Jó stratégiával minden vállalkozást meg lehetne menteni

A koronavírus-járvány minden kis- és középvállalkozást komoly megpróbáltatások elé állított, a cégek túlnyomó többsége mégis bekötött szemmel próbál előre haladni. Mint minden válságnak, úgy a mostaninak is lesznek vesztesei és nyertesei, de csak az juthat előre, aki képes az eddigi gondolkodásmódját megváltoztatni. Mészáros György, a 3rdGEN Zrt. alapítója arról beszélt, hogy egy vesztes ütközet után elsőként azt kell megvizsgálni, mi az amink maradt, és ezt követően jöhet a tapasztalatok kiértékelése. A szakértő szerint minden KKV-t meg lehet menteni, ugyanakkor ehhez az kell, hogy a vezetők - a COVID járványhoz hasonló nagyon nehéz helyzetekben - ne egyedül akarjanak minden döntést meghozni.

Jó stratégiával minden vállalkozást meg lehetne menteni

A tavaly március óta tartó koronavírus-járvány megrengette a magyar gazdaságot is, ennek következtében számtalan kis- és középvállalkozás a túlélésért küzdött 2020-ban. Bár az újranyitás dátumait már kezdjük közelinek érezni és az előrejelzések szerint nyárra helyreállhat az életünk, ennek ellenére sok cégnél nem foglalkoznak az elmúlt egy év alapos kiértékelésével, illetve új vállalati stratégia meghatározásával.

A KKV-k 90 százalékénak nincs stratégiája az újraindulásra

Mészáros György, a 3rdGEN Zrt. alapítója szerint a cégvezetők a bizonytalan helyzetben nem mernek döntéseket hozni. Pedig mint mondta, nem is kérdés, hogy az újranyitásra is átfogó stratégiára van szükség, de a KKV-k legalább 90 százaléka - különösen a legkisebbek - nem rendelkezik ilyennel. Az évtizedes tapasztalattal bíró szakember úgy látja, a cégek teljesen bekötött szemmel, vagy inkább szemellenzővel haladnak előre, holott a válságból éppen a változtatásokkal lehet kilábalni a leghatékonyabban.

„Ha valami a krízis ideje alatt nem működött, az arra világít rá, hogy nem jól csináltuk. Kizárólag a múltra nem lehet jövőt építeni, és ha ragaszkodunk a rosszul rögzült munkafolyamatokhoz, akkor a válság után sem lehetünk sikeresebbek. Ha a beosztottakról úgy gondolkodtunk, mintha az ellenségeink lennének, vizsgáljuk felül, mert ez mindig kudarchoz vezet. Amennyiben a marketingre felesleges költségként tekintettünk, vagy éppen a konkurenciával nem akartunk foglalkozni, akkor változtassunk a szemléletünkön, mert ez biztosan a javunkra válik a nyitás után” – hozott példákat Mészáros.

Több sebből véreznek a munkatársak

Magyarország egyetlen „tisztán” harmadik generációs tanácsadócégének alapítója egy példával szemléltetve arról beszélt, az újranyitáshoz úgy kell viszonyulni, mint amikor egy vesztes ütközet után lennénk.

„Mit tenne egy kiváló hadvezér egy elvesztett ütközet után? Elsőként felmérné, mije maradt, és ez az üzleti életre vetítve is tökéletesen igaz. Át kell néznünk, milyen eszközök, milyen humán erőforrás maradt a kezünkben, az alkalmazottak milyen tudással, tapasztalattal rendelkeznek, mi áll rendelkezésre a szervezetben” – értékelt.

Mészáros György úgy fogalmazott, nem lehet úgy harcba indulni, hogy a munkatársaink több sebből véreznek. Ez a válság teljesen más, mint a korábbiak abból a szempontból is, hogy az emberek zömének leamortizálta a lelkesedését a home office. Az extrovertált személyiségek ebbe a helyzetbe szinte beleőrültek, ezért lelkileg is foglalkozni kell velük.

A szakértő kiemelte, hogy a legtöbb KKV azért is száll majd vakon a nyitás után is, mert nem ismerik a kontrolling fogalmát. Az adatvezérelt döntéshozatal ma már nélkülözhetetlen a vállalkozások életében, ezért mindenképpen érdemes foglalkozni vele, hiszen jelentős hatékonyságnövekedést lehet általa elérni.

A sikeres vezetők nem egyedül döntenek

A 3rdGEN Zrt. alapítójának határozott meggyőződése, hogy minden céget meg lehet menteni. Volt olyan ügyfelük a közelmúltban, akinek 95 százalékkal esett vissza az árbevétele, de néhány hónap közös munka után sikerült talpra állítani.

„Ha egyedül nem tudtunk mit kezdeni a válságban, akkor az enyhüléskor sem fogjuk tudni, merre haladjunk. Ahhoz, hogy egy átlagos KKV sikeres válságstratégiát - pontosabban válság utáni stratégiát - tudjon felállítani, szakértői segítséget érdemes kérnie. Az elmúlt év tanulságainak levonása ugyanakkor történhet a cégen belüli kulcsemberekkel együtt, vagy olyan külső szakemberekkel, vezetőkkel is, akikre tanácsadóként tudunk tekinteni, például más cégek sikeres vezetőivel” – fogalmazott.

Mészáros György-ék tanácsadócégénél kizárólag volt nagyvállalati és/vagy multinacionális környezetben edződött felsővezetők lehetnek tanácsadók, csapatuk egy évnyi működés után megközelítette a 60 főt. A közösség együtt dolgozza ki a know-how-t, amit bárki használhat. Küldetésük, hogy a felsővezetők szinte elérhetetlen tudását átadják a KKV-szektornak, mindezt megfizethető áron, mivel munkatársaik és ők is első sorban a közös sikerekért és az értékteremtésért dolgoznak.

Hozzászólások

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

Március után áprilisban is nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban, miután az ország déli részén a februári viharos időjárásban megrongálódott gyárak újraindultak, és ellensúlyozták az autóipar teljesítményének csökkenését.
2021. 05. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4,5 százalékkal nőhet az idén a magyar gazdaság

A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, a CIB Bank márciusi 4,1 százalékos előrejelzésével szemben akár 4,5 százalékkal is nőhet az idén a magyar gazdaság, és a jövő évi növekedés is a korábban kommunikált 4,7 százalék felett lehet - mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2021. 05. 13. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Javultak az Európai Unió és az euróövezet növekedési kilátásai

Jelentősen javultak az Európai Unió és az euróövezet növekedési kilátásai az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a februárban közölt, téli prognózishoz képest; noha a növekedés üteme tagállamonként eltérő lesz, 2022 végére a tagállamok gazdasági teljesítménye visszatérhet a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintre.
2021. 05. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtörte a magyar gazdaság lendületét a járvány

koronavírus járvány tavaly megtörte a magyar gazdaság lendületét, a 2013 óta - rendszerint az uniós átlagot meghaladó ütemben - bővülő GDP volumene 2020-ban 5,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miután megjelent a Magyarország számokban, 2020 című kiadványa, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
2021. 05. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Márciusban a vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipar

A vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipara márciusban, de a rész összetevők arra engednek következtetni, hogy áprilisban erőteljes fellendülés kezdődik.
2021. 05. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány alatt felfutó technológiai innovációk ötször gyorsabb bevételnövekedést eredményeznek

A Covid19-világjárvány alatt a technológiai beruházásokra fókuszáló vállalatok jelentősen növelték előnyüket versenytársaikhoz képest – állapította meg az Accenture új kutatása. Az eredményből kiderül, hogy ebben a nagy átalakulással járó időszakban a technológia valóban nélkülözhetetlenné vált az üzleti sikerhez, és nem csupán a cégek túlélésére van közvetlen hatással, hanem a növekedésükre is.
2021. 05. 13. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél százalékkal csökkent a brit gazdaság

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése alapján 1,5 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke az idei első negyedévben, annak ellenére is, hogy márciusban tavaly nyár óta nem mért havi összevetésű növekedést mértek a brit gazdaságban.
2021. 05. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két százalékra ugrott a német infláció

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt két éve a legmagasabb inflációt mérték idén áprilisban, Németországban.
2021. 05. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5 új tapasztalat, amelyek a vírus kapcsán megváltoztatták pénzügyi szokásainkat

2020 egészen új fókuszokat hozott az életünkbe: az elmúlt évben sokak élete nagyrészt otthon zajlott, ebből fakadóan kevésbé költöttük a pénzünket kávézókban, éttermekben, fodrásznál, vagy sporttermekben, és elmaradtak az utazások is, viszont többet jártunk a természetbe, mint korábban. Vajon hogyan hatott mindez a pénzügyi szokásainkra, és ez milyen kihatással volt a pénzügyeinkre? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői szerint minden család pénzügyeiben változásokat hozott a koronavírus – némelyik olyan változás, amit akár érdemes lehet a vírusmentes időkre is megtartani és a következő generációnak is megtanítani.
2021. 05. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelték az inflációt az üzemanyagárak

Az előző hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 5,1 százalékosra nőtt az éves infláció áprilisban, a növekedést döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, ami 2,3 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - állapította meg a legfrissebb inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 05. 12. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okozott meglepetést az áprilisi infláció

Nem okozott meglepetést az elemzők számára az áprilisban felszökkent infláció, a járvány miatt tavaly tavasszal beszakadt olajárakból és a dohánytermékek jövedéki adójának idén áprilisi megemeléséből előre számítani lehetett rá. A kilátások alapján több elemzőház is 4,0 százalék fölé emelte az idei éves inflációra vonatkozó prognózisát.
2021. 05. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az üzemanyagárak is emelték az inflációt

Az előző hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 5,1 százalékosra nőtt az éves infláció áprilisban, a növekedést döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, ami 2,3 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - állapította meg a legfrissebb inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 05. 11. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az infláció áprilisban

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mercedes beelőzte a Ferrarit – ezek brandek nyerték meg az internetezőket tavaly

A 2020-as évben az autómárkák mozgatták meg legjobban az online közösséget, szépségápolás kapcsán a fórumokon történt a legtöbb bejegyzés, a koronavírus hozta korlátozások miatt pedig megnövekedett az internetes párbeszéd az élelmiszerboltok körül. A magyar online közönség véleményét mérő Social Index 6 kategóriában, 338 márka kapcsán kutatta az internetezők véleményét. Az SentiOne adatelemzésének alapját a 2020-as online említések mennyisége mellett azok minősége, és a kommentek érzelmi töltete adta.
2021. 05. 11. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javulnak a német elektrotechnikai ipar termelési kilátásai

A csökkenő állományú molnárfecskék és füsti fecskék megtelepedését segítő fecskehotelt adtak át hétfőn a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál a madarak és fák napja alkalmából.
2021. 05. 10. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kutatás mutat rá, hogy káosz uralkodik a magyar cégek marketingjében

A középvállalkozások mindössze hat százaléka tudta nagymértékben növelni a marketingtevékenységét 2020-ban, derül ki egy friss kutatásból. A felmérés arra is rávilágított, a cégek megszokás útján terveznek, ha terveznek egyáltalán és a többségnek nincs arra vonatkozó stratégiája, hogyan tudna tovább növekedni. Marozsák Szabolcs, a Clientfactory CEO-ja arról beszélt, tapasztalataik szerint csak a vállalkozók töredéke költi legalább bevételei 5 százalékát a marketingre, pedig egyetlen forint sem lenne kidobott pénz megfelelő előkészítés esetén.
2021. 05. 10. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ipari termelés Magyarországon - ábrán mutatjuk!

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100,
2021. 05. 10. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EKB-nak rugalmasabbá kellene tennie inflációkövető politikáját

A finn jegybank kormányzója szerint az euróövezeti központi banknak (EKB) az amerikai Federal Reserve példáját követve toleránsabban kellene kezelnie az inflációs cél túllépését, különös tekintettel arra, hogy az euróövezeti infláció üteme hosszú évek óta meglehetősen lanyha.
2021. 05. 09. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sorsdöntő három hónap előtt a KKV-szektor

Hamarosan véget ér a hitelek fizetési moratóriuma, megmérettetnek a KKV-k, képesek-e újra megélni az olykor teljesen megváltozott piacon. Eddig a többség jól döntött, akár a moratóriumot választotta, akár kimaradt a könnyítésből. A következő három hónapban viszont sokuk felett pálcát törnek majd az ügyfelek. Két jel is előre figyelmeztethet erre a szakértők szerint.
2021. 05. 07. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezd magára találni a magyar ipar

A bázishatás miatt komoly növekedéssel zárta a márciust a magyar ipar. A jelenlegi kilátások alapján az idén akár a 10 százalékos bővülés is sem kizárt.
2021. 05. 07. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: