Equilor: a fokozódó kockázatok állíthatják meg a gazdasági növekedés ütemét Magyarországon és a világban

Továbbra is növekedés jellemzi a világgazdaságot, azonban a jövővel kapcsolatban egyre több a bizonytalanság és a kockázat az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. Miközben az Egyesült Államok egyre intenzívebb kereskedelmi háborúi a tengerentúli gazdaság növekedésére egyelőre nincsenek kifejezetten negatív hatással, ugyanez az Európai Unióra és a fejlődő térség piacaira nem mondható el. Az EU kilátásait a globális kereskedelmi bizonytalanságok mellett több tényező is negatívan befolyásolja: a török válság, az olasz gazdaság helyzete, valamint a Brexit-tárgyalások elhúzódása mind kockázatot jelentenek. A magyar növekedés továbbra is dinamikus, a banki hitelezés pörög, az ipari termelés az autóipar vezetésével erősödik, bővül az export és a belső fogyasztás. Hazánkban a tartósan gyenge forint és a 65 dollár feletti olajárfolyam okozhat problémát, mivel ebben az esetben az infláció üteme a vártnál gyorsabban növekedhet, és a Magyar Nemzeti Bank a tervezettnél hamarabb nyúlhat kamatemeléshez, ami egyébként leghamarabb 2020-ra várható.

Equilor: a fokozódó kockázatok állíthatják meg a gazdasági növekedés ütemét Magyarországon és a világban

Pozitív környezetben, jó kilátásokkal fut neki a világgazdaság 2018 végének az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb, a globális és magyar kilátásokat bemutató elemzése szerint. A kiadvány rámutat, hogy egy-két kivételtől eltekintve a fejlett és fejlődő gazdaságokban egyaránt növekedés tapasztalható, összességében 3,1 százalékos világgazdasági bővülés várható idén. A következő két évben ugyanakkor szerényebb lehet a növekedés üteme, sőt, 2019-ben akár fordulat is jöhet a kilátásokat tekintve, mivel számos olyan kockázat azonosítható, melyek negatívan befolyásolhatják egy-egy térség jövőjét. A fejlett gazdaságok közül az Egyesült Államok növekedésének késői, de dinamikus szakaszában van, köszönhetően a fiskális ösztönzőknek. A növekedés szilárd, ugyanakkor lassulhat (idén 2,8, jövőre 2,4 százalékos növekedés lehet), a Trump által indított kereskedelmi háborúk és szankciók pedig jelentős bizonytalansági faktort jelentenek. A dollár a következő időszakban erősödhet, a folyamat mögött a jegybank politikája és a 2020-ig kitartó kamatemelési ciklus áll. Az amerikai állampapírpiacon tapasztalható hozamemelkedés a megtakarításokat a részvénypiacokról a befektetési kategóriájú kötvények felé fordíthatja, ami az eddigi feltörekvő piaci tőkekivonás mellett a fejlett piaci részvényekről is átsúlyozást eredményezhet az amerikai kötvényekbe. A folyamatot erősítheti a kereskedelmi háborúk elhúzódása és a részvénypiacokon tovább romló hangulat. Az euróövezet növekedése a tavalyi év végén tetőzött, visszatért a 2 százalékos szint közelébe. 2020-ra mindössze 1,7 százalékos bővülés várható, és számos lefelé mutató kockázat gyengíti a monetáris lazítás és eszközvásárlási program segítségével megerősödött gazdaságokat. A déli országok magas eladósodottságának problémája Olaszországnál ismét felszínre került, a menekültek kérdése továbbra is feszültségeket szül, a britek EU-s kilépését és azt követően az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatát meghatározó tárgyalások lassan haladnak előre, míg az USA kereskedelmi háborúi az EU-t is fenyegetik. A feltörekvő piacok fejlődési pályáiban jelentős különbségek alakulhatnak ki a külföldi devizában (jellemzően dollárban) való eladósodottság mértékétől függően. Az amerikai kamatok emelkedése és a dollár erősödése sérülékennyé teszi az országok egy részét, és komoly gazdasági visszaesést okoz. Holecz Noémi, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint ilyen válságot láthattunk Argentínában és Törökországban az elmúlt hónapokban, de Brazília, Ukrajna és Dél-Afrika is problémáknak néz elébe. Az olajexportáló országok kilátásai ugyanakkor javultak a folyamatosan dráguló nyersanyag miatt.

A Brent kőolaj árfolyama 16,2 százalékot emelkedett eddig idén, és hiába az OPEC kitermelés-növelő lépései, az iráni olajszankciók miatt az ár inkább felfelé mozdulhat.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A nyitott és exportorientált magyar gazdaságra a globális és európai növekedés pozitív, de a régiós tőkekivonás, és egy Európai Unióra is kiterjedő amerikai kereskedelmi háború lehetősége negatív hatással van. A török válság hazánkra elenyésző mértékben fejt ki negatív hatást, azonban a devizapiaci turbulenciák a továbbiakban is érinthetik a forintot, mely a hazai infláció további emelkedését okozhatja. Az Equilor elemzése rámutat, hogy Magyarország az ultralaza monetáris politikája miatt némiképp kilóg a régióból, amit a forint árfolyamának a visegrádi négyeket enyhén meghaladó mértékű leértékelődése is mutat. Tartósan gyenge forintárfolyam és 65 dollár feletti olajár esetén fennáll az infláció felpörgésének a veszélye, de az Equilor idén csak 2,9, jövőre pedig 3,2 százalékos inflációval számol itthon. A pénzromlás üteme egyelőre az MNB célszintje alatt van, ugyanakkor annak várható növekedése miatt 2020-ban Magyarországon is elindulhat a kamatemelési ciklus. Holecz Noémi szerint a következő 12 hónapban az euró árfolyama a jelenlegi szint közelében, a 323-328 forintos sávban mozoghat. Hazánkban a gazdasági növekedés dinamikus, a banki hitelezés beindult, az ipari termelés az autóipar dominanciájával erősödik, a belső fogyasztás mellett a régiós félelmek ellenére az export is bővül.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A növekedés lendülete 2019-től fokozatosan lassulhat, majd a
jelenlegi uniós költségvetési ciklus támogatásainak kifutása is visszafoghatja a beruházásokat. A lakosság nettó pénzügyi vagyona magas, ez támogatja a fogyasztást, azonban a későbbiekben várható vállalati és lakossági hitelezési kondíciókban történő szigorodás (a kamatok emelkedése) kockázatot jelent. Mindezeket egybe véve az Equilor idén 4,2, jövőre pedig 3,3 százalékos GDP-növekedést vár. A költségvetési fegyelem továbbra is szigorú maradhat, az államháztartási hiány az idei évben 2,4 százalékos lehet, jövőre 2 százalékra csökkenhet. A GDP-arányos államadósság leépítése lassú ütemben folytatódhat, az idei év végén 73, jövőre 71 százalékos adósságrátával számol az Equilor. Az idei évben a hitelminősítők nem módosítottak Magyarország adósbesorolásán, az elmúlt hetekben a Standard&Poor’s és a Fitch Ratings is változatlanul hagyta a besorolásokat pozitív kilátással. Az S&P az államadósság csökkenésének ütemével volt elégedetlen, és a gazdasági növekedés szerkezetében a túlfűtöttség jeleit vélte felfedezni, ami pedig hosszabb távon ronthatja hazánk versenyképességét, illetve a fizetési mérleg egyenlegét. Amennyiben a hazai gazdaságban fennmaradnak a kedvező folyamatok, jövőre a GDP-növekedés a 3,0-3,5 százalékos tartományon belül alakul, az államadósság csökkentése folytatódik, sikerül leszorítani a külső nettó adósságrátát, továbbá a forint árfolyama stabil marad, akkor 2019-ben a besorolások egy fokozattal történő javítására lehet számítani.

A részvénypiacokat az amerikai vállalatok részvényeinek túlteljesítése jellemezte az elmúlt hónapokban, és bár a tengerentúli indexek már egy ideje túlértékeltek, mégis a fiskálisan is megtámogatott amerikai gazdaság jelenleg a stabilitás és prosperálás helyszínét jelenti, ahol a vállalatok tovább tudnak növekedni. Így bár 10 éve tart a bikapiac az USA-ban, valószínű, hogy 2019 első negyedéig még az amerikai részvények fogják vinni a prímet, azon belül is a kereskedelmi háborúkban kevésbé érintett technológiai részvények, valamint a belső piacra termelő és szolgáltató vállalatok. Európában volatilis őszt vár az Equilor: az EU-USA kereskedelmi tárgyalások ugyanis ősszel zajlanak, és várhatóan nem lesz gyors eredményük, addig pedig az autószektor felett tovább lebeg az amerikai védővám kardja. A bizonytalanságot fokozza az olajár alakulása, az olasz költségvetés helyzetének rendezése, továbbá a török-kitettség miatt érintett európai bankszektor. A Budapesti Értéktőzsdén forgó vezető vállalatok jó eredményeket mutattak fel az első félévben, az árfolyamukat mégis a feltörekvő piaci turbulenciák és a tőkekivonás tartja nyomás alatt. Mindez a jövő év derekáig így maradhat, így az Equilor a Magyar Telekom, a MOL, az OTP és Richter részvényeit tartásra ajánlja.



Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás: