A BKIK javaslatai a kormány és a főváros részére a budapesti taxisokat sújtó elhúzódó válsághelyzet enyhítésére

A taxis szakma számára levélben kért a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hosszú távú enyhítését célzó intézkedéseket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől.

A BKIK javaslatai a kormány és a főváros részére a budapesti taxisokat sújtó elhúzódó válsághelyzet enyhítésére

Az idei évben a személytaxi-szolgáltatók súlyos bevételkiesést és veszteségeket szenvedtek el a COVID-19 világjárvány közvetlen és közvetett hatásai miatt. Ennek pontos mértéke jelenleg még csak becsülhető, de kétségtelen, hogy ehhez hasonló, a személytaxis vállalkozások tényleges tevékenységének felfüggesztéséhez vagy akár megszűnéséhez vezető eseményre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Annak érdekében, hogy ezek a veszteségek mérsékelhetők legyenek, és a remélt újrakezdés során lehetőség szerint mielőbb helyreállhasson a szolgáltatás megszokott működése, valamennyi, az ágazatra befolyással bíró szereplő támogató együttműködése szükséges.


A magyarországi vállalkozások több mint 40%-át tömörítő és a taxis szakmát több mint egy évtizede képviselő BKIK az Országos Taxis Szövetséggel közösen ezért azonosította azokat a legfontosabb intézkedéseket, amelyek rövid- és hosszú távon hatékonyan enyhíthetik a taxis szakma a koronavírus-járvány második hullámában tapasztalható válsághelyzetét.

 

A BKIK javaslatai a kormány számára:

1. A hatályos szabályozás alapján személytaxi-szolgáltatás csak tíz évnél fiatalabb személygépkocsival végezhető. A jelenlegi pandémiás helyzet és a taxis ágazat ebből eredő, immár több hónapja húzódó és várhatóan még hosszabb ideig tartó bevételkiesése ugyanakkor jelentősen megnehezíti azt, hogy az autócseréhez szükséges forrásokat a vállalkozások elő tudják teremteni. Erre tekintettel a BKIK javasolja, hogy a vonatkozó jogszabály módosításával minden, a járványhelyzet tavaszi kezdetén már engedéllyel rendelkező és forgalomban lévő taxigépjármű esetében a tíz éves használati lehetőséget egy évvel emeljék meg, valamint a pandémia további elhúzódása esetén annak időszakával a használati időt tovább hosszabbítsák.

2. A BKIK örömmel tapasztalta, hogy a fenti nehézségek dacára a személytaxi-szolgáltatók a pandémia első hullámában az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.  pályázatának keretén belül rövid idő alatt kimerítették az elektromos gépjárművek beszerzése vonatkozó keretet. A BKIK új keret megnyitását indítványozza legkésőbb 2021. év elején a személytaxi-szolgáltatás céljából használandó elektromos autók beszerzésének támogatására, amely a fenti előnyök mellett arra is lehetőséget biztosítana, hogy a pandémiás helyzet alatt költséghatékonyan lehessen ezeket a gépkocsikat üzemeltetni, illetve a pandémia elmúltával a személytaxi-ágazat a remélt fellendülésnek már egy jelentősen megújult, modernebb és környezetkímélő gépjárműparkkal kezdhessen neki.

Mennyibe kerül autóval közlekedni?ITT kiszámolhatod!

A BKIK javaslatai a főváros számára:

1. A BKIK üdvözli a főváros azon kezdeményezését, hogy a jövőre nézve kedvezményt biztosítson a drosztdíjból. Ugyanakkor a 2020 márciusa óta eltelt időszak jelentős részében (különösen a kijárási korlátozások miatt) a taxiállomások használata gyakorlati szempontból nem volt értelmezhető. A 2020. évi, valamint a további veszteségek mérséklése érdekében a BKIK javasolja 2020 márciusa és 2021. vége között valamennyi személytaxi-szolgáltató részére egységesen, teljes egészében a drosztdíj elengedését, illetve annak 2020 márciusig visszamenőleg a megtérítést.

2. A BKIK értelmezésében a válsághelyzet a taxis ágazat tekintetében elsősorban (jellemzően a turizmus visszaeséséből eredő) kereslethiánynak tudható be, így annak enyhítése érdekében fontos a pótlólagos kereslet megteremtésének biztosítása, különös tekintettel arra is, hogy a személytaxi-szolgáltatás – jellegéből eredően – jóval biztonságosabb közlekedési formának minősül, különösen a vírus által fokozottan veszélyeztetett idősebb korosztály számára.

A BKIK javasolja, hogy a főváros taxiutalványok széles körű, célzott juttatásával ösztönözze a taxiszolgáltatás igénybevételét, amelynek kidolgozásához felajánlja segítő közreműködését.

 

A BKIK mind a kormány, mind a főváros részére javasolja, hogy a pandémia ideje alatt fokozott figyelemmel és hatékonysággal zárják ki a szolgáltatásból és büntessék meg az illegális módon megvalósított vagy kiközvetített fuvarozókat és azok szervezőit, ezzel is serkentve a becsületes vállalkozások bevételeit, növelve túlélési esélyüket.

Hozzászólások

Egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.
2020. 10. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT heti forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 33 655,10 ponton zárt pénteken, amely 429,95 ponttal, 1,29 százalékkal magasabb a múlt pénteki záróértéknél.
2020. 10. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkaerőpiaci, kereseti statisztika várható a napokban

Munkaerőpiaci, kereseti statisztikai adatok jelennek meg a következő héten.
2020. 10. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdődik a téli időszámítás

A téli időszámítás ma kezdődik, amikor hajnali három órakor az órákat kettőre állítják vissza; ez néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. A fővárosban az éjszakai buszok többsége a nyári és a téli időszámításkor is elindul.
2020. 10. 25. 07:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Érezhetően megváltoztak a vaterázási szokásaink a járvány második hulláma alatt

Mivel hiánycikk volt, szájmaszkot, folyékony szappant és kézfertőtlenítőt március végén vásároltak a legnagyobb számban a Vaterán, de szeptember első felében, a járványügyi szigorítások bejelentésekor újabb roham volt ezekért a termékekért. Az online piactér látogatói körében októberben pedig az „Ikea” volt a leggyakoribb keresőszó.
2020. 10. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Déli körvasút fejlesztésével az érintett újbudai zöldterületek is megújulnak

A Déli körvasút fejlesztésével az érintett újbudai zöldterületek is megújulnak, kerékpárral és gyalogosan is bejárható zöldfolyosó jön létre a Budaörsi úttól egészen a Dunáig - közölte a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szombati közös közleményében.
2020. 10. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2020. 10. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a régióban

Sorozatban másodszor a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a közép-kelet-európai régióban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.
2020. 10. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

35 milliárd forintnyi adócsökkentés jöhet a Szép-kártyáknál

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2020. 10. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megéri-e lakást venni a fővárosi agglomerációban?

A fővárosi agglomeráció olcsóbb településein az autós ingázás költségeinek figyelembevételével együtt is jobban megéri lakást venni, mint Budapest frekventált kerületeiben az OTP Ingatlanpont szakértői szerint.
2020. 10. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már négy településen egészségtelen a levegő

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel.
2020. 10. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie a Goldman Sachs bankháznak

A Goldman Sachs bankháznak csaknem 3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie malajziai leányvállalata korrupciós ügyei miatt - jelentette be az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön.
2020. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnőtt a légszennyezettség

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.
2020. 10. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A felsőoktatás autonómiájáért tüntettek Budapesten

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak szervezésében pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján. A rendezvényhez több szakszervezet mellett egészségügyi dolgozók is csatlakoztak.
2020. 10. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget vet az irodai időpazarlásnak egy új magyar applikáció

Az irodai dolgozóknak a legtöbb esetben az idő a legnagyobb ellenségük, sokan nem is tudják, hol szivárognak el a munkával töltött hasznos percek a nap folyamán. A Smart Project egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egyedi igények szerint gyorsítja fel az összes munkafolyamatot úgy, hogy az adminisztratív teendőkre fordított idő ezzel fordítottan arányosan csökken. Óvári Zoltán, az új magyar alkalmazás ötletgazdája arról beszélt, hogy fejlesztésük a beosztottaknak, a menedzsereknek és a cégvezetőknek is jelentős segítséget nyújt, hiszen a projekt folyamatait valós időben lehet követni, így az sem fordulhat elő, hogy a költségvetési határértéket túllépjük.
2020. 10. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb fordulat a boltokban

A koronavírus-járvány teljesen felborította a kiskereskedelmet, a forgalom nagyon változékonyan alakul. A részleges adatok szerint jó rajtot vettek a boltok, de a hónap egésze gyengén sikerült. A karácsonyi szezon is bizonytalannak tűnik.
2020. 10. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

900 millió forintot ajánlottak Csopak kikötőjéért

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
2020. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8,5 százalékkal esett az új építésű lakások ára

Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.
2020. 10. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magas állami kitüntetést kapott az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója

Varga Mihály pénzügyminiszter a nemzeti ünnep alkalmából Magyar Gazdaságért Díj elismerésben részesítette az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatóját, dr. Hodász Istvánt. A Magyar Gazdaságért Díj a pénzügyminiszter által adható legmagasabb tárcakitüntetés, a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység vagy életmű elismeréséért adományozható.
2020. 10. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbodik a taxisok autócseréjének határideje

Meghosszabbodik taxisokra vonatkozó személygépjármű-csere határideje - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.
2020. 10. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások: