Jövőre 5,2 százalékkal nőhet a német GDP

Németország hazai összterméke (GDP) az idén minden korábbinál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal csökkenhet, jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet - áll a szövetségi kormány szerdán bemutatott előrejelzésében, amely szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2022 elejére érheti el a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

Jövőre 5,2 százalékkal nőhet a német GDP

A mélypont a második negyedévben lehet, a német gazdaság teljesítménye az április-júniusi időszakban 11 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól. A harmadik negyedévtől egészen a vizsgált időszak végéig, 2021 utolsó negyedévéig mérsékelt ütemű, de folyamatos növekedés várható.
    

Azonban mindennek az a feltétele, hogy fokozatosan tovább lehet lazítani a járvány miatt elrendelt korlátozásokat, és sikerül megakadályozni a fertőzöttek számának újabb meredek és ellenőrizetlen növekedést, vagyis nem kell többé befagyasztani a társadalom és a gazdaság működését, mint az első hullám idején - emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier gazdasági miniszter.
    

A kormány elképzelése szerint egy négy szakaszból álló intézkedéssorozattal enyhítik a járvány miatt egyszerre keletkezett bel-, és külgazdasági sokkot.
  
Az első szakasz a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztéséből és a több mint ezermilliárd eurós keretösszegű vállalati támogatási és hitelezési programokból, illetve ezen programok folyamatos optimalizálásából áll össze.
   
A második szakaszban azokra az ágazatokra összpontosítanak, amelyek a legkésőbb térhetnek vissza a normál üzemmódhoz. Ilyen a vendéglátás és az idegenforgalom.
   
A harmadik szakaszban egy konjunktúraprogrammal igyekeznek majd támogatni a kilábalást a válságból. A program a termelést és a fogyasztást is ösztönzi - fejtette ki Peter Altmaier. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az autóvásárlást ösztönző új kedvezmények bevezetését is mérlegelik.
   
A negyedik szakasz alapja egy "fitneszprogam", amely nemcsak beruházásokkal, hanem szerkezeti és szabályozási átalakításokkal is áramvonalasítja a német gazdaságot. Stratégiai ügyekben is lépni kell, csökkenteni kell például az orvosi védőfelszerelések és a gyógyszerhatóanyagok területén mutatkozó függőséget az EU-n kívüli gyártóktól - fejtette ki Peter Altmaier.
   
A kormány előrejelzése szerint a főleg az exportra támaszkodó német gazdaság kivitele az idén 11,6 százalékkal csökken, jövőre viszont 7,6 százalékkal emelkedik.
   
Az utóbbi években keletkezett világgazdasági feszültségek, például a protekcionizmus erősödése és a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) körüli bizonytalanság miatt egyre inkább a hazai beruházási tevékenység és a lakossági fogyasztás vált a gazdaság motorjává, amely azonban az idén leáll. A prognózis szerint a háztartások fogyasztása 7,4 százalékkal süllyed, a vállalati beruházások 5 pedig százalékkal esnek vissza, de jövőre már 6,5 százalékos, illetve 3,5 százalékos növekedés várható.
   
A munkanélküliség emelkedését fékezi a rövidített munkaidő intézménye. Ebben a foglalkoztatási formában az idén éves átlagban hárommillióan dolgoznak a kormány számításai szerint. Ez több mint kétszer annyi, mint a legutóbbi válság legsúlyosabb évében, 2009-ben regisztrált 1,4 millió. Azonban a munkanélküliségi ráta így is jelentősen emelkedhet, a tavalyi 5,0 százalékról 5,8 százalékra.
   
A szövetségi kormány március közepe óta szinte hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat. A koronavírus-járvány társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak ellensúlyozására tett erőfeszítések 180 fokos fordulatot jelentenek az államháztartási egyensúly megőrzésére és az államadósság csökkentésére összpontosító eddigi politikájában.
    

Ezt mutatja az EU-s gazdasági és monetáris unió pilléreként számon tartott 1997-es stabilitási és növekedési egyezmény végrehajtásáról az Európai Bizottságnak készített pénzügyminisztériumi jelentés, amelyet az előző heti kormányülésen fogadtak el. Ebben az áll, hogy az államháztartásban a GDP-hez viszonyítva a tavalyi 0,75 százalékos többlet után az idén történelmi csúcsot jelentő 7,25 százalékos hiány keletkezhet, a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,80 százalékról 75,25 százalékra szökhet fel.
   
A jelentésben kiemelték, hogy a prognózis a járvány első, korai szakaszában tapasztalt folyamatokról és az első válságkezelő csomagok várható hatásairól készített számításokra épül, amelyekben sok a bizonytalanság.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: