Bitcoin - kipukkadt a nagy lufi, vagy csak most indul?

A bitcoin látványos emelkedése okán nagyon sok szó esik most a kriptoeszközökről, Szabó Dávid, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelője beszélgetett a HOLD podcastjában arról, hogy mire használhatjuk a bitcoint, miért jött létre, mi az értelme. Ez a beszélgetés történhetett volna 10 vagy 20 ezres árfolyamnál is, mert a megállapítások akkor is érvényesek lennének.

Bitcoin - kipukkadt a nagy lufi, vagy csak most indul?

Értékek vs. információ internete:

„Például a bitcoin előtti internet (ahogy azt mi ismertük eddig) az adat internete volt. Egymásnak tudtunk közvetlenül küldeni információt (adatot), de mást nem. Érték átküldéséhez mindig igénybe kellett venni egy harmadik fél szolgáltatását (például bank). Az internet úgy működött, hogy lemásolta az adatokat, azt átküldtem: az adat megmaradt nálam is, a címzettnél is, ami azt jelentette, hogy egy ilyen működésmódra nem lehet értékátutalást alapozni, mert ha nekem van egy forintom és azt lemásolom és neked is lesz egy forintod, akkor az a forint nagyon hamar el fog inflálódni. A bitcoin ezt a problémát úgy oldotta meg (blokkláncon keresztül), hogy én úgy tudok közvetlenül neked most elküldeni egy bitcoint, hogy a küldés után az nekem már nem lesz meg. Ennek a bitcoinnak lehet egy értéke, és nem tudom úgy elinflálni, mint tenném azt az adatinterneten keresztül. Ha van egy ilyen rendszer, akkor a dolgoknak lehet értéke, és erre egy csomó mindent rá lehet húzni és így felépülhet az értékek internete” – kezdi bevezetőjében Szabó Dávid megvilágítani a bitcoin egyik jellemzőjét.

A Bitcoin aktuális árfolyamát IDE kattintva tudod megnézni (új ablakban nyílik meg, a cikket tovább tudod olvasni)

A társadalom alapvető hibái:

A blokklánc technológia kifejlesztői, tervezői úgy gondolkodnak, hogy az a társadalmi rendszer rosszul tervezett, amiben jelenleg élünk. A nép lemond az önrendelkezése egy részéről és hatalmat ad a vezetői kezébe, akik viszont tipikusan saját céljaik megvalósítására használják azt. Általában pedig a centralizált rendszerek vezetői szeretnek a hatalmukkal visszaélni, nem az előre lefektetett közös célokat követni, stb., és ezekkel a problémákkal kezdtek el foglalkozni a decentralizált rendszerek tervezői. Az alapvető elv emögött a rendszer működtetéséhez szükséges bizalom minimalizációja: a legkevesebb bizalmat kell megszavazni a vezetőknek, ha nem muszáj, akkor ne adjunk a kezükbe hatalmat meg előjogokat, mert az nem szokott jól elsülni. Egyszerű példák a visszaélésre: Bernie Madoffról sejtették, hogy évtizedekig csalt, de az Amerikai Értékpapír Felügyelet (SEC) nem kezdett ezzel semmit és egyszer csak bedőlt az egész pilótajátékhoz hasonló befektetési sémája. De számtalan ilyen botrány volt/van a világban, gondoljunk csak a WireCard vagy Quaestor esetére. Ezekben az esetekben mind felmerül a felügyeletek felelőssége, miközben jól megtervezett decentralizált rendszerekben nem fordulhattak volna elő.

Nyílt forráskódú választás:

„Vagy vegyünk példának egy választási szoftverrendszert. Azt kell elhinnem, hogy egy cég programoz valamiféle kódot, ami kevesek joga, hogy lássanak, és ezek a kevesek pont az adott ország vezetői által kijelölt emberek, akkor én hogyan higgyem el, hogy egy választási szoftverrendszerbe nincs beépítve valami trükk? Ha ezt a választási rendszert egy Ethereumos okos szerződésben csináljuk meg, akkor abba bárki belenézhet, hogy talál-e benne hibát. Világos, hogy egy csomóan nem értik az adott programkódot, de éppen elegen vannak olyanok, akik viszont igen, sok ezer/tízezer ember rámehet és megnézheti, kereshet benne anomáliát.”

Energiapazarlás: Megéri-e az, hogy a világ összes áramának 1-10%-át bitcoinra égetjük el?  A magas energiafelhasználás biztosítja a rendszer szuverenitását és manipulálhatatlanságát, mert ha valaki ezt meg akarná hackelni, annak még több energiát kellene elégetnie, ami egy szűkös forrás.

Zsiday Viktor tulipánhagymázik:

A podcastben további témákat is érintenek a beszélgetőpartnerek, parázs vita alakul ki a bitcoin hasznáról, létjogosultságáról Szabó Dávid és Zsiday Viktor, a Citadella Befektetési Alap portfóliókezelője közt. Felvetődnek olyan kérdések, hogy a bitcoin támogatja-e a fekete gazdaságot? Vagy hogy ez az egész egy tulipánhagymához hasonló buborék? Vagy csak egy spekulációs eszköz? A felvetésekre adott válaszok meghallgathatók a podcastben.

Hitelből venni Bitcoint? 

Itt írtunk erről részletesen.

Hozzászólások

Így nőtt a Magyar Telekom árbevétele és nyeresége

A Magyar Telekom adózott eredménye 22,9 százalékkal, 16,0 milliárd forintra nőtt 2020 negyedik negyedévében, a 2020-as éves nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett, összes bevétele a negyedévben 3,6 százalékkal, 188,9 milliárd forintra, az év egészében egy százalékkal 673 milliárd forintra bővült.
2021. 02. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kora estére gyengült a forint

Gyengült a forint csütörtök kora este a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a reggeli szintekhez képest.
2021. 02. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 02. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a BUX és a vezető részvények is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 816,02 pontos, 1,89 százalékos emelkedéssel, 43 999,47 ponton zárt csütörtökön.
2021. 02. 25. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, a kötvényhozamok emelkedése miatt továbbra is eladási nyomás alatt állnak a nagy technológiai cégek.
2021. 02. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az 5, a 10 és a 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 65 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 02. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 02. 25. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat az emelkedés a magyar tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat javulásával a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is folytatódhat az erősödés - írta az MTI-nek küldött csütörtöki előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2021. 02. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora estére a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 02. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 02. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter kivételével erősödtek a részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
2021. 02. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Bizonytalanul indulhat a mai nap

Bizonytalanul indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert alig javult a nemzetközi befektetői hangulat - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője.
2021. 02. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint a svájci frankkal szemben

A forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben alig változott szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben, a svájci frankkal szemben viszont erősödött.
2021. 02. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyithatnak az európai tőzsdék

Indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 02. 24. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

4iG részvény elemzés - kivétel lehet?

Mai technikai elemzésünkben a mostanában kellően sok hírt, eseményt, akvizíciót szállító 4iG részvényét néztük meg elemzői szemmel.
2021. 02. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény elemzése - mi jön ma a tegnapi zakó után?

A keddi kereskedési forgatókönyv hasonlóan íródott, mint az egy nappal korábbi, az európai indexek nagy esésbe kezdte a délelőtt során, melyet aztán az ameirkai spekulánsok foltoztak be.
2021. 02. 24. 07:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel, de többségében veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 02. 23. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden.
2021. 02. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvannak 2020 tőzsdei LEG-LEG-LEG-jei!

A Budapesti Értéktőzsde idén is megrendezte a hazai tőkepiac legjobb teljesítményeit díjazó eseményét, az immár több mint két évtizedes múltra visszatekintő BÉT Legek 2020 díjátadó gálát. Az online formátumban zajló díjátadó keretében a BÉT többek között olyan, kiemelt presztízzsel bíró elismeréseket adott át, mint az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége, az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója, vagy a befektetői tudatosság terjesztéséért odaítélt díj.
2021. 02. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 02. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások: