80 éve részese a magyarországi energiatermelésnek az ajkai erőmű

Kereken 80 éve tölt be Nyugat-Magyarország energiaellátásában kulcsszerepet az ajkai erőmű, amely ipartörténelmi korszakokon átívelő módon követte le a hazai energiaszektor fejlődését, immáron teljes egészében megújuló forrásokból állítva elő villamos és hőenergiát. Az erőmű története üzembe állítása óta szorosan összefonódik Ajka történelmével, hiszen a létesítmény nemcsak villamos energiával és távhővel látja el a várost, de munkáltatóként is meghatározó szerepet tölt be a település életében.

80 éve részese a magyarországi energiatermelésnek az ajkai erőmű

A kezdetek: erőműépítés az alumíniumipar szolgálatában

Az ajkai erőmű megépítésének gondolata még az 1930-as években fogalmazódott meg, a háborús fenyegetettség fokozódása kapcsán. Ugyanis a nemzetközi környezet változására reagálva felfuttatott hadianyagtermelés megnövekedett alumíniumigényét a Magyar Bauxitbánya Rt. egy új timföldgyár és alukohó létesítésével tervezte kiszolgálni. Azonban az alumíniumipar energiaigénye új erőműi kapacitások üzembe állítását tette szükségessé, így a vállalat az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-vel szerződést kötött arról, hogy egy új szénerőmű létesítésével biztosítsák a tervezett gyár energiaellátását, mely tüzelőanyagát az Ajkai Kőszénbányák Rt. biztosítja majd.

Az akkor korszerűnek számító erőmű 1943-ban állt működésbe, de a létesítmény teljes elkészültére még éveket kellett várni, ugyanis a háború, illetve a Magyarországot sújtó jóvátételi kötelezettségek miatt számos berendezése csak később készült el. Az időközben állami tulajdonba került létesítmény pedig hosszú évekig a Közép-Dunántúl egyetlen erőműveként szolgálta ki a régió egyre növekvő villamosenergia-igényét.

A szénkorszak vége

1959-ben Ajkát várossá nyilvánították, és az egyre növekvő népességgel rendelkező településen megfogalmazódott az igény a távhőrendszer kialakítására is, hiszen a korszakra jellemző kiterjedt lakóingatlan-építési programok, illetve a panellakótelepek megjelenése maga után vonta egy korszerűbb fűtési mód megteremtésének a szükségességét is. Az erőmű az elkövetkezendő években több fejlesztésen, korszerűsítésen esett át, azonban a nyolcvanas évektől egy újabb szempont merült fel működése kapcsán: a fenntarthatóság. Az ajkai erőművet körbeépülte a fejlődő város, az itt uralkodó állapotok sürgős és hatékony megoldásokat kívántak, hiszen a szénalapú energiaellátás számos negatív hatással járt a környék lakói számára. Ráadásul a helyi bányák által termelt szén fűtőértéke egyre romlott, míg a kibocsátott salak és pernye mennyisége csak nőtt. Így az elkövetkezendő évek fejlesztéseit a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása motiválta.

A vállalat, a bányabezárások kezdetét követően, 1998-ban került magánkézbe, az új tulajdonos az Euroinvest és Transelektro volt. 2002-ben a pakura gyújtórendszert földgázos rendszerre váltották, majd az erőmű részlegesen megkezdte a biomassza-tüzelését. 2004-ben az Ármin bányát is bezárták, mellyel végleg befejeződött az ajkai szén tüzelőanyagként történő felhasználása.

Ezt követően a telephelyen az Magyar Villamos Művek (MVM) 50%-os tulajdonlásával egy új, 2x56 MW teljesítményű gázturbinás erőmű építése kezdődött meg, mely 2011-ben állt működésbe, immár 100%-os MVM tulajdonban.

Zöld energiatermelés a 21. század elvárásai szerint

Ugyanakkor nem állt meg az élet az egykori szénerőműben sem, amelynek életében fontos korszakhatárt jelentett, hogy 2017. decembere óta a körforgásos gazdasági működés magyarországi meghonosításában úttörő szerepet betöltő Veolia Energia Magyarország Zrt. a többségi tulajdonosa a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek.

Az új tulajdonos a zöldenergia-termelés mellett tette le a voksát, így az egykoron teljesen széntüzelésű erőmű napjainkban teljes egészében megújuló forrásokból, legnagyobbrészt biomassza, kisebb részben pedig SRF-tüzelőanyag felhasználásával állít elő hő- és villamos energiát. A 131,6 MW villamos- és 380 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű évente akár 400 GWh villamos energiát termel. A tüzelőanyagváltással párhuzamosan az erőmű több termelő és kiszolgáló berendezése modernizációs folyamaton esett át, a megújulás folyamatos.

„A Bakonyi Erőmű Zrt. nyolcvanéves fennállása során folyamatosan alkalmazkodott az éppen aktuális kor elvárásaihoz. Mára nem pusztán a fenntartható energiát biztosítja Ajka és környéke számára a 21. századi követelményeknek megfelelően, teljesen függetlenítve magát a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásától, de a település egyik legnagyobb foglalkoztatója is. Jelenleg 285 főnek biztosít munkát, tovább őrizve a város ipari tradícióit és erősítve a település megtartóképességét” ─ hangzott el a rendezvényen Vollár Attilától, az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt.vezérigazgatójától.

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás:

Ingyenestől a luxus árkategóriáig: ezt keresik 2024-ben a használtpiacon

Tízmilliós luxuskaróra, kilencmilliós juhnyáj, nyolcmilliós jakuzzi - többek között ezek a termékek cseréltek gazdát a Jófogás apróhirdetési platformon az év első felében. Emellett azonban a legnépszerűbbnek továbbra is az ingyenesen elvihető tárgyak bizonyultak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók rendre visszatérnek, és egy-egy felhasználó több hirdetést is elhelyez a platformon.
2024. 07. 18. 03:00
Megosztás:

Donald Trump durván elhúzott, megvan az USA új elnöke

Június elejéig nagyjából fej-fej mellett haladt Donald Trump és Joe Biden a november 5-én esedékes elnökválasztás esélyeseként. Aztán valami történt. Talán megfordíthatatlanul.
2024. 07. 18. 02:00
Megosztás:

Áttörés az elhízás gyógyszeres kezelésében - hatásos fogyókúra gyógyszer kap Svájcban engedélyt

Versenytársat kapott az Eli Lilly és a Novo Nordisk, mert a svájci gyógyszeróriás, a Roche szájon át szedhető fogyókúrás tablettája átment a klinikai vizsgálatokon.
2024. 07. 18. 01:00
Megosztás:

Éledezik a kripto piac, mutatjuk a legjobb lehetőségeket

Biztatóan indult az év a kripto piac számára, elég csak a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása utáni felhajtásra gondolnunk. A növekedés azonban alábbhagyott, sőt, az utóbbi hónapokban egyenesen csökkenésbe csapott át. Voltak érmék, különösen a mém szektorban, akik sokszorosan túlteljesítették a piacot, a többség azonban már huzamosabb ideje pirosban forog.
2024. 07. 18. 00:01
Megosztás:

Javuló környezet, romló kilátások Németországban

Az elmúlt egy évben először fordul elő, hogy csökkent a német gazdasági befektetői hangulat kilátásait mérő ZEW index.
2024. 07. 17. 23:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Játsszunk a Magyar Telekom tornyokkal, vagyis inkább a számokkal!

A Magyar Telekom a közelmúltban jelentette be, hogy vizsgálja a mobil infrastruktúrájának szétválasztását.
2024. 07. 17. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 17. 20:00
Megosztás:

Olaszországban júniusban nőtt az infláció

Olaszországban az előzetes becsléssel összhangban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban éves összevetésben, akárcsak májusban - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat kedden végleges adatként.
2024. 07. 17. 19:00
Megosztás:

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe

Újra az Európai Parlament elnökévé választották Roberta Metsolát kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén.
2024. 07. 17. 18:00
Megosztás: