Digitális toborzási trend és átrendeződött online munkaerő piac

A magyar HR-szakma óriási technológiai változáson ment keresztül az elmúlt 1,5 évben. A megváltozott toborzási rendszerek és álláskeresési szokások, a megújult elvárások és a vállalati toborzási verseny kiéleződése, a vírushelyzet miatt folyamatosan változó munkaerő piaci áramlások digitális átállásra kényszerítették a piaci szereplőket. Az Interspeedia toborzó szoftver specialistája és a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Nemes-Nagy Szilvia a megváltozott toborzási kihívásokat érintő kérdéseket járta körbe azzal kapcsolatban, hogyan legyenek versenyképesek a cégek, átalakítva eddigi toborzási szokásaikat a digitális szemyélzetfelvételi folyamatokra.

Digitális toborzási trend és átrendeződött online munkaerő piac

Kevés szektor maradt érintetlen a járványhelyzetben, sőt, néhány ágazat gyakorlatilag teljesen leállt. Azoknál a területeknél, melyeket nem érintette olyan mértékben a járvány, ott gyakorlatilag folyamatos volt a toborzás és kiválasztás, közben pedig rengeteg szektorban megnőtt az igény a HR szolgáltatásokra.

„Ami a sajátságos változást hozta, az a személyes toborzási folyamatok megváltozása. Nagyon gyorsan kellett reagálni és váltani a cégeknek, hogyha ténylegesen lépést akartak tartani a trendekkel. Azok a HR szolgáltatók vannak előnyben, akik a leggyorsabban igazodtak a technológiai változásokhoz, és a lehető leghatékonyabb eszközrendszerrel működnek, azaz valódi referenciákkal és eredményekkel rendelkeznek.” – fejtette ki az ügyvezető-tulajdonos.

Ami a toborzás sikerességét vagy kudarcát illeti, sokban függ az iparágtól és a pozíciótól. A különleges helyzet abból adódik, hogy a járványhelyzet egyszerre könnyítette és nehezítette a toborzást: hirtelen rengeteg felszabadult munkaerő állt rendelkezésre.

„Nem csak a HR szolgáltatók esetében, de minden más területen is azt látom, hogy azok, akik a multikra, vagy nagyvállalatokra specializálódtak - ahol komoly személyzeti átalakulások, létszámleépítések, létszámstopok jelentkeztek, - ott kemény időszakokat élhettek meg a szolgáltatók gazdaságilag. Mi, akik elsősorban a KKV szektorban tevékenykedünk, nem igazán érzékeltük a visszaesést, hiszen gyakorlatilag folyamatosan kerestek meg minket a nehéz helyzetbe került vállalkozások, így még nagyobb lendülettel végeztük tovább a munkánkat.” – mondta a szervezési-toborzási szakértő.

A megsokszorozódott jelöltszám a toborzók részéről is plusz energiát igényelt, de maguk a toborzási trendek alapvetően nem változtak, hiszen az online tér felé tolódott már eddig is a toborzás. Az álláshirdetések online platformokon mentek eddig is és egyre nagyobb teret hódított a Facebook, a LinkedIn-ről nem is beszélve. Az interjúk túlnyomó része a vírushelyzet előtt is online zajlott és számos HR szolgáltatót és céget különböző toborzási szoftverek és tesztek segítik a kiválasztásban.

„Alapvetően mi eddig is online eszközöket használtunk a toborzás és kiválasztás során. Azok az ügyfelek, akik velünk dolgoznak és a mi eszközeinket használják, semmit sem kellett változtatniuk a megszokott gyakorlataikon, hiszen a folyamatok nagy részét eddig is online végeztük. Megspóroltunk magunknak jó pár hónapot azzal, hogy nekünk ezek a jól bevált, kész rendszerek a rendelkezésünkre álltak és van hozzájuk használati tudásunk, gyakorlati tapasztalatunk. Ugyanis ezeknek a kifejlesztése, gyakorlatba helyezése, elsajátítása, betanítása rengeteg időt vont volna el a termeléstől. Ebből a szempontból mi nagyon szerencsések vagyunk.” – osztja meg az ügyvezető-tulajdonos.

Kihívásokat, komfortzónán kívüli pillanatokat és bizonytalanságot, ezen kívül az online munkaerőpiac átrendeződését is elhozta ez az elmúlt időszak. Elvégre eddig is minden online irányba mutatott, ez a járványhelyzettel még inkább erősödött és felgyorsult. Azok a cégek és jelöltek is belekényszerültek az online folyamatokba, akik eddig még nem használták ezeket a platformokat.

„Azt tapasztaltuk, hogy a piacon egyre igényesebbek az ügyfeleink a toborzási folyamatokat tekintve, emiatt megnőtt az igény az online eszközöknek a használatára is. Nehezebb helyzetben jobban megnézik a cégek, hogy mire adnak ki pénzt, és mivel a munkaerő közvetítés nem a legolcsóbb szolgáltatás, teljesen természetes, hogy a megrendelők ténylegesen a legjobb eredményeket várják el. Ma már elsősorban egy HR szolgáltató cégtől nem bizonytalan eredményeket várnak el, hogy vagy sikerült embert találni egy pozícióra vagy nem, alkalmas lesz-e a személy vagy nem, hanem a nagyon jó, kiváló és hatékony eredményekkel győzhetőek meg.” – mondta Nemes-Nagy Szilvia.

A minősített pályázók kiszűrése után kezdődik az igazán nagy és érdekes munka, a kiválasztás. A kiválasztás az a szűrő, amely a felkínált munkapozíciók követelményeinek és a pályázók tulajdonságainak, elvárásainak megfelelését vizsgálva képes megbízható valószínűséggel rangsorolni az állás betöltésére alkalmas jelölteket. A kiválasztás célja, hogy olyan új belépőkkel gazdagítsa a vállalatot, akik a megfelelő képességek birtokában minél rövidebb idő alatt képesek a szervezet hasznos tagjaivá válni. Ahhoz, hogy a cégek a jelentkezők között megtalálják az igényeiknek leginkább megfelelőt, számos módszer áll rendelkezésre.

„Ezek a technológia eszközök, szoftverek, meg online tesztek hihetetlen módon fel tudják gyorsítani a toborzási folyamatot. Precízebbé teszik a kiválasztást és időt spórolhatunk velük. Én azt szoktam mondani, hogy amit jobban megold egy okos szoftver, azt rá kell bízni egy okos szoftverre, amit nem tud megoldani egy okos szoftver, akkor jön az emberi intelligencia. –  vallja az ügyvezető-tulajdonos.

A kiválasztás során esetleg előforduló előítéleteket megszünteti például az elemző, tesztelő szoftverek alkalmazása, amelyek mind komolyabb szerepet kapnak ebben a folyamatban. Ezek fokozatosan kiváltják az adminisztratív munka nagy részét. Így a megbízó cég csak a leginkább megfelelő jelentkezőket hívja be személyes állásinterjúra. Ez a fokozatosan bevezetésre kerülő technika rengeteg időt takarít meg a toborzó szakembereknek.

„Ami nálunk nagyon jól működik, hogy már a jelentkezés pillanatától kezdve egy rendszerben történik a jelöltnek a kezelése, kezdve azzal, hogy adatokat kell megadnia saját magáról, ami természetesen egy algoritmus segítségével nagyon könnyen kiértékelhető, ezáltal szűrhetőek a jelöltek. Az elején ténylegesen egy mennyiségi szűrést végzünk vele, hogy le tudjuk csökkenteni a jelentkezőket egy olyan mennyiségre, amit már könnyű kezelni.” – osztja meg az ügyvezető-tulajdonos.

A Performia tesztjei például a jelöltek gyors kiértékelésére készültek, az Interspeedia rendszere pedig a jelöltek előszűrését végzi. A két szoftver működtethető külön-külön és együttesen is, ugyanazon a felületen, személyreszabhatóan, így lényegesen felgyorsulhat velük a toborzási és kiválasztási folyamat. A vál aszok értékeléséből fény derül a jelentkező személyiségi jegyeire, intelligenciájára, és többek között arra is, miként reagál a váratlan helyzetekre, mekkora a kockázatvállaló képessége. A részletes elemzésre mindössze pár percre van szüksége a szoftvereknek, amit egy konzultáns segítségével kiértékelnek a potenciális jelentkezőkkel.

„Éppen azért, mert emberi tényezőről van szó, nagyon precíz vizsgálatot igényelnek a jelöltek ahhoz, hogy ténylegesen jó személyzeti döntést tudjunk hozni. Bármilyen képzettek is vagyunk ebben, egy 1-1,5 órás személyes vagy online találkozó soha nem lesz elegendő ahhoz, hogy elég dolgot meg tudjunk figyelni és vizsgálni egy adott jelölt személyében és viselkedésében. – mondta Nemes-Nagy Szilvia.

A tehetséges munkaerőt kereső vállalatok számára akkor lehet sikeres a toborzás a jövőben, ha a megbízó a házon kívül és belül meglévő előnyeit, vonzerejét még jobban kihangsúlyozza egy személyes interjú alkalmával.

„Szeretünk megfeledkezni róla, hogy nem csak mi választunk, hanem bennünket is választanak, és a jelölteket megkérdezve, főleg egy igazán minőségi jelölt esetében, rendkívül fontos az emberi kapcsolat. Őt nem pénzzel lehet megfogni. A pénz az fontos és tudják is, hogy mik az értékeik, de megkérdezve őket, egyre inkább előtérbe kerül, hogy ténylegesen jó közösségbe kerüljenek. Egyre többször megemlítik, hogy igazán jó vezetőhöz szeretnének kerülni, és igenis érdekli őket a leendő légkör, a munkakörnyezet. Kell, hogy legyen személyes benyomás, és én óva intenék mindenkit attól és saját magunkat is egy olyan világtól, amikor teljesen kikopik az életünkből a személyes kapcsolat.” – vallja a szervezési-toborzási szakértő.

A bőrünkön tapasztaljuk, hogy egy ideje átalakulóban van az egész toborzási és kiválasztási szakma. Nem csak átalakul, hanem a jelentősége is számottevően növekszik. A technológia fejlődése pedig mindig nagy mértékben függ az aktuális piaci helyzettől, a jelentkezők számától, a munkakör követelményeitől, valamint a meglévő idő- és költségkerettől.

„Persze, az online működésnek is megvannak az egészséges határai, de úgy gondolom, hogy egy igazán képzett toborzó személy, aki ért az emberek nyelvén, érti a kiválasztásnak a lényegét, plusz egy hatékony és tévedhetetlen toborzó szoftver és online vizsgálati eszközök kombinációja adja a toborzási és kiválasztási folyamat kulcsát. Én ebben látom a jövőt.” – zárja Nemes-Nagy Szilvia ügyvezető-tulajdonos és szervezési-toborzási szakértő.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: