80 éve részese a magyarországi energiatermelésnek az ajkai erőmű

Kereken 80 éve tölt be Nyugat-Magyarország energiaellátásában kulcsszerepet az ajkai erőmű, amely ipartörténelmi korszakokon átívelő módon követte le a hazai energiaszektor fejlődését, immáron teljes egészében megújuló forrásokból állítva elő villamos és hőenergiát. Az erőmű története üzembe állítása óta szorosan összefonódik Ajka történelmével, hiszen a létesítmény nemcsak villamos energiával és távhővel látja el a várost, de munkáltatóként is meghatározó szerepet tölt be a település életében.

80 éve részese a magyarországi energiatermelésnek az ajkai erőmű

A kezdetek: erőműépítés az alumíniumipar szolgálatában

Az ajkai erőmű megépítésének gondolata még az 1930-as években fogalmazódott meg, a háborús fenyegetettség fokozódása kapcsán. Ugyanis a nemzetközi környezet változására reagálva felfuttatott hadianyagtermelés megnövekedett alumíniumigényét a Magyar Bauxitbánya Rt. egy új timföldgyár és alukohó létesítésével tervezte kiszolgálni. Azonban az alumíniumipar energiaigénye új erőműi kapacitások üzembe állítását tette szükségessé, így a vállalat az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-vel szerződést kötött arról, hogy egy új szénerőmű létesítésével biztosítsák a tervezett gyár energiaellátását, mely tüzelőanyagát az Ajkai Kőszénbányák Rt. biztosítja majd.

Az akkor korszerűnek számító erőmű 1943-ban állt működésbe, de a létesítmény teljes elkészültére még éveket kellett várni, ugyanis a háború, illetve a Magyarországot sújtó jóvátételi kötelezettségek miatt számos berendezése csak később készült el. Az időközben állami tulajdonba került létesítmény pedig hosszú évekig a Közép-Dunántúl egyetlen erőműveként szolgálta ki a régió egyre növekvő villamosenergia-igényét.

A szénkorszak vége

1959-ben Ajkát várossá nyilvánították, és az egyre növekvő népességgel rendelkező településen megfogalmazódott az igény a távhőrendszer kialakítására is, hiszen a korszakra jellemző kiterjedt lakóingatlan-építési programok, illetve a panellakótelepek megjelenése maga után vonta egy korszerűbb fűtési mód megteremtésének a szükségességét is. Az erőmű az elkövetkezendő években több fejlesztésen, korszerűsítésen esett át, azonban a nyolcvanas évektől egy újabb szempont merült fel működése kapcsán: a fenntarthatóság. Az ajkai erőművet körbeépülte a fejlődő város, az itt uralkodó állapotok sürgős és hatékony megoldásokat kívántak, hiszen a szénalapú energiaellátás számos negatív hatással járt a környék lakói számára. Ráadásul a helyi bányák által termelt szén fűtőértéke egyre romlott, míg a kibocsátott salak és pernye mennyisége csak nőtt. Így az elkövetkezendő évek fejlesztéseit a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása motiválta.

A vállalat, a bányabezárások kezdetét követően, 1998-ban került magánkézbe, az új tulajdonos az Euroinvest és Transelektro volt. 2002-ben a pakura gyújtórendszert földgázos rendszerre váltották, majd az erőmű részlegesen megkezdte a biomassza-tüzelését. 2004-ben az Ármin bányát is bezárták, mellyel végleg befejeződött az ajkai szén tüzelőanyagként történő felhasználása.

Ezt követően a telephelyen az Magyar Villamos Művek (MVM) 50%-os tulajdonlásával egy új, 2x56 MW teljesítményű gázturbinás erőmű építése kezdődött meg, mely 2011-ben állt működésbe, immár 100%-os MVM tulajdonban.

Zöld energiatermelés a 21. század elvárásai szerint

Ugyanakkor nem állt meg az élet az egykori szénerőműben sem, amelynek életében fontos korszakhatárt jelentett, hogy 2017. decembere óta a körforgásos gazdasági működés magyarországi meghonosításában úttörő szerepet betöltő Veolia Energia Magyarország Zrt. a többségi tulajdonosa a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek.

Az új tulajdonos a zöldenergia-termelés mellett tette le a voksát, így az egykoron teljesen széntüzelésű erőmű napjainkban teljes egészében megújuló forrásokból, legnagyobbrészt biomassza, kisebb részben pedig SRF-tüzelőanyag felhasználásával állít elő hő- és villamos energiát. A 131,6 MW villamos- és 380 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű évente akár 400 GWh villamos energiát termel. A tüzelőanyagváltással párhuzamosan az erőmű több termelő és kiszolgáló berendezése modernizációs folyamaton esett át, a megújulás folyamatos.

„A Bakonyi Erőmű Zrt. nyolcvanéves fennállása során folyamatosan alkalmazkodott az éppen aktuális kor elvárásaihoz. Mára nem pusztán a fenntartható energiát biztosítja Ajka és környéke számára a 21. századi követelményeknek megfelelően, teljesen függetlenítve magát a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásától, de a település egyik legnagyobb foglalkoztatója is. Jelenleg 285 főnek biztosít munkát, tovább őrizve a város ipari tradícióit és erősítve a település megtartóképességét” ─ hangzott el a rendezvényen Vollár Attilától, az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt.vezérigazgatójától.

Berúgta az ajtót a Bitcoin

A Bitcoin (BTC) szerda délután merészen átlépte a bűvös 60.000 dollárt, és ezzel elindult hódító útjára.
2024. 02. 29. 00:01
Megosztás:

Átalakul a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedés rendszere

Támogatta a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március elsejével életbe lépő együttműködési megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2024. 02. 28. 23:30
Megosztás:

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás: