A gyógyszerbefogadási rendszer akadályainak lebontását szorgalmazzák az innovatív gyógyszergyártók

Amíg a környező, V4-es országokban átlagosan félévente születik döntés az új gyógyszerek befogadásáról, addig a magyar betegeknek átlagosan 635 napot kell erre várniuk, de előfordult, hogy 1038 napig tartott a folyamat. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a bürokratikus akadályok lebontására és megfelelő állami források biztosítására lenne szükség, ami magyar betegek ezreinek gyógyulásához, életminőségének javításához járulna hozzá. A szervezet most publikált edukációs, ismeretterjesztő videója egy új gyógyszer hosszú útját mutatja be, amíg a fejlesztési fázistól eljut a betegekig.

A gyógyszerbefogadási rendszer akadályainak lebontását szorgalmazzák az innovatív gyógyszergyártók

A fejlett országokban az ezredforduló óta a születéskor várható élettartam több mint három évvel nőtt, amihez az innovatív gyógyszeres terápiák döntő, becslések szerint 70 százalékot is meghaladó arányban járultak hozzá. A hazai várható élettartam azonban 5 évvel alacsonyabb az európai uniós átlagnál, így e téren látványos javulás lenne elérhető az innovatív gyógyszerek gyors és széleskörű hozzáférésének biztosításával.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ezért a befogadási rendszer bürokratikus akadályainak lebontását, átlátható, kiszámítható döntési mechanizmus kialakítását, és az ehhez szükséges megfelelő állami források biztosítását szorgalmazza. Jelenleg ugyanis Magyarországon indokolatlanul hosszú és bonyolult módon történik az innovatív gyógyszerek támogatásba történő befogadása. Az AIPM a gyógyszerek útját bemutató videót is készített, amely egy új készítmény hosszadalmas útját követi nyomon, a kutatás-fejlesztés kezdeteitől egészen a betegek gyógyításáig. A videó az alábbi linken érhető el: A gyógyszer útja

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint a lassú befogadási rendszer a támogatással elérhető új készítmények számán is meglátszik: miközben 2016 óta a magyar betegek számára mindössze 48 új, döntő többségében innovatív gyógyszer vált elérhetővé, ugyanebben az időszakban Bulgáriában 71, Szlovákiában pedig 69. A gyógyszerbefogadási eljárás felgyorsítása sok ezer magyar beteg érdeke, hiszen az ő életüket mentheti meg vagy teheti elviselhetőbbé, ha gyorsabban hozzájutnak az innovatív gyógyszerekhez.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Ehhez azonban az is szükséges, hogy a gyógyszerbeszerzések keretében lebonyolított közbeszerzési eljárások ne szűkítsék az érintettek hozzáférését az adott terápiákhoz. Ezért is fontos, hogy megfelelő állami források biztosításával kiszámítható, átlátható és rendszeres társadalombiztosítási támogatási döntésekkel érvényre juthassanak a betegek érdekei – tette hozzá az igazgató.

Milyen lenne a helyes vérnyomás érték az én koromban?


Az elégtelen finanszírozás és a hosszú, adminisztratív eljárás miatt az új készítmények Magyarországon nagyon lassan, vagy túl későn jutnak el a betegekhez. Legutóbb 2018 októberében született döntés 29 innovatív gyógyszer és terápia társadalombiztosítási befogadásáról, melyet megelőzően azonban több mint két évet kellett várniuk a magyar betegeknek, és jelenleg is több mint 70 készítmény vár az újabb döntésre.

Óriási mértékben nőtt a nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet

A 2021-es év első 7 hónapja alapján a Messer árbevétele 14%-kal haladta meg a tervezett szintet, valamint 17 %-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az iparigáz gyártó 29,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt tervez 2021-re, amely mintegy 15 %-os növekedést jelent a 2020-as 25,3 milliárd forint árbevételhez képest.
2021. 08. 18. 03:00
Megosztás:

Az automatizált gyártás lendíti tovább a gyógyszeripar digitalizációját

Habár a válságokkal szemben erősen ellenálló a szektor, a pandémia a gyógyszeripart is próbatételek elé állította. A gyártási folyamatok automatizálása még fontosabbá vált, mint azelőtt. Az emberi hibák lehetőségének csökkentése, a papírmentesség, a kibervédelem, valamint a szellemi tőke optimalizálása is meghatározó pontja az átalakulásnak. A Liferay Digital Talks legújabb adása a gyógyszeripar digitalizációjának kihívásait mutatja be a Richter Gedeon példáján keresztül.
2021. 07. 28. 13:00
Megosztás:

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítők forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a kapszulákban gyógyszer-hatóanyagot mutatott ki a hatóság laboratóriuma.
2021. 07. 16. 03:30
Megosztás:

Klinikai vizsgálatok: legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca vakcinája

Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint a Vaxzevria kifejezetten erős immunválaszt váltott ki mind különösen hosszú (akár 45 hetes) oltási intervallum, mind a 3. ismétlő oltás beadása esetén. Az AstraZeneca önkéntesek bevonásával továbbá megkezdte az AZD2816 továbbfejlesztett, meglévő új és várható koronavírus variánsok ellen is hatékony védelmet nyújtó vakcina nagylétszámú klinikai vizsgálatait.
2021. 07. 03. 05:00
Megosztás:

A gyógyszertárak többsége zárva lesz július 1-jén

A legtöbb településen kizárólag a 0-24 órában nyitva lévő, az ünnepnapokon is üzemelő, valamint az ügyeletes vagy készenlétet tartó gyógyszertárak lesznek nyitva a Semmelweis-napon, július 1-jén - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.
2021. 06. 30. 01:00
Megosztás:

Az AstraZeneca már több, mint 500 millió adag oltóanyagot szállított le világszerte

Az AstraZeneca már több, mint 500 millió adag oltóanyagot szállított le világszerte, melyből közel 300 millió adag került alacsony- vagy közepes jövedelmű országokba, 81 millió dózis pedig a COVAX programon keresztül hátrányos helyzetű, fejlődő országokba, mely a teljes COVAX mennyiség 96%-át jelenti. A világon nagyon nagy szórást mutat a beoltottak aránya, és sajnos minél több időt adunk a vírusnak, annál több új variánsra számíthatunk, a járvány pedig újra életre kelhet. Ezért is fontos az összefogás, hogy a világ szegényebb területeire is eljusson az oltóanyag, hiszen hiába védett az USA vagy az EU a jelen fenyegetéssel szemben, nem tudjuk mi rejtőzik az afrikai dzsungel mélyén – hívta fel a figyelmet el Dr. Irás Béla, az AstraZeneca vezető munkatársa az IVSZ SMART 2021 konferenciáján.
2021. 06. 12. 06:00
Megosztás:

Az Európai Unió egész területén érvényes regisztrációt kapott a VIROSTOP, a koronavírus ellen is védő száj- és orrspray

Az egész Európai Unióban érvényes EUDAMED regisztrációt kapott a VIROSTOP orr- és szájspray. A jelenleg a világ 40 országában kapható, természetes összetevőket tartalmazó orvostechnikai eszköznél bizonyított, hogy nemcsak az influenza és a meghűléses betegségek tüneteinek megelőzésében segít, hanem a Covid-19 ellen is fokozott védelmet nyújt.
2021. 06. 07. 13:00
Megosztás:

A Richter további országokra terjesztette ki a cariprazine forgalmazásának licencét

A Richter Japánra és Tajvanra is kiterjeszti az általa felfedezett cariprazine forgalmazására az AbbVie-val fennálló licenc-megállapodást - közölte a gyógyszergyártó társaság szerdán az MTI-vel.
2021. 06. 02. 16:30
Megosztás:

Ismét elutasították a Bayer gyógyszercég javaslatát

Az amerikai bíróság észszerűtlennek nevezte a Bayer 2 milliárd dolláros javaslatát, amivel a társaság a jövőben jelentkező Roundup kárigényeket kezelte volna, így a bíró elutasította a cég javaslatát.
2021. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Az EB kártérítést követel AstraZeneca gyógyszercégtől

Az Európai Bizottság több millió euró összegű kártérítést megállapítását várja a belga bíróságtól az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot gyártó brit-svéd érdekeltségű gyógyszervállalattal szemben, amennyiben a cég nem teljesíti az EU-val kötött szerződésekben foglaltakat, és nem szállítja a szükséges mennyiségű vakcinákat az uniós tagállamokba - közölték a brüsszeli testületet képviselő ügyvédek.
2021. 05. 26. 21:30
Megosztás:

Pozitív véleményt kapott a Richter és a Myovant új méhmióma készítménye

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogalmazott meg a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére szolgáló Relugolix (RYEQO) készítményről - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői anyagában.
2021. 05. 25. 14:30
Megosztás:

Engedélyezték a Richter fogamzásgátlóját

Az Európai Bizottság elfogadta a Richter Gedeon Nyrt. új, kombinált, orális fogamzásgátlójának törzskönyvezési kérelmét - közölte a gyógyszeripari vállalat a tőzsde honlapján csütörtökön.
2021. 05. 21. 06:30
Megosztás:

A növényvédelem húzta a Bayer eredményét

A Bayer 4,12 milliárd eurós korrigált EBITDA eredményt ért el, felülmúlva a 3,88 milliárd eurós piaci konszenzust.
2021. 05. 12. 13:30
Megosztás:

Az EMA lezárta a Johnson-vakcina vizsgálatát, íme az eredmény

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes szakbizottságda lezárta a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek összefüggésében indított vizsgálatát, és kiemelte: az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait - közölte az uniós gyógyszerügynökség pénteken.
2021. 05. 09. 06:00
Megosztás:

A gyógyszerkiadások nagyobb mértékű emelésére lenne szükség a jövő évi költségvetésben

A nettó gyógyszerkiadások 2022. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 2 százalékos bővüléséhez képest nagyobb mértékű emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a magyar betegek minél gyorsabban hozzáférhessenek az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerekhez – állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Mivel a gyógyszeripari innovációkhoz történő hozzáférés gyorsítása a Kormánynak is stratégiai célja, az AIPM bízik abban, hogy a járványhelyzet okozta 2020-as kényszerű megtorpanás után a gazdaság újraindításával együtt hamarosan újabb modern gyógyszeres terápiák válnak elérhetővé a magyar betegek számára, és a jövő évi költségvetésben is nagyobb mozgástér nyílik az új készítmények társadalombiztosítási befogadására.
2021. 05. 07. 06:00
Megosztás:

Javította éves előrejelzését a Pfizer

Javította éves bevételi és nyereség-előrejelzését a Pfizer amerikai gyógyszergyártó, mivel a koronavírus-járvány miatt továbbra is hatalmas a kereslet a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája iránt.
2021. 05. 04. 16:00
Megosztás:

Kínai étrend-kiegészítő kapszula forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutatott ki jelentős mennyiségű gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért a hivatal kötelezte a forgalmazót a termék azonnali visszavonására a kereskedelmi forgalomból és a fogyasztóktól, egyúttal megtiltotta további forgalmazását és importálását.
2021. 04. 28. 23:30
Megosztás:

Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete.
2021. 04. 11. 20:30
Megosztás:

Helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban, miután a horvát állam egymilliárd kuna (47 milliárd forint) értékben kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.
2021. 04. 09. 22:00
Megosztás:

Ügyeleti rend lesz a patikákban

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 04. 02. 05:30
Megosztás: