86 százalékkal amortizálódott az amerikai dollár az elmúlt 50 évben

Az orosz–ukrán háború következményei, valamint több évtizedes mélyrepülése megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát.

86 százalékkal amortizálódott az amerikai dollár az elmúlt 50 évben

Bár a dollár központi szerepe jelenleg még változatlan a globális fizetési rendszerben, több közgazdász már azt feltételezi, hogy a 2022. február 24-e óta zajló orosz–ukrán háború átrendezheti a világ valutáinak erőviszonyait, elsősorban az amerikai dollárét. Mivel szövetségeseivel együtt az Egyesült Államok kemény gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen, az oroszok, együtt Kínával, nagy aranytartalékokat halmoznak fel. Feltételezések szerint ennek oka az is lehet, hogy idővel az amerikai dollár helyett egy új, arannyal fedezett digitális valutát vezessenek be. Ez tovább csökkentheti a dollárba vetett bizalmat, amit csak fokozhat, hogy a valuta az Egyesült Államok határain belül is sorra kapta a mélyütéseket az elmúlt évtizedekben.

Ha éppen fél évszázada, 1972-ben egy dollár 1 dollárt ért, akkor 2022-re egy dollár értéke hihetetlen mértékben, 86 százalékkal, 0,14 dollárra mérséklődött. Elméletben tehát ma egy 1972-es egydollárosért 6,99 dollárt kellene fizetni, vagyis az amerikai valuta vásárlóereje is ennyit romlott.

Válságok és egyensúlyhiány

A Finbold 2022. március derekán publikált grafikonján érzékletesen lehet látni a változást, és annak ütemét. Vagyis a dollár amortizációját, erejének nagymértékű csökkenését az elmúlt évtizedek során. A zöldhasú az első nagyobb csapásokat 1974-ben és 1975-ben szenvedte el, amikor az Egyesült Államokban az infláció 11, illetve 9 százalékot ért el, mely már akkor jelentősen errodálta a valutát. 1979 és 1981 között évente végig 10 százalék fölött alakult a pénzromlás üteme, melyet 1986-ra sikerült 2 százalék alá visszaszorítani. 1992-ben egy húsz évvel korábbi dollár elméletben már 3,36-ot ért. Azt követően egészen a 2010-es évek végéig 3–4 százalék alatt tudott maradni az éves infláció mértéke. Majd súlyos válságok és nyugalmi időszakok váltották egymást, az Államoknak sikerült kilábalni a 2008-as recesszióból is, de a pénzromlás üteme kisebb-nagyobb mértékben mindig is folytatódott.

Az Egyesült Államok költségvetési egyensúlyhiánya 2022-re veszélyes szintet ért el, ami hozzájárul az infláció emelkedéséhez. Februárban az inflációs ráta már 7,87 százalék volt, mely a legmagasabb érték az 1981-es (10,32 százalék) óta. A koronavírus-járvány hatása még mindig érződik, bár a napi új esetek hétnapos átlaga már nem éri el a 30 ezret. Ez kevesebb, mint huszada a két hónappal ezelőtti állapotoknak, és harmada az egy hónappal ezelőttieknek. Közben pedig kitört Európában az orosz–ukrán háború, mely előre nem látható folyamatokat indított el mind a világ-, mind az amerikai gazdaságban.

A digitális arany

A szakemberek úgy látják, hogy ha az infláció ilyen magas marad, és a dollár értéke tovább csökken, akkor az amerikai fizetőeszköz viszonylag hamar elveszítheti biztonságos menedékvaluta-pozícióját. Mivel a befektetők szemében az arany hagyományosan megbízható menekülőútvonalként szolgál gazdasági recessziók idején, a sárga fém most ismét felértékelődhet a növekvő kereslet miatt. Ugyanakkor érdekes piaci szereplőként lépnek elő a kriptovaluták is. Közülük a legjelentősebb a bitcoin, mely egyre népszerűbb az intézményi befektetők körében. Vannak, akik már „digitális aranyként” is emlegetik korlátozott kínálata miatt. Sokatmondóak a számok: a Finbold kimutatása szerint az amerikai dollár az elmúlt 5 évben 97 százalékot veszített vásárlóerejéből a bitcoinhoz képest, és 2022. március 10-e óta a dollárban számolt infláció ötszöröse a bitcoinénak, ami a népszerű kriptopénzt az infláció elleni potenciális védelmi eszközként pozícionálhatja.

Jönnek a Fed ellenlépései

A B&L Online Hír- és Cikkügynökség azonban figyelemre méltónak tartja a Finbold és más piaci elemzők megjegyzését, hogy nem szabad eltekinteni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) aktivizálódásától és közelgő terveitől. Mert ugyan igaz, hogy a gazdasági válságot elhárító intézkedései jelentősek voltak a dollár leértékelődésében, de most éppen kamatemelési politikába fogott az infláció mérséklése érdekében.

Március 16-án 25 bázisponttal, 0,5 százalékra emelte a kamatot, melyre már több mint három éve, 2018 decembere óta nem volt példa. Azóta 2,25 százalékról csökkent a jelenlegi, csaknem nulla szintre. A Fed célja hosszú távra továbbra is a 2 százalékos infláció, az Egyesült Államok ettől még távol áll. A 2022-es GDP-re vonatkozó előrejelzését is 2,8 százalékra csökkentette a decemberi 4 százalékosról, többek között az orosz–ukrán háború bizonytalansága miatt is. Ez élv tavaszán 2023-ra 2,2, 2024-re 2 százalékos amerikai gazdasági növekedéssel számol.

Legközelebb a szervezet május 4-én tart újabb kamatdöntő ülést, ahol nem elképzelhetetlen majd egy 0,50 százalékos kamatnövelés. Ilyen magas emelés különben meglehetősen ritka a Fed életében. A döntéshozók mindenesetre már most kijelentették, hogy az év végére már 1,9 százalékosra nőhet az irányadó kamatszint, mely egy évvel később akár 2,8 százalékra is emelkedhet. Mindez az arany és a kriptopénzek irányából mégis a hagyományos megtakarítási számlák felé terelheti vissza a befektetőket.

A kamatemelkedéstől azonban még nem fog megállni a dollár romlása, és az amerikaiaknak hosszabb távon kell hozzászokni a benzin, az élelmiszerek, az új autók, a jelzáloghitelek árának emelkedéséhez. Piaci elemzők szerint elképzelhető, hogy az inflációs ráta még legalább három évig nem tér vissza a járvány előtti, 2 százalék alatti szintre.

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás: