Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát. Az alkalmazás több mint 150 országban elérhető, és több száz millió aktív felhasználóval rendelkezik világszerte. Emberek milliói készítenek, osztanak meg, és néznek videókat nap, mint nap a felületén. Vannak, akik csak szórakozás céljából regisztrálnak, míg mások karriert szeretnének építeni annak reményében, hogy egy nap népszerű influencerré válhatnak a TikTok segítségével. A szórakozás mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a személyes adataink biztonságáról sem. A potenciális kockázatok megelőzése érdekében az ESET szakértői végigvezetnek a TikTok legfontosabb biztonsági beállításain.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

Mi is az a TikTok?

A TikTok egy olyan közösségi alkalmazás, amely segítségével a felhasználók rövid videókat készíthetnek, és oszthatnak meg más tagokkal. A működési elvét tekintve hasonló az Instagramhoz, csak itt képek helyett videók jelennek meg a hírfolyamban, amelyeket ugyanúgy lájkolhatunk, és követőket is szerezhetünk.

Habár nagy népszerűségnek örvend a TikTok a felhasználók körében, már több ország, közöttük az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea és India is lépéseket tett az applikáció fejlesztőivel szemben, biztonsági okokra hivatkozva.

Ezek fényében nem árt némi óvatosság a felhasználók részéről, hiszen a TikTok használata közben is olyan átverésekkel, káros spamekkel, vagy akár online zaklatással kell szembenézniük, mint a többi közösségi média platform esetében. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen adatvédelmi és biztonsági lehetőségeket nyújt a TikTok a fiókjaink védelmére, ha mobileszközön használjuk.

Az első lépések

Az alkalmazásba bejelentkezhetünk a közösségi fiókjainkon keresztül, de regisztrálhatunk a telefonszámunkkal vagy az e-mail címünkkel is. A fiókunkat a telefonszámunkra vagy az e-mail címünkre küldött ellenőrző szöveges üzenet jóváhagyásával hitelesíthetjük, a biztonságot tekintve mindkét opció jó megoldás lehet. Ha e-mail címmel regisztrálunk, akkor utána érdemes kiválasztani a kétlépcsős azonosítás engedélyezése opciót is.

Az „Én” menü „Fiókom kezelése” menüpontjában jelszót is rendelhetünk a fiókunkhoz, ebben az esetben ismét el kell végeznünk a hitelesítést. Válasszunk olyan erős, hosszú és egyedi jelszót vagy jelmondatot, amit máshol nem használunk.

Gyanús tevékenységek kiszűrése

A „Biztonság” menüpontban értesülhetünk minden biztonsági riasztásról és gyanús fióktevékenységről. Figyelemmel kísérhetjük, hogy milyen eszközökről, milyen módon (pl. Facebook fiókkal) és mikor jelentkeztünk be az alkalmazásba, így azonnal megtudhatjuk, ha valaki más is belépett a fiókunkba. Ha ismeretlen eszközt találunk, azonnal jelentkezzünk ki róla, és változtassuk meg a jelszavunkat.

Láthatja a tartalmainkat?

A TikTok fiókunk alapértelmezetten nyilvános, azonban ezt érdemes az „Adatvédelem és biztonság” menüpontban átváltanunk privát fiókra. Itt beállíthatjuk, hogy az alkalmazás javasoljon-e minket azoknak a felhasználóknak, akiket érdekelhet az általunk közzétett tartalom.

Meghatározhatjuk azt is, hogy más felhasználók letölthetik-e az általunk megosztott videós tartalmakat, azonban ez a biztonsági opció még csak próbaverzió alatt fut, és képernyőfelvétel készítésével könnyen kicselezhető.  

Eldönthetjük, hogy engedélyezzük-e egy másik felhasználó számára, hogy „duettet” készítsen a videóinkkal, ami azt jelenti, hogy összekapcsolhatja a saját videóit az általunk feltöltött anyagokkal. Választhatunk, hogy a duettet mindenkinek vagy csak az ismerőseinknek engedélyezzük, illetve teljesen ki is kapcsolhatjuk ezt az opciót.  

Ha a TikTok böngészése közben megtetszik nekünk egy videó, akkor azt más közösségi oldalakhoz hasonlóan lájkolhatjuk. A kedvelt videóinkat a rendszer egy külön mappába helyezi, amit az adatvédelmi beállításoknak köszönhetően elrejthetünk, vagy mindenki számára láthatóvá tehetünk.

A videók feltöltése előtt és után is szerkeszthetjük az adatvédelmi beállításokat, például engedélyezhetjük a duetteket, a megjegyzéseket, és a videót nyilvánossá vagy priváttá tehetjük.

Üzenetküldés és felhasználók tiltása

Ha szeretnénk üzenetet küldeni valakinek, akkor ehhez kölcsönösen követnünk kell egymást. Az alkalmazás ezeket a kapcsolatokat „barátságnak” tekinti. Ennek köszönhetően mi dönthetjük el, hogy ki léphet közvetlen kapcsolatba velünk, így csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy rosszindulatú vagy trollkodó üzeneteket kapunk. Azonban azt se felejtsük el, hogy valószínűleg sok felhasználót fogunk követni, így a gyanús üzenetek esélye továbbra is fennáll, kivéve, ha teljesen kikapcsoljuk az üzenetküldési lehetőséget. Ha ezt nem akarjuk meglépni, akkor egyesével is le tudjuk tiltani a zaklató profilokat.

A megjegyzések moderálására szintén lehetőséget nyújt az alkalmazás. A hozzászólásokat kikapcsolhatjuk vagy nyilvánossá tehetjük, de akár úgy is dönthetünk, hogy csak a barátaink számára legyenek elérhetőek. A TikTok egy olyan lehetőséget is kínál, amely automatikusan kiszűri a levélszemetet, illetve a sértő megjegyzéseket, de akár beállíthatunk kulcsszavakat is. Ezek említése esetén automatikusan elrejtésre kerül a komment.

Összefoglaló gondolatok

A felsorolt adatvédelmi és biztonsági beállítások részletesen tartalmazzák a TikTok által kínált lehetőségeket, azonban időnként érdemes a korábbi beállításainkat felülvizsgálni, mivel a népszerű videómegosztó alkalmazást rendszeresen frissítik, emiatt egyes beállítások más csoportosításba kerülhetnek, vagy újabb lehetőségek jelenhetnek meg.  

„Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a TikTok felületén felnőtt, gyermekek számára nem ajánlott tartalmak (durva nyelvezet, nyílt szexualitás, bántalmazások, alkohol és drogfogyasztást népszerűsítő videók) is megtalálhatók, könnyen hozzáférhetőek. Emiatt érdemes csak 13 éves korhatár felett engedélyezni gyermekünk részére a használatát, egyébként a teljes értékű fiók regisztrációjának is ez a feltétele.” – egészíti ki a tanácsokat Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője.

A biztonságtudatos és felelősségteljes használat mellett érdemes a telefonunkat naprakész vírusvédelemmel is ellátni, hiszen a mobil eszközökön rengeteg személyes és akár banki adatot is tárolunk.

Hozzászólások

Két vidéki frekvenciapályázat tervezetét fogadta el a Médiatanács

A testület elfogadta két vidéki frekvenciapályázat tervezetét és elvégezte a szolnoki és a veszprémi felhívásra érkezett ajánlatok alaki vizsgálatát. A grémium filmajánlók helytelen tévés korhatár-besorolása miatt rótt ki bírságot.
2021. 05. 06. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra sem engedik Trumpot a Facebook közelébe

Továbbra is érvényben hagyják Donald Trump volt amerikai elnök Facebook fiókjának felfüggesztését - adta hírül szerdán az amerikai vállalat által felkért bizottság.
2021. 05. 06. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert Az év legsikeresebb promóciója 2020 pályázaton. A Tricky Communication ügynökséggel közösen megpályázott „Magyar Termék Felfedező promóciót” aranyéremmel, a KNK PR&Média ügynökséggel közösen benyújtott „Vedd a hazait! Védd a hazait!” pályázatot pedig ezüstéremmel díjazták a szakmai zsűri döntése alapján és a fókuszcsoportos kutatás elbírálása után.
2021. 05. 04. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezárult a Budapest 95,3 MHz-re kiírt rádiós pályázat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az egyedüliként pályázatot benyújtó Karc FM Média Kft.-t hirdette ki nyertesnek a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázaton.
2021. 04. 30. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az idősek digitális készségeinek fejlesztésére indít országos kampányt a hírközlési hatóság

Ha technológiáról van szó, elsősorban családjuk fiatalabb tagjaira támaszkodnak a 65 év felettiek – ezért célozza meg egyszerre az időseket és segítőiket legújabb kommunikációs kampányában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Netre fel! központi része egy weboldal, amely a senior nethasználóknak is érthető és könnyen áttekinthető tudástárként működik. Ezen túl a közösségi és a hagyományos média eszközeivel, valamint podcasttal is támogatják a 65 év felettiek digitális felzárkózását.
2021. 04. 29. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

16 százalékkal csökkent a reklámozásra fordított összeg Magyarországon

A hirdetők összességében 401,9 milliárd forintot fordítottak reklámozásra Magyarországon tavaly, ami 15,8 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben, a médiába befolyó reklámbevétel 240 milliárd forint volt, 2,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest - közölte a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), társszövetségeivel és partnereivel közös csütörtöki közleményében.
2021. 04. 15. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Facebook kevesebb politikai tartalmat jelenít meg a felhasználóknak

A Facebook úgy döntött, hogy kevesebb politikai tartalmat fog megjeleníteni a felhasználóknak - írta a főpolgármester pénteken a közösségi oldalán.
2021. 04. 09. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A rádiók és televíziók mentesülnek a médiaszolgáltatási díj megfizetése alól

Jóváírja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a rádiók és televíziók idei első negyedévi médiaszolgáltatási díjait és a második negyedévi kötelezettségeket sem kell teljesíteni, miután április 8-án életbe lépett az erre vonatkozó kormányrendelet. A döntésnek köszönhetően összesen 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.
2021. 04. 09. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem blokkolja a Twittert az orosz médiahatóság

Május 15-ig meghosszabbította a fotók és videók forgalmának lassítását a Twitteren az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), ugyanakkor közölte, hogy nem tér át a hozzáférés teljes blokkolására, mert a közösségi mikroblog-szolgáltató változtatott oroszországi moderálásának alapelvein és sebességén.
2021. 04. 06. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Budapesti Távmoziban tartják a X. Mozinet Filmnapokat

A Budapesti Távmoziban rendezik a X. Mozinet Filmnapokat; április 5. és 11. között minden este egy-egy alkotást láthatnak a nézők.
2021. 04. 03. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megbírságolták Moszkvában a Twittert

Egy moszkvai bíróság pénteken 2,4 millió rubelre (csaknem 10 millió forintra) bírságolta meg Twitter közösségi mikroblog- szolgáltatót, amiért nem volt hajlandó eltávolítani fiatalkorúakat nem engedélyezett tüntetésben való részvételre buzdító bejegyzéseket.
2021. 04. 02. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump-interjút törölt a Facebook és az Instagram

A Facebook és az Instagram közösségi oldalakról is eltávolították kedden Lara Trump apósával, Donald Trump volt amerikai elnökkel készült interjúját, amelyet először a Jobboldali Nézőpont Lara Trumppal című internetes oldalon tettek közzé.
2021. 04. 01. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázódott az új magyar tévéreklámok aránya

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén elfogadott új tanulmány szerint 3,5 százalékról 6,7 százalékra nőtt az új magyar reklámszpotok aránya az elmúlt év második felében.
2021. 03. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vírusinfó néven indul új műsor a rádióban

Vírusinfó néven új, közérdekű rovat indul a Kossuth rádió Napközben című műsorában - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtó és marketing irodája szerdán az MTI-vel.
2021. 03. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Médiatanács: 520 millió forint tévéműsorok készítésére

Összesen 520 millió forintra lehet pályázni helyi és körzeti televíziók műsortámogatására, döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a legutóbbi ülésén. A testület a szolgáltató kérelmére hét évvel megújította a dunaújvárosi Rádió 24 jogosultságát, és felkérte az NMHH-t két budapesti frekvencia tervének kidolgozására.
2021. 03. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Médiatanács: eredménytelen a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázat

Nyertes nélkül zárta le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdán a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult. A döntés ellen a pályázó tizenöt napon belül jogorvoslattal élhet.
2021. 03. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassították a Twitter adatforgalmát Oroszországban

Lelassította a Twitter forgalmát szerdán az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor, arra hivatkozva, hogy a közösségi mikroblog-szolgáltató évek óta nem teljesíti a hatóság kéréseit, hogy távolítsa el az öngyilkosságra buzdító, valamint a gyerekpornográfiát tartalmazó és a kábítószerek fogyasztásához tanácsokat adó bejegyzéseket.
2021. 03. 10. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig néhány év, és már 1 milliárd körül járhat a teljes hazai influencer médiaköltés

Összefogtak a piac vezető szereplői és a Kantar Hungary. Az együttműködés révén mostantól havi frissítésű, összesített influencer médiaköltési adatok állnak majd a megbízók és a médiatervezők rendelkezésére. A közös adatszolgáltatás fő célja a szektorral kapcsolatos edukáció és az influencer piac transzparenciájának növelése.
2021. 03. 10. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Delta részvény elemzés - áttöri végre markánsan a 70-es szintet?!

Erősebb vállalat specifikus hír nélkül menetelt feljebb a Delta részvénye közel 2.5 százalékkal a nyitáshoz képest tegnap.
2021. 03. 09. 07:45
Megosztás:
Hozzászólások:

1,2 millió forintos bírság a TV2-re burkolt reklám miatt

A TV2 szolgáltatójára 1,2 millió forintos bírságot rótt ki egy divatüzlet burkolt reklámozása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A grémium rádiós pályázatokkal kapcsolatban is hozott döntéseket.
2021. 03. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: