Allianz Globális Biztosítási Jelentés 2021: Az ágazat ellenállónak bizonyult, erőteljes növekedés várható

Az Allianz közzétette legfrissebb „Globális Biztosítási Jelentését”, amely a globális biztosítási piacok fejleményeinek elemzését tartalmazza.[1] A jelentés szerint a biztosítási iparág viszonylag könnyen megúszta a koronavírus-válságot: 2020-ban a díjbevétel világszinten mindössze 2,1 százalékkal zsugorodott. A vagyonbiztosításoknál kismértékű, 1,1 százalékos bővülés volt tapasztalható, míg az életbiztosítási üzletág 4,1 százalékos visszaesést mutatott. Összességében azonban ez a csökkenés jóval meredekebb volt, mint 2009-ben (–1,1%), a pénzügyi válság után. A teljes díjbevétel hozzávetőlegesen 80 milliárd euróval elmaradt a válság előtti szinttől, és 3730 milliárd eurót tett ki (életbiztosítás: 2267 milliárd euró, vagyon- és balesetbiztosítás: 1463 milliárd euró).

Allianz Globális Biztosítási Jelentés 2021: Az ágazat ellenállónak bizonyult, erőteljes növekedés várható

2021-ben erőteljes növekedés várható a biztosítási szektorban. A díjbevétel világszinten összességében 5,1 százalékkal növekedhet. Nem meglepő módon az Egyesült Államok (+5,3 százalék) és Kína (+13,4 százalék) jelentheti a legnagyobb hajtóerőt. A tavalyi év meredek visszaesése után az életbiztosítási szegmens fellendülése (+5,7 százalék ) némileg nagyobb mértékű lehet, mint a vagyon- és balesetbiztosítási szegmensé (+4,2 százalék). Az erőteljes növekedés a várakozások szerint a következő években is folytatódik, egyrészt a fenntarthatóság egyre fokozottabb figyelembevétele, másrészt pedig a feltörekvő piacok további erősödése révén. Világszinten akár 5 százalék feletti átlagos növekedés is elképzelhetőnek tűnik a következő tíz évben.
 
„A biztosítási ágazat ellenállónak bizonyult a koronavírus‑válság során” – összegez Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. „Ez azonban a feladat könnyebbik része volt, ugyanis a válság jelentősen megnövelte az érdekeltek igényeit.

Ez nem utolsósorban az ügyfeleinket is érinti, akik a teljes digitalizációt követően más elvárásokat támasztanak az ügyfélkapcsolatok terén. Ez gyökeres átalakulást jelent a szektor számára. A pusztán termékközpontú gondolkodás felől el kell mozdulni a szolgáltatások holisztikus megközelítése felé. Ennek keretében nem a pénzügyi kompenzációra, hanem a kockázatok kezelésére és megelőzésére összpontosítunk. Az ágazat kizárólag így tud megfelelően profitálni a koronavírus utáni világban megnövekedett kockázatvédelem iránti igényből.”
 
2020-ban világszerte Kelet-Európa produkálta a legmagasabb, 3,5 százalékos díjbevétel-növekedést, amely javarészt Törökországnak tudható be. Mindkét üzletág hozzájárult a növekedéshez: az életbiztosítási bevételek 4,2 százalékkal, míg a vagyonbiztosítási bevételek 3,2 százalékkal gyarapodtak. A teljes díjbevétel 54,6 milliárd euróra rúgott, és a régiós díjbevétel kétharmadát a „nagy hármasban”, azaz Oroszországban, Lengyelországban és Törökországban értük el.

A fellendülés azonban visszafogottabb lesz, mint a világ egyéb részein, a díjbevételek ugyanis 2021-ben 5 százalékkal növekednek (életbiztosítás: 4,6 százalék, vagyon- és balesetbiztosítás: 5,2 százalék). Ezek után azonban Kelet-Európában is gyorsulás várható, és a következő tíz év átlagos növekedési üteme az előrejelzések szerint 6,7 százalékos lesz (életbiztosítás: 6,6 százalék, nem életbiztosítási ág: 6,7 százalék). Ez jóval az előző évtized szintje (5 százalék) felett van, amelyet a koronavírus mellett az euróövezeti krízis is fékezett.
 
Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője elmondta, hogy „az életbiztosítás a kelet-európai biztosítási iparág fekete báránya. Az elmúlt évtizedben a növekedés itt éves szinten mindössze 2,7 százalék volt – a vagyonbiztosításban tapasztalt bővülés kevesebb mint fele. Ezenkívül sok fontos piac, mint például Lengyelország, Csehország és Szlovákia, zsugorodott. A Covid–19-világjárvány utáni idők remek alkalmat szolgáltatnak a trend megfordítására. Nem mintha a kamatok terén a közeljövőben fordulatra számíthatnánk. Ez ugyanis távolról sincs így. Ellenben a háztartások óriási mennyiségű pluszmegtakarítással rendelkeznek. Ha az ágazat sikerrel kamatoztatja szakértelmét azáltal, hogy ügyfelei vonzó termékekbe fektethetnek be fenntartható módon, akkor képes lehet kihasítani magának egy szeletet ebből a tortából.”

2020-ban a magyar biztosítási piac a globális tendenciákat meghazudtolva tiszteletreméltó, 3,5 százalékos növekedést mutatott. Mindkét üzletág hozzájárult a növekedéshez, az életbiztosítási bevételek 2,4 százalékkal, míg a vagyon- és balesetbiztosítási bevételek 4,4 százalékkal gyarapodtak. 2021-ben a növekedés némileg lassulhat, 2,8 százalékra (életbiztosítás: 2 százalék, vagyon- és balesetbiztosítás: 3,5 százalék). A következő évtized során azonban Magyarország várhatóan éves szinten egészséges, 4,1 százalékos növekedést produkál majd, elsősorban a vagyon- és balesetbiztosítás terén mutatott komoly eredményekre (éves szinten +4,7 százalék) alapozva. Mindazonáltal a hosszú távú növekedés elmarad a régiós átlagtól, mivel Magyarország a térség fejlettebb piacai közé tartozik: a magyarok átlagosan 336 eurót költenek biztosításra, és a GDP-arányos díjbevételek 2,6 százalékra rúgnak, míg a régiós átlagok rendre 141 euró és 1,7 százalék körül alakulnak (2020).
 
[1] Minden számadat 2020-as árfolyamon számolva. Az életbiztosítási szegmensbe nem tartozik bele az egészségbiztosítás.

Hozzászólások

Más országok is érdeklődnek a magyar fejlesztésű autós segélyhívó iránt

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű, járművekbe utólag is beszerelhető, automatikus közlekedési segélyhívó iránt - közölte az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. az MTI-vel.
2021. 06. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.
2021. 06. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak az önkéntes véradók

Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
2021. 06. 13. 13:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Húsz javaslatról szavaz az Országgyűlés a nyári szünet előtt

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
2021. 06. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A héten új csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 48 845,84 ponton, új történelmi csúcson zárta a hetet pénteken, ami 563,70 ponttal, 1,17 százalékkal magasabb az előző heti záráshoz képest.
2021. 06. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés és az építőipar áprilisi teljesítményének adatai.
2021. 06. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Turistaútvonalat fejlesztenek Somogyban

Kilátó építésével, faszerkezetű híd felújításával, valamint gyalogos turistaútvonal fejlesztésével növelik Balatonberény, Kaposvár és Kereki turisztikai vonzerejét; az ez év végéig tartó beruházásra mintegy 215 millió forintot költenek - tájékoztatta a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az MTI-t.
2021. 06. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2022-es adótörvény több szabálya már most is alkalmazható

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 06. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtriplázódott a vendégéjszakák száma Magyarországon

Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
2021. 06. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) bizakodva tekint a 2021-es nyári szezon elé, a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét - hangzott el szombaton a társaság szezonnyitó ünnepségén, amely Siófokon kezdődött, majd Balatonfüreden ért véget.
2021. 06. 13. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Leváltották a Roszkoszmosz emberes űrrepülési programjainak igazgatóját

Leváltották Szergej Krikaljovot, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatóját - közölte a a cégre hivatkozva péntek este a Moszkovszkij Komszomolec című napilap.
2021. 06. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új innovációs negyedet alakít ki Budapesten a BME

Új innovációs negyedet alakít ki a fővárosban, az Infopark környékén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - közölte a BME az MTI-vel.
2021. 06. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 06. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fejlesztés kezdődik a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Hamarosan megkezdődik egy hajtánypálya építése a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Csaj-tónál, amelynek révén a látogatók a madarak zavarása nélkül tudnak majd betekinteni az állatok életébe - közölte agrártárca az MTI-vel szombaton.
2021. 06. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkezett az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.
2021. 06. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul a munkavédelmi hatóság eszközparkja

Korszerű eszközöket szerez be, és így hatékonyabb ellenőrzéseket folytathat le a munkavédelmi hatóság a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2021. 06. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bosch átadta a jövő chipgyárát Drezdában

Teljesen hálózatba kapcsolt, adatközpontú és önoptimalizáló: a világ egyik legkorszerűbb chipgyárát nyitotta meg Drezdában a Bosch. A magas fokon automatizált, teljes mértékben hálózatba kapcsolt gépek és az integrált folyamatok a mesterséges intelligenciával (Artificial Intelligence; AI) ötvözve intelligens gyárrá és az Ipar 4.0 úttörőjévé teszik a drezdai létesítményt. A csúcstechnológiával felszerelt gyárat 2021. június 7-én Dr. Angela Merkel német szövetségi kancellár, Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke virtuális jelenlétében avatták fel.
2021. 06. 12. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot az RTL Klub szolgáltatója

Nem megfelelő korhatár-besorolásért 12 millió forintos bírságot rótt ki az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Két helyi frekvenciapályázaton a grémium elvégezte az alaki vizsgálatot, valamint elfogadta három vidéki rádiós pályázati felhívás tervezetét is.
2021. 06. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős a növekedés a hazai kockázati és magántőke befektetések piacán

Tavaly 236 tranzakció keretében a magyarországi cégek több mint 226 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól; ez a tranzakciók számát tekintve 15 százalékos növekedés 2019-hez képest, a befektetett összeget nézve pedig 36 százalékos - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) pénteken.
2021. 06. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján a megkérdezett magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben. A növekvő olvasási kedv hatással lehetett a kiadott művek számának emelkedésére. 2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv (14 700), ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkennek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A könyvkiadás jellemzői című elemzéséből.
2021. 06. 12. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: