Óriási mértékben nőtt a nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet

A 2021-es év első 7 hónapja alapján a Messer árbevétele 14%-kal haladta meg a tervezett szintet, valamint 17 %-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az iparigáz gyártó 29,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt tervez 2021-re, amely mintegy 15 %-os növekedést jelent a 2020-as 25,3 milliárd forint árbevételhez képest.

Óriási mértékben nőtt a nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet

A növekedés hátterében elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen cseppfolyós nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet emelkedése, valamint az úgynevezett on-site, vagyis a vevő saját telephelyén működtetett nagyüzemi gáztermelés növekedése áll.

Az orvosi oxigén iránti keresletnövekedés alakulása

Az orvosi oxigén iránti kereslet sajnálatos okokból még sohasem volt olyan jelentős, mint az idei év tavaszi időszakában. Áttekintésként: a koronavírus járvány tavalyi első hullámának idején csupán pár százalékkal haladta meg a normál fogyasztást az orvosi célú oxigén mennyisége. A tavaly őszi második hullámban már nőtt az igény, a kritikus hetekben a palackban értékesített oxigén volumene a duplájára emelkedett. Ugyanakkor még volt arra is kapacitása a Messer Hungarogáznak, hogy az oxigénhiánnyal küzdő külföldi leányvállalatoknak tudjon exportálni.
 
Az idei tavaszi harmadik hullám során ez már fel sem merült. A cseppfolyós oxigénigény az 5-szörösére, a palackos oxigénigény 10-szeresére nőtt a normál állapotokhoz képest. A korábbi kétműszakos munkarend helyett ebben az időszakban gyakorlatilag 0-24-ben dolgoztak a cég munkavállalói a 3 levegőszétválasztó üzemben és a 4 palacktöltő üzemben (Budapesten, Győrben, Dunaföldváron és Nyíregyházán). Az oxigénigény a tavaszt követően mérséklődött, és közel normál szintre tért vissza. Egy esetleges 4. hullámra a vállalat a kórházi gázellátó hálózatok bővítésével, és ahol lehet, a cseppfolyós oxigénellátásra történő átállással, a kint lévő üres gázpalackok visszagyűjtésével, valamint a partnerkórházakkal közös logisztika és kommunikáció fejlesztésével készül.

Mit mutat a nitrogén iránti keresletnövekedés

A cseppfolyós nitrogén iránti igény ugyanakkor a 2021-es tervhez képest 19%-kal, a tavalyi év hasonló időszakához képest 22,5%-kal magasabb. A nitrogén a legnagyobb mennyiségben felhasznált gáz az iparban, így a nitrogénkereslet jól mutatja a termelés növekedését a magyar gazdaságban. A nyilvánvaló és elsődleges ok a petrolkémia és az autóipar, azon belül is az autóelektronika, valamint az e-mobilitáshoz kapcsolódó gyártási folyamatok megnövekedett igényei állnak.

Az autózásban bekövetkezett technológiaváltás (pl. akkumulátor-előállítás) nagyobb nitrogénszükségletet feltételez.

A háttérben áll ugyanakkor, hogy a tavalyi év folyamán kiesett termeléseket továbbra is nagy ütemben próbálja kompenzálni az ipar. A jelentős iparigáz felhasználók elsősorban a korlátozott import lehetőségek miatt állították le vagy fogták vissza termelésüket a koronavírus-válság idején, és mostanra nagyrészt helyreálltak az ellátási láncok, néhány területet leszámítva (pl. globális chiphiány, félvezetők hiánya).

Az on-site gáztermelés fellendülése

Az on-site üzletág önmagában is az addigi nitrogéntermelő kapacitásokat 50%-kal meghaladó mértékben növekedett. A nagyipari felhasználók esetében gazdaságosabb megoldás ugyanis, ha nem beszállíttatják a nitrogént, hanem saját nitrogénelőállító üzemet építenek, amely a gyártó telephelyén szolgálja ki a termelési igényeket. A Messer Hungarogáz Kft. jelenleg 10 nagyipari felhasználónál működtet ilyen on-site nitrogénüzemet (autóelektronikai gyártók, gyógyszeripari gyártók, petrolkémiai nagyvállalatok, síküveggyár, szénszálgyártó, dízel-részecskeszűrő gyártó, gumiabroncs-gyártás, gépkocsi-alkatrészgyártás), valamint a Messer európai on-site üzemeinek egy részét is távfelügyelettel irányítja. Ezzel az on-site üzemek építése és üzemeltetése terén piacvezetőnek számít Magyarországon.
 
„Az ipari gázpiac növekedése jól tükrözi az általános magyar gazdasági trendet, amely a koronavírus-válság enyhülésével jelentős élénkülést mutat. Az IMF az idei évre 6,2 %-os GDP-növekedést vár az országban, amely jóval magasabb a májusban adott 4,3 %-os előrejelzésnél. A Messer Hungarogáz Kft. sokszínű termékportfóliójának, on-site gázelőállító technológiájának, valamint elsősorban az elektronika és az autóipar bővülésének köszönhetően jóval az előrejelzett országos fejlődési átlag felett teljesít.”– nyilatkozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Rejtélyes mérgezések történtek egy németországi egyetemen

Gyilkossági kísérlet miatt nyomozást indítottak kedden a németországi Darmstadtban, mert a városban működő műszaki egyetemen (TU Darmstadt) megmérgeztek legkevesebb hét embert egy egyelőre ismeretlen eredetű folyadékkal.
2021. 08. 25. 02:00
Megosztás:

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a járvány alatt

A románok 20 százaléka vásárolt kisállatot a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások időszakában - közölte kedden a román média egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve.
2021. 08. 25. 01:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Németország a járvány erősödésére számít

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól - mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.
2021. 08. 24. 06:00
Megosztás:

Eddig 43 millió embert oltottak be Oroszországban

Több mint 43 millió embert oltottak be Oroszországban a Covid-19 ellen a védőoltás mindkét komponensével - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 08. 23. 05:00
Megosztás:

Olaszországban az új esetek egynegyedét Szicíliában regisztrálják

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.
2021. 08. 22. 21:00
Megosztás:

Csökkent a fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel - ez a legalacsonyabb szám június 27. óta - 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.
2021. 08. 22. 15:00
Megosztás:

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások

Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások, amelyek az állatgyógyászati készítmények gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit (állatorvosokat és állattartókat) egyaránt érintik - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2021. 08. 22. 12:00
Megosztás:

Jön a negyedik hullám?

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón.
2021. 08. 22. 06:00
Megosztás:

Újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában

A kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a Covid-osztályok Szlovéniában - közölte a helyi sajtó szombaton.
2021. 08. 21. 18:00
Megosztás:

Belgium szeptembertől feloldja a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat

Belgium feloldja a vendéglátóipari vállalkozásokra korábban kiszabott összes járványügyi korlátozást, kivéve az arcmaszkok viselésére vonatkozó szabályokat - jelentette be Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a kormány pénteki sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 21. 08:00
Megosztás:

Horvátországban már beoltották a felnőtt lakosság felét

Horvátországban bár csaknem két hónapos késéssel, de sikerült beoltani a felnőtt lakosság felét a koronavírus ellen - közölte a horvát sajtó pénteken.
2021. 08. 21. 03:00
Megosztás: