65 évnél idősebb vagy? Akkor 60% az esélye, hogy komoly pénzügyi bajban vagy!

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népességének 33%-a 50 évnél idősebb lesz, azonban sem az idősödő korosztály, sem a biztosítók nem készültek fel arra, hogy ez mit eredményezhet.

65 évnél idősebb vagy? Akkor 60% az esélye, hogy komoly pénzügyi bajban vagy!

Nyugdíjazás okosan?

Igen magasra tehető azoknak a 65 év felettieknek az aránya (60%), akik nem kértek professzionális pénzügyi tanácsadást a nyugdíjazásra való felkészüléshez vagy a vagyonátruházáshoz – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából. 

Pedig a nyugdíj előtt álló emberek közül sokan kénytelenek egyre nagyobb pénzügyi terhet vállalni, mivel a gazdasági nehézségek, a csökkenő állami támogatás és az egészségügyi költségek növekedése súlyosbítja a megélhetési válságot.

2024 januárjában a nyugdíjakat 6%-kal fogják emelni. Miért épp ennyivel? Ki találta ezt ki? A legtöbben sajnos nem értik, ezért magyaráztuk ezt el érthetően az alábbi videóban (kattints a képre):

nyugdíjemelés 2024 január

Mindezek egyre nagyobb igényt támasztanak az életbiztosítások iránt, ám a fogyasztók számos nehezítő tényezővel szembesülnek a szerződések megkötése előtt. Az ügyfelek visszajelzése alapján az életbiztosítási ajánlatok összetettsége és a korlátozott ismertség (39%) jelentik a legnagyobb akadályt, amit a bizalom hiánya (29%) követ. 

„A biztosítóknak meg kell találniuk a módját, hogyan igazodjanak a fogyasztók változó igényeihez azáltal, hogy innovatívabb terméktervezéssel személyre szabott élményt nyújtsanak. Azok, akik az ügyfelekkel és a kedvezményezettekkel való korai elköteleződést helyezik előtérbe, bizalmat teremtenek" - mondta Samantha Chow, a Capgemini élet-, életjáradék- és juttatási ágazatának globális vezetője. 

nyugdíj 2024

Példátlan kihívás előtt az életbiztosítási szektor

A kutatás arra az életbiztosítók számára példátlan változásra is rávilágít miszerint a kezelt vagyon (assets under management, AUM) jelentős kiáramlásával kell szembesülniük.

Ezt erősíti az ENSZ előrejelzése is, amely szerint 2050-re a világ népességének 33%-a 50 évnél idősebb lesz. Jelenleg a 65 év feletti biztosítottak birtokolják a biztosítók AUM-jának 40%-át, ami a 40 legnagyobb globális életbiztosító esetében 7,8 billió USD-t tesz ki.

A kutatás szerint ez a vagyon 2040-ig átkerül a kedvezményezettekhez[1], amely komoly felkészültséget irányoz elő a szektor számára.

A riport rávilágít arra az útra, amely a biztosítókat a mai termékközpontú megközelítéstől az ügyfélközpontúságra összpontosító működési modell felé kell, hogy vigye: olyan átfogó, magasabb értékű megoldásokat kell bevezetniük, amelyek célja, hogy segítsék a fogyasztók „jó” öregedését.

nyugdíj előtakarékosság nyugdíjmegtakarítások nyugdíjbiztosítás

A legfrissebb adatok szerint az 50 év feletti jómódú ügyfelek több mint 44%-a elvárja, hogy a biztosítók nyújtsanak szolgáltatásokat a wellness-lehetőségektől kezdve a saját lakókörnyezetben való egészségmegőrző lehetőségek segítéséig. 

Tökéletesen személyre szabott tanácsadás, egyszerűsödő ügyfélkezelési folyamatok

A biztosítóknak minden eddiginél nagyobb fókuszt kell helyeznie arra, hogy a fenti kihívások mellett fellendítsék a növekedést. Ennek érdekében a biztosítók összehangolhatják az adatokat, hogy egységes képet kapjanak az ügyfélről és a mesterséges intelligencia felhasználásával digitálisan képessé tehetik az ügynököket arra, hogy tökéletesen személyre szabott tanácsadást nyújtsanak. 

A biztosítóknak azonban csak 21%-a rendelkezik a fejlett adatelemzési képességekhez szükséges eszközökkel, és még kevesebben (19%) használják ki a fejlett technológiákat a műveletek egyszerűsítésére, az ügyfélélmény gazdagítására, az új ökoszisztémák integrálására, valamint a gyorsabb és adatvezérelt döntések meghozatalára. 

Azonban nem csak ezen a területen kell fejlődnie a biztosítóknak. A biztosítottak és a kedvezményezettek elkötelezettségét az ügyfélkezelési folyamat egyszerűsítésével és személyre szabásával fokozhatják; a kárigények átstrukturálásának rugalmassága révén javíthatják a kárigényekkel kapcsolatos élményt; a technológiai szint korszerűsítésével egységes képet kaphatnak az ügyfélről.

Azok a biztosítók, amelyek sikerrel járnak ezen az úton, képesek lesznek megerősíteni a generációk közötti bizalmat, elősegíteni a jövőbeli növekedést és megóvni a közeljövőben átruházásra kerülő jelentős vagyont - állapítja meg a kutatás.

A jelentés módszertana 

A 2023-as globális életbiztosítási jelentés két elsődleges forrásból, a 2023 Global Insurance Voice of the Customer Survey és a 2023 Global Insurance Executive Interviews felmérésből származó adatokra támaszkodik. Ez a primer adatgyűjtés 23 piacra nyújt betekintést: Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Hong Kong, India, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szingapúr, Spanyolország, Svédország, Svájc, az Egyesült Arab Emirátusok, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A 2023 májusában és júniusában a Phronesis Partnersszel együttműködésben végzett "Az ügyfelek hangja" felmérés során 6775 50 év feletti biztosítási ügyfelet kérdeztek meg 20 országban. A jelentés 14 piac 200 vezető biztosítótársaságának felsővezetőjével készített interjúkból származó meglátásokat is tartalmazza. 

Az olasz belügyminiszter lemondásáért demonstráltak

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.
2024. 02. 25. 22:00
Megosztás:

Az idei volt a legmelegebb február Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.
2024. 02. 25. 21:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás: