A 2009-es válságnál mélyebb lesz a globális recesszió

A londoni elemzői közösség legfrissebb előrejelzései szerint most már bizonyosra vehető, hogy az új koronavírus okozta járvány a 2008-2009-es globális pénzügyi válságnál mélyebb recesszióba sodorja az idén a világgazdaságot.

A 2009-es válságnál mélyebb lesz a globális recesszió

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) csütörtökön Londonban bemutatott új, régiókra lebontott előrejelzési csokrában közölte: az általa eddig várt 0,3 százalékos növekedésről meredek negatív korrekcióval 2,7 százalékos visszaesésre módosította a világgazdaság idei egész évi teljesítményére szóló prognózisát.
   
A ház londoni elemzői szerint ez számottevően rosszabb eredmény lenne a több mint egy évtizeddel ezelőtti globális válságot kísérő recessziónál, és ennek fő oka az, hogy sok országban a döntéshozók és a lakosság sem vonta le azt a tanulságot a Kínában történtekből, hogy a járvány leghatékonyabb ellenszere a szigorú kijárási korlátozások gyors elrendelése.
   
Az ázsiai országok megmutatták a világnak, hogy miként kell hatékonyan reagálni a Covid-19-járványra. Dél-Korea példája arra vall, hogy hatékony egészségügyi rendszerrel, bőséges számú szűréssel, agresszív karantén-intézkedésekkel és átláthatósággal lassítani lehet a vírus terjedését úgy, hogy közben a gazdaságot nyitva lehet tartani.
   
Az agresszív kínai kijárási korlátozások azt bizonyították, hogy még olyan országok is sikeresen lefelé hajlíthatják az esetszámok görbéjét, amelyekben egyébként kevéssé hatékony az egészségügy - hangsúlyozzák a Bank of America elemzői.
   
Csütörtöki előrejelzési csokrában ugyanakkor a cég a kínai hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló becslését is rontotta: az általa eddig várt 1,5 százalék helyett most már alig 1,2 százalékos növekedést vár a kínai gazdaságban 2020-ban.

Hogyan nyerhetsz a zuhanó árfolyamokkal? Mutatjuk ITT.
   
A BofA Global Research várakozása szerint a kínai GDP-érték az idei első negyedévben 6,5 százalékkal zuhant, a második negyedévben 6 százalékkal esik éves összevetésben.
    

A cég az euróövezetben súlyos, 7,6 százalékos GDP-zuhanást vár 2020-ra az általa eddig valószínűsített 1,7 százalékos visszaesés helyett, jövőre viszont az idei mély recesszió bázisán 8,3 százalékos növekedéssel számol.
   
A Bank of America londoni elemzőinek modellje szerint az euróövezet hazai összterméke az év egészére kivetített számítási módszerrel mérve 15 százalékhoz közeli mértékben zuhanhatott az első negyedévben, és ugyanezzel a módszerrel számolva várhatóan 50 százalékkal esik a második negyedévben.
    

A negyedéves ütemet éves szintre kivetítő számítási módszer azt mutatja, hogy mennyivel esne a GDP-érték éves összevetésben, ha a negyedévi zuhanás mértéke az egész évre jellemző lenne.
    

A BofA Global Research londoni elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az általuk 2021-re várt jelentős növekedés megtévesztő lehet, hiszen ez a prognózis nagyon alacsony bázisra alapul.
    

A cég 2021 negyedik negyedévére is még 2 százalékkal alacsonyabb euróövezeti GDP-értéket vár a Covid-19 okozta sokk előtti előrejelzésénél, és hangsúlyozza, hogy az addig eltelő időszak halmozott GDP-vesztesége megközelítheti a 6 százalékot a korábbi prognózishoz mérve.
   
A BofA Global Research elemzői szerint a járvány sokkját a közép-európai EU-gazdaságok sem kerülhetik el.
   
A ház csütörtöki előrejelzésében Magyarországon 4 százalékos, Lengyelországban 4,5 százalékos, Csehországban 6,7 százalékos, Romániában 7 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít 2020 egészére. Jövőre ugyanakkor 4,6, 5, 7,1, illetve 6 százalékos növekedési ütemek szerepelnek ugyanezekre a gazdaságokra a cég prognózisában.
    

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző műhelye friss előrejelzésében közölte: várakozása szerint a világ húsz legnagyobb gazdasági erőcentruma alkotta csoport (G20) tagjai kevés kivétellel recesszióban töltik az idei év egészét az új koronavírus okozta járvány átszűrődő aktivitási hatásai miatt.
    

A ház modellszámításai szerint a világgazdaság egészére vetített hazai össztermék 2,2 százalékkal csökken 2020-ban a ház által a járvány előtt jósolt 2,3 százalékos növekedés helyett.
    

Az EIU londoni elemzői szerint a G20-csoporton belül a legnagyobb ütés várhatóan az euróövezetet éri: a cég a valutaunióban átlagosan 5,9 százalékos GDP-zuhanást vár 2020 egészére.
    

A tanulmány Olaszországban 7, Németországban 6,8, Franciaországban 5 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsít az idén.
   

Németország hatalmas feldolgozószektora erőteljesen exportorientált, így a német gazdaságot egyszerre sújtja a beszállítói hálózatokban kialakult felfordulás és a gyenge globális kereslet. Ennek következtében a német gazdaság fellendülése a többi euróövezeti országban várható ütemnél sokkal lassabb lesz az idei év második felében - jósolják az EIU elemzői.
   
A ház várakozása szerint az amerikai hazai össztermék 2,8 százalékkal csökken az idén. Az EIU előrejelzése szerint az amerikai gazdaságon várhatóan az sem segít, hogy a nyersolaj-kitermelés csökkentéséről szóló orosz-szaúdi megállapodás összeomlása nyomán zuhanásnak indultak az olajárak, mivel ez is hozzájárul az amerikai ipari beruházások meredek zuhanásához, mindenekelőtt az energiaiparban.
   
A cég prognózisa a kínai gazdaságban mindössze 1 százalékos növekedést valószínűsít 2020 egészére a járvány előtt várt 5,9 százalékos GDP-bővülés helyett.
   
Az EIU elemzői hangsúlyozzák: az új előrejelzés is azt feltételezi, hogy a koronavírus okozta járvány nem lángol fel ismét Kínában.
   
Kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a kínai gazdaság rendszerint az adott naptári év második felében állítja elő az egész éves hazai össztermék zömét, és ez is hozzájárul majd a növekedés élénküléséhez.

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás:

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás:

Újabb hazai vasúti fejlesztések valósulhatnak meg

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 25. 15:00
Megosztás: