A banki szabályozást a botrányok alakítják

A digitalizációban akkora ugrást láthatunk egyes területeken az ügyfélszokások területén, mint máskor 10 év alatt. A bankszektor digitális javaslatait a veszélyhelyzet még időszerűbbé tette - jelentette ki Becsei András, a Bankszövetség alelnöke a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 konferenciáján.

A banki szabályozást a botrányok alakítják

Ma, 2020 szeptemberében nem kérdés, hogy a digitális eszközöket használják az ügyfelek, a digitális banki szolgáltatások igénybevételének növekedése várható a válság után is. A veszélyhelyzet előtti két hónapja (január-február) után a veszélyhelyzet idejére (március-június) 12 százalékkal nőtt a netbankok használata, ami óriási ugrásnak számít.                                                                                    

A banki szabályozást a botrányok alakítják, a fintech szektorban is eljött egy ilyen nagy botrány: a Wirecard összeomlása rávilágított az azonos tevékenység azonos szabályozás elv fontosságára.

Becsei András előadásában összegezte, milyen javaslatok valósultak meg:

-Elektronikus megoldások a banki folyamatokban, az eSzemélyi alkalmazása ügyfél hitelesítés során (Az e-személyin szereplő chip a jövőben alkalmazható pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó erős ügyfél-hitelesítéshez).
-Papír alapú dokumentumok hiteles elektronikus másolatának alkalmazása: az MNB törvénymódosítása jelentős előrelépést jelent, de a folyamat teljességéhez további jogszabályok módosítása is szükséges.
-E-ingatlan nyilvántartás
-Javaslatok a készpénzállomány csökkentésére


A még megvalósulás előtt álló fontosabb javaslatok:

-A banki digitalizációt támogató teljes bizonyító erejű magánokirat fogalom alkalmazása
-Az e-ügyintézési törvény további elemeinek beépítése a banki folyamatokba
-A fogyasztóbarátibb és olcsóbb közjegyzői szerepvállalás feltételeinek kialakítása


A tavaszi virtuális rendezvények után idén ősztől visszatérnek a Portfolio Konferenciák, a megszokott színvonallal, online és offline részvételi lehetőséget is nyújtó, új generációs hibrid rendezvényekkel.

A koronavírus miatt a Portfolio csapata nem csak a legmagasabb színvonalú szakmai programmal készül, hanem alaposan átgondolt, szakértők közreműködésével megtervezett biztonsági intézkedésekkel is. Minden szempontból készen állunk arra, hogy a helyszíni rendezvényeinken – Magyarország prémium szállodáiban – teljes biztonságban legyenek együtt a legnevesebb előadók, vendégeink és partnereink.

Helyszíni létszámkorlátozást vezetünk be; hőkamerás testhőmérséklet ellenőrzést végzünk; QR-kódos, érintésmentes beléptetést biztosítunk; regisztrációkor a vendégeket biztonságos távolságtartással engedjük be; a személyzet és a hoszteszek maszkban és kesztyűben látják el a feladataikat; résztvevőinknek maszkot, kézfertőtlenítőt biztosítunk. A termekben ózonos fertőtlenítést végzünk; légfertőtlenítő és -tisztító gépet üzemeltetünk egész nap; megfelelő távolságtartással alakítjuk ki az ültetési rendet; külföldi előadóink online jelentkeznek be; a megszokott svédasztalos catering helyett személyzet általi tálalást alkalmazunk.

Még mindig jelentősen elmaradottak a magyar bankok digitalizáció terén, az átutalásokat és betételhelyezést kivéve szinte minden területen gyéren teljesítenek a hazai pénzintézetek – mondta Michael Wodzicki, a Deloitte partnere a konferencián. A szakember a Deloitte 2020-ban megjelenő legfrissebb globális banki érettséget taglaló felmérését ismertette, összesen 9 magyar bankot hasonlítottak össze benne 309 másik európai pénzintézettel.

Michael Wodzicki elmondta: több fejlődésre van szükség digitalizáció terén, mobil számlanyitásra sokkal több külföldi banknál van lehetőség, míg Magyarországon erre jelenleg sehol nincs megoldás.  A befektetés, hitelezés is elmarad digitalizációban. Egy banknál sem lehet például end-to-end online jelzáloghitelt igényelni, míg hitelkártyát, autóhitelt a bankok elenyésző számánál lehet digitálisan elérni. A magyar bankok egyedül az online átutalások és a betételhelyezés területén teljesítenek jól.  

Egyre több bank keres fintechekkel partnerséget, ez Magyarországon is jellemző irány, de többet kell tennie a magyar bankoknak a megfelelő ökoszisztémák kialakításának érdekében.

A gigászi projektek helyett a sok kisebb fejlesztés határozhatja meg a magyar bankok informatikai fejlődését a következő években. A nyílt bankolás egyelőre nem igazán hozott eredményeket Magyarországon, az azonnali fizetés annál inkább – derült ki az első panelbeszélgetésén.

A quick win vagy a nagy rendszer-átalakítások határozzák meg a közeljövőt?

Harmati László (Erste) reméli, hogy nem kell gigászi projektekbe kezdeniük a következő években: minél kevesebb ilyen van, annál jobb. Több kisebb és hatékonyan menedzselt, agilis projekteket remél, amelyek egy része quick winről szólhat, nagyobb része viszont a jövőbe mutató fejlesztés lehet. Egy nagy projektjük, a George bevezetése van még hátra náluk, publikus megjelenését most 2021 elejére várják. Egerszegi Ádám (Takarékbank) a belső folyamatok transzformációját emelte ki nagyobb projektjeik között, másrészt az ügyfélélményt fokozó megoldásokat: egyértelműen a mobil élményt fogják preferálni a következő időszakban. Becsei András (Bankszövetség, OTP) szintén a kisebb projekteket emelte ki, a gigászi projektek helyett ezek dominálhatnak a következő időszakban.

Mit gondol az azonnali fizetésről?

A tranzakciók 34%-a a normál banki időn kívül zajlik, a tavaszi indulás óta 10%-os a növekedés a tranzakciók volumenében, és egyértelműen van rá ügyféligény – mondta Egerszegi Ádám (Takarékbank). Ha a bankszektor 40 milliárd forintot ráköltött, illik optimistának lennie – fogalmazott Becsei András (Bankszövetség, OTP). A másodlagos azonosítók használati arány egyelőre 1% alatti, ez várakozásokon aluli. Az OTP gőzerővel fejleszte a QR-kódos fejlesztés területén. Harmati László (Erste) szerint a fizetési kérelem elterjedése és a nem bankspecifikus QR-kódos fizetés adhat lendületet. Jendrolovics Máté (GB Solutions) szerint instrumentumváltás hozhat igazi forradalmat.

Az MNB a Műszaki Egyetemmel egy közös kutatást végzett a koronavírus hatásairól. Az otthoni munkák után rögtön a pénzügyi szolgáltatások lettek azok, amelyeket otthonról végeznek az ügyfelek, így a még nem eléggé fejlett ügyféligényekre nem hivatkozhatnak azok a szolgáltatók, amelyek elmaradnak a fejlesztésekkel – mondta előadásában Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója. A hazai bankrendszer digitális fejlettsége összeségében közepesnek mondható, de a pandémiahelyzet katalizálta a pénzügyi szolgáltatások további digitalizációját. A jegybank elért eredményei között az azonnali fizetés bevezetését és a digitális azonosításra vonatkozó új rendeletet, valamint a NAV-nál az online keresetigazolás elérhetőségét is kiemelte Szombati Anikó. Az MNB többek között azt szeretné, ha minden bank igazgatóságában lenne a digitalizációra dedikált döntéshozó.

A személyre szabott tartalmakkal sokkal sikeresebben lehet értékesíteni és a keresztértékesítés sikerességét is növelik - mondta el Balogh Zsolt, a Liferay ügyvezetője a konferencián. Az anonim adatszerzés ebben sokat segíthet, de ennek valós profilokkal való összekapcsolása is fontos. Ebben a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás jelentős segítséget nyújthat. Balogh Zsolt előadásában bemutatott egy olyan platformot is, mellyel hatvan éven felülieknek lehet sikeresen pénzügyi terméket előadni.

Kovach Anton, a ShiwaForce vezérigazgatója elmondta: tavasz óta nem lehet olyan kifogás egy nagyvállalaton belül sem, hogy az agilitás lehetetlen. Agilitáshoz köthetően már nemcsak frontend, hanem middle- és backend rendszereknél beszélhetünk. Az agilitás most már kézzelfogható előnyt jelent: azokra a hirdetésekre, melyekben nem szerepel az agilitás, kézzel foghatóan kevesebben jelentkeznek. A nagyvállalati vezetők szinte mind látják már az agilitás előnyeit, csapatszinten és egyéni szinten is ez lett az új norma. A következő lépés a program és a portfóliószint lesz.

Hozzászólások

Sokfelé nőtt a légszennyezettség

Sokfelé tovább nőtt a légszennyezettség. Már hat településen veszélyes a levegő a szálló por miatt.
2021. 01. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordforgalmat bonyolítottak a Takarékbank MFB Pontjai tavaly, idén hasonlóra készülnek

Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
2021. 01. 21. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkelt a Skandináv-lottó főnyereménye!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 20-án megtartott 3. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 01. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.
2021. 01. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mely sportágak lehetnek a 2020-as évek nyertesei és vesztesei, mi lesz a sport jövője a járványhelyzet után?

„A harmadik évezred harmadik évtizedének kihívásai a sportban” címmel rendezi meg a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja az V. Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát 2021. január 21–22. között. Az immár ötödik, ez alkalommal a járványhelyzet miatt online megszervezett esemény egyik kiemelt témája lesz a labdarúgás. A konferencián előad többek között Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Esterházy Mátyás, az EM Sports Kft. ügyvezetője, illetve kerekasztal-beszélgetés vendége lesz a LaLiga és a Granada CF képviselője is.
2021. 01. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Engedélyezték az AstraZeneca- és a Szputnyik V-vakcinát

Engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat - közölte az Origo hírportál szerda este.
2021. 01. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bíróságon támadták meg a Médiatanács Budapest 92,9 MHz-es frekvenciapályázatát

A médiatörvény előírásának megfelelve felfüggesztette a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati eljárását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, miután közigazgatási per iránti keresetet nyújtottak be az alakilag érvénytelen ajánlatokat benyújtó vállalkozások. A grémium bírságot rótt ki a Rádió Szentendre szolgáltatójára, amiért eltért szerződéses vállalásaitól és a törvényi rendelkezésektől. A testület a TV2 és a Kossuth rádió műsorainak korhatár-besorolásával kapcsolatos bejelentéseket is vizsgált, és újra lefolytatott egy eljárást az RTL Klub szolgáltatójával szemben.
2021. 01. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából

Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
2021. 01. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
2021. 01. 20. 17:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt éven belül duplázódik a biostimulátor-piac

A 2020-as év félelmei gyorsan szertefoszlottak a speciális tápanyag-utánpótlási megoldásokkal foglalkozó, magyar tulajdonú Malagrow Kft. életében, sőt, a növénytermesztők válságra adott reakciója kifejezetten kedvezett a már több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégnek. A régóta tervezett strukturális megújulásnak is új lendületet adott a tavalyi, minden szempontból furcsa év, ráadásul a romániai piacon is nagyot lépett előre a vállalat. A válságból megerősödve kikerülő Malagrow ma már az elkövetkező évekre koncentrál, amelyben a biostimulátor-piac várhatóan a duplájára nő majd.
2021. 01. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtévesztő reklámok miatt közel 6 milliárd forint bírságot szabott ki az elmúlt két évben a GVH

Az év eleji időszakban számos cégnél döntenek reklámozási és marketing kérdésekben, ezzel pedig igen érzékeny területre lépnek. Az elmúlt két évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen ügyekben csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki. Aki biztos akar lenni a dolgában, annak napi szinten követnie kell a jogszabályi háttér változásait – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
2021. 01. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP Bank tájékoztatás a 2021-es fizetési moratóriumról

Az OTP Csoport több módon is lehetővé tette ügyfelei számára, hogy nyilatkozatot tegyenek a 2021-es fizetési moratórium igénybevételéről. Akik eddig is igénybe vették, a jogszabálynak megfelelően továbbra is automatikusan fizetési haladékot kapnak a tartozásuk megfizetésére 2021. június 30-ig, nekik egyelőre nincs további teendőjük. Nyilatkozni azoknak szükséges, akik már nem szeretnék igénybe venni a fizetési moratóriumot, illetve azoknak, akik eddig nem vették igénybe ugyan, de megváltozott pénzügyi helyzetük miatt most mégis igénybe vennék azt.
2021. 01. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biztató jelek: 2020 negyedik negyedévére stabilizálódott a hazai álláspiac

A koronavírus második hulláma már egyáltalán nem érte a márciusihoz hasonló sokként a hazai munkaerőpiacot. 2020 utolsó három hónapja a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt, az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt 2019 azonos időszakának szintjétől – derül ki aProfession.hu negyedik negyedéves jelentésének adataiból.
2021. 01. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4 százalékos gazdasági növekedésre számít a Raiffeisen

Az idén a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 4 százalékkal bővül a gazdaság, ennek azonban feltétele, hogy a járványügyi korlátozásokat a második negyedév végére jelentősen enyhítsék - ismertette Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet online sajtótájékoztatóján szerdán.
2021. 01. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hetvenmilliós eszközfejlesztés valósult meg az egri kórházban

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezést is segítik azok az új ágyak, melyek az Országos Kórházi Főigazgatóság kiemelt pályázati programján keresztül érkeztek az egri Markhot Ferenc kórházba - tudatta a gyógyító intézmény sajtóreferense kedden az MTI-vel.
2021. 01. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Budapest Airport két év alatt 167 millió eurót fordított a repülőtér fejlesztésére

A Budapest Airport az elmúlt két évben 167 millió euró értékben valósított meg beruházásokat a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, csak 2020-ban 74 millió eurót fektetett a fejlesztésekbe, több esetben előre hozva olyan projekteket, amelyek kivitelezésének kedvezett az alacsony utasforgalom - közölte a Budapest Airport kedden az MTI-vel.
2021. 01. 20. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezres elbocsátásra készül a FedEx

A FedEx gyorsposta szolgáltató vállalat a holland TNT akvizíciójával az elkövetkező években több ezerrel csökkenti alkalmazottai számát Európában az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott jelentés alapján.
2021. 01. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A PSZ üdvözli, hogy kifizetik a felvételiztető tanárok munkáját

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy a Klebelsberg Központtal folytatott hosszas tárgyalásai eredményeként kifizetik a középiskolai felvételiben közreműködő tanárok szombati munkáját.
2021. 01. 20. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Gazdasági Versenyhivatal elnökével egyeztett Varga Judit

Varga Judit igazságügyi miniszter a Gazdasági Versenyhivatal elnökével, Rigó Csabával egyeztetett a nemzetközi digitális vállalatok visszás kereskedelmi gyakorlatáról kedden.
2021. 01. 20. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

120 évvel ezelőtt alapították a Magyar Labdarúgó Szövetséget

Napra pontosan 120 évvel ezelőtt alapították a Magyar Labdarúgó Szövetséget; a jubileumi év egybeesik több fontos, - ahogy az MLSZ honlapja fogalmaz - történelmi jelentőségű eseménnyel is a szervezet életében.
2021. 01. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások: