5,7 százalékos növekedéssel zárta a 2023-as pénzügyi évet az IKEA

Ma az Ingka Csoport 41,7 milliárd[i] eurós IKEA kiskereskedelmi forgalomról adott hírt a 2023-as üzleti évre vonatkozóan[ii], ami 5,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest (39,5 milliárd euró a 2022-es pénzügyi évben). A 80 éves örökségre alapozva a vállalat célja továbbra is az, hogy szebb hétköznapokat teremtsen és az IKEA elérhetőbb, megfizethetőbb és fenntarthatóbb legyen annak érdekében, hogy valóra válthassa az emberek otthoni élettel kapcsolatos álmait és elképzeléseit.

5,7 százalékos növekedéssel zárta a 2023-as pénzügyi évet az IKEA

Az elmúlt időszakot számos külső tényező befolyásolta, többek között a világjárvány, valamint a bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzet, az Ingka Csoport azonban továbbra is az IKEA azon célkitűzését tartja szem előtt, hogy szebb hétköznapokat teremtsen az emberek többsége számára. A lakberendezési inspiráció bővítése, valamint a digitális, az új és a meglévő áruházakba történő befektetések felgyorsításának köszönhetően 7 százalékkal növekedett az áruházak látogatottsága, az online részesedés pedig 26százalékra bővült (a 2022-es pénzügyi évben ez 25 százalék volt). Az új pénzügyi év elmúlt heteiben a vállalat továbbra is azon dolgozott, hogy lehetőségeihez mérten csökkentse az árait, és a következő hónapokban is ezt kívánja tenni számos termék esetében a különböző piacokon.

„Az otthoni élet minden eddiginél fontosabbá vált, és továbbra is az a cél vezérel minket, hogy valóra váltsuk az emberek álmait és elképzeléseit. Az év során befektettünk az üzleti érdekeltségeinkbe, és lépéseket tettünk az abszolút szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében is, hogy óvjuk a bolygót, amely mindannyiunk otthona. Lenyűgöz, ahogy az IKEA munkatársai valóra váltják a vásárlók kéréseit, és szorosabbra fűzik velük a kapcsolatot, amivel hozzájárulnak a célkitűzésünkhöz, és igazi partnerként segítik az otthoni élet megvalósítását. Bár bizakodón tekintek a jövőbe, fel kell készülnünk arra, hogy az előttünk álló út rögös lesz” – nyilatkozta Jesper Brodin, az Ingka Csoport vezérigazgatója.

Miközben az IKEA fennállásának 80. évfordulóját ünnepli, a vállalat egy jobb IKEA létrehozására készül: átalakítja az áruházait a vásárlói igényeket kiszolgáló hálózat kapacitásának növelése érdekében, egyúttal olyan összcsatornás kiskereskedővé válik, amellyel a vásárlók bármikor, bárhol és bármilyen módon kapcsolatba léphetnek. Az Ingka Csoport 60 helyszínen nyitott új áruházakat, egyebek mellett Koppenhágában, Madridban, Rómában és San Franciscóban, valamint Tervezőstúdiókat többek között Ausztráliában, Szerbiában és Magyarországon Debrecenben és Pécsen.

Mindemellett a vállalat felgyorsítja a beruházásokat a legnagyobb piacai közül az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban. Ezekben az országokban több mint 4,5 milliárd eurót invesztál a vásárlói élmény és a házhozszállítási szolgáltatások javítását célzó projektekbe. Az év elején az Ingka Csoport bejelentette a Made4net szolgáltató felvásárlását, amely a jövőben vezető szerepet tölt majd be a vásárlói igényeket kiszolgáló hálózat terén a kiskereskedelemben. A kapacitásbővítés növeli a vásárlói élmény színvonalát.

Ezenkívül a vállalat új funkciókat vezet be az IKEA Kreativ alkalmazásban, amelyek a mesterséges intelligenciával és a számítógépes látás technológiájával segítik 3D-ben megjeleníteni a vásárlóknak a lakberendezési elképzeléseiket. Továbbá fenntartható áruházakat, áruházaiban pedig Bútormentő Pontokat hoz létre, ezzel is támogatja az emberek többségét abban, hogy fenntarthatóbb életet teremtsenek maguknak otthonaikban.

Az IKEA arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használjanak kevesebb energiát és vizet, csökkentsék a hulladék és az egyszer használatos tárgyak mennyiségét, valamint részesítsék előnyben a javítást, a továbbértékesítést, az újrahasznosítást, illetve tartsák karban a termékeket, hogy azok minél hosszabb életűek lehessenek. Mindezt az IKEA a termékek visszavételével, a használt bútorok eladásával, a gyerekbútorok garantált visszavásárlásával, valamint cserealkatrészek biztosításával ösztönzi.

„Minden eddiginél több ember fér hozzá az IKEA termékeihez és szolgáltatásaihoz, mi pedig továbbra is szoros kapcsolatot fogunk ápolni a vásárlóinkkal, hogy elérjük az emberek többségét a fizikai és digitális találkozási pontjainkon. Ezenkívül megújítjuk a kiskereskedelmi ajánlatunkat a vásárlói visszajelzésekre támaszkodva, és gondoskodunk arról, hogy a vásárlóink azt kapják, amire a leginkább vágynak: kényelmes vásárlási élményt, értéket a pénzükért cserébe, és hosszú életű, minőségi termékeket, hogy kellemesebb és fenntarthatóbb legyen az otthoni életük. A jövőben is ez a cél vezérel minket” – nyilatkozta Tolga Öncü, az Ingka Csoport Ingka kiskereskedelmi vezetője.

Az Ingka Csoport folyamatos növekedésével és teljesítményével párhuzamosan a kiskereskedelem egyenletes ütemben történő átalakulása is érezteti a hatását. „Ez megköveteli tőlünk, hogy folyamatosan keressük a módját annak, hogyan tudjuk megerősíteni a vállalatainkat, és biztosítani a megfelelő pénzügyi hátterünket a jövőben” – folytatja Jesper Brodin, az Ingka Csoport vezérigazgatója.

Az Ingka Csoport felgyorsította a fenntarthatósági befektetéseket, és továbbra is hozzájárul az IKEA azon célkitűzéséhez, hogy klímapozitívvá váljon azáltal, hogy 2030-ra nagyobb mértékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, mint amennyit a teljes IKEA értéklánc kibocsát, miközben növeli az IKEA üzleti érdekeltségeit. Az elmúlt években a vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 6,5 milliárd eurót fordít a megújuló energiára, amelyből közel 4 milliárd euró befektetése már megtörtént. Ezzel egyidőben a vállalat bővíti az elektromos járművekből álló flottáját, aminek eredményeként a házhoz szállítások negyede zéró kibocsátású járművekkel történik.

A vállalat elkötelezte magát továbbá amellett, hogy az összes piacán ugyanolyan vagy alacsonyabb áron kínálja a növényi alapú ételeket, mint a húsalapúakat, elérhetővé teszi a fenntarthatóbb választási lehetőségeket, és elősegíti a nettó zéró kibocsátásra történő átállást.

Az Inter IKEA Systems B.V. – amely az IKEA koncepció tulajdonosa és az IKEA franchise-átadója világszerte – ma bejelentette, hogy az IKEA kiskereskedelmi forgalma mind a 12 franchise-csoportot magában foglalva elérte a 47,6 milliárd eurót. Az Ingka Csoport részesedése a teljes forgalomból 90 százalék.

„Sikeres pénzügyi évet tudhatunk magunk mögött. Az emberek többsége mellett állunk, és célunk töretlenül erős – törődünk az otthoni életük álmaival, szükségleteivel és frusztrációival. A vásárlóinknak és termékeink népszerűségének köszönhetőn a 2023-as pénzügyi évre még jobb eredményeket várunk a magyar piacon, mint az előző évben. Eközben folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden csatornán javítsuk a vásárlói élményt. Idén nyáron mind a három magyarországi áruházban bevezettük a Szkenneld és Vedd szolgáltatást, amelyet a vevők egyre gyakrabban használnak a gyors és kényelmes vásárlás érdekében. Emellett a digitális szolgáltatásokra is összpontosítottunk, ami az online értékesítés éves szinten mintegy 2 százalékpontos növekedésében mutatkozott meg. Növekvő területeink közé tartozik mindenekelőtt az otthoni tárolás, valamint fellendülést látunk az élelmiszerek, a hálószoba és a lakberendezési kiegészítők terén is" - összegezte az elmúlt pénzügyi évet David McCabe, az IKEA Csehország, Magyarország és Szlovákia ügyvezető igazgatója.

"Kiemelten fontos számunkra, hogy a lehető legkedvezőbb áron kínáljuk termékeinket, és amikor csak tudjuk, tovább csökkentsük az árakat. Az infláció, a növekvő kamatlábak, az árfolyamingadozások és az energiaárak világszerte hatással vannak az emberekre, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. A nehéz magyarországi makrogazdasági körülményekre tekintettel örömmel osztom meg a jó hírt, hogy október óta mintegy 600 termék árát csökkentettük, átlagosan 15 százalékkal. Az alacsonyabb árú termékek között például megtalálhatók a konyhák, valamint az EKET, a KALLAX, a PLATSA vagy a BESTÅ top termékcsaládok" - tette hozzá McCabe.

[i]  Az ebben a cikkben található pénzügyi adatok nem auditáltak. Az Ingka Holding auditált pénzügyi beszámolója a holland kereskedelmi kamarán keresztül lesz elérhető.
[ii] Pénzügyi év: 2022. szeptember 1. – 2023. augusztus 31.

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás:

Az agráriumban továbbra is biztosított az erő a haladáshoz

Az új pályázatok forrásainak felhasználása révén 2900 milliárd forintból újulhat meg az agrárium. A támogatások célja, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar Európa élvonalába kerüljön - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Szatmári cégcsoport beruházásának átadóján kedden Jászladányban a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 29. 11:30
Megosztás: