Hitelakciók várják a foci EB-t – money.hu körkép

Bár a koronavírus járvány miatt sok család az elmúlt hónapokban beszerezte az új, modern nagyképernyős tévéjét, amelyen pompásan lehet majd nézni a foci Eb meccseit és a tokiói olimpia versenyeit, a kereskedők arra számítanak, hogy az előttünk álló napokban sokan vásárolnak majd még készüléket, projektort. A money.hu körkérdésére válaszoló áruhitelező bankok sok kereskedővel terveznek akár 0 százalékos THM-es akciókat, míg a többi bank szerint gyorsan, akár online igényelhető személyi hiteleik is megkönnyítik a vásárlásokat.

Hitelakciók várják a foci EB-t – money.hu körkép

Nyakunkon a foci Eb és az olimpia, így ismét fókuszba kerültek a televíziók: mindenki a legjobb, legmodernebb készüléken, vagy projektor segítségével akarja nézni kedvenceit. A MediaMarktnál a money.hu kérdésére ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy nem minden úgy van, mint azt az elmúlt években megszoktuk, a koronavírus járvány ugyanis alaposan átírta a készülékvásárlási trendeket. A vállalat szerint leginkább 2020 tavaszán, illetve tavaly év végén pörgött fel a televíziók iránti kereslet, az első és a második járvány hullám idején vásárolták a legtöbb készüléket.

Covid-hatás a tévébeszerzésben

A Nielsen mérése szerint tavaly év végén a 18-59 éves korosztályt tekintve naponta átlagosan 4,5 órát tévéztek az emberek, ami rekordot jelent az eddigi méréseket illetően. Ezt a MediaMarkt beszámolója is alátámasztja, ugyanis rekordot döntött a tévékészülékek forgalma is, amikor bezártak az iskolák és az óvodák. A cég értékelése szerint a családok a televízókat általában két generációval jobb típusra cserélték le.

„Ahogy megfizethetőbb lett az áruk, úgy nőtt a nagyképernyőjű televíziók népszerűsége.” – mondta Szilágyi Gábor. A MediaMarkt ügyvezető igazgatója hozzátette: „míg a korábbi években ezen készülékek közül is jellemzően a belépő kategóriások taroltak, ma már gyakorlatilag 50 százalékban a közép- és felső kategóriásokat viszik.” A MediaMarktnál eladott készülékek 85 százaléka már okostévé, 70 százalékban 4K UHD készüléket keresnek a vevők. Egyre inkább fontossá válik az is, hogy a televízión elérhető legyen a nagyobb streaming-szereplők, így például a Netflix vagy a HBO szolgáltatása is.

Last minute vásárlásokra számítanak

A MediaMarkt tapasztalatai szerint az elmúlt években a nagyobb futballesemények előtt általában 10-20 százalékkal nőttek a tévéeladások. Bár – ahogy említettük - a járvány miatt sokan vásároltak készüléket az elmúlt hónapokban – ám a vállalatnál úgy számolnak, hogy rengeteg last minute vásárló lesz, s így az EB most is meghozza várt forgalomnövekedést.

A bankok hitelakciókkal készülnek

Ahogy az várható volt, az kereskedelmi partnereknél jelen lévő, áruhiteleket kínáló bankok igyekeznek meglovagolni a jövő héten kezdődő, részben budapesti rendezésű foci EB-t. Az OTP Banknál mind az EB-re, mind a júliusi tokiói olimpiára a kereskedők kiemelt kommunikációval és jelentős akciókkal készülnek. Az OTP Bank áruhitel kampánnyal kapcsolódik a labdarúgó Európa-bajnoksághoz, számos kereskedelmi partnerrel pedig egyedi, akár 0% THM-es (teljes hiteldíj mutatós) hitelakciókat is terveznek. A bank a kampányoktól az online vásárlások felfutását is várja. A Cetelem legnagyobb partnereinél szintén lesznek hosszú futamidejű 0 százalékos THM-es akciók, de kifejezetten az EB kapcsán nem kötöttek időszakos megállapodást új partnerrel. A Budapest Bank – amelynek áruhitelei a MediaMarkt és az Euronics üzletekben elérhetőek - díjmentes előtörlesztést kínál az akció ideje alatt folyósított személyi kölcsönökre.

Több bank ugyan nem kötötte a sporteseményhez akcióit, ám például az Unicreditnél úgy vélik, 7,28 százalékos THM-es személyikölcsön-kampányuk jó alkalom az ügyfeleknek a vásárlásra, a Takarékbanknál is személyi kölcsönük versenyképességét hangsúlyozzák. A Takarékbank ugyanakkor Magyarországon először dobott piacra Visa Tokyo 2020 témájú bankkártyát: minden új kártyaigénylő, illetve kártyáját lecserélő ügyfél július 31-ig ilyen kártyát kap. Az új kártyával az első hónapban legalább 5 alkalommal összesen 50 ezer forint értékben vásárló ügyfelek között külön játékot is szervez a bank, ahol Panasonic TV készülékek nyerhetőek.

Utazás helyett tévét vettek

Az idei nyár nem csak a kereskedők, de a bankok véleménye szerint is más lesz. Ahogy azt a Cetelem Banknál a money.hu kérdésére elmondták, a sporteseményeknek egyre kevésbé érezhető a forgalomnövelő hatása. A banknál alátámasztották a Mediamarkt tapasztalatait, amikor arról beszéltek, hogy a Covid idején nagyobb kereslet mutatkozott például a televíziók esetében. Most az EB-től függetlenül is visszafogott keresletet érzékelnek a nagyobb értékű műszaki termékeknél. A Takarékbanknál is úgy látják, hogy az emberek egy része a koronavírus-járvány alatt ellehetetlenül utazás helyett lecserélte a televízióját, vagy vásárolt valamilyen konzolt, hogy enyhítse a bezártság okozta kedvezőtlen hatásokat.

Felfutnak a személyi hitelek

A Budapest Banknál ugyanakkor arra számítanak, hogy a foci EB a korábbi évekhez hasonlóan felpezsdíti majd a vásárlásokat. Az áruházak zárva tartásával kieső egy hónap természetesen hiányzik az értékesítési eredményeikből, s bár a kereskedelmi partnerek az OTP-nek arról számoltak be, hogy az újranyitást követően sokan rohanták meg a boltokat, ez a lendület alábbhagyott és az áruházak látogatottsága visszaesett, a forgalom mérséklődött. Emiatt az üzletek aligha tudták eddig kompenzálni a kiesett forgalmat. A Budapest Banknál remélik, hogy új hitelkonstrukcióik is segítenek abban, hogy a vásárlók visszatérjenek az áruházakba.

A K&H Bank értékelése szerint a foci EB valamelyest növelheti a nagyképernyős tévék eladását, viszont a kereskedelmi áruházak helyben intézhető áruhitelei helyzeti előnyben lehetnek egy klasszikus személyi kölcsönnel szemben. Ugyanakkor – hívja fel a figyelmet a bank - a K&H ügyfelei ma már pár perc alatt online tudnak személyi kölcsönt felvenni a mobilbank alkalmazással, ami valójában gyorsabb megoldás a boltokban intézhető áruhitelnél, s így könnyebb a webáruházakban való vásárlás is.

A CIB, a MKB Bank, az OTP, a Takarékbank és az Unicredit szakemberei ugyanakkor abban egyetértenek, hogy számottevően erősödik majd a személyi hitelek utáni kereslet a következő hónapokban, ám ezt a trendet kevésbé a nyári sportesemények, mintsem például az immár két éve elfojtott utazási kedv, a járvány miatti munkahelyféltés elmúltával bevállalt komolyabb háztartási gép vagy épp autó vásárlás, vagy a felújítási támogatás kihasználása erősíti majd.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: