415 Ft-os Euró árfolyamot jósol a szakértő

A héten közzétett 2024-es devizapiaci kitekintésében az iBanFirst globális deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltató áttekintést ad a következő év várható fő trendjeiről, segítve ezzel a nemzetközi kereskedelmet folytató vállalatokat a 2024-es devizakockázat-kezelési stratégiájuk kialakításában.

415 Ft-os Euró árfolyamot jósol a szakértő

Magyar Forint (HUF) előrejelzés 2024-re

Magyarország egyre nagyobb kihívásokkal teli gazdasági helyzettel néz szembe: 2023 végére egyre biztosabb a recesszió, a GDP -0,4%-os visszaesése várható éves viszonylatban. A belföldi kereslet visszaesése a gazdaság minden szegmensében, különösen a kiskereskedelmi forgalomban és a feldolgozóiparban érzékelhető. Ennek oka a továbbra is a magas infláció.

A folyamatban lévő dezinfláció ellenére a maginfláció várhatóan eléri a 10%-ot az év végére, a fogyasztási kiadások pedig nem mutatnak élénkülést a továbbra is negatív reálbér-növekedés miatt. Jó hír, hogy az egyes termékek árszabályozásának megszűnése azonban pozitív fordulatot jelent a gyorsabb dezinfláció felé, és az EU-val kapcsolatos politikai kockázatok miatti aggodalmak is alábbhagyni látszanak.

Devizafronton a magyar forint (HUF) felkeltette a külföldi befektetők figyelmét az év elején. Mégis, tekintettel a változó gazdasági háttérre, az euró irányába történő elmozdulás várható annak stabilitása miatt. Mivel a magyar monetáris politika a közeljövőben valószínűleg nem fogja nagymértékben befolyásolni az EUR/HUF árfolyamot, az iBanFirst a kötelező tartalékráta esetleges csökkentésére számít a likviditás növelése érdekében.

Elemzők azt jósolják, hogy 2024 második negyedévének végére az euró árfolyama elérheti akár a 400 forintot is. Az iBanFirst továbbá arra számít, hogy az EUR/HUF 2024 végére fokozatosan 400 forintról 415 forint felé tolódik el.

„A magyar forint viszonylag likvid deviza. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatai szerint a magyar forint átlagos napi forgalma a devizapiacon 2022-ben 26 milliárd dollár volt. Ezzel a magyar forint a világ 20 legkeresettebb és leglikvidebb devizája közé tartozik.” – mondja Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési igazgatója.

EUR/USD előrejelzés 2024-re

A gazdasági fundamentumok alapján az iBanFirst elemzői úgy értékelik, hogy az euró még mindig túl drága a dollárhoz képest, és a valós érték közelebb van az 1,03-1,05 körülihez. A piaci konszenzussal ellentétben az iBanFirst elemzői kétségbe vonják, hogy az amerikai dollár jelentősen leértékelődik 2024 elején. Az amerikai gazdaság jól áll, és még ha valószínűleg lassulni is fog 2024-ben, recesszió nem várható.

Noha sok elemző a FED kamatcsökkentését jósolja az év első negyedévében, arra számítanak, hogy a monetáris politikai szünet a jelenleg vártnál tovább tart, és vonzó szinten tartja a reálkamatot az Egyesült Államokban. Ezenkívül a romló világgazdasági feltételek valószínűleg megerősítik a dollár erejét, mivel a bizonytalanság idején biztonságos valutának tekintik.

Kulcsfontosságú események, amelyek hatással lesznek az európai devizapiacokra 2024-ben

A 2023-as év végéhez közeledve és 2024-re tekintve a globális gazdaság  bizonytalan helyzete ellenére még mindig számos mutató jelezheti a devizapiac következő évi alakulását

- Új energiaválság, különösen, ha a közel-keleti geopolitikai helyzet tovább romlik. Jelenleg a válság mértéke még nem olyan súlyos, mint tavaly.

- A stagfláció visszatérése Európában, mivel a legfrissebb adatok gyenge gazdasági növekedést és a vártnál magasabb inflációt mutatnak Németországban és Franciaországban. Az Egyesült Királyság helyzete szintén aggasztónak tűnik.

- Magas recessziós kockázat az eurózónában, amelyet a Covid utáni gazdasági fellendülés, a tartós energiaválság és a túlzottan korlátozó monetáris politika határoz meg.

Hogyan érinti a devizapiaci volatilitás a magyar vállalatokat 2024-ben?

Az iBanFirst adatai alapján 2023-ban Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei az eurózónához tartozó EU-országok (Németország, Olaszország, Hollandia), a saját devizával rendelkező kelet-közép-európai országok (Lengyelország, Bulgária), valamint Kína voltak. Ezen országok mindegyikének sajátos gazdasági és monetáris dinamikája van.

2024-ben, a devizavolatilitás várható visszatérése miatt, az árfolyamok kisebb ingadozása is hatással lehet a magyar kereskedelmi vállalkozások haszonkulcsára, befolyásolva versenyképességüket a nemzetközi piacokon. Ezért létfontosságú, hogy az import-export tevékenységet folytató cégek megértsék, felkészüljenek és védekezzenek az árfolyamingadozásokkal szemben.

„A devizapiacok 2024-ben várhatóan visszatérnek a volatilis kondíciókhoz. Ennek oka számos tényező, köztük az ukrajnai konfliktus, a közel-keleti potenciális súlyos válság és az infláció körüli bizonytalanság. Fontos megemlíteni, hogy az árfolyamingadozások nem korlátozódnak a nagy multinacionális vállalatokra; bármilyen méretű vállalkozásra hatással lehetnek, beleértve a határokon átnyúló kereskedelemben részt vevő helyi kkv-kat is. Ennek fényében a vetetőknek éberen kell figyelniük a piacot befolyásoló tényezőket, és megalapozott döntéseket kell hozniuk a kockázatkezeléssel kapcsolatban” – mondja Johan Gabriels, az iBanFirst délkelet-európai regionális igazgatója.

A nemzetközi kereskedelmet folytató magyar kkv-k számára a devizapiaci volatilitás számos kihívást jelenthet:

-     Megnövekedett költségek: A volatilitás megnehezítheti az import- és exportcégek számára költségeik előrejelzését.

-     Csökkenő bevétel: Az import- és exportcégek bevétele csökkenhet, ami piaci részesedés- és nyereségcsökkenéshez vezethet.

-     Megnövekedett bizonytalanság: nehézzé válik a vállalatok számára a befektetési döntések meghozatala és a jövő tervezése.

-     A jó hírnév károsodása: A devizapiaci volatilitás megnehezítheti a vállalatok számára, hogy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, ezáltal könnyen veszíthetnek partnereik bizalmából.

Az import-export tevékenységet folytató magyar cégek számos lépést tehetnek a devizapiaci volatilitás kihívásainak mérséklésére:

-      Rendszeresen kövessék nyomon a devizapiacokat, hogy tájékozódjanak a legújabb trendekről. Ez segíteni fogja a helyi kkv-kat abban, hogy azonosítsák a lehetséges kockázatokat, és lépéseket tegyenek e kockázatok mérséklésére.

-      Készítsenek devizakockázat-kezelési tervet az árfolyamingadozások kockázatainak azonosítására és mérséklésére. A tervnek tartalmaznia kell egy fedezeti stratégiát és egyéb kockázatkezelési eszközöket is.

-      Egyeztessenek devizakezelési szakértővel, hogy az segítsen nekik kidolgozni és végrehajtani egy valutakockázat-kezelési tervet.

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás:

Miért jó az alumínium autóbeálló?

Az alumínium autóbeállók nagyszerűen ötvözik az időtállóság, a modern megjelenés és a könnyű kezelhetőség minden előnyét. Ezeken keresztül kitűnő választást jelentenek mindazoknak, akik praktikusan és egyben stílusosan kívánják megválaszolni az autójuk parkolásának kérdését.
2024. 06. 15. 19:00
Megosztás:

Pénzt takaríthatsz meg a szerszámok biztonságos tárolásával

A szerszámok megfelelő tárolása elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, legyen szó hobbiról, otthoni javításról vagy professzionális munkáról. A szerszámok rendezett és könnyen elérhető helyen történő tárolása nemcsak időt takarít meg, de megelőzi a szerszámok elvesztését és károsodását is.
2024. 06. 15. 18:00
Megosztás:

Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint) - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 15. 17:00
Megosztás:

Májusban 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban- közölte a Bamosz pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 16:00
Megosztás:

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás:

A 400 millió fős globális tartalomgyártói piacot hódítaná meg a RECnGO a vezető kínai videós hardvergyártóval karöltve

A RECnGO nevét ma már szinte mindenki ismeri, aki minőségi videós anyagok készítésével foglalkozik akár hobbi, akár profi szinten: a magyar startup forradalmi applikációja bármilyen okoseszközt képes egy gombnyomással profi videóstúdióvá változtatni. A kreatív tartalomgyártás mára egy több mint 400 millió fős globális iparággá nőtte ki magát, átlagosan pedig heti 17 órányi videót fogyasztunk a különböző platformokon. Az ebben rejlő üzleti lehetőségek szinte korlátlanok, ennek kiaknázásában pedig fontos együttműködést kötött a RECnGO. A kameratechnikai kiegészítők világpiacának 40%-át uraló kínai óriás, a SmallRig csúcskategóriás eszközei mostantól a magyar fejlesztésű alkalmazás tudásával felvértezve készíthetnek stúdióminőségű videókat bárhol, bármikor. A RECnGO ezzel közvetlen elérést kap a mintegy 70 millió kínai videós tartalomgyártóhoz, globálisan pedig még több kaput nyithat meg az együttműködés. A cél a 400 milliós globális piac minél nagyobb elérése.
2024. 06. 15. 13:00
Megosztás:

Nyílt nappal indítja a következő évadot a Radnóti Színház

Nyílt nappal indul a jövő évad szeptember 15-én a budapesti Radnóti Színházban, amely megtartotta évadzáró társulati ülését; Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, és kihirdette a következő szezon új bemutatóit.
2024. 06. 15. 12:00
Megosztás: