Bitcoin - kipukkadt a nagy lufi, vagy csak most indul?

A bitcoin látványos emelkedése okán nagyon sok szó esik most a kriptoeszközökről, Szabó Dávid, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelője beszélgetett a HOLD podcastjában arról, hogy mire használhatjuk a bitcoint, miért jött létre, mi az értelme. Ez a beszélgetés történhetett volna 10 vagy 20 ezres árfolyamnál is, mert a megállapítások akkor is érvényesek lennének.

Bitcoin - kipukkadt a nagy lufi, vagy csak most indul?

Értékek vs. információ internete:

„Például a bitcoin előtti internet (ahogy azt mi ismertük eddig) az adat internete volt. Egymásnak tudtunk közvetlenül küldeni információt (adatot), de mást nem. Érték átküldéséhez mindig igénybe kellett venni egy harmadik fél szolgáltatását (például bank). Az internet úgy működött, hogy lemásolta az adatokat, azt átküldtem: az adat megmaradt nálam is, a címzettnél is, ami azt jelentette, hogy egy ilyen működésmódra nem lehet értékátutalást alapozni, mert ha nekem van egy forintom és azt lemásolom és neked is lesz egy forintod, akkor az a forint nagyon hamar el fog inflálódni. A bitcoin ezt a problémát úgy oldotta meg (blokkláncon keresztül), hogy én úgy tudok közvetlenül neked most elküldeni egy bitcoint, hogy a küldés után az nekem már nem lesz meg. Ennek a bitcoinnak lehet egy értéke, és nem tudom úgy elinflálni, mint tenném azt az adatinterneten keresztül. Ha van egy ilyen rendszer, akkor a dolgoknak lehet értéke, és erre egy csomó mindent rá lehet húzni és így felépülhet az értékek internete” – kezdi bevezetőjében Szabó Dávid megvilágítani a bitcoin egyik jellemzőjét.

A Bitcoin aktuális árfolyamát IDE kattintva tudod megnézni (új ablakban nyílik meg, a cikket tovább tudod olvasni)

A társadalom alapvető hibái:

A blokklánc technológia kifejlesztői, tervezői úgy gondolkodnak, hogy az a társadalmi rendszer rosszul tervezett, amiben jelenleg élünk. A nép lemond az önrendelkezése egy részéről és hatalmat ad a vezetői kezébe, akik viszont tipikusan saját céljaik megvalósítására használják azt. Általában pedig a centralizált rendszerek vezetői szeretnek a hatalmukkal visszaélni, nem az előre lefektetett közös célokat követni, stb., és ezekkel a problémákkal kezdtek el foglalkozni a decentralizált rendszerek tervezői. Az alapvető elv emögött a rendszer működtetéséhez szükséges bizalom minimalizációja: a legkevesebb bizalmat kell megszavazni a vezetőknek, ha nem muszáj, akkor ne adjunk a kezükbe hatalmat meg előjogokat, mert az nem szokott jól elsülni. Egyszerű példák a visszaélésre: Bernie Madoffról sejtették, hogy évtizedekig csalt, de az Amerikai Értékpapír Felügyelet (SEC) nem kezdett ezzel semmit és egyszer csak bedőlt az egész pilótajátékhoz hasonló befektetési sémája. De számtalan ilyen botrány volt/van a világban, gondoljunk csak a WireCard vagy Quaestor esetére. Ezekben az esetekben mind felmerül a felügyeletek felelőssége, miközben jól megtervezett decentralizált rendszerekben nem fordulhattak volna elő.

Nyílt forráskódú választás:

„Vagy vegyünk példának egy választási szoftverrendszert. Azt kell elhinnem, hogy egy cég programoz valamiféle kódot, ami kevesek joga, hogy lássanak, és ezek a kevesek pont az adott ország vezetői által kijelölt emberek, akkor én hogyan higgyem el, hogy egy választási szoftverrendszerbe nincs beépítve valami trükk? Ha ezt a választási rendszert egy Ethereumos okos szerződésben csináljuk meg, akkor abba bárki belenézhet, hogy talál-e benne hibát. Világos, hogy egy csomóan nem értik az adott programkódot, de éppen elegen vannak olyanok, akik viszont igen, sok ezer/tízezer ember rámehet és megnézheti, kereshet benne anomáliát.”

Energiapazarlás: Megéri-e az, hogy a világ összes áramának 1-10%-át bitcoinra égetjük el?  A magas energiafelhasználás biztosítja a rendszer szuverenitását és manipulálhatatlanságát, mert ha valaki ezt meg akarná hackelni, annak még több energiát kellene elégetnie, ami egy szűkös forrás.

Zsiday Viktor tulipánhagymázik:

A podcastben további témákat is érintenek a beszélgetőpartnerek, parázs vita alakul ki a bitcoin hasznáról, létjogosultságáról Szabó Dávid és Zsiday Viktor, a Citadella Befektetési Alap portfóliókezelője közt. Felvetődnek olyan kérdések, hogy a bitcoin támogatja-e a fekete gazdaságot? Vagy hogy ez az egész egy tulipánhagymához hasonló buborék? Vagy csak egy spekulációs eszköz? A felvetésekre adott válaszok meghallgathatók a podcastben.

Hitelből venni Bitcoint? 

Itt írtunk erről részletesen.

Hozzászólások

Meglepetést okozott a Goldman Sachs eredménye

A vártnál sokkal nagyobb bevételt és nyereséget ért el a Goldman Sachs befektetési bank az első negyedévben, amit a rekordszintű globális vállalati ügyleteknek és a koronavírus-járvány következményeként kiugró tőzsdei forgalomnak köszönhet.
2021. 04. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőre kapott a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán a bankközi devizapiacon.
2021. 04. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdék többsége pluszban zárt

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre és az oltási kampányok alakulására figyeltek.
2021. 04. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A délután indult eladási hullám lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 350,69 pontos, 0,82 százalékos csökkenéssel, 42 514,94 ponton zárt szerdán.
2021. 04. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken

Csekély változással, vegyes indexekkel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon a negyedéves eredmény beszámolói szezon első jelentéseit megelőző kivárás keretében.
2021. 04. 14. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért esik napok óta a magyar tőzsde?

Az elmúlt napokban fokozódott a „gyengeség” a magyar piacon, amit párhuzamba lehet állítani a fokozódó ukrán-orosz feszültséggel, de nem biztos hogy ez tökéletes magyarázat.
2021. 04. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Masszív évkezdés az SAP-nál

Tegnap piaczárást követően tette közzé első negyedéves előzetes eredményét az SAP. A társaság a várt 1,52 milliárd eurós operatív profit helyett 1,74 milliárd eurós eredményről számolt be.
2021. 04. 14. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tokió kivételével pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Tokió kivételével erősödéssel zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, a még nyitva tartó térségbeli tőzsdék pedig mind pluszban álltak.
2021. 04. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint árfolyama reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon: az euróhoz képest minimálisan gyengült, a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva viszont erősödött kedd este óta.
2021. 04. 14. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben kedden estére a nemzetközi kereskedelemben a reggeli szintekhez képest.
2021. 04. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zárták a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2021. 04. 13. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a részvények húzták le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 401,62 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 42 865,63 ponton zárt kedden.
2021. 04. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Többnyire mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdeindexek

Vegyesen, a hagyományos iparágak körében többnyire indexveszteséggel, a technológiai papírok kötében pedig emelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 04. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény - a bikák vagy a medvék az erősebbek?

Keresték az irányt hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdék is, nem volt egyhangú döntés a zárások közelében sem. A magyar BUX index kicsivel több mint 1 százalékot veszített erejéből a hét kezdetén és ehhez az OTP bukdácsolása is hozzájárult, a 13 100-as szinten fejezte be ugyanis a napot a bankpapír.
2021. 04. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn: az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, míg a svájci frankkal szemben enyhén gyengült.
2021. 04. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, a múlt heti rekordok után szerte a világban profitot realizáltak a befektetők, miközben a gyorsjelentési szezon indulására várnak.
2021. 04. 12. 19:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített ma a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 04. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe csökkenéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a múlt heti rekordszintek után a befektetők óvatosak az első negyedéves gyorsjelentési szezon küszöbén.
2021. 04. 12. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olaj árfolyamát most ez mozgatja

A WTI 59,2 dollár volt ma reggel, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnök a hétvégén arról nyilatkozott, hogy az USA gazdasága most kezd felpörögni, ugyanakkor egy újabb koronavírus hullám veszélye egyáltalán nem múlt el.
2021. 04. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdék többsége mínuszban nyitott ma

Vegyesen többségében indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 04. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: