Feléledt a kínai export és import

A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export és az import az év első két hónapjában az erősödő keresletnek köszönhetően, jóllehet a kiemelkedő adatok hátterében részben a tavalyi alacsony bázisadatok álltak.

Feléledt a kínai export és import

A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 60,6 százalékkal nőtt január-februárban éves összehasonlításban. Elemzők jóval mérsékeltebb, 38,9 százalékos bővülést valószínűsítettek a decemberi, 18,1 százalékos növekedés után. A kiugróan magas adat mindazonáltal részben annak tulajdonítható, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly január-februárban a kínai kivitel 17,2 százalékkal visszaesett. A kínai export tavaly június óta töretlenül bővül.
   
A behozatal dollárban számolt értéke szintén a vártnál lendületesebben, 22,2 százalékkal nőt éves bázison január-februárban. Elemzők 15 százalékos bővülésre számítottak a decemberi, 6,5 százalékos növekedés után. A kínai import ezzel tavaly szeptember óta folyamatosan növekszik, ám az év eleji adat hátterében itt is szerepet játszott a tavalyi, alacsony viszonyítási alap: 2020 január-februárjában ugyanis a kínai behozatal 4 százalékkal zsugorodott.
   
A januári és februári adatokat amiatt közölték összesítve, hogy ezzel kiküszöböljék a minden évben az első két hónapban esedékes, ám változó dátumokra eső kínai holdújévi ünnep torzító hatásait.
   
A kínai külkereskedelmi mérleg 103,25 milliárd dolláros többlettel zárt az év első két hónapjában. Elemzők 60,00 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a decemberi, rekordnak számító 78,17 milliárd dolláros többlet után.
    

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.
   
Jüanban számolva az export értéke 50,1 százalékkal, az importé pedig 14,5 százalékkal emelkedett január-februárban éves összevetésben. Kína ezzel az év első két hónapjában 675,86 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel.
  
A dollárban denominált értékek alapján Kínának az Európai Unióba irányuló exportja 62,6 százalékkal, az onnan származó importja pedig 32,5 százalékkal nőtt január-februárban a múlt év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte a 119,6 milliárd dollárt, meghaladva a Kína és az Egyesült Államok közötti külkereskedelmi forgalom értékét, amely ugyanebben az időszakban 109,8 milliárd dollár volt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt január-februárban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) után.
   
A kínai vámszolgálat az adatokkal egy időben közzétett közleményében rámutatott: különféle költségvetési ösztönző intézkedéseknek köszönhetően helyreállt a kereslet az olyan jelentősebb gazdaságokban, mint Európa és az Egyesült Államok, ami növekvő igényt eredményezett a kínai termékek iránt.
   
Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva - közölte pénteken Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az ez évi kínai parlamenti ülésszak megnyitóján. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal januárban 8,1 százalékos növekedést jelzett előre a kínai gazdaság idei teljesítményét illetően.

Hozzászólások

Gyengüléssel zártak az ázsiai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és a még nyitva tartó börzék is mind mínuszban álltak.
2021. 05. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges évet zárt a Nissan

A második veszteséges évét zárta a 2020-as pénzügyi évvel a japán Nissan autógyár és a folyó pénzügyi évre is veszteséget jelez előre, bár gazdálkodási mutatóinak javulása mellett az előző két évinél jóval kisebbet.
2021. 05. 11. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületesen nőtt a kínai export és import

Lendületesen növekedett a kínai export és import áprilisban, folytatva a koronavírus-járvány utáni helyreállást.
2021. 05. 07. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék

Erősödéssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és jórészt pluszt jeleztek a még nyitva tartó piacok is a térségben.
2021. 05. 07. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv

A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
2021. 05. 05. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

270 millió adag vakcinát adtak már be Kína-szerte

Több mint 270 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak már be Kína-szerte szombatig - közölte a kínai nemzeti egészségügyi bizottság vasárnap.
2021. 05. 02. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekorderedményekről számolt be az LG

Közzétette első negyedéves beszámolóját az LG Electronics (LG).
2021. 04. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén zártak az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és az összes, még nyitva tartó piac a térségben is mínuszt jelzett.
2021. 04. 30. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen fellendülhetnek a fejlődő ázsiai országok

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) előrejelzése szerint erőteljesen lendülnek fel a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idén a koronavírus-járvány elhúzódó hatásainak ellenére is.
2021. 04. 28. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Létrejön a kínai-magyar légi Selyemút

Létrejön a kínai-magyar légi Selyemút, az erről szóló megállapodást kedden írta alá Budapesten a Budapest Airport, a kínai Henan Airport Group (a Csengcsou Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője) és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalat.
2021. 04. 28. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyermekeknek is adható oltóanyagot tesztelnek Kínában

Gyermekeknek is adható koronavírus elleni oltóanyagot kezdtek el embereken tesztelni a közép-kínai Honan tartományban - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a Sinopharm kínai gyártó közlésére hivatkozva.
2021. 04. 27. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tombol a járvány Indiában

Ötödik egymást követő napon döntött rekordot Indiában a koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak napi növekménye, az országban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 17 milliót.
2021. 04. 27. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a kínai távközlési szektor

Gyorsult a kínai távközlési szektor bevételének növekedése az első negyedévben - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség a kínai ipari és informatikai minisztérium által közölt adatokra hivatkozva.
2021. 04. 27. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU azonnali segítséget nyújt Indiának

Az Európai Unió, a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusa keretében, azonnali segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéshez - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap.
2021. 04. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

India is felkerült Nagy-Britannia beutazási tiltólistájára

A brit kormány rendelete alapján péntektől India is felkerült azoknak az országoknak a listájára, amelyekből külföldi állampolgárok nem utazhatnak be Angliába. A tilalom célja az Indiában rendkívül gyorsan terjedő koronavírus-variáns tömeges behurcolásának megakadályozása.
2021. 04. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban fejezték be a napot az ázsiai tőzsdék

Jórészt erősödéssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, a még nyitva tartó valamennyi piac a térségben pedig pluszt jelzett.
2021. 04. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Big in Japan - Olimpia-pánik Japánban

Romlik a helyzet Japánban, s egyre jobban aggódnak az olimpia miatt. Japánban egyébként már a negyedik hullám van kialakulóban, bár az is igaz, hogy ezek kis hullámok voltak.
2021. 04. 21. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína nem törekszik hegemóniára

Kína nem törekszik hegemóniára, terjeszkedésre vagy befolyási övezet kialakítására, akármilyen erőssé is válik - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencia (Boao Forum for Asia - BFA) nyitó plenáris ülésén videokapcsolaton keresztül.
2021. 04. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, a reggel 8 órakor még nyitva tartó térségbeli börzék ugyanakkor pluszban álltak.
2021. 04. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

15 milliárdos japán beruházás érkezik Pécsre

A japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forint értékű autóipari beruházást telepít Pécsre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2021. 04. 16. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: