415 Ft-os Euró árfolyamot jósol a szakértő

A héten közzétett 2024-es devizapiaci kitekintésében az iBanFirst globális deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltató áttekintést ad a következő év várható fő trendjeiről, segítve ezzel a nemzetközi kereskedelmet folytató vállalatokat a 2024-es devizakockázat-kezelési stratégiájuk kialakításában.

415 Ft-os Euró árfolyamot jósol a szakértő

Magyar Forint (HUF) előrejelzés 2024-re

Magyarország egyre nagyobb kihívásokkal teli gazdasági helyzettel néz szembe: 2023 végére egyre biztosabb a recesszió, a GDP -0,4%-os visszaesése várható éves viszonylatban. A belföldi kereslet visszaesése a gazdaság minden szegmensében, különösen a kiskereskedelmi forgalomban és a feldolgozóiparban érzékelhető. Ennek oka a továbbra is a magas infláció.

A folyamatban lévő dezinfláció ellenére a maginfláció várhatóan eléri a 10%-ot az év végére, a fogyasztási kiadások pedig nem mutatnak élénkülést a továbbra is negatív reálbér-növekedés miatt. Jó hír, hogy az egyes termékek árszabályozásának megszűnése azonban pozitív fordulatot jelent a gyorsabb dezinfláció felé, és az EU-val kapcsolatos politikai kockázatok miatti aggodalmak is alábbhagyni látszanak.

Devizafronton a magyar forint (HUF) felkeltette a külföldi befektetők figyelmét az év elején. Mégis, tekintettel a változó gazdasági háttérre, az euró irányába történő elmozdulás várható annak stabilitása miatt. Mivel a magyar monetáris politika a közeljövőben valószínűleg nem fogja nagymértékben befolyásolni az EUR/HUF árfolyamot, az iBanFirst a kötelező tartalékráta esetleges csökkentésére számít a likviditás növelése érdekében.

Elemzők azt jósolják, hogy 2024 második negyedévének végére az euró árfolyama elérheti akár a 400 forintot is. Az iBanFirst továbbá arra számít, hogy az EUR/HUF 2024 végére fokozatosan 400 forintról 415 forint felé tolódik el.

„A magyar forint viszonylag likvid deviza. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatai szerint a magyar forint átlagos napi forgalma a devizapiacon 2022-ben 26 milliárd dollár volt. Ezzel a magyar forint a világ 20 legkeresettebb és leglikvidebb devizája közé tartozik.” – mondja Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési igazgatója.

EUR/USD előrejelzés 2024-re

A gazdasági fundamentumok alapján az iBanFirst elemzői úgy értékelik, hogy az euró még mindig túl drága a dollárhoz képest, és a valós érték közelebb van az 1,03-1,05 körülihez. A piaci konszenzussal ellentétben az iBanFirst elemzői kétségbe vonják, hogy az amerikai dollár jelentősen leértékelődik 2024 elején. Az amerikai gazdaság jól áll, és még ha valószínűleg lassulni is fog 2024-ben, recesszió nem várható.

Noha sok elemző a FED kamatcsökkentését jósolja az év első negyedévében, arra számítanak, hogy a monetáris politikai szünet a jelenleg vártnál tovább tart, és vonzó szinten tartja a reálkamatot az Egyesült Államokban. Ezenkívül a romló világgazdasági feltételek valószínűleg megerősítik a dollár erejét, mivel a bizonytalanság idején biztonságos valutának tekintik.

Kulcsfontosságú események, amelyek hatással lesznek az európai devizapiacokra 2024-ben

A 2023-as év végéhez közeledve és 2024-re tekintve a globális gazdaság  bizonytalan helyzete ellenére még mindig számos mutató jelezheti a devizapiac következő évi alakulását

- Új energiaválság, különösen, ha a közel-keleti geopolitikai helyzet tovább romlik. Jelenleg a válság mértéke még nem olyan súlyos, mint tavaly.

- A stagfláció visszatérése Európában, mivel a legfrissebb adatok gyenge gazdasági növekedést és a vártnál magasabb inflációt mutatnak Németországban és Franciaországban. Az Egyesült Királyság helyzete szintén aggasztónak tűnik.

- Magas recessziós kockázat az eurózónában, amelyet a Covid utáni gazdasági fellendülés, a tartós energiaválság és a túlzottan korlátozó monetáris politika határoz meg.

Hogyan érinti a devizapiaci volatilitás a magyar vállalatokat 2024-ben?

Az iBanFirst adatai alapján 2023-ban Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei az eurózónához tartozó EU-országok (Németország, Olaszország, Hollandia), a saját devizával rendelkező kelet-közép-európai országok (Lengyelország, Bulgária), valamint Kína voltak. Ezen országok mindegyikének sajátos gazdasági és monetáris dinamikája van.

2024-ben, a devizavolatilitás várható visszatérése miatt, az árfolyamok kisebb ingadozása is hatással lehet a magyar kereskedelmi vállalkozások haszonkulcsára, befolyásolva versenyképességüket a nemzetközi piacokon. Ezért létfontosságú, hogy az import-export tevékenységet folytató cégek megértsék, felkészüljenek és védekezzenek az árfolyamingadozásokkal szemben.

„A devizapiacok 2024-ben várhatóan visszatérnek a volatilis kondíciókhoz. Ennek oka számos tényező, köztük az ukrajnai konfliktus, a közel-keleti potenciális súlyos válság és az infláció körüli bizonytalanság. Fontos megemlíteni, hogy az árfolyamingadozások nem korlátozódnak a nagy multinacionális vállalatokra; bármilyen méretű vállalkozásra hatással lehetnek, beleértve a határokon átnyúló kereskedelemben részt vevő helyi kkv-kat is. Ennek fényében a vetetőknek éberen kell figyelniük a piacot befolyásoló tényezőket, és megalapozott döntéseket kell hozniuk a kockázatkezeléssel kapcsolatban” – mondja Johan Gabriels, az iBanFirst délkelet-európai regionális igazgatója.

A nemzetközi kereskedelmet folytató magyar kkv-k számára a devizapiaci volatilitás számos kihívást jelenthet:

-     Megnövekedett költségek: A volatilitás megnehezítheti az import- és exportcégek számára költségeik előrejelzését.

-     Csökkenő bevétel: Az import- és exportcégek bevétele csökkenhet, ami piaci részesedés- és nyereségcsökkenéshez vezethet.

-     Megnövekedett bizonytalanság: nehézzé válik a vállalatok számára a befektetési döntések meghozatala és a jövő tervezése.

-     A jó hírnév károsodása: A devizapiaci volatilitás megnehezítheti a vállalatok számára, hogy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, ezáltal könnyen veszíthetnek partnereik bizalmából.

Az import-export tevékenységet folytató magyar cégek számos lépést tehetnek a devizapiaci volatilitás kihívásainak mérséklésére:

-      Rendszeresen kövessék nyomon a devizapiacokat, hogy tájékozódjanak a legújabb trendekről. Ez segíteni fogja a helyi kkv-kat abban, hogy azonosítsák a lehetséges kockázatokat, és lépéseket tegyenek e kockázatok mérséklésére.

-      Készítsenek devizakockázat-kezelési tervet az árfolyamingadozások kockázatainak azonosítására és mérséklésére. A tervnek tartalmaznia kell egy fedezeti stratégiát és egyéb kockázatkezelési eszközöket is.

-      Egyeztessenek devizakezelési szakértővel, hogy az segítsen nekik kidolgozni és végrehajtani egy valutakockázat-kezelési tervet.

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás: