Így lett egy kutatási kezdeményezésből nemzetközileg is sikeres startup cég a Poliloop

Egyre nagyobb siker koronázza a Madaras Liz és Lévay Krisztina alapította Poliloop történetét, amely egy olyan biotechnológiai eljáráson alapul, amely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszerhasználatos műanyagokat 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le. Legutóbb az Év Menedzsere Díjátadó Gála 2020-as eseményén díjazták Madaras Lizt, aki immár a 2020 Jövő Menedzsere Díj kitüntetettje. De ki látta meg először a lehetőséget az innovációban, hogyan kerültek kapcsolatba a Vespucci Partners-szel, és mennyiben segítette őket a kockázati tőkealap-kezelő kétmillió dolláros befektetése? Interjú Madaras Lizzel, a Poliloop társalapítójával.

Így lett egy kutatási kezdeményezésből nemzetközileg is sikeres startup cég a Poliloop

Ki látta meg először a lehetőséget a Poliloopban?

Az amerikai Techstars ügyvezető igazgatója, Vijay Tirathrai volt az, aki felfigyelt ránk, mégpedig egy olyan eseményen, amelyet a Vespucci Partners szervezett számunkra. A budapesti székhelyű kockázati tőkealap-kezelő segített abban, hogy bejussunk egy nagy nemzetközi akcelerátor programba, amely a korai fázisban lévő startupokat igyekezett összekötni a világ minden tájáról érkező potenciális befektetőkkel. Lényegében ennek az eseménynek köszönhető, hogy később a Techstars is befektetett a Poliloopba.

Vijay Tirathrai, aki a Techstars Hub71 Accelerator Programot irányította, és annak keretein belül mindig is előnyben részesítette az AI, a blockchain, az IoT, az AR és a VR technológiák területén innovatív megoldásokkal bíró kezdő vállalkozásokat, de előszeretettel támogatott az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások, az ingatlan és infrastruktúra, a kőolaj és petrolkémia, valamint a megújuló energia és a közüzemi ágazatok kulcsfontosságú területein tevékenykedő startupokat is. Azóta sokat beszélgettünk vele, és egyértelműen kiderült, hogy az innovációnkon túl az is felkeltette az érdeklődését, hogy mély ismeretekkel rendelkezünk az iparágunkban és úgy érezte, világosan megértjük a leendő ügyfeleink igényeit.

Emlékszem egy tanáromra is, aki a mesterképzésem utolsó óráján elmondta nekünk, hogy az ő generációja, az az előttivel együtt tette tönkre a Földet, és mennyire sajnálja, hogy nem figyeltek jobban. Úgy búcsúzott tőlünk az akkor 93 éves ember, hogy a mi generációnknak kell majd orvosolnia ezt a hibát. Rendkívül inspiráló volt számomra ez a gondolat.

A Vespucci Partners látta meg először a Poliloopban a lehetőséget. Mikor Magyarországra hozták a TechStars Abu Dhabi programjának vezetőjét, lehetőséget kaptatok a bemutatkozásra. Hogyan emlékszel vissza erre az első megmérettetésre és milyen úton indított el titeket ez a lehetőség?

Egy ilyen esemény rendkívül fontos szerepet játszik az üzleti beruházások és a munkahelyteremtés vonatkozásában, hisz rendezvénytől függően a hallgatóság a világ számos országából érkezhet, ami remek lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre. Ennek megfelelően készülünk. Mindig reális célokat fogalmazunk meg magunk számára.

Egy ilyen rendezvényre való kijutás prezentálással kezdődik. Három percben bemutatkozunk, utána öt-tíz percben válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Igyekszünk előre felmérni a hallgatóság összetételét is. Jellemzően írunk egy szöveget, összeállítjuk a prezentációs anyagot, amelyet több szűrőn keresztül véglegesítünk, majd adunk neki egy arculatot. Persze mi sem értünk mindenhez, de talán idővel egyre jobbak lettünk az ilyen folyamatokban.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Vespucci Partners-szel?

Forrai Virág, a MindTrek alapítója látta Lévay Krisztina és az én prezentációmat, aki ezután bemutatott minket az éppen induló Vespucci Partnersnek. Így bemutatkoztunk a kockázati tőkealap szakembereinek, akikkel rögtön megtaláltuk a közös hangot és ők már a TechStars eseményre is kiválasztottak minket meghívottnak.

Mit tudtatok a kockázati tőkealapok világáról az együttműködés előtt?

Gyakorlatilag semmit. Egyáltalán nem volt rálátásunk a kockázati tőkealap-kezelők területére. Ne felejtsük el, hogy mi, a Poliloop alapítói kutatók vagyunk. Azt viszont már igen korán felismertük, hogy ha nincs rendelkezésre álló pénz, innováció sincs.

Milyen előnyökkel jár a Vespucci Partners-szel való együttműködés?

Az anyagi előnyökön túl – hiszen kétmillió dolláros befektetést kaptunk tőlük – több, fontos területen is segítik a munkánkat. Alapvetően nagyon értékeljük, hogy egy megbízható, a munkáját maximális profizmussal végző ügyvédi irodának és könyvelő csapatnak mutattak be minket, akikkel azóta is folyamatosan együtt dolgozunk, így a velük való közös munka igazán gördülékeny.

A Vespucci Partnersről tudni kell, hogy kifejezetten magyar-amerikai hibrid startupokat segítenek a növekedésben, ezért Magyarországon és az amerikai kontinensen is jelen vannak. Az egyik kollégájuk Amerikában él, de vannak más partnereik is például a Szilícium-völgyben, akiknek az a feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak a kontinensre érkező magyar startupoknak, akik kapcsán egyre többször merül fel az okostőke fogalma.

Lévay Krisztina és Madaras Liz, a Poliloop alapítói

Képünkön: Lévay Krisztina és Madaras Liz, a Poliloop alapítói

Mit is jelent ez? Azt, hogy a befektető nem csak pénzt, de tudást, tapasztalatot, adott esetben pedig infrastruktúrát, stratégiai és üzleti tanácsokat, valamint kapcsolati hálót ad a startup számára. Ez nekünk azért is fontos, mert amint lehetőségünk adódik rá, szeretnénk hosszabb időre Amerikába utazni, hogy helyi szinten is kialakíthassuk a kapcsolatainkat a potenciális befektetőkkel. Fel vagyunk készülve az amerikai piac mélyebb megismerésére, majd a piacra történő belépésre. Persze az, hogy melyik külföldi piacon jelenünk meg először, nagyban függ attól is, hol kapjuk a legideálisabb ajánlatokat az innovációnkért cserébe.

Két év telt el a Poliloop megalapítása óta. Hogyan változtak a rövid és a hosszú távú célok?

Lévay Krisztinával mindketten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gyógyszervegyész-mérnök karára jártunk. Nagyjából a képzési idő felénél kezdtünk el azon elmélkedni, mihez kezdünk majd az iskolai éveket követően. Új utat szerettünk volna találni a szakterületünkön, így hamar arra a következtetésre jutottunk, hogy egyrészt szeretnénk belevágni egy olyan projektbe, ami környezettudatos, de ahhoz is hozzájárul, hogy sokáig élhessünk a Földön, másrészt mindezt nem egy már létező szervezetben láttuk realizálni. Azt már később fogalmaztuk meg, hogy a kutatásunk kiindulópontja a műanyag lehetne, hiszen ezen a területen mind a vegyészmérnöki, mind a biomérnöki végzettségünket tudjuk használni. Nem is vártuk meg a munkával az egyetem végét, saját erőforrásból labort béreltünk, ahol az óráink után esténként, de még hétvégén és tanítási szünetekben is napi több mint tíz órát dolgoztunk.

Innovációnk egy olyan biotechnológiai eljárás, ami a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszerhasználatos műanyagokat (PET-palack, élelmiszercsomagolók…) mindössze hat-nyolc hét alatt képes szerves iszappá, komposzttá lebontani, miközben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán. A lebontás már önmagában nagy eredmény, hiszen az egyszerhasználatos műanyag a legnagyobb szennyezők közé tartozik, az igazi különlegesség azonban az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például bioműanyag készítésére, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba.

Mára elértünk oda, hogy a Poliloop nem csupán egy kutatási projekt, hanem egy szervezet, egy cég. Persze voltak mélypontok. A kérdés mindig az volt, hogy állunk fel ezekből. Abban, hogy sikerült, kulcsfontosságú szerepe volt a Vespucci Partnersnek is. Igyekeztünk mindig inkább tanulni a hibákból, és a szükséges következtetéseket levonva, a jövőbe tekinteni. Magát a cégalapítás gondolatát is a széles felhasználhatóság igénye diktálta, hiszen azt gondoltuk, hogy üzleti struktúrában hatékonyabban juthatunk el azokhoz a szereplőkhöz, akiknél valóban van tétje a dolognak. A világ minden tájáról keresnek meg minket nagyvállalatok, akik nagy vágyakkal és kihívásokkal érkeznek a megbeszélésekre. Már több Fortune 500-as cég is jelezte, hogy együttműködne a Polilooppal, hiszen egyre fontosabb a terület, és nem csak beszélni szeretnének a megoldásról. A lényeg, hogy a technológiánk minél gyorsabban, minél több helyre jusson el, amiben a kulcs, hogy megacégekkel kooperáljunk, hiszen számukra áll rendelkezésre az a logisztikai és infrastrukturális rendszer, amely egy akkora probléma, mint a műanyag szennyezés kapcsán hatékony lehet.

Hosszútávú célunk, hogy széles portfóliójú biotechnológiai céggé váljunk, nem egy egytermékes startuppá. Azt gondoljuk, erre minden lehetőségünk adott, hiszen egyes becslések szerint a 2016-ban 360 milliárd dollárra becsült biotechnológiai szektor 2025-re 727 milliárdra növekedhet. Persze a megvalósíthatóság a lehetőségektől is függ. Természetesen mint minden startup, mi is azt szeretnénk, ha a cégünk minél nagyobb értéket képviselne. Ha együttes célokat fogalmazunk meg a befektetővel, akkor hosszú és gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki. Úgy érezzük, ebben mind a Techstars, mind a Vespucci Partners támogató partnerünk. Szerencsére mindkét szervezetnél azt tapasztaljuk, hogy nem csak üres lózung, mikor a család kifejezést használják, hiszen folyamatosan segítenek minket.

Rendkívüli rezsitámogatást osztogat a Mészáros Csoport

A dolgozói iránt érzett felelősségből minimum nettó százezer forintos rezsitámogatást fizet minden munkavállalójának a Mészáros Csoport - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2022. 10. 06. 06:30
Megosztás:

Franciaországban feltöltötték a gáztározókat

Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége - jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot.
2022. 10. 06. 06:00
Megosztás:

Ennyi szabálytalanságot talált az adóhatóság a balatoni vállalkozásnál

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.
2022. 10. 06. 05:30
Megosztás:

ENSZ: Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.
2022. 10. 06. 05:00
Megosztás:

Nem lesz elég karácsonyi ajándék? Rémisztő adatok a tengerentúli szállítmányozásról

Rémisztő tendencia figyelhető meg a tengerentúli szállítmányozásban: az előző évekhez képest 2022 őszén a kereskedők érzékelhetően kisebb volumenű árurendelésekkel készülnek fel a karácsonyi időszakra. Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozási osztályvezetője a megfelelő időben történő ajándékvásárlásra hívja fel a figyelmet.
2022. 10. 06. 04:05
Megosztás:

Így jutalmaz az ELTE az új felvételi rendszerben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd többletpontokkal a 2024-től érvényes új felvételi rendszerben; továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért 80 százalék feletti teljesítményt is pontokkal értékelik.
2022. 10. 06. 03:30
Megosztás:

Hány tanuló jut egy pedagógusra? Ábrán mutatjuk!

Egy pedagógusra jutó tanuló az EU-ban (2020)
2022. 10. 06. 03:00
Megosztás:

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

Az ukrán gabona afrikai és közel-keleti piacainak eléréséért, az export érdekében újranyitott tengeri folyosó biztosítása mellett, az Európába irányuló szárazföldi útvonalak fenntartása, azok bővítése is rendkívül fontossá vált az idei aszály miatt - hangsúlyozta Feldman Zsolt a HUNGRAIL Magyar Vasút 2022 Konferencián - ismertette az Agrárminisztérium szerdai közleménye.
2022. 10. 06. 02:30
Megosztás:

Így takarékoskodik Nagykanizsa

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán - soron kívüli ülésén - Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.
2022. 10. 06. 02:00
Megosztás:

A vártnál kisebb lett Németország külkereskedelmi mérlegtöbblete augusztusban

Augusztusban az import vártnál nagyobb növekedése miatt kisebb lett a német külkereskedelmi áruforgalom mérlegének többlete a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint. Januártól augusztusig Németország oroszországi exportja 37 százalékkal csökkent, miközben importja 39 százalékkal nőtt.
2022. 10. 06. 01:30
Megosztás:

Szezonnyitó sportnapot rendez a síszövetség

A Magyar Sí Szövetség családi szezonnyitó sportnapot rendez szombaton a Normafa Park Látogatóközpontjában.
2022. 10. 06. 01:00
Megosztás:

Új óvoda épül Vértesszőlősön

Új óvoda építése kezdődött Vértesszőlősön 520 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a megyei önkormányzat területfejlesztési társasága az MTI-vel.
2022. 10. 06. 00:30
Megosztás:

Szinte minden magyarországi cég rendelkezik biztosítással

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással - derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2022. 10. 06. 00:05
Megosztás:

Kulturális egyesület alakult a Pressburger-életmű gondozására

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.
2022. 10. 05. 23:30
Megosztás:

Megjelent a dal, amit 37 magyar szerző írt

Ez a dal mindenkié címmel megjelent az a dal, amely 37 ismert magyar dalszerző közös munkája. Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon, a szerzemény a dalszerzők napja alkalmából az Artisjus felkérésére készült.
2022. 10. 05. 23:00
Megosztás:

Nagy népszerűségnek örvend a munka.hu foglalkoztatási portál

Már csaknem tizenegymillió alkalommal keresték fel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat két éve megújított hivatalos honlapjának nyitó- és aloldalait. Az egyszerűen átlátható szerkezetű, folyamatosan frissülő felületen jelenleg is számos elhelyezkedést, munkavállalást támogató programról tájékozódhatnak a munkaadók és álláskeresők - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai Minisztérium (TIM).
2022. 10. 05. 22:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozással vonna be tőkét a Cristo

A „cascós app”-ból kinőtt, a legtöbb autós szolgáltatást ma már lefedő Cristo szuperapp a Tőkeportál felületén toboroz befektetőket. Az előregisztrációs szakasz már szeptember 22-től zajlik, a rövidesen induló zárt szakaszban pedig az előregisztrálók elsők között fektethetnek be. Még nem késő regisztrálni, a cél a meglévő szolgáltatások erősítése, valamint nemzetközi jelenlétük megalapozása.
2022. 10. 05. 22:00
Megosztás:

Olcsóbbá és egyszerűbbé tenné a népszámlálást a digitális személyazonosság

Október első napján startolt el a 2022-es magyar népszámlálás, melyet első alkalommal lehet online is kitölteni. Ezt már közel 600 ezer háztartás, összesen 1,3 millió fő meg is tette az első néhány napban. A költséghatékonyság szempontjából cél lenne, hogy ezt október 16-ig minél többen tegyék meg. Az idei cenzus egyetlen kérdés erejéig a gazdaság versenyképessége szempontjából sorsdöntő digitális felkészültségre is kitér. Felmerül a kérdés: miért kellene minden állampolgárnak mihamarabb digitális személyazonosságot kapnia és egyáltalán hogyan tudna Magyarország felzárkózni Európához a digitalizáció terén? Mindenekelőtt teljes társadalmi edukációra és az elektronikus közszolgáltatásokba vetett bizalom erősítésére van szükség – véli Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.
2022. 10. 05. 21:30
Megosztás:

Médiatechnológiai vállalattal bővül a 4iG portfóliója

A 4iG Nyrt. adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb csoport többségi, 75%-os tulajdonának megvásárlásáról. A Honeycomb rendelkezik a Brisk szoftver és az erre épülő médiatechnológiai platform kizárólagos felhasználási jogával. A Brisk a világ jelenleg egyik legkorszerűbb és legmagasabb fokon automatizált, Magyarországon fejlesztett reklám minőségellenőrző, transzkódoló, és továbbító rendszere. A 4iG portfóliója hosszútávú regionális stratégiájának megfelelően bővül a médiapiaci kompetenciával. A közép-európai régió és a nyugat-balkáni térség piacai jelentős növekedési potenciált jelentenek a 4iG csoport új szolgáltatásának.
2022. 10. 05. 21:00
Megosztás:

A kékgalléros munkáltatók negyede nem tervez évközi béremelést

A hétről hétre súlyosbodó infláció és az energiaválság árnyékában a kékgalléros munkavállalók megtartása folyamatosan új megoldásokat igényel. Ezért egyre többeknél merül fel az évközi béremelés és a négynapos munkahét gondolata, miközben a bumeránghatást is érdemes figyelembe venni. A kékgalléros álláshirdetésekben széles választékot felvonultató Jófogás szakterületi vezetője szeptember 28-án, a kékgalléros toborzási trendeket körüljáró recruiTECH BLUE konferencián ismertette a vállalat vonatkozó kutatásának eredményeit.
2022. 10. 05. 20:30
Megosztás: