Egyszerűen és véglegesen meg lehetne oldani a devizahitelesek helyzetét

Létezik egy egyértelmű, gyors és végleges megoldás a devizahitelesek számára: október 1-jétől minden devizaalapú lakáshitelesnél automatikusan életbe kellene léptetni a 180 forintos árfolyamgátat, a bankok pedig a gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket minden évben leírhatnák a bankadóból annak összegéig - írta Angyal József adószakértő, matematikus kedden a HVG Adózónában. Az adószakértő megmagyarázza azt is, miért keletkezik extra profit a devizaalapú hitelezésen.

Már a kormány is jobb híján azt javasolja, hogy minél többen vegyék igénybe a törlesztő részlet 180 forintos svájci frankon rögzítését. Ám, ha valaki azonnal lép, az is leghamarabb októbertől vehetné igénybe az enyhítést, ráadásul ugyanolyan tortúrán kellene keresztül mennie, mint a hitelfelvételkor. Angyal József adószakértő szerint létezik egy egyszerűbb és véglegesnek tűnő megoldás.
    

A cikk szerint 260-270 forintos svájci frank árfolyamig a bankadó összege fedezné az árfolyamgát miatti banki veszteséget. A bankadót meghaladó banki veszteséget pedig a bankok költségként leírhatnák adóalapjukból, ami csak extrém esetben, svájci frank - euró paritás felett következne be.
    

A javasolt megoldással a cikk szerint végleges megoldás jönne létre. A 180 forintos árfolyamon befagyasztás talpra állíthatná az egyre nehezebb helyzetbe kerülő több százezer fizetőképes hitelfelvevőt, így ez a növekvő fogyasztás révén a gazdaságra is pozitívan hatna. Az eddigi intézkedések - a bankadó, a 180 forintos árfolyamgát, a gyűjtőszámlák -
nem vesznének kárba, sőt utólag igazolást nyerhetnének - írja az adószakértő.
    

Angyal József a cikkben azt is kifejti, miért keletkezett extra profit a devizaalapú hitelezésen. Mint írja, amikor évekkel ezelőtt, a devizaalapú hitelek térnyerésével visszaszorultak a forinthitelek, az a bank, amelyik versenyben akart maradni, a forint megtakarításokat is devizaalapú hitelként helyezte ki inkább. Az első kérdés, ami tisztázandó a devizaalapú hiteleknél az, hogy ezeknek a forint forrásai a bank által svájci frankban felvett hitelek vagy hazai forint megtakarítások voltak - mutat rá.
    

Az adószakértő azzal a feltételezéssel él, hogy egy bank 15 millió forintos hazai forint megtakarítást helyez ki devizaalapú hitelként, s a folyósításkor egy frank 150 forintba kerül. A 15 millió forintot azonban a bank átszámítja deviza(frank)alapú hitelre, ennek alapján az ügyfél – papíron – 100 ezer frank devizaalapú hitelhez jutott, de valójában 15 millió forint hazai megtakarításból származó hitelt kapott. A törlesztés is forintban történik, de átszámítják svájcifrank-alapra.
    

Feltételezve, hogy az eredeti havi törlesztő részlet 150 ezer forint (1.000 svájci frank), 250 forintos frank árfolyamon átszámolva (1.000x250) már 250 ezer forint. Az eredeti tőketartozás pedig 15 millióról 25 millió forintra (100.000x250) emelkedett, pedig a bank valójában 15 millió forint forrást helyezett ki.
    

A havi törlesztő részlet úgy emelkedett csaknem 70 százalékkal, hogy ez a devizaalapú hitel "nem is látott" svájci frankot, mégis indokolatlanul kihat a törlesztő részletre a frank egyre emelkedő árfolyama. A svájci frank csak egy korábban divatos átszámítási metodikához kellett - írja Angyal József.
    

Ezeken a forint kihelyezéseken a bankoknak elképesztően nagy extraprofitja keletkezett/keletkezik az adószakértő szerint, aki úgy véli: e hiteleket minden további nélkül át lehetne számítani a folyósításkori árfolyamon svájcifrank-alapú hitelről forintalapúra.
    

A "klasszikus" devizahitelezés, amikor a bank a lakáshitelezéshez svájci frank hitelt vesz fel, amit átvált forintra, ezt adja a hitelfelvevő magánszemélynek, és amikor az törleszt, visszaváltja (a már magasabb árfolyamon) a forintot svájci frankra saját törlesztéséhez. De még ebben az esetben is vannak olyan költségek, amelyek forintalapúak, mint például a kezelési költség, a folyósítási jutalék, s ezeken is nyer – nem is keveset - a bank a svájci frank árfolyamának emelkedésével. Ezeket a forintköltségeket is átszámítja ugyanis svájci frankra, pedig ezekhez nem volt svájci frank forrás bevonás - mutat rá Angyal József.  
    

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy melyik devizaalapú hitelt nyújtották svájci frank forrásból, és melyeket hazai forint megtakarításból; az adósok között nem lehet diszkriminálni, egységes megoldás kell - írja az adószakértő. (MTI)

Hozzászólások

Oroszországnak nagy tervei vannak a világűrben

Oroszország kész folytatni a nemzetközi együttműködést a világűrben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az űrágazat fejlesztéséről hétfőn, az első űrhajós, Jurij Gagarin űrrepülésének 60. évfordulóján rendezett videokonferencián.
2021. 04. 13. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordévet zártak tavaly az alapkezelők

Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott tanulmányában.
2021. 04. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 30-ig lehet jelentkezni a Nemzeti VERSenyre

Április 30-ig várják a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyére, a Nemzeti VERSenyre.
2021. 04. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva korlátozza a légi közlekedést Törökországgal

Oroszország április 15. és június 1. között korlátozza a menetrendszerű és charter légi közlekedést Törökországgal és Tanzániával az ottani koronavírus-járványhelyzet miatt és a fertőzés behurcolásának megelőzésére - jelentette be Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn Moszkvában.
2021. 04. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kárpátalja kikerült a vörös besorolásból

Ukrajnában hétfőre kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napihoz képest csaknem 4300-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban minden bizonnyal az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek. Közben Kárpátalja kikerült a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti vörös besorolás alól.
2021. 04. 13. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU továbbra is magyarázatot vár az AstraZeneca vállalattól

Az Európai Bizottság továbbra is magyarázatot vár az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattól az uniós országok koronavírus elleni vakcinaellátásának hiányosságaival kapcsolatban - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.
2021. 04. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdte vakcinájának európai szállítását a Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat megkezdte a koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.
2021. 04. 13. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Bécs meghosszabbítja a teljes zárlatot

Bécs további két héttel, május 2-áig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett teljes zárlatot - jelentette be Michael Ludwig polgármester hétfő délután újságíróknak.
2021. 04. 12. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus-teszt hamisítókra csaptak le Romániában

Nemzetközi személyszállító cégeknél tartott házkutatást hétfőn a román rendőrség, mert a gyanú szerint hamisított negatív koronavírusteszteket árultak utasaiknak.
2021. 04. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fokozatosan enyhítik a korlátozásokat Boszniában

Bosznia-Hercegovina fokozatosan kezdi enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, hétfőtől például - több mint három hét után - Szarajevóban ismét megnyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei.
2021. 04. 12. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárlat alá kerülhet Németország?

Akár június közepéig is eltarthat az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) terjedésének lassítását szolgáló következő járványügyi zárlat Németországban a kancellária számításai szerint - jelentette hétfőn a Der Tagesspiegel című berlini lap.
2021. 04. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Turisztikai startup program indul a fellendítésért

Közös programot indít a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Startup Campus, hogy támogassák a turisztikai startup szektort, és segítsék a koronavírus-járvány hatásaira reagáló megoldások kifejlesztését - közölték a szervezetek az MTI-vel hétfőn.
2021. 04. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6 milliárdos beruházást hajt végre a Bosch Vecsésen

Regionális szolgáltatóközpontot hoz létre Vecsésen a Bosch, Magyarország legnagyobb ipari vállalata; a 6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 2,1 milliárd forint támogatást biztosít, a fejlesztéssel 225 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2021. 04. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a 2019-es alapítású cégek is igényelhetik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt

Számos kedvező változtatásnak köszönhetően mostantól még több mikro-, kis- és középvállalkozás igényelhet 0%-os kamatozású kölcsönt a Covid-19 járványt követő újraindítási célokhoz. A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján már a 2019-es alapítású, pozitív üzemi eredményű cégek számára is elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Emellett újra megnyílik a korábban rendkívül népszerű KKV Technológia Hitelprogram „B” hitelcélja, amely szintén nulla százalékos kamat mellett, maximum 80 millió forintig biztosít forrást a cégek számára működési költségeik fedezésére, illetve forgóeszköz finanszírozásra.
2021. 04. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn: az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, míg a svájci frankkal szemben enyhén gyengült.
2021. 04. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, a múlt heti rekordok után szerte a világban profitot realizáltak a befektetők, miközben a gyorsjelentési szezon indulására várnak.
2021. 04. 12. 19:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített ma a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 04. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem ijedt meg rekordösszegű büntetésétől a kínai Alibaba

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi és technológiai óriásvállalat nem tart attól, hogy a hétvégén rá kiszabott rekordösszegű büntetésnek negatív hatásai lesznek - számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap a vállalat hétfői közlésére hivatkozva.
2021. 04. 12. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában véget ért a teljes zárlat

Szlovéniában hétfőn véget ért a húsvéti időszakra elrendelt teljes zárlat: az iskolások és az óvodások ismét visszatérhettek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithattak az üzletek és a szolgáltatások - írta a helyi sajtó.
2021. 04. 12. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.
2021. 04. 12. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: