hogy a bank hitelképesnek minősítse az igénylőket.

A Bankmonitor szakértői szerint ez a konstrukció megmaradhat – adott esetben a maximális kölcsönösszeg még emelkedhet is-, ugyanakkor a csok támogatás átalakulásával a jogosultak köre szűkülhet.

Nagy kérdés a csok-hoz kapcsolódó kedvezmények sorsa

Kérdés egyelőre a csok támogatáshoz kapcsolódó egyéb kedvezmények sorsa, mint például a csok-kal vásárolt ingatlant érintő illetékkedvezménye, vagy az új lakások 5 százalékos áfájának, valamint az építkezés 27 százalékos áfájának 5 millió forintig történő visszatérítése. Ezek idén még biztosan elérhetőek, ám jó esély van rá, hogy szűkebb kör számára 2024-ben is elérhetők lesznek, hiszen komoly segítséget jelentenek az otthonteremtéshez.

Nem lesz akkora hatása az ingatlanpiacra

Azzal, hogy a babaváró hitel igénylésének felső korhatára 2024-től 40-ről 30 évre csökken jövő évtől, a konstrukció iránt érdeklődők 60 százaléka várhatóan nem lesz jogosult rá. Egy kifejezetten gyermekvállalásra fókuszáló csok esetében ugyancsak jelentősen szűkülne a jogosultak köre, így a támogatások nem erősítenék jelentős mértékben az ingatlanpiac keresleti oldalát, vagy nem lesz komoly árfelhajtó hatása. Ez azért volna fontos, mert így a kormány úgy támogathatná a gyerekvállalást, valamint a gyerekvállalást tervező fiatal párok otthonhoz jutását, hogy közben nem lehetetleníti el azok helyzetét sem, akik támogatás nélkül vásárolnának lakást.

Egymillió eurós humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak az EU

Az Európai Unió egymillió eurós (mintegy 390 millió forint) humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak a lakosság megsegítésére a monszun okozta áradásokat követően - közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.
2023. 09. 26. 00:30
Megosztás:

Magyar alkotás zsebelte be a legjobb film díját a pármai fesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d'Argento díjat A játszma című filmért a pármai filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 26. 00:05
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 09. 25. 23:30
Megosztás:

Afrika mutatkozik be a PONT Fesztiválon, a Múzeumkertben

Többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományok lesznek megismerhetők az ingyenes PONT Fesztiválon október 14-én, szombaton a Múzeumkertben.
2023. 09. 25. 23:00
Megosztás:

A Hgroup S.p. A. együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casával

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa) - közölte a Duna House Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 22:30
Megosztás:

Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az EB

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.
2023. 09. 25. 22:00
Megosztás:

Románia támogatja Georgia európai integrációját

Románia támogatja Georgia európai integrációs törekvéseit, és azt reméli, hogy ebben előrelépés történhet az Európai Tanács decemberi ülésén - mutatott rá Nicolae Ciuca, a kétkamarás román parlament szenátusának elnöke hétfőn Bukarestben, miután tárgyalt Salva Papuasvilivel, a georgiai parlament elnökével.
2023. 09. 25. 21:30
Megosztás:

Aratnak az okoseszközös fizetések, óránként több mint 5500 tranzakciónál tartanak

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az okoseszközös fizetések havi összege júniusban lépte át a 30 milliárd forintot, majd júliusban, augusztusban is bőven meghaladta ezt a szintet. A magyar piacon elsőként a K&H-nál megjelent Google Pay-fizetések összege idén augusztusban megközelítette a 12 milliárd forintot, az Apple Pay-fizetéseké pedig majdnem elérte a 22 milliárd forintot.
2023. 09. 25. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 25. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zárták a hétfőt a tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 09. 25. 20:00
Megosztás:

A borágazat uniós szakpolitikája elmarad a környezetvédelmi és versenyképességi célkitűzésektől

Aggályos a szőlőtermesztőkre vonatkozó tervezett uniós intézkedések hatása, a borágazat uniós szakpolitikája nemcsak hogy elmarad a környezetvédelmi célkitűzésektől, de intézkedései az ágazat versenyképességét sem célozzák meg közvetlenül - derült ki az Európai Számvevőszék hétfőn közzétett jelentéséből.
2023. 09. 25. 19:30
Megosztás:

Visszaesett a Hell Energy bevétele

Az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. árbevétele a korábbi évek dinamikus növekedése után az idei első fél évben csak kismértékben emelkedett, míg a pénzügyi eredmény soron elkönyvelt jelentős vesztesége miatt visszaesett az adózott nyeresége.
2023. 09. 25. 19:00
Megosztás:

A Számvevőszék szerint szabályszerű az energetikai hivatal víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján szabályszerű volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása az ellenőrzött időszakban.
2023. 09. 25. 18:30
Megosztás:

A vezető papírok közül egyedül az OTP emelkedett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 09. 25. 18:00
Megosztás:

15.2%-kal nőttek a bérek júliusban

Júliusban 15.2%-os növekedést mutatott a bérdinamika, a hónapban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt a teljes munkaidőben, a munkáltatók teljes körénél foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 385 600 forinton állt.
2023. 09. 25. 17:00
Megosztás:

Nem készül több Lego újrahasznosított műanyagból

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél - jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.
2023. 09. 25. 16:30
Megosztás:

Kriptopénz előértékesítés?

Elmondjuk hogyan működik!
2023. 09. 25. 16:15
Megosztás:

Varga Mihály uniós adózási elvekről egyeztet magyarországi vállalatvezetőkkel

Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 16:00
Megosztás:

A minilakások népszerűsége töretlen

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, tíz-húsz négyzetméter közötti minilakások, ezek a kis alapterületű ingatlanok szűk, de annál jelentőségteljesebb részt foglalnak el a hazai ingatlanpiacból - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 15:30
Megosztás:

Figyelj az útlezárásokra az M0-s autóúton és az M5-ös autópálya szakaszán

Burkolatjavítás miatt félpályás és teljes útlezárásra kell számítaniuk az autósoknak az M0-s autóút és az M5-ös autópálya csomópontjában október közepéig - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 15:00
Megosztás: