Így lett egy kutatási kezdeményezésből nemzetközileg is sikeres startup cég a Poliloop

Egyre nagyobb siker koronázza a Madaras Liz és Lévay Krisztina alapította Poliloop történetét, amely egy olyan biotechnológiai eljáráson alapul, amely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszerhasználatos műanyagokat 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá bontja le. Legutóbb az Év Menedzsere Díjátadó Gála 2020-as eseményén díjazták Madaras Lizt, aki immár a 2020 Jövő Menedzsere Díj kitüntetettje. De ki látta meg először a lehetőséget az innovációban, hogyan kerültek kapcsolatba a Vespucci Partners-szel, és mennyiben segítette őket a kockázati tőkealap-kezelő kétmillió dolláros befektetése? Interjú Madaras Lizzel, a Poliloop társalapítójával.

Így lett egy kutatási kezdeményezésből nemzetközileg is sikeres startup cég a Poliloop

Ki látta meg először a lehetőséget a Poliloopban?

Az amerikai Techstars ügyvezető igazgatója, Vijay Tirathrai volt az, aki felfigyelt ránk, mégpedig egy olyan eseményen, amelyet a Vespucci Partners szervezett számunkra. A budapesti székhelyű kockázati tőkealap-kezelő segített abban, hogy bejussunk egy nagy nemzetközi akcelerátor programba, amely a korai fázisban lévő startupokat igyekezett összekötni a világ minden tájáról érkező potenciális befektetőkkel. Lényegében ennek az eseménynek köszönhető, hogy később a Techstars is befektetett a Poliloopba.

Vijay Tirathrai, aki a Techstars Hub71 Accelerator Programot irányította, és annak keretein belül mindig is előnyben részesítette az AI, a blockchain, az IoT, az AR és a VR technológiák területén innovatív megoldásokkal bíró kezdő vállalkozásokat, de előszeretettel támogatott az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások, az ingatlan és infrastruktúra, a kőolaj és petrolkémia, valamint a megújuló energia és a közüzemi ágazatok kulcsfontosságú területein tevékenykedő startupokat is. Azóta sokat beszélgettünk vele, és egyértelműen kiderült, hogy az innovációnkon túl az is felkeltette az érdeklődését, hogy mély ismeretekkel rendelkezünk az iparágunkban és úgy érezte, világosan megértjük a leendő ügyfeleink igényeit.

Emlékszem egy tanáromra is, aki a mesterképzésem utolsó óráján elmondta nekünk, hogy az ő generációja, az az előttivel együtt tette tönkre a Földet, és mennyire sajnálja, hogy nem figyeltek jobban. Úgy búcsúzott tőlünk az akkor 93 éves ember, hogy a mi generációnknak kell majd orvosolnia ezt a hibát. Rendkívül inspiráló volt számomra ez a gondolat.

A Vespucci Partners látta meg először a Poliloopban a lehetőséget. Mikor Magyarországra hozták a TechStars Abu Dhabi programjának vezetőjét, lehetőséget kaptatok a bemutatkozásra. Hogyan emlékszel vissza erre az első megmérettetésre és milyen úton indított el titeket ez a lehetőség?

Egy ilyen esemény rendkívül fontos szerepet játszik az üzleti beruházások és a munkahelyteremtés vonatkozásában, hisz rendezvénytől függően a hallgatóság a világ számos országából érkezhet, ami remek lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre. Ennek megfelelően készülünk. Mindig reális célokat fogalmazunk meg magunk számára.

Egy ilyen rendezvényre való kijutás prezentálással kezdődik. Három percben bemutatkozunk, utána öt-tíz percben válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Igyekszünk előre felmérni a hallgatóság összetételét is. Jellemzően írunk egy szöveget, összeállítjuk a prezentációs anyagot, amelyet több szűrőn keresztül véglegesítünk, majd adunk neki egy arculatot. Persze mi sem értünk mindenhez, de talán idővel egyre jobbak lettünk az ilyen folyamatokban.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Vespucci Partners-szel?

Forrai Virág, a MindTrek alapítója látta Lévay Krisztina és az én prezentációmat, aki ezután bemutatott minket az éppen induló Vespucci Partnersnek. Így bemutatkoztunk a kockázati tőkealap szakembereinek, akikkel rögtön megtaláltuk a közös hangot és ők már a TechStars eseményre is kiválasztottak minket meghívottnak.

Mit tudtatok a kockázati tőkealapok világáról az együttműködés előtt?

Gyakorlatilag semmit. Egyáltalán nem volt rálátásunk a kockázati tőkealap-kezelők területére. Ne felejtsük el, hogy mi, a Poliloop alapítói kutatók vagyunk. Azt viszont már igen korán felismertük, hogy ha nincs rendelkezésre álló pénz, innováció sincs.

Milyen előnyökkel jár a Vespucci Partners-szel való együttműködés?

Az anyagi előnyökön túl – hiszen kétmillió dolláros befektetést kaptunk tőlük – több, fontos területen is segítik a munkánkat. Alapvetően nagyon értékeljük, hogy egy megbízható, a munkáját maximális profizmussal végző ügyvédi irodának és könyvelő csapatnak mutattak be minket, akikkel azóta is folyamatosan együtt dolgozunk, így a velük való közös munka igazán gördülékeny.

A Vespucci Partnersről tudni kell, hogy kifejezetten magyar-amerikai hibrid startupokat segítenek a növekedésben, ezért Magyarországon és az amerikai kontinensen is jelen vannak. Az egyik kollégájuk Amerikában él, de vannak más partnereik is például a Szilícium-völgyben, akiknek az a feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak a kontinensre érkező magyar startupoknak, akik kapcsán egyre többször merül fel az okostőke fogalma.

Lévay Krisztina és Madaras Liz, a Poliloop alapítói

Képünkön: Lévay Krisztina és Madaras Liz, a Poliloop alapítói

Mit is jelent ez? Azt, hogy a befektető nem csak pénzt, de tudást, tapasztalatot, adott esetben pedig infrastruktúrát, stratégiai és üzleti tanácsokat, valamint kapcsolati hálót ad a startup számára. Ez nekünk azért is fontos, mert amint lehetőségünk adódik rá, szeretnénk hosszabb időre Amerikába utazni, hogy helyi szinten is kialakíthassuk a kapcsolatainkat a potenciális befektetőkkel. Fel vagyunk készülve az amerikai piac mélyebb megismerésére, majd a piacra történő belépésre. Persze az, hogy melyik külföldi piacon jelenünk meg először, nagyban függ attól is, hol kapjuk a legideálisabb ajánlatokat az innovációnkért cserébe.

Két év telt el a Poliloop megalapítása óta. Hogyan változtak a rövid és a hosszú távú célok?

Lévay Krisztinával mindketten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gyógyszervegyész-mérnök karára jártunk. Nagyjából a képzési idő felénél kezdtünk el azon elmélkedni, mihez kezdünk majd az iskolai éveket követően. Új utat szerettünk volna találni a szakterületünkön, így hamar arra a következtetésre jutottunk, hogy egyrészt szeretnénk belevágni egy olyan projektbe, ami környezettudatos, de ahhoz is hozzájárul, hogy sokáig élhessünk a Földön, másrészt mindezt nem egy már létező szervezetben láttuk realizálni. Azt már később fogalmaztuk meg, hogy a kutatásunk kiindulópontja a műanyag lehetne, hiszen ezen a területen mind a vegyészmérnöki, mind a biomérnöki végzettségünket tudjuk használni. Nem is vártuk meg a munkával az egyetem végét, saját erőforrásból labort béreltünk, ahol az óráink után esténként, de még hétvégén és tanítási szünetekben is napi több mint tíz órát dolgoztunk.

Innovációnk egy olyan biotechnológiai eljárás, ami a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszerhasználatos műanyagokat (PET-palack, élelmiszercsomagolók…) mindössze hat-nyolc hét alatt képes szerves iszappá, komposzttá lebontani, miközben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán. A lebontás már önmagában nagy eredmény, hiszen az egyszerhasználatos műanyag a legnagyobb szennyezők közé tartozik, az igazi különlegesség azonban az, hogy a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például bioműanyag készítésére, becsatlakozva ezzel egyfajta körforgásos gazdaságba.

Mára elértünk oda, hogy a Poliloop nem csupán egy kutatási projekt, hanem egy szervezet, egy cég. Persze voltak mélypontok. A kérdés mindig az volt, hogy állunk fel ezekből. Abban, hogy sikerült, kulcsfontosságú szerepe volt a Vespucci Partnersnek is. Igyekeztünk mindig inkább tanulni a hibákból, és a szükséges következtetéseket levonva, a jövőbe tekinteni. Magát a cégalapítás gondolatát is a széles felhasználhatóság igénye diktálta, hiszen azt gondoltuk, hogy üzleti struktúrában hatékonyabban juthatunk el azokhoz a szereplőkhöz, akiknél valóban van tétje a dolognak. A világ minden tájáról keresnek meg minket nagyvállalatok, akik nagy vágyakkal és kihívásokkal érkeznek a megbeszélésekre. Már több Fortune 500-as cég is jelezte, hogy együttműködne a Polilooppal, hiszen egyre fontosabb a terület, és nem csak beszélni szeretnének a megoldásról. A lényeg, hogy a technológiánk minél gyorsabban, minél több helyre jusson el, amiben a kulcs, hogy megacégekkel kooperáljunk, hiszen számukra áll rendelkezésre az a logisztikai és infrastrukturális rendszer, amely egy akkora probléma, mint a műanyag szennyezés kapcsán hatékony lehet.

Hosszútávú célunk, hogy széles portfóliójú biotechnológiai céggé váljunk, nem egy egytermékes startuppá. Azt gondoljuk, erre minden lehetőségünk adott, hiszen egyes becslések szerint a 2016-ban 360 milliárd dollárra becsült biotechnológiai szektor 2025-re 727 milliárdra növekedhet. Persze a megvalósíthatóság a lehetőségektől is függ. Természetesen mint minden startup, mi is azt szeretnénk, ha a cégünk minél nagyobb értéket képviselne. Ha együttes célokat fogalmazunk meg a befektetővel, akkor hosszú és gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki. Úgy érezzük, ebben mind a Techstars, mind a Vespucci Partners támogató partnerünk. Szerencsére mindkét szervezetnél azt tapasztaljuk, hogy nem csak üres lózung, mikor a család kifejezést használják, hiszen folyamatosan segítenek minket.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: