A júniusi nyugdíjat mikor utalják? Emelt nyugdíj kifizetés időpontja

A köznyelvben csak 'nyugdíjtörvénynek' hívott (hivatalosan viszont társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény) 62. § (1) bekezdése alapján a tárgyévi költségvetési törvényben rögzített várható fogyasztói árnövekedés mértéke szerint a korábban megállapított ellátásokat minden év januárjában emelni kell. Ennek megfelelően az idei évben, 2021 januárban a nyugdíjak és más ellátások 3%-kal emelkedtek. A felülvizsgált makrogazdasági paraméterek alapján a fogyasztói árindex (közismertebb néven: infláció) 2021-ben várhatóan 3%-nál nagyobb mértékben fog emelkedni, ezért a Kormány a nyugdíjak és egyéb ellátások 2021. júniusi kiegészítő emeléséről döntött. Mikor utalják az emelt összegű nyugdíjat júniusban?

A júniusi nyugdíjat mikor utalják? Emelt nyugdíj kifizetés időpontja

A kiegészítő emelés mértéke

2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal +0,6 százalékkal emelkednek azok az ellátások, amelyekre a 2021. január 1-i emelés járt. Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás egyheti összegére is jár.

Az ellátások emeléséről és a 2021. január-május hónapokra járó emelés összegének folyósításáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

A 0,6%-kal emelt összeg folyósítása első ízben 2021. június hónapban történik. Postai kifizetés esetén a 2021. január-május hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 0,6%-os emelés összege a 2021. június havi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre, azonban az emelési különbözet összege, illetve a tizenharmadik havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó különbözet összege az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetésre kerül.

Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a 2021. január-május hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó emelés külön utalási tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, 2021. június 11-én kerül ügyfeleink számláin jóváírásra. Amennyiben az ellátás folyósítása külföldi bankszámlára történik, az emelés visszamenőlegesen járó összege, továbbá a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó emelés a 2021. június havi ellátással összevontan, egy tételként kerül utalásra.

Mikor érkeznek meg a számlákra az emelt nyugdíjak?

2021 júniusi nyugdíjak érkezése a bankszámlákra: június 11. (péntek)

Így júniusban a megszokotthoz képest 1 nappal korábban, azaz nem 12-én, hanem 11-én érkeznek a nyugdíjak azokhoz a jogosultakhoz, akik bankszámlára, átutalással kérték azt.

IDE kattintva tudod megnézni, hogy az év további időszakában pontosan mikor utalják a nyugdíjakat majd.

Mikor kapják azok, akik postán kérték?

A nyugdíjak postai kifizetése 2021-ben is a Magyar Posta által előzetesen kiadott nyugdíjkifizetési naptár szerint történik, melyről ITT írtunk részleteket.

Hozzászólások

Így alakult a forint árfolyama reggelre

Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel, az euróhoz és a frankhoz képest erősödött, a dollárhoz viszonyítva viszont gyengült.
2021. 06. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elővásárlási jog: akár évek múlva is megtámadható az adásvételi szerződés

Az elővásárlási jog a gyakorlatban az ingatlantulajdonosok és a vevők számára egyaránt számos bonyodalom és feszültség forrása lehet. Az elővásárlásra jogosult ugyanis egyoldalúan eldöntheti, hogy engedi-e az ingatlan eladását a vevőnek, vagy – azonos feltételekkel – ő maga veszi azt meg. Speciális eset, ha az elővásárlásra jogosultak nagyon sokan vannak, ilyenkor ugyanis az eladó nem köteles értesíteni a jogosultakat az eladási szándékról. Probléma azonban itt is adódhat: akár évek múlva is megtámadhatják az adásvételi szerződést.
2021. 06. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi a minimálbér az EU-s országokban? Ábrán mutatjuk!

Nemzeti havi minimálbér, euró (bruttó); 2021
2021. 06. 24. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra utazhatunk Oroszországba, ezekkel a feltételekkel!

Ismét megnyitottak csütörtökön a magyarországi orosz vízumközpontok, a magyar állampolgárok érvényes vízummal és három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel ismét repülhetnek majd Oroszországba.
2021. 06. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét lehet pályázni klímavédelmi projektek támogatására

Ismét elérhető az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával létrejött, a nyugat-balkáni régió klímavédelmi beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeit finanszírozó támogatási program, jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár - közölte a minisztérium az MTI-vel.
2021. 06. 24. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár fél évig is eltarthat, mire kézhez kapja az igényelt hitelösszegét!

Az otthonteremtési támogatások hatására jelentősen megnőtt a hitelfelvételi tranzakciók száma, aminek következtében pedig akár meg is duplázódhat a banki ügyintézés időtartama. Mi tart ennyi ideig, illetve mire számítsunk, ha pénzügyi segítséget szeretnénk igénybe venni ingatlanvásárláshoz vagy felújításhoz? A Duna House Pénzügyek szakértői vázolták a folyamatot.
2021. 06. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Adóstárs vagy egy hitelnél? Mutatjuk, mi az adóstárs szerepe és kötelezettsége

Tízből kilenc lakáshitelnél az adóson kívül adóstárs bevonására is sor kerül a Bankmonitor becslése szerint. A magas arány oka, hogy lakáshiteleknél a házastárs és az élettárs kötelezően adóstárs lesz, de sok esetben az igényelt hitelösszeg felvételéhez szükséges igazolt jövedelem miatt kell plusz személyt bevonni. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy milyen kötelezettséget vállalnak adóstársként vagy kezesként.
2021. 06. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felújítási láz: a magyarok fele még idén renoválná az otthonát

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül – derül ki az újHÁZ Centrum féléves Trendriportjából. Az építőanyag kereskedési hálózat reprezentatív kutatása szerint a felújítók több mint fele festést vagy tapétázást tervez, de közel harmaduk burkolat- vagy nyílászárócserébe, valamint szigetelési munkálatokba is belevágna. A renoválni vágyók átlagosan 2,4 millió forintos beruházással kalkulálnak, harmaduk pedig a finanszírozásához igénybe veszi majd az állami Otthonfelújítási Támogatást is. Az újHÁZ Centrum a lakosság mellett a kivitelezők körében is felmérést végzett a témában. A szakemberek közel kétharmada szerint jelenleg átlagosan 3-8 hónappal előre tudnak megbízásokat vállalni, az alapanyag ára mellett pedig megváltozott munkadíjakra is kell számítani: a megkérdezett kivitelezők közel felénél 11-30 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető 2021 első négy hónapjában.
2021. 06. 24. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Betört a magyar piacra a dán etikus hackerekből álló kiberbiztonsági startup

Magyarországon terjeszkedik a dán etikus hackerek által alapított Heimdal. Az FBI és az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának elismerését is kivívó kiberbiztonsági cég megelőzésen alapuló technológiája képes a még ismeretlen adathalász és zsarolóprogramokat is azonosítani. Globálisan minden tizenegyedik másodpercben támadás ér egy céget, így a hazai vállalatok számára is valódi fenyegetést jelentő, kártékony programok elterjedésével az átfogó adatvédelmet nyújtó Heimdal és magyar forgalmazó partnere, a MaxValor komoly piaci növekedésre számít.
2021. 06. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországban megugrott a delta variáns aránya az új esetekben

Franciaországban a koronavírusnak a fertőzőbb delta variánsa immár az új pozitív esetek 9-10 százalékát érinti, s jelentősen teret nyert az előző héthez képest - jelezte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően. A napi esetszám összességében azonban továbbra is csökkendő tendenciát mutat.
2021. 06. 24. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4265 milliárd forint jut a magyar agráriumra

Az elkövetkező hét évben az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, amelyből 2021-re és 2022-re 1527 milliárd forint új forrás jut - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Soltvadkerten.
2021. 06. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB szeretne jobban reagálni a kibertámadásokra

Az egyre gyakoribbá váló kibertámadások miatt az Európai Bizottság javaslatot mutatott be egy új közös, korszerű és összehangolt válaszintézkedésekre képes kiberbiztonsági egység létrehozásáról.
2021. 06. 24. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kijev szerint Oroszország veszélyt jelent a Fekete-tengeren

Oroszország agresszív és provokatív politikája a Fekete- és az Azovi-tengeren, a Krím félsziget megszállása és militarizálása állandó veszélyt jelent Ukrajnára és szövetségeseire - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren.
2021. 06. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdőlt a melegrekord - És még nincs vége...

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.
2021. 06. 24. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások: