Kínából rekordmértékű működőtőke-befektetés érkezett Montenegróba

Rekordnagyságú, 71 millió euró (mintegy 24,9 milliárd forint) értékű működőtőke-befektetés érkezett tavaly Kínából Montenegróba, az Adria-parti állam azonban korábban jelentős nagyságú hitelt kapott a távol-keleti országtól, és egyelőre nem tudni, hogyan kerülhetne ki az adósságcsapdából.

Kínából rekordmértékű működőtőke-befektetés érkezett Montenegróba

Jakov Milatovic montenegrói gazdaságfejlesztési miniszter a napokban beszélt arról, hogy tavaly jelentősen nőtt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom Kína és Montenegró között, Montenegró 218 millió euró értékben importált árut Kínából, míg az export 22,1 millió eurót tett ki.
   
A tárcavezető emlékeztetett: uniós csatlakozásra váró országként Montenegrónak fontos, hogy a Kína és Közép-Kelet-Európa közötti 17+1-es gazdasági együttműködés keretében megvalósuló projektek összhangban legyenek az uniós stabilizációs és társulási megállapodással.
   
A montenegrói statisztikai hivatal adatai szerint 2020-ban az országba érkező külföldi működőtőke-befektetések értéke 467,5 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 305,1 millió euróról.
   
Belpolitikai vitákhoz vezetett azonban az, hogy az előző politikai vezetés óriási hitelt vett fel Kínától autópálya-építésre, és a jelenlegi kormány ezt újabb, ezúttal európai forrásokból származó hitel felvételével akarja törleszteni.
   
A montenegrói autópályát már a tervezéskor Európa legdrágábbjának nevezték. A hegyes országot átszelő, a bari kikötőt és a szerb határt összekötő utat negyven híd és kilencven alagút "ékesíti" majd, azt viszont az óriási költségek ellenére sem lehet tudni, hogy mikor készülhet el az autópálya, mivel a tervezett 140 kilométer útból ugyanis eddig csupán 40 kilométer épült meg.
   
Erre az első szakaszra Montenegró hét évvel ezelőtt 809 millió eurót hitelt kapott Kínától, a korrupció és a különböző homályos ügyletek miatt azonban hatalmas összegek tűntek el belőle.
   
A projektet különböző európai és amerikai cégek is kockázatosnak tartották, és sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az Európai Befektetési Bank nem volt hajlandó finanszírozni.
   
Montenegró a virágzó turizmusra hivatkozva belevágott az építkezésbe, a koronavírus-járvány miatt viszont gazdasági válságba került, és egyelőre bizonytalan a hitelek további törlesztése. Dritan Abazovic miniszterelnök az Európai Uniótól kért segítséget, Podgorica ugyanis azt szeretné, ha valamely európai bank segítene a kínai hitel törlesztésébe, eddig azonban egyetlen jelentkező sem akadt.
   
Egyes híresztelések szerint a Kínával kötött hitelszerződés egyik kitétele szerint Kínáé lehet a bari kikötő, Ha Montenegró nem tud törleszteni. Elemzők szerint ez nagyon is megfelelne Kína európai piacra történő szállítási terveinek, de az Európai Unió ezt feltételezhetően nem nézné tétlenül, így lehet, hogy mégis segít a hiteltörlesztésben.

Hozzászólások

XTB iroda nyílik Dubajban

Miután a DFSA-tól 3a kategóriás engedélyt kapott, az XTB MENA Limited júliustól globális befektetési lehetőségeket kínál a közel-keleti és észak-afrikai ügyfelek számára.
2021. 07. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rontotta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-járvány újabb hulláma lassította néhány országban a fellendülést.
2021. 07. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU és NATO a kínai területről végzett kibertámadások elleni fellépésre szólította fel Pekinget

Az Európai Unió és NATO hétfőn a kínai területről végzett kártékony és destabilizáló, a tagországok biztonságát és gazdaságait fenyegető kibertámadások elleni fellépésre szólította fel Pekinget.
2021. 07. 20. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három olimpiai aranyérem sem lenne elég egy tokiói lakás vásárlásához

Épp, hogy véget ért a foci EB, de alig pár nap múlva már kezdődnek is a 2020-as nyári olimpiai játékok. A rendező ezúttal Tokió, ahová július 23-án érkezik meg az olimpiai láng, és bő két hétig fogják ott őrizni. Megsaccolni előre nem tudjuk, hány éremmel tér haza a magyar küldöttség, de a Duna House elemzése alapján a japán és az itthoni ingatlanárakat össze tudjuk hasonlítani.
2021. 07. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengüléssel zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és a reggel 8 órakor még nyitva tartó térségbeli börzéken is borúlátó volt a hangulat.
2021. 07. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ázsia a bizonytalanság markában

Az ázsiai indexek ismét vegyesen teljesítenek, miután egyre nagyobb az aggodalom a gazdasági növekedés kilátásaival kapcsolatosan, illetve a vírus delta variánsának a terjedésével kapcsolatban. A japán Nikkei 225 index 0,6%-kal esett, a Shanghai Composite index 0,2%-kal kereskedik lejjebb, illetve a Hang Seng tecnhológiai index 0,7%-kal emelkedik.
2021. 07. 16. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rontotta idei gazdasági növekedési előrejelzését a japán jegybank

Enyhén rontotta idei gazdasági növekedési előrejelzését a japán jegybank, de fenntartotta azt az álláspontját, hogy a gazdaság a mérsékelt fellendülés útján halad, jelezve, a monetáris politika jó ideig alkalmazkodó marad. A jövő márciusig tartó, folyó pénzügyi évre a korábbi 4,0 százalék helyett immár 3,8 százalékos, a 2022-es pénzügyi évre viszont 2,4 százalék helyett 2,7 százalékos gazdasági növekedést várnak.
2021. 07. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése

Tovább lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése, ám az adatok meghaladják a szakértői előrejelzéseket, és változatlanul a kínai gazdaság koronavírus-járvány utáni stabil helyreállását tükrözik.
2021. 07. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekedett a kínai gazdaság

A kínai gazdaság 7,9 százalékkal növekedett éves összevetésben az idei második negyedévben, a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követő stabil helyreállást jelezve - derült ki a kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból.
2021. 07. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tengerben lebeg Szingapúr legújabb, 5 MW teljesítményű napelemparkja

Tengeren úszó naperőművel tett hatalmas lépést egy zöldebb jövő felé Szingapúr. A helyi napenergia szolgáltató Sunseap Group kivitelezésében elkészült, és a Huawei okos napelemes megoldásaival működtetett öt futballpálya méretű, 30 ezer úszó szigetből álló erőműben 13 ezer napelem és 40 inverter található. Évente 6 millió kWh energiát is megtermelhet, ami elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele.
2021. 07. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Sinopharm hatékonyságát tesztelték - Íme az eredmények!

A fővárosi ingyenes antitestszint-vizsgálat első eredményei szerint a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem találtak elegendő, koronavírus ellen termelődő antitest - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-t.
2021. 07. 14. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödés az ázsiai piacokon

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és pluszban álltak a még nyitva börzék is a térségben.
2021. 07. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult a kínai export növekedése

A várakozásokkal ellentétben a kínai export növekedése gyorsult júniusban, folytatva a koronavírus-járvány utáni helyreállást.
2021. 07. 13. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tajvani nagyvállalatok megállapodtak a Pfizer-vakcina beszerzéséről

Tajvani nagyvállalatok megállapodtak a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának kínai beszállítójával tízmillió dózis vakcina megvásárlásáról - adta hírül a Global Times című kínai lap hétfőn, a sanghaji székhelyű Fosun Pharmára hivatkozva.
2021. 07. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Biden-kormány leállította a közel-keleti gazdasági programok támogatását

Joe Biden amerikai elnök kormánya meghatározatlan időre leállította a közel-keleti országok gazdaságát támogató Ábrahám Alapot, amelyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek hozott létre tavaly szeptemberben, a három ország között megkötött, úgynevezett Ábrahám Egyezmény aláírása után. Az erre szánt összeget az amerikai kormány a koronavírus-járvány okozta hazai gazdasági károk enyhítésére akarja fordítani - közölték meg nem nevezett izraeli és amerikai források a Globes című izraeli gazdasági lappal.
2021. 07. 10. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenti a kínai bankok kötelező tartalékrátáját a kínai jegybank

Csökkenti a kínai bankok kötelező készpénztartalékának rátáját a kínai jegybank - jelentette be a kínai nemzeti bank pénteken az internetes oldalán közzétett közleményben.
2021. 07. 09. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is gyors ütemben emelkedtek a termelői árak Kínában

Továbbra is gyors ütemben, bár az előző hónaphoz képest enyhébb mértékben emelkedtek a termelői árak Kínában júniusban.
2021. 07. 09. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és a még nyitva tartó börzéken sem alakult ki biztos trend.
2021. 07. 06. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai tőzsdén nemrégiben jegyzett kínai vállalatok ellen indítottak vizsgálatot Kínában

Az amerikai tőzsdén nemrégiben jegyzett kínai vállalatok ellen indított vizsgálatot a kínai kiberbiztonsági hatóság adat- és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva.
2021. 07. 05. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítménye

Jelentősen lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése júniusban, miután a Dél-Kínában felbukkant újabb koronavírus-járvány góc rányomta a bélyegét a belföldi turizmusra és a keresletre.
2021. 07. 05. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: