Így lett egy kutatási kezdeményezésből nemzetközileg is sikeres startup cég a Poliloop

Egyre nagyobb siker koronázza a Madaras Liz és Lévay Krisztina alapította Poliloop történetét, amely egy olyan biotechnológiai eljáráson alapul, amely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszerhasználatos műanyagokat 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le. Legutóbb az Év Menedzsere Díjátadó Gála 2020-as eseményén díjazták Madaras Lizt, aki immár a 2020 Jövő Menedzsere Díj kitüntetettje. De ki látta meg először a lehetőséget az innovációban, hogyan kerültek kapcsolatba a Vespucci Partners-szel, és mennyiben segítette őket a kockázati tőkealap-kezelő kétmillió dolláros befektetése? Interjú Madaras Lizzel, a Poliloop társalapítójával.

Így lett egy kutatási kezdeményezésből nemzetközileg is sikeres startup cég a Poliloop

Ki látta meg először a lehetőséget a Poliloopban?

Az amerikai Techstars ügyvezető igazgatója, Vijay Tirathrai volt az, aki felfigyelt ránk, mégpedig egy olyan eseményen, amelyet a Vespucci Partners szervezett számunkra. A budapesti székhelyű kockázati tőkealap-kezelő segített abban, hogy bejussunk egy nagy nemzetközi akcelerátor programba, amely a korai fázisban lévő startupokat igyekezett összekötni a világ minden tájáról érkező potenciális befektetőkkel. Lényegében ennek az eseménynek köszönhető, hogy később a Techstars is befektetett a Poliloopba.

Vijay Tirathrai, aki a Techstars Hub71 Accelerator Programot irányította, és annak keretein belül mindig is előnyben részesítette az AI, a blockchain, az IoT, az AR és a VR technológiák területén innovatív megoldásokkal bíró kezdő vállalkozásokat, de előszeretettel támogatott az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások, az ingatlan és infrastruktúra, a kőolaj és petrolkémia, valamint a megújuló energia és a közüzemi ágazatok kulcsfontosságú területein tevékenykedő startupokat is. Azóta sokat beszélgettünk vele, és egyértelműen kiderült, hogy az innovációnkon túl az is felkeltette az érdeklődését, hogy mély ismeretekkel rendelkezünk az iparágunkban és úgy érezte, világosan megértjük a leendő ügyfeleink igényeit.

Emlékszem egy tanáromra is, aki a mesterképzésem utolsó óráján elmondta nekünk, hogy az ő generációja, az az előttivel együtt tette tönkre a Földet, és mennyire sajnálja, hogy nem figyeltek jobban. Úgy búcsúzott tőlünk az akkor 93 éves ember, hogy a mi generációnknak kell majd orvosolnia ezt a hibát. Rendkívül inspiráló volt számomra ez a gondolat.

A Vespucci Partners látta meg először a Poliloopban a lehetőséget. Mikor Magyarországra hozták a TechStars Abu Dhabi programjának vezetőjét, lehetőséget kaptatok a bemutatkozásra. Hogyan emlékszel vissza erre az első megmérettetésre és milyen úton indított el titeket ez a lehetőség?

Egy ilyen esemény rendkívül fontos szerepet játszik az üzleti beruházások és a munkahelyteremtés vonatkozásában, hisz rendezvénytől függően a hallgatóság a világ számos országából érkezhet, ami remek lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre. Ennek megfelelően készülünk. Mindig reális célokat fogalmazunk meg magunk számára.

Egy ilyen rendezvényre való kijutás prezentálással kezdődik. Három percben bemutatkozunk, utána öt-tíz percben válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Igyekszünk előre felmérni a hallgatóság összetételét is. Jellemzően írunk egy szöveget, összeállítjuk a prezentációs anyagot, amelyet több szűrőn keresztül véglegesítünk, majd adunk neki egy arculatot. Persze mi sem értünk mindenhez, de talán idővel egyre jobbak lettünk az ilyen folyamatokban.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Vespucci Partners-szel?

Forrai Virág, a MindTrek alapítója látta Lévay Krisztina és az én prezentációmat, aki ezután bemutatott minket az éppen induló Vespucci Partnersnek. Így bemutatkoztunk a kockázati tőkealap szakembereinek, akikkel rögtön megtaláltuk a közös hangot és ők már a TechStars eseményre is kiválasztottak minket meghívottnak.

Mit tudtatok a kockázati tőkealapok világáról az együttműködés előtt?

Gyakorlatilag semmit. Egyáltalán nem volt rálátásunk a kockázati tőkealap-kezelők területére. Ne felejtsük el, hogy mi, a Poliloop alapítói kutatók vagyunk. Azt viszont már igen korán felismertük, hogy ha nincs rendelkezésre álló pénz, innováció sincs.

Milyen előnyökkel jár a Vespucci Partners-szel való együttműködés?

Az anyagi előnyökön túl – hiszen kétmillió dolláros befektetést kaptunk tőlük – több, fontos területen is segítik a munkánkat. Alapvetően nagyon értékeljük, hogy egy megbízható, a munkáját maximális profizmussal végző ügyvédi irodának és könyvelő csapatnak mutattak be minket, akikkel azóta is folyamatosan együtt dolgozunk, így a velük való közös munka igazán gördülékeny.

A Vespucci Partnersről tudni kell, hogy kifejezetten magyar-amerikai hibrid startupokat segítenek a növekedésben, ezért Magyarországon és az amerikai kontinensen is jelen vannak. Az egyik kollégájuk Amerikában él, de vannak más partnereik is például a Szilícium-völgyben, akiknek az a feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak a kontinensre érkező magyar startupoknak, akik kapcsán egyre többször merül fel az okostőke fogalma.

Lévay Krisztina és Madaras Liz, a Poliloop alapítói

Képünkön: Lévay Krisztina és Madaras Liz, a Poliloop alapítói

Mit is jelent ez? Azt, hogy a befektető nem csak pénzt, de tudást, tapasztalatot, adott esetben pedig infrastruktúrát, stratégiai és üzleti tanácsokat, valamint kapcsolati hálót ad a startup számára. Ez nekünk azért is fontos, mert amint lehetőségünk adódik rá, szeretnénk hosszabb időre Amerikába utazni, hogy helyi szinten is kialakíthassuk a kapcsolatainkat a potenciális befektetőkkel. Fel vagyunk készülve az amerikai piac mélyebb megismerésére, majd a piacra történő belépésre. Persze az, hogy melyik külföldi piacon jelenünk meg először, nagyban függ attól is, hol kapjuk a legideálisabb ajánlatokat az innovációnkért cserébe.

Két év telt el a Poliloop megalapítása óta. Hogyan változtak a rövid és a hosszú távú célok?

Lévay Krisztinával mindketten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gyógyszervegyész-mérnök karára jártunk. Nagyjából a képzési idő felénél kezdtünk el azon elmélkedni, mihez kezdünk majd az iskolai éveket követően. Új utat szerettünk volna találni a szakterületünkön, így hamar arra a következtetésre jutottunk, hogy egyrészt szeretnénk belevágni egy olyan projektbe, ami környezettudatos, de ahhoz is hozzájárul, hogy sokáig élhessünk a Földön, másrészt mindezt nem egy már létező szervezetben láttuk realizálni. Azt már később fogalmaztuk meg, hogy a kutatásunk kiindulópontja a műanyag lehetne, hiszen ezen a területen mind a vegyészmérnöki, mind a biomérnöki végzettségünket tudjuk használni. Nem is vártuk meg a munkával az egyetem végét, saját erőforrásból labort béreltünk, ahol az óráink után esténként, de még hétvégén és tanítási szünetekben is napi több mint tíz órát dolgoztunk.

Innovációnk egy olyan biotechnológiai eljárás, ami a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszerhasználatos műanyagokat (PET-palack, élelmiszercsomagolók…) mindössze hat-nyolc hét alatt képes szerves iszappá, komposzttá lebontani, miközben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán. A lebontás már önmagában nagy eredmény, hiszen az egyszerhasználatos műanyag a legnagyobb szennyezők közé tartozik, az igazi különlegesség azonban az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például bioműanyag készítésére, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba.

Mára elértünk oda, hogy a Poliloop nem csupán egy kutatási projekt, hanem egy szervezet, egy cég. Persze voltak mélypontok. A kérdés mindig az volt, hogy állunk fel ezekből. Abban, hogy sikerült, kulcsfontosságú szerepe volt a Vespucci Partnersnek is. Igyekeztünk mindig inkább tanulni a hibákból, és a szükséges következtetéseket levonva, a jövőbe tekinteni. Magát a cégalapítás gondolatát is a széles felhasználhatóság igénye diktálta, hiszen azt gondoltuk, hogy üzleti struktúrában hatékonyabban juthatunk el azokhoz a szereplőkhöz, akiknél valóban van tétje a dolognak. A világ minden tájáról keresnek meg minket nagyvállalatok, akik nagy vágyakkal és kihívásokkal érkeznek a megbeszélésekre. Már több Fortune 500-as cég is jelezte, hogy együttműködne a Polilooppal, hiszen egyre fontosabb a terület, és nem csak beszélni szeretnének a megoldásról. A lényeg, hogy a technológiánk minél gyorsabban, minél több helyre jusson el, amiben a kulcs, hogy megacégekkel kooperáljunk, hiszen számukra áll rendelkezésre az a logisztikai és infrastrukturális rendszer, amely egy akkora probléma, mint a műanyag szennyezés kapcsán hatékony lehet.

Hosszútávú célunk, hogy széles portfóliójú biotechnológiai céggé váljunk, nem egy egytermékes startuppá. Azt gondoljuk, erre minden lehetőségünk adott, hiszen egyes becslések szerint a 2016-ban 360 milliárd dollárra becsült biotechnológiai szektor 2025-re 727 milliárdra növekedhet. Persze a megvalósíthatóság a lehetőségektől is függ. Természetesen mint minden startup, mi is azt szeretnénk, ha a cégünk minél nagyobb értéket képviselne. Ha együttes célokat fogalmazunk meg a befektetővel, akkor hosszú és gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki. Úgy érezzük, ebben mind a Techstars, mind a Vespucci Partners támogató partnerünk. Szerencsére mindkét szervezetnél azt tapasztaljuk, hogy nem csak üres lózung, mikor a család kifejezést használják, hiszen folyamatosan segítenek minket.

Már 52 ezer oltást adtak be az oltóbuszokon

A mobil oltóállomásokon 16 megyében 136 településen 32 ezer embernek 52 ezer oltást adtak be a program kezdete óta óta, tíz hónap alatt - ismertette a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szombaton a Nógrád megyei Sóshartyánban, ahol a honvédségi oltóbuszban adják be az oltásokat.
2022. 01. 17. 02:00
Megosztás:

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.
2022. 01. 17. 01:00
Megosztás:

Jól meghatározhatóvá válhat a mohácsi csata helyszíne

Jól meghatározhatóvá válhat a mohácsi csata helyszíne a Pécsi Tudományegyetem kutatásai alapján - közölte Pap Norbert, az intézmény történetiföldrajz-professzora az MTI-vel.
2022. 01. 16. 23:00
Megosztás:

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország, ha nem sikerül megfékezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának terjedését - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban.
2022. 01. 16. 21:00
Megosztás:

Lezárták az erdőket Olaszország észak-nyugati régióiban

Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.
2022. 01. 16. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott Romániában a fertőzések száma a héten

Romániában csaknem kétszer annyi új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak ezen a héten, mint az előzőn, a járvány gyorsulásának üteme azonban felére csökkent az egy héttel korábbihoz képest.
2022. 01. 16. 19:00
Megosztás:

Megkezdődött a Tétényi-fennsík kitakarítása

Megkezdődött a Tétényi-fennsíkon található illegális "sitt- és szeméttenger" eltakarítása - közölte Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap a Facebook-oldalán.
2022. 01. 16. 18:00
Megosztás:

Lottóőrület! Ma elvitték a a hatos lottót is!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 2. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 01. 16. 17:05
Megosztás:

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Boris Johnsonra

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóbeszámolók szerint egyre többen követelik a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is Boris Johnson miniszterelnök távozását.
2022. 01. 16. 16:00
Megosztás:

Szeles, hideg időnk lesz a jövő héten

Sokszor szeles, hideg idő várható a jövő héten. Többfelé mínusz 10 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő, néhol napközben is fagypont körül alakulnak a maximumok. Emellett napsütésre, de helyenként hószállingózásra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 01. 16. 15:10
Megosztás:

Kamatstop: 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
2022. 01. 16. 14:00
Megosztás:

Az ásotthalmi átkelő mától újra 19 óráig tart nyitva

Az ásotthalmi közúti határátkelőhely az ünnepek elmúltával vasárnaptól újra a megszokott időben, 7 órától csak 19 óráig működik - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.
2022. 01. 16. 12:00
Megosztás:

Bal-jobb, Igen-Nem, Jó-Rossz - Az ellenzék mindig az ellenkezőjét mondja mindennek?!

Az ellenzék mindig az ellenkezőjét képviseli annak, amit a kormány tesz, tekintet nélkül arra, hogy mi szolgálja az emberek érdekeit - mondta a Nézőpont Intézet elemzője vasárnap, az M1 aktuális csatornán nyilatkozva.
2022. 01. 16. 11:30
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 52 675,90 ponton zárt pénteken, 719,16 ponttal, 1,38 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 01. 16. 11:00
Megosztás:

Lezárult a Fairway Danube projekt

Lezárult a dunai hajózást segítő Fairway Danube projekt, amelyet hat Duna-menti ország valósított meg az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 19 millió eurós támogatásával.
2022. 01. 16. 10:00
Megosztás:

Nyolc éve először lett külkereskedelmi hiánya az euróövezetnek

Az áruimportnak az energiaárak emelkedésére visszavezethető nagy növekedése miatt novemberben közel nyolc éve az első alkalommal alakult ki kereskedelmi mérleghiánya az euróövezetnek az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2022. 01. 16. 09:00
Megosztás:

Így alakult a német GDP 2021-ben

Németország hazai összterméke (GDP) 2,7 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez képest - közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2022. 01. 16. 08:00
Megosztás:

A PannErgy Nyrt. 2021 negyedik negyedévében nagyobb hőmennyiséget értékesített éves összevetésben

A PannErgy Nyrt. 2021 negyedik negyedévében, rekord nagyságú, 599,49 ezer gigajoule hőmennyiséget értékesített, 5,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 16. 07:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban

Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés decemberben az Egyesült Államokban, részben a globális chiphiány miatt visszaesett autógyártás miatt.
2022. 01. 16. 06:00
Megosztás:

A román fogyasztóvédelem 27 energiaszolgáltatót bírságolt meg

A román fogyasztóvédelem 27 energiaszolgáltatót bírságolt meg amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak.
2022. 01. 16. 05:00
Megosztás: