Járványvándorok az ingatlanpiacon - Minden család vidékre akar költözni a városokból?

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában. Az OTP Ingatlanpont értékesítőinek összegzéséből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány és a tavaszi karantén felgyorsította az elvándorlást.

Járványvándorok az ingatlanpiacon - Minden család vidékre akar költözni a városokból?

A városi lakások iránti kereslet visszaesett, mert az érdeklődők egy kisebb lakás áráért már egy viszonylag jó műszaki állapotú családi házat is tudnak venni a környéken– ez volt a legjellemzőbb válasz, amit az OTP Ingatlanpont országos hálózatának 54 tagja adott a körükben végzett, a családos és családot tervező ügyfelek ingatlanvásárlási szokásait vizsgáló, nem reprezentatív kérdőíves felmérésben. Legyen szó Budapestről vagy az ország bármelyik nagyvárosáról.

Budapesti és agglomerációs helyzetkép a családi házak piacán

A felmérés adatai alapján a családosok Budapesten (ahol a 2020 első félévében eladott lakóingatlanok összesített átlagára a NAV tranzakciós adatai szerint a 670 ezer forintot közelítette, míg az átlagos ingatlanméret 50 négyzetméter volt) elsősorban a XVIII-XIX. kerületben, valamint Dél-Pesten keresték a legtöbb egyszintes, újépítésű családi házat. Az ezekben a körzetekben értékesített újházak átlagos ára 40 és 50 millió forint, átlagos mérete pedig 60-80 négyzetméter között volt. Ez gyakorlatilag megegyezik a délkeleti agglomerációs övezethez tartozóVecsésen, Üllőn és Gyálon rögzített adatokkal. Ennél a háztípusnál a vásárlók harmada vett igénybe lakáshitelt.

„Az árak mozgása követi az emberek mozgását a fővárosi agglomerációban.  Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, az elmúlt időszakban mindössze egyetlen közeli városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli árcsökkenést, miközben 14 agglomerációs városban a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke 2018 és 2019 között” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Használt, egyszintes házak iránt Budakalászon, Szentendrén, Pomázon és Ürömön 40-50 millió forintosátlagárral és 60-80 négyzetméter közötti méret után volt nagy az érdeklődés. A hitelfelvételt igénylők aránya ebben a szegmensben már magasabb, 40 százalékos volt.

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor? ITT kiszámolhatod!

Többszintes, 50-60 négyzetméteres használt családi, valamint iker- és sorházat 30-40 millió forintért a legtöbb családos vásárló a XVII. kerületben, Gyálon, valamint Szentendrén keresett. Egy árkategóriával feljebb, 40 és 50 millió forint között Szentendrén, Leányfalun, Tahitótfaluban, valamint a Szentendrei-szigeten a 100-120 négyzetméteres limiten belül kerestek, míg Budakalászon, Ürömön és Pomázon a 60-80 négyzetméteres házak a népszerűek. Az idei adatok alapján a legolcsóbban a dél-pesti körzetben és a hozzá kapcsolódó agglomerációban lehet vásárolni, ahol 25-30 millióért keresik a 80-100 négyzetméteres ingatlanokat ebben a típusban. Lakáshitelt a családok 43 százaléka igényelt ennél a háztípusnál.

Vidékről még vidékebbre

A családos és a családalapításra készülő vásárlók körében vidéken is érvényesül a Budapesten tapasztalt tendencia: a városokból a környező kisebb településekre tolódott át a forgalom. Szegedet a kétarcúság jellemzi. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a fiatalabb ügyfelek a városi panelt szívesen cserélik falusi „Kádár-kockára”, kertes házra, elsősorban a gyerekek jobb életkörülményei miatt. Az idősebb, saját házban élő generáció tagjainak viszont egyre nagyobb teher a kertgondozás, ezért ők inkább a kisebb méretű városi lakásokat, garzonokat keresik. A legnépszerűbbek a város 20 kilométeres körzetében fekvő települések, ahol a családosok, illetve családot tervezők jellemzően 16-20 millió forintért keresnek 100-120 négyzetméter közötti házakat. Szegeden pedig az idei évben eladott lakóingatlanok átlagárához (347 ezer Ft/nm) és méretéhez (56 nm) viszonyítva a családosok valamivel nagyobb és olcsóbb – 60-80 négyzetméter, 16-20 millió forint értékű –használt lakások iránt érdeklődnek. A helyi ingatlanpiac sajátossága, hogy az eladásra kínált ingatlanok között viszonylag sok a falusi turizmus céljaira alkalmas, apartmanhotellé alakítható épület, de ezek a magas (40 és 150 millió forint közötti) ár miatt nehezen kelnek el. Zalaegerszegen főleg a 20-25 millió forintos árkategóriában keresik a családok a 80-100 négyzetméteres használt házakat.

Pécsett a kertvárosi övezetekben épült használt, egyszintes, 60-100 négyzetméteres családi házak a legnépszerűbbek, az árak 10-25 millió forint között mozognak. A használt lakások megtorpanó piacán a 15-20 millió forintos sávban található – az első félévben eladott ingatlanok nagyságához hasonlóan – 50-60 négyzetméteres ingatlanok a leginkább keresettek a családosok körében. A Pécs környékén található kisebb települések, Kozármisleny, Pogány, Hosszúhetény, Egerág, Újpetre, Pécsudvard forgalmát az OTP Ingatlanpont értékesítőinek tapasztalata alapján a falusi CSOK pörgeti. A 100-120 négyzetméteres családi házak 20-25 millió forintért, a használt, 80-100 négyzetméteres lakások 10-15 millió forintért cserélnek gazdát.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Békéscsabán jellemzően két árkategóriában, az olcsóbb 10 és 15, illetve a városi átlagárat követő 25-30 millió forintos sávban keresik a 100-120 négyzetméteres használt családi házakat. A debreceni agglomerációban, ahol az átlag négyzetméterár a megyeszékhelyek között a legmagasabb, inkább a környező településeken, Hajdúböszörményben, Vámospércsen és Hajdúnánáson élénkült a kereslet, elsősorban a 10-25 millió forintért elérhető, 50-80 négyzetméteres használt ingatlanokat viszik a vásárlók. Kecskemétről, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja a 400 ezer forintot szinte özönlenek a családosoka tanyákra vagy a periférián lévő nagy kertes házakba, sokan önellátásra berendezkedve. Az OTP Ingatlanpont helyi értékesítői arról számoltak be, hogy többen önerő nélkül vagy nagyon minimális önerővel próbálnak vásárolni, ezért a hitelfelvételi szigorítások alaposan megrostálják a vevőket. A városban és környékén a 60-80 négyzetméteres, 15-30 millió forintos házakra van komoly kereslet, a használt lakásoknál a 10-15 millió forintos sávban található 60-80 négyzetméteres ingatlanok a legnépszerűbbek. Miskolc környékén idén Martintelep és Szirma volt a legkedveltebb családos vásárlói célpont, ahol jellemzően 15-20 millió forintért kerestek 80-100 négyzetméteres lakóingatlanokat. Salgótarjánban, Gyöngyösön és Pápán egységesen azt tapasztalták az OTP Ingatlanpont értékesítői, hogy főleg a falusi CSOK mozgatja a környék kisebb településeinek piacát. 

Hozzászólások

Mégsem egészséges az „egészséges szolárium”, visszatérítés jár a fogyasztóknak

Megalapozatlanul állította szoláriumairól a Chocolate Brown hálózat, hogy azok egészségesek. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyebek mellett a fogyasztók kompenzációjára, valamint ismeretterjesztő kampányra kötelezte a franchise lánc üzemeltetőjét.
2020. 10. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Home office: így legyen hatékonyabb az otthoni munka a szakértő szerint

A koronavírus-járvány második hullámában ismét egyre több helyen váltanak otthoni munkavégzésre. Korábban már kiderült, hogy ez nem mindenkinek megy könnyen: sokan panaszkodnak arra, hogy nem hatékonyak a távmunkában. Kérdés, hogy miként alkalmazkodjunk megfelelően a home office-hoz, esetleg megtörhetjük-e az egyhangúságát például az egyre népszerűbb hotel office műfajával, ami a távmunkához hasonlóan szintén lehet biztonságos? A kérdések megválaszolásában a hévízi NaturMed Hotel Carbona orvosszakértője segít.
2020. 10. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb támogatás a magyar divat- és dizájnipari vállalkozásoknak

Tizenegy ígéretes divat- és dizájnipari projekt megvalósulásához biztosít üzleti képzést, szakmai mentorálást és befektetési lehetőséget egy új program. A szervezők célja, hogy az ágazat fellendítése érdekében hazánkban is létrehozzanak egy értékteremtő divat- és dizájnipari startup közösséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
2020. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest megpályázza a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet

Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden.
2020. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fogyasztók nagy része elutasítja kettős minőséget

A fogyasztók többsége elutasítja a kettős minőséget, vagyis azt, ha azonos márkanév alatt országonként eltérő minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi felmérésének kedden közölt adataiból.
2020. 10. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az inflációra figyel a jegybank

A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a kamatszinteket a monetáris tanács keddi ülésén, a testület az inflációra figyel az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2020. 10. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.
2020. 10. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 103,99 pontos, 0,31 százalékos emelkedéssel, 33 700,78 ponton zárt kedden.
2020. 10. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő árbevétel, zéró hulladék: Megjelent a Borsodi Sörgyár fenntarthatósági jelentése

A Borsodi Sörgyár bemutatta második, 2019-es fenntarthatósági jelentését, amelyből többek között kiderül, hogy amellett, hogy a vállat nettó árbevétele közel 10 százalékkal emelkedett, csökkent a bőcsi üzem hőtermelése, és 2018 után 2019-ben is zéró tonna maradt a lerakott gyártási hulladék mennyisége.
2020. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyarok több mint fele az interneten keres szakembert

A magyarok több mint fele az interneten keres szakembert, szerelőt, akitől fokozottabb, elsősorban a megbízhatóságáról tanúskodó digitális jelenlétet vár el - derül ki az NRC Piackutató legújabb, a Telekom számára készített reprezentatív kutatásából, amelyet a keddi online sajtótájékoztatón ismertettek.
2020. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire zöld a magyar?

Bár az elmúlt években Magyarországon nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, az adatok szerint még mindig van hova fejlődnünk. Zöld gondolkodásúnak tartjuk magunkat, saját bevallásunk szerint szelektíven gyűjtjük a hulladékot, mégsem érjük el az uniós célszámokat. Mi húzódhat meg a háttérben, mit tehetünk ellene, egyáltalán meddig terjed a gyártói és meddig a fogyasztói felelősség? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyarvíz Kft. friss kutatása.
2020. 10. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
2020. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
2020. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos hiányosságok miatt záratott be egy távol-keleti éttermet a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat találtak egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
2020. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

TESCO-ügy: Online bevásárlás vagy webáruház - mi lesz most a házhozszállítással?

A Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) 2017 decemberében versenyfelügyeleti eljárást indított a TESCO-val szemben. A GVH szerint a TESCO az online vásárlási szolgáltatása körében a termékek házhozszállítása, illetve az áruházi átvétele során több alkalommal a megrendelt termékek helyett helyettesítő termékeket szállított ki, illetve készített elő, anélkül, hogy erről a fogyasztót előre tájékoztatta volna és ezzel megtévesztette a fogyasztókat.
2020. 10. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto

Mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

USA a legnagyobb unión kívüli befektető Magyarországon

Az Egyesült Államok a legnagyobb unión kívüli befektető Magyarországon, és Európán kívül a legfontosabb exportpartnere az országnak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán hétfőn, Budapesten.
2020. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magánszemélyt bírságolt 15 milió forintra az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot és 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki Set Group-részvények megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t.
2020. 10. 20. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért szeretjük a hazai csapvizet!

Tiszta, finom és friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk a hazai csapvíztől – derült ki egy most nyáron készült lakossági felmérésből. A vízszolgáltató cégek által megtisztított, iható csapvíz 0-24 órában rendelkezésre áll a lakásunkban, akár a tizedik emeleten is. Annak érdekében, hogy a csapvizünk a nap 24 órájában tiszta és egészséges legyen, a szolgáltatók és az egészségügyi hatóságok 68 különböző – fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológiai és radiológiai – vizsgálatnak vetik alá a csapvizet nap mint nap!
2020. 10. 20. 04:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Várja a véradók jelentkezését az Országos Vérellátó Szolgálat

Várja a véradók jelentkezését az Országos Vérellátó Szolgálat, amelynek szakmai főigazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta: ezen a héten a hosszú hétvége miatt kevesebb nap áll rendelkezésre véradásra, így még fontosabb, hogy a napokban minél többen jelentkezzenek.
2020. 10. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: