Berlin és Párizs nem folytat vakcinadiszkriminációs politikát

Moszkva úgy érzi, hogy Berlin és Párizs kész az együttműködésre a Covid-19 elleni küzdelemben, a német és a francia kormány nem folytat vakcinadiszkriminációs politikát - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 tévécsatorna keddi Bolsaja Igra (Nagy Játszma) műsora számára.

Berlin és Párizs nem folytat vakcinadiszkriminációs politikát

Lavrov ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő keddi megbeszélését kommentálva mondta. Emlékeztetett arra, hogy Nyugaton korábban hazugságnak és propagandaeszköznek nevezték a Szputnyik V kifejlesztésének a bejelentését.
   
Meglepetésének adott hangot amiatt, hogy Brüsszel megsértődött arra, ahogyan az orosz-uniós kapcsolatokat jellemezte, pedig szerinte csak megállapította az "objektív valóságot". (Lavrov márciusban Kínában azt hangoztatta, hogy nincsenek kapcsolatok Moszkva és az unió között, mert Brüsszel egyoldalú lépéseivel "megsemmisítette" őket.)
   
A miniszter szerint Moszkva és Brüsszel közötti kapcsolatok már a 2014-es ukrajnai "államcsíny" előtt megfeneklettek. Rámutatott, hogy a kölcsönös vízummentesség bevezetéséről már 2013-ban megszakadtak a tárgyalások, mert "egy agresszív oroszgyűlölő kisebbség kategorikusan fellépett ellene", 2014-től pedig az évi kétszeri orosz-EU-csúcsok gyakorlata és a 17 témakörben folytatott párbeszéd is megszűnt.
   
"Az EU lényegében azért vezetett be ellenünk szankciókat és semmisítette meg a kommunikáció csatornáit, mert felemeltük szavunkat az ukrajnai, a Donyec-medencei és a krími oroszok védelmében" - mondta.
   
Lavrov megismételte Putyin korábbi figyelmeztetését, miszerint aki újabb háborút kíván indítani a Donyec-medencében, szétrombolja Ukrajnát. Kifejezte reményét, hogy a Washington vezette nyugat nem fogja erre tüzelni Kijevet.
   
Megjegyezte, hogy Európa a NATO-ban elvesztette hadászati autonómiáját. Szerinte nem volt példa még olyan "hűségesküre", mint amilyet az uniós országok vezetői Joe Biden elnöknek tettek a legutóbbi virtuális amerikai-európai virtuális csúcson.
 
Úgy fogalmazott, hogy az európai értékek nem egyetemesek mindenki számára, és hogy ezek "misszionárius" terjesztése már nem egyszer bajt hozott a földrészre.
    "
Ha most megnézik az EU-t és azt, hogyan áll értékeinek az ügye, akkor (azt láthatják, hogy) a rárontanak saját tagjaikra - Lengyelországra és Magyarországra - csak azért, mert ezek az országok valamelyest más kulturális és vallásos hagyományokat vallanak magukénak" - mondta.
   
Leszögezte, hogy egyetemesnek azok az értéknek számítanak, amelyeket az 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata tartalmaz, nem pedig azok, amelyeket most próbálnak országokra Nyugatról ráerőltetni. Hangsúlyozta, hogy Oroszország elkötelezett az ENSZ iránt.
   
Az orosz-amerikai kapcsolatok Lavrov megítélése szerint egyfelől elérte a mélypontot, másfelől viszont még él a remény, "hogy minden felnőtt ember megérti a kockázatot, amely a feszültség további fokozásával jár". Kifejezte reményét, hogy a józan ész kerekedik felül. Mindamellett, mint hangoztatta, Oroszország nem keresi a konfrontációt az Egyesült Államokkal annak ellenére sem, hogy Biden elnök egy nyilatkozatában gyilkosnak minősítette Putyint.
  
Lavrov nyugati kollégáit hibáztatta amiatt, hogy a "háború" szó meghonosodott a diplomáciai szóhasználatban, és kifogásolta, hogy a világeseményeket "az Oroszország által kirobbantott hibrid háborúként" írják le.
   
Bírálta Washingtont, amiért a saját világpolitikai szerepét a demokrácia elterjesztéseként állíja be és rámutatott, hogy ez a magatartás súlyos emberáldozatokkal járt Irakban és Líbiában. Az amerikai politikai hibájaként rótta fel az Iszlám Állam terrorszervezet megjelenését. Hangsúlyozta, hogy a Moszkvára való nyomásgyakorlás és a szankciók politikája nem fog sikerrel járni. Mint mondta, ezt az irányvonalat is már 2013-tól elkezdte érvényesíteni az amerikai vezetés, és ebben Biden felbukkanása nem jelent újdonságot.
   
Kijelentette ugyanakkor, hogy Moszkva és Peking nem fogja "szinkronba hozni" lépéseit a nyugati büntetőintézkedésekkel szemben. Közölte, hogy a két országnak nem célja katonai szövetség megkötése, de a felek meg fogják hosszabbítani a stratégiai együttműködésről szóló megállapodását - amely a miniszter szerint nem irányul senki ellen. Lavrov óva intett attól mindenkit, hogy lekezelően viszonyuljon a két hatalomhoz.
   
Nehezményezte, hogy Washington akadályozza a közösségi médiumok magatartását szabályozó egyetemes megállapodás kidolgozását. Arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban "az abszurdumig fokozott politikai korrektség nem fog jóra vezetni". Hangoztatta, Moszkva hagyományosan ellenzi a diszkriminációt, ugyanakkor szélsőséges megnyilvánulásnak nevezte a Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) mozgalom megmozdulásain a fehér amerikai polgárok ellen megmutatkozott agresszivitást.
   
Lavrov szerint Washington ezt a hozzáállást az egész világra ki akarja terjeszteni, amihez "kolosszális lehetőségei" vannak. Közölte, hogy elkérette António Guterresnek az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszédét, amelyben a világszervezet főtitkára azt mondta, hogy az elmúlt év a fehér "felsőbbrendűség" számos megmutatkozásának éve volt. Az orosz diplomácia vezetője azt mondta, szeretné megtudni, hogy mit értett ez alatt Guterres. Szerinte az ENSZ nem lehet amerikai koncepciók előmozdításának terepe.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás: