Járványvándorok az ingatlanpiacon - Minden család vidékre akar költözni a városokból?

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában. Az OTP Ingatlanpont értékesítőinek összegzéséből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány és a tavaszi karantén felgyorsította az elvándorlást.

Járványvándorok az ingatlanpiacon - Minden család vidékre akar költözni a városokból?

A városi lakások iránti kereslet visszaesett, mert az érdeklődők egy kisebb lakás áráért már egy viszonylag jó műszaki állapotú családi házat is tudnak venni a környéken– ez volt a legjellemzőbb válasz, amit az OTP Ingatlanpont országos hálózatának 54 tagja adott a körükben végzett, a családos és családot tervező ügyfelek ingatlanvásárlási szokásait vizsgáló, nem reprezentatív kérdőíves felmérésben. Legyen szó Budapestről vagy az ország bármelyik nagyvárosáról.

Budapesti és agglomerációs helyzetkép a családi házak piacán

A felmérés adatai alapján a családosok Budapesten (ahol a 2020 első félévében eladott lakóingatlanok összesített átlagára a NAV tranzakciós adatai szerint a 670 ezer forintot közelítette, míg az átlagos ingatlanméret 50 négyzetméter volt) elsősorban a XVIII-XIX. kerületben, valamint Dél-Pesten keresték a legtöbb egyszintes, újépítésű családi házat. Az ezekben a körzetekben értékesített újházak átlagos ára 40 és 50 millió forint, átlagos mérete pedig 60-80 négyzetméter között volt. Ez gyakorlatilag megegyezik a délkeleti agglomerációs övezethez tartozóVecsésen, Üllőn és Gyálon rögzített adatokkal. Ennél a háztípusnál a vásárlók harmada vett igénybe lakáshitelt.

„Az árak mozgása követi az emberek mozgását a fővárosi agglomerációban.  Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, az elmúlt időszakban mindössze egyetlen közeli városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli árcsökkenést, miközben 14 agglomerációs városban a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke 2018 és 2019 között” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Használt, egyszintes házak iránt Budakalászon, Szentendrén, Pomázon és Ürömön 40-50 millió forintosátlagárral és 60-80 négyzetméter közötti méret után volt nagy az érdeklődés. A hitelfelvételt igénylők aránya ebben a szegmensben már magasabb, 40 százalékos volt.

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor? ITT kiszámolhatod!

Többszintes, 50-60 négyzetméteres használt családi, valamint iker- és sorházat 30-40 millió forintért a legtöbb családos vásárló a XVII. kerületben, Gyálon, valamint Szentendrén keresett. Egy árkategóriával feljebb, 40 és 50 millió forint között Szentendrén, Leányfalun, Tahitótfaluban, valamint a Szentendrei-szigeten a 100-120 négyzetméteres limiten belül kerestek, míg Budakalászon, Ürömön és Pomázon a 60-80 négyzetméteres házak a népszerűek. Az idei adatok alapján a legolcsóbban a dél-pesti körzetben és a hozzá kapcsolódó agglomerációban lehet vásárolni, ahol 25-30 millióért keresik a 80-100 négyzetméteres ingatlanokat ebben a típusban. Lakáshitelt a családok 43 százaléka igényelt ennél a háztípusnál.

Vidékről még vidékebbre

A családos és a családalapításra készülő vásárlók körében vidéken is érvényesül a Budapesten tapasztalt tendencia: a városokból a környező kisebb településekre tolódott át a forgalom. Szegedet a kétarcúság jellemzi. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a fiatalabb ügyfelek a városi panelt szívesen cserélik falusi „Kádár-kockára”, kertes házra, elsősorban a gyerekek jobb életkörülményei miatt. Az idősebb, saját házban élő generáció tagjainak viszont egyre nagyobb teher a kertgondozás, ezért ők inkább a kisebb méretű városi lakásokat, garzonokat keresik. A legnépszerűbbek a város 20 kilométeres körzetében fekvő települések, ahol a családosok, illetve családot tervezők jellemzően 16-20 millió forintért keresnek 100-120 négyzetméter közötti házakat. Szegeden pedig az idei évben eladott lakóingatlanok átlagárához (347 ezer Ft/nm) és méretéhez (56 nm) viszonyítva a családosok valamivel nagyobb és olcsóbb – 60-80 négyzetméter, 16-20 millió forint értékű –használt lakások iránt érdeklődnek. A helyi ingatlanpiac sajátossága, hogy az eladásra kínált ingatlanok között viszonylag sok a falusi turizmus céljaira alkalmas, apartmanhotellé alakítható épület, de ezek a magas (40 és 150 millió forint közötti) ár miatt nehezen kelnek el. Zalaegerszegen főleg a 20-25 millió forintos árkategóriában keresik a családok a 80-100 négyzetméteres használt házakat.

Pécsett a kertvárosi övezetekben épült használt, egyszintes, 60-100 négyzetméteres családi házak a legnépszerűbbek, az árak 10-25 millió forint között mozognak. A használt lakások megtorpanó piacán a 15-20 millió forintos sávban található – az első félévben eladott ingatlanok nagyságához hasonlóan – 50-60 négyzetméteres ingatlanok a leginkább keresettek a családosok körében. A Pécs környékén található kisebb települések, Kozármisleny, Pogány, Hosszúhetény, Egerág, Újpetre, Pécsudvard forgalmát az OTP Ingatlanpont értékesítőinek tapasztalata alapján a falusi CSOK pörgeti. A 100-120 négyzetméteres családi házak 20-25 millió forintért, a használt, 80-100 négyzetméteres lakások 10-15 millió forintért cserélnek gazdát.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Békéscsabán jellemzően két árkategóriában, az olcsóbb 10 és 15, illetve a városi átlagárat követő 25-30 millió forintos sávban keresik a 100-120 négyzetméteres használt családi házakat. A debreceni agglomerációban, ahol az átlag négyzetméterár a megyeszékhelyek között a legmagasabb, inkább a környező településeken, Hajdúböszörményben, Vámospércsen és Hajdúnánáson élénkült a kereslet, elsősorban a 10-25 millió forintért elérhető, 50-80 négyzetméteres használt ingatlanokat viszik a vásárlók. Kecskemétről, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja a 400 ezer forintot szinte özönlenek a családosoka tanyákra vagy a periférián lévő nagy kertes házakba, sokan önellátásra berendezkedve. Az OTP Ingatlanpont helyi értékesítői arról számoltak be, hogy többen önerő nélkül vagy nagyon minimális önerővel próbálnak vásárolni, ezért a hitelfelvételi szigorítások alaposan megrostálják a vevőket. A városban és környékén a 60-80 négyzetméteres, 15-30 millió forintos házakra van komoly kereslet, a használt lakásoknál a 10-15 millió forintos sávban található 60-80 négyzetméteres ingatlanok a legnépszerűbbek. Miskolc környékén idén Martintelep és Szirma volt a legkedveltebb családos vásárlói célpont, ahol jellemzően 15-20 millió forintért kerestek 80-100 négyzetméteres lakóingatlanokat. Salgótarjánban, Gyöngyösön és Pápán egységesen azt tapasztalták az OTP Ingatlanpont értékesítői, hogy főleg a falusi CSOK mozgatja a környék kisebb településeinek piacát. 

Hozzászólások

Tőkeemelésről és saját részvények vásárlásáról döntött az AutoWallis

Az Autowallis Nyrt. igazgatósága a cég alaptőkéjének maximum hatmilliárd forintra emelésének lehetőségéről és saját részvények vásárlására szóló felhatalmazásról is döntött hétfői ülésén - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 11. 30. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szépen nőtt az Opus Global eredménye

Több mint 9 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei első háromnegyed évet az Opus Global Nyrt. - közölte a tőzsdei társaság a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 11. 30. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol és a Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 526,74 pontos, 1,34 százalékos csökkenéssel, 38 782,16 ponton zárt hétfőn.
2020. 11. 30. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Aegon: új a tulajdonos, a minőség változatlan

Az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik. A tulajdonosváltás az Aegon ügyfeleit nem érinti, az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. és a Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. ügyfélszerződései változatlan feltételekkel érvényesek. Az ügyfelek kiszolgálása és az új biztosítások értékesítése is az eddig megszokott rendben folytatódik.
2020. 11. 30. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjba vonul az OTP Egészségpénztár ügyvezetője

Közel két évtized után távozik posztjáról az OTP Egészségpénztár alapítótag-ügyvezetője, Studniczky Ferenc. Utódlásáról a szervezeten belülről gondoskodnak. A szakember az egészségügyi öngondoskodási piac meghatározó szereplőjének vezetése mellett visszavonul az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnökségéből is.
2020. 11. 30. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új hálózatfejlesztési igazgató a hazai McDonald’snál

Októbertől Varasdy Zsolt a Progress Étteremhálózat Kft., azaz a McDonald’s hazai Developmental Licensee Partnerének új hálózatfejlesztési igazgatója. Az ingatlanpiacon szerzett széleskörű, közel két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakember a Pepco Hungary Kft. műszaki igazgatói pozíciójából érkezett a vállalathoz. Ezt megelőzően közel tíz éven át a H&M Hennes & Mauritz Kft.-nél construction és leasing területeken látott el vezetői feladatokat, illetve más neves ingatlanfejlesztő és építőipari cégeknél töltött be projektvezetői pozíciókat.
2020. 11. 30. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Túl a csúcsokon - számos országban megvolt a járvány csúcsa

Úgy tűnik, hogy számos országban megvolt a mostani járványhullámnak a csúcsa. Az USA-ban is mintha tetőzött volna a járvány, amelyet felülírhat a Háladáskor útra kelő 50 millió ember vírusterjesztő képessége.
2020. 11. 30. 10:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Üres helyiségek a járványhelyzetben: mekkora a mozgástér a bérleti szerződések módosítására?

A közelmúltban kihirdetett korlátozó intézkedések eltérnek a járvány első hulláma alatt bevezetett intézkedésektől, azonban ezek is érzékenyen érintik az ingatlanbérleti jogviszonyokat. Az üzletek, nemzeti dohányboltok, valamint lottózók kötelesek este hét órakor bezárni, egyes vendéglátó üzletekben kizárólag az ott foglalkoztatott személyek, illetve az elvitelre alkalmas ételek kiadásában és szállításában érintett személyek tartózkodhatnak, a szabadidős létesítmények látogatása tilos. Ismét felmerül a kérdés, hogy a bérlők jogosultak-e a bérleti díj elengedését, vagy legalább csökkentését kérni – a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai összefoglalták a legfőbb tudnivalókat.
2020. 11. 30. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Országgyűlés ma újra szavaz a családi gazdaságokról szóló törvényről

Az Országgyűlés ma újra szavaz a családi gazdaságokról szóló törvényről, amelyet Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.
2020. 11. 30. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tömegesen pusztulnak a diófák - mit kellene tenni ellene?

Az előző években még főként az ország nyugati részében pusztító nyugati dióburok-fúrólégy kártételéről immár az egész országból érkeztek visszajelzések az Agroinform.hu november első két hetében lefolytatott országos felmérése során. A válaszadók mindössze egy százaléka nem találkozott még a problémával, 6 százaléka szórványosnak, 93 százaléka viszont tömeges méretűnek írja le a pusztítást, ugyanakkor az egyedül hatásos vegyszeres védekezésen egyelőre még a 10 fánál nagyobb méretű ültetvénnyel rendelkezőknek is csupán 35 százaléka gondolkodik.
2020. 11. 30. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így juthatsz gyorsan hitelhez, alacsony kamattal!

Gyors, biztonságos, rugalmas – nem véletlen, hogy a személyi kölcsön, vagy más néven személyi hitel, a magyar lakosság egyik legkedveltebb hitelfajtája. Több ok is van, amiért a legtöbben ehhez a hiteltípushoz fordulnak a legszívesebben, ha pénzügyi segítségre van szükségük céljaik eléréséhez. Te is épp ebben a cipőben jársz? Akkor jó hírünk van: tudunk segíteni. A cikket olvasd el figyelmesen. Ha valami mégsem érthető, ne ijedj meg: a cikk alján van egy zöld gomb. Nyomd meg és azonnal segítünk Neked megtalálni a legolcsóbb személyi kölcsönt. :)
2020. 11. 30. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint ezer elektromos rásegítésű kerékpárt vásárolhatnak meg olcsóbban az első körben pályázók

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatásának első pályázati köre. Az elektromobilitást ösztönző pályázat sikeres: több mint ezren pályáztak több mint 110 millió forint értékben - idézte a minisztérium Kaderják Péter energia- és klímapolitikai államtitkárt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2020. 11. 30. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi ingatlan-adásvétel van Magyarországon? Ábrán mutatjuk!

lakáspiaci tranzakciók száma
2020. 11. 30. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Müller Cecília tudatos vásárlásra kéri a lakosságot

Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tisztifőorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.
2020. 11. 30. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több makroadat érkezik a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, kiemelkednek közülük a harmadik negyedévi bruttó hazai termék (GDP) részletes adatai, de megjelenik az októberi ipari termelésről, a kiskereskedelmi és a külkereskedelmi forgalomról szóló statisztika is.
2020. 11. 30. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindította országos adventi adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

Huszonötödik alkalommal hirdette meg országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet, amely 1353-as adományvonalára várja a felajánlott támogatásokat.
2020. 11. 29. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 11. 29. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Háromnapos üléssel folytatja munkáját a parlament

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők hétfőn az államfő által visszaküldött előterjesztésről szavazhatnak újra, míg kedden további húsz indítványról döntenek.
2020. 11. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megúszhatja a pótdíjat az, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrációs terhei az útdíjfizetési rendszerben. A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2020. 11. 29. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Csökkent a forgalom a héten, de erősödött a BUX

Csökkent a forgalom, de erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 39 308,90 ponton zárt pénteken, 1104,23 ponttal, 2,89 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.
2020. 11. 29. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: