Itt az MNB legfrissebb gazdasági előrejelzése: markáns visszaesés

Megérkeztek a jegybank prognózisai. A várakozásoknak megfelelően nem módosultak a kamatszintek, a megjelent közlemény több fontos üzenetet is tartalmazott. Elsőként a közlemény elejére került, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Ez egyfajta üzenetként tekinthető arra vonatkozóan, hogy nem tévesztik szem elől az inflációs célokat, ugyanakkor továbbra is dezinflációs hatásokat várnak az idei év utolsó negyedévében.

Itt az MNB legfrissebb gazdasági előrejelzése: markáns visszaesés

Megjelentek a friss inflációs jelentés keretszámai, az idei évre 5,1-6,8 százalékos gazdasági visszaesést várnak a döntéshozók, melyet jövőre 4,4-6,8 százalékos bővülés követhet. Felfelé módosították az inflációs prognózist, az idei évben 3,5-3,6 százalékos, jövőre 3,4-3,6 százalékos, 2022-ben 3 százalékos drágulást várnak. A jegybank várakozásai szerint a költségvetési hiány 7,0-7,5 százalékos lehet idén, az államadósság értelemszerűen emelkedik, azonban 2021-től ismét csökkenő pályára állhat.

Új eszköz a volatilitás ellen. Szeptember 8-án jelentette be az MNB, hogy devizalikviditást nyújtó swapeszközzel egészíti ki monetáris politikai eszköztárát, mellyel a hazai FX swaphozamok volatilitását szeretné csökkenteni. Korábban megfigyelhető volt, hogy a negyedéves zárások idején a bankok devizaigénye miatt jelentősen erősödött a volatilitás az euró-forint árfolyamában, általában forintgyengülés kíséretében. Az első tendert a múlt héten meg is tartották, minden banki ajánlatot befogadtak, 575 millió euró (207,23 milliárd forint) értékben kötöttek ügyleteket, október 1-ei lejárattal. E hét pénteken újabb tendert tart a jegybank. Új intézkedésként jelentették be, hogy a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét holnaptól 750 milliárd forintra emeli.

Július vége óta folyamatosan vásárolják a hosszabb lejáratú állampapírokat. A heti tendereken a 2038-as és a 2041-es kötvényeket vette a jegybank, mellyel a monetáris transzmisszió javítása mellett az államadósság lejárati szerkezetének hosszítása is a célja, majd szeptembertől a 2031-es állampapírokat is. Július vége óta a 2031-es lejáratúból összesen 90,5 milliárd, a 2038-asból 72,55 milliárd, a 2041-esből 15,98 milliárd forint értékben vásároltak.

Hogyan nyerhetsz a zuhanó árfolyamokkal? Mutatjuk ITT.

Tovább erősödött az infláció.
A júliusi 3,8 százalékos növekedés után augusztusban 3,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison, a maginflációs mutató 4,7 százalékon, míg a jegybank által kiemelten figyelt, indirekt adóhatásoktól szűrt maginfláció 4,2 százalékon állt. A headline infláció is egyre közelebb kerül a jegybanki célszint toleranciasávjának felső széléhez, és bár az év hátralévő részében a magas bázishatás miatt várható némi mérséklődés, összességében a célszint felett alakulhat az idei évben a pénzromlás üteme. A jegybank korábbi inflációs kommentárjában kifejtette, hogy az idei nyáron jelentősen emelkedett azon termékek és szolgáltatások aránya, ahol magasabb árnövekedés történt, míg a korábbi években a nyári hónapokra nem volt jellemző az átárazódás. A korlátozások fokozatos feloldása következtében néhány részpiacon megugrott a kereslet, illetve egyes termékek esetén a termelési láncok fokozatos helyreállása miatt átmenetileg korlátozott elérhetőség volt jellemző. Ugyanakkor hozzátették, hogy júliushoz képest kisebb mértékben volt megfigyelhető az átárazódás.
 


Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Optimistább lett a Fed, de jelentős a kockázat. Az amerikai jegybank múlt héten tartottak kétnapos kamatmeghatározó ülését, a kamatszintek természetesen változatlanok maradtak. Jelentősen javítottak az idei évre vonatkozó makrogazdasági kilátásokon, a korábbi 6,5 százalékos helyett már csak 3,7 százalékos gazdasági visszaesést várnak, jövőre 4 százalékkal pattanhat vissza a GDP, melyet 2022-ben 3 százalékos növekedés követhet. Az inflációs kilátásokat is felfelé módosították, a kamatszint a döntéshozók várakozása szerint legkorábban 2023-ban emelkedhet. Jerome Powell ugyanakkor hangsúlyozta, hogy újabb fiskális csomagra lenne szüksége az amerikai gazdaságnak a kilábaláshoz. Az inflációs célkövetési rendszer módosításával körülbelül 2,4 százalékos inflációt tolerálhat a Fed a jövőben. 6 nappal korábban az Európai Központi Bank is ülést tartott, itt változatlanok maradtak a monetáris politikai eszközök, a legfontosabb üzenet Lagarde részéről az volt, hogy nem szabad túl nagy jelentősége tulajdonítani az euró erősödésének. Kismértékben javítottak a várakozásokon, a korábbi 8,7 százalékos helyett 8 százalékos GDP-visszaesést várnak idén az eurózónában, jövőre 5 százalékos, 2022-ben 3,2 százalékos növekedés jöhet. A pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programmal (PEPP) kapcsolatban szellőztetett meg tegnap egy értesülést a Financial Times, miszerint októberben döntés születhe a program további sorsáról, illetve az esetleges módosításokról, ugyanakkor ezt hivatalosan az EKB nem kommentálta.

Gyengülő pályán a forint.
Az elmúlt napokban újabb lendületett kapott a hazai fizetőeszköz gyengülése, az euró-forint árfolyama átlépte a 360-as szintet. A következő technikai ellenállási szint 365-nál húzódik, melyet 370 közelében követ az áprilisban elért tetőpont. Az RSI indikátor már a túlvett tartományban tartózkodik, de érdemi korrekciót csak 360 alatti zárás esetén várhatunk.

Hozzászólások

Marad a borús időjárás

Jellemzően borús, többször ködös, párás lesz az idő október utolsó hetében, de azért napsütés is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 10. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több településen nőtt a légszennyezettség

Több településen nőtt a légszennyezettség. Két településen már veszélyes a levegő minősége a magas szálló por tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel.
2020. 10. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre környezettudatosabbak a magyar háztartások,de csak elméletben

A magyar háztartások elméletben fontosnak tartják a környezetet kímélő megoldásokat, azonban a háztartási eszközeik kiválasztásában és a szokásaikban nem mindig tartják szem előtt ezeket az értékeket - derült ki az IKEA svéd lakberendezési vállalat megbízásából készült felmérésből.
2020. 10. 25. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.
2020. 10. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT heti forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 33 655,10 ponton zárt pénteken, amely 429,95 ponttal, 1,29 százalékkal magasabb a múlt pénteki záróértéknél.
2020. 10. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkaerőpiaci, kereseti statisztika várható a napokban

Munkaerőpiaci, kereseti statisztikai adatok jelennek meg a következő héten.
2020. 10. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdődik a téli időszámítás

A téli időszámítás ma kezdődik, amikor hajnali három órakor az órákat kettőre állítják vissza; ez néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. A fővárosban az éjszakai buszok többsége a nyári és a téli időszámításkor is elindul.
2020. 10. 25. 07:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Érezhetően megváltoztak a vaterázási szokásaink a járvány második hulláma alatt

Mivel hiánycikk volt, szájmaszkot, folyékony szappant és kézfertőtlenítőt március végén vásároltak a legnagyobb számban a Vaterán, de szeptember első felében, a járványügyi szigorítások bejelentésekor újabb roham volt ezekért a termékekért. Az online piactér látogatói körében októberben pedig az „Ikea” volt a leggyakoribb keresőszó.
2020. 10. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Déli körvasút fejlesztésével az érintett újbudai zöldterületek is megújulnak

A Déli körvasút fejlesztésével az érintett újbudai zöldterületek is megújulnak, kerékpárral és gyalogosan is bejárható zöldfolyosó jön létre a Budaörsi úttól egészen a Dunáig - közölte a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szombati közös közleményében.
2020. 10. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2020. 10. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a régióban

Sorozatban másodszor a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a közép-kelet-európai régióban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.
2020. 10. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

35 milliárd forintnyi adócsökkentés jöhet a Szép-kártyáknál

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2020. 10. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megéri-e lakást venni a fővárosi agglomerációban?

A fővárosi agglomeráció olcsóbb településein az autós ingázás költségeinek figyelembevételével együtt is jobban megéri lakást venni, mint Budapest frekventált kerületeiben az OTP Ingatlanpont szakértői szerint.
2020. 10. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már négy településen egészségtelen a levegő

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel.
2020. 10. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie a Goldman Sachs bankháznak

A Goldman Sachs bankháznak csaknem 3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie malajziai leányvállalata korrupciós ügyei miatt - jelentette be az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön.
2020. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnőtt a légszennyezettség

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.
2020. 10. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A felsőoktatás autonómiájáért tüntettek Budapesten

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak szervezésében pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján. A rendezvényhez több szakszervezet mellett egészségügyi dolgozók is csatlakoztak.
2020. 10. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget vet az irodai időpazarlásnak egy új magyar applikáció

Az irodai dolgozóknak a legtöbb esetben az idő a legnagyobb ellenségük, sokan nem is tudják, hol szivárognak el a munkával töltött hasznos percek a nap folyamán. A Smart Project egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egyedi igények szerint gyorsítja fel az összes munkafolyamatot úgy, hogy az adminisztratív teendőkre fordított idő ezzel fordítottan arányosan csökken. Óvári Zoltán, az új magyar alkalmazás ötletgazdája arról beszélt, hogy fejlesztésük a beosztottaknak, a menedzsereknek és a cégvezetőknek is jelentős segítséget nyújt, hiszen a projekt folyamatait valós időben lehet követni, így az sem fordulhat elő, hogy a költségvetési határértéket túllépjük.
2020. 10. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb fordulat a boltokban

A koronavírus-járvány teljesen felborította a kiskereskedelmet, a forgalom nagyon változékonyan alakul. A részleges adatok szerint jó rajtot vettek a boltok, de a hónap egésze gyengén sikerült. A karácsonyi szezon is bizonytalannak tűnik.
2020. 10. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP Csoport támogatja a fizetési moratórium meghosszabbítását

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportok, illetve pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások számára.
2020. 10. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: