Együttműködési megállapodás a VPOP és a pálinkások között
A VPOP és a pálinkások nem ma kezdik az együttműködést, a mostani megállapodás a korábbinak mintegy megújítása. A VPOP a pálinkásoktól azt várja, hogy amennyiben tisztességtelen piaci magatartást tapasztalnak, jelezzék a pénzügyőrök felé, a pálinkások ugyanakkor a vonatkozó jogszabályok esetleges módosítására irányuló észrevételeiket, javaslataikat is közölhetik - mondta Nagy János.
Oroszné Prekop Erzsébet szerint a pálinkaágazat szereplőinek nagy szükségük van az ellenőrzésekre, hiszen jelentős mértékű adót fizet be a költségvetésbe az ágazat, a tisztességes piaci szereplőknek pedig nincs mitől tartaniuk az ellenőrzések miatt. A VPOP adatai szerint a bérfőzési szeszadó-bevételek folyamatosan emelkednek, a 2001. évi 3,1 milliárd forintról 2008-ra 5,2 milliárd forintra nőttek. Ez a tendencia 2009-ben még erőteljesebb volt, a költségvetésbe több mint 8 milliárd forint folyt be bérfőzési szeszadóból, ami az eddigi legnagyobb bevétel ebben az adónemben.
Az ágazat folyamatosan bővül, 2009-ben több mint 70 ezerrel emelkedett a bérfőzetők száma az előző évhez képest, ami többek között azzal is magyarázható, hogy megnőtt a kereslet a kedvezményes adómértékkel előállított pálinkák iránt. Bérfőzés keretében előállított 1 liter, 40 térfogatszázalékos pálinka jövedéki adója ugyanis 552 forint, míg a kereskedelmi főzés során az adó mértéke ennek a duplája.
Az ágazat számára jelentős előrelépés volt az úgynevezett pálinka törvény megalkotása 2008-ban, a jogszabály a termék minőségének garanciájául szolgálhat. A pálinka megkülönböztetett jelzést kapott: 2009. február 15-én vezették be a pálinkazárjegyet. A VPOP adatai szerint 2009-ben mintegy 11 százalékkal kevesebb zárjegyet használtak fel Magyarországon, mint 2008-ban, s tavaly a szeszesital-zárjegyek összmennyiségének 1,2 százalékában rendeltek a zárjegyfelhasználók pálinkazárjegyet.
A múlt évben a jövedéki adó törvényben több módosítás is történt, lehetővé téve a zárjegyfelhasználók elektronizált ellenőrzését. Ezzel az ellenőrzést végző pénzügyőrök az ellenőrzés helyszínén a friss információk alapján képesek összevetni a nyilvántartás adatait a tényekkel. Így kiszűrhetik a kockázatos (hamis, hamisított zárjegyű vagy más okok miatt kétségeket ébresztő) termékeket. A rendszer csökkentett adminisztrációs teher mellett hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé.
A tavalyi ellenőrzések során 127 darab engedély nélkül birtokban tartott lepárló berendezést és 552.958 liter cukorcefrét foglaltak le a pénzügyőrök, s megállapították, hogy ezek használata során még a legalapvetőbb élelmiszerbiztonsági szabályokat sem tartották be az előállítók.