Korai temetni a forintot, sőt, jöhet a fordulat

Bár a forint soha nem látott szintre gyengült, az euró 338 felett is járt, további komolyabb gyengülés rövid távon nem várható, sőt, a forinterősödés mellett szólnak érvek. Ha például a koronavírus miatt komolyabb kockázatkerülés köszöntene be a piacokon, akkor erőre kaphatna a forint – derül ki a K&H Alapkezelő összeállításából, amely szerint sok külföldi termék magyarországi árát egyelőre nem érinti az eddigi forintgyengülés, de az autók már biztosan drágábban érkeznek.

Korai temetni a forintot, sőt, jöhet a fordulat

Mozgalmas napjai vannak a forintnak, januárban újabb negatív rekordokat döntött. Az euró árfolyama 338 forint felett is járt, hasonlóan gyenge forintárfolyamra sohasem volt példa. A forintpiacon pedig felemás kép rajzolódik ki. Hosszú távon elsősorban az alacsony forintkamat miatt negatív irányban marad az árfolyam, azaz lassú és trendszerű gyengülésre van kilátás.
 
Rövid távon – a következő napokban, hetekben – azonban több érv szól a fordulat, azaz a forinterősödés mellett. Érdemes részletesebben megnézni, hogyan gondolkodnak az importőrök, ezen keresztül miként hat a forintárfolyam az inflációra. „Amikor a forint gyengül, akkor a külföldről érkező termékek, szolgáltatások drágábbak lesznek, de az árfolyamváltozás a legtöbb terméknél nem épül be azonnal az árakba, így az inflációt sem kezdi el pörgetni egyik napról a másikra. Ezért sok esetben nincs az árfolyam és az árak között lineáris kapcsolat.

Az importőrök általában sávokat lőnek be és ahhoz igazítják a bolti árakat, ha mondjuk tartósan 335-345 forintra számítanak, akkor már várhatóan emelnének az árakon. Bár a Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, de a tartósan gyenge árfolyam az importon keresztül feljebb húzhatja az inflációt, amit viszont a jegybankárok nem néznének jó szemmel” – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Erre utal, hogy a jegybank az úgynevezett swaptenderen csökkentette a forintlikviditást, ezzel erőt adott a magyar devizának. Hajósi Péter ugyanakkor azt is elmondta, hogy vannak kivételek, vagyis olyan termékek, amelyeknél azonnal megjelenik a gyenge forint, például a rendelésre gyártott új autóknál. Ezeknél drágulás várható.
 
A rövid távú forinterősödés mellett szól az is, hogy a forint letudta az idei év egészére tervezett gyengülést. „Arról van szó, hogy konszenzusos befektetői vélemény szerint a forintnak évente 1-2 százalékkal kell gyengülnie ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyképessége legalább ugyanazon a szinten maradjon. Márpedig ezt a gyengülést már januárban túlteljesítette” – emelte ki Hajósi Péter. Szintén hozzájárulhat a forinterősödéshez, ha akcióba lépnek azok a piaci szereplők – carry trade-erek – akik finanszírozó devizaként használják a forintot, vagyis a magyar deviza gyengülését valószínűsítő pozíciókat vettek fel korábban.
 
A szakember hozzátette: „Azt is érdemes figyelembe venni, hogy például a kínai Vuhan városából elindult koronavírus okozta járvány vagy Donald Trump európai gazdaság elleni esetleges intézkedései - ezekre már tett utalást az amerikai elnök januárban –, vagy egy geopolitikai feszültség miatt a piacokon erősödhet a kockázatkerülés. Ebben az esetben a forintgyengülésre játszó befektetők lezárják a pozícióikat, ez pedig erőt ad a forintnak.” A K&H Alapkezelő szakembere szerint tehát rövid távon, vagyis a következő napokban, hetekben irányváltás jöhet a forint piacán, azaz az euró árfolyama elindulhat a 330 forintos szint irányába.

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

Tovább erősödött a forint

Fél százalékkal emelkedett a forint árfolyama kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon az MNB elemzői várakozásoknak megfelelő kamatemelését követően.
2021. 08. 24. 20:00
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kissé a forint kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 24. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult, alig változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 23. 19:30
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest.
2021. 08. 20. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 19. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 18. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött kissé a forint szerdán reggelre az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 18. 08:00
Megosztás:

Biztonságos és átlátható digitális pénzügyek – saját kriptoindexet indított egy magyar tulajdonú fintech

BlockBen Index Token, vagyis BIT néven indított kriptoindexet a számos innovációs díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú BlockBen. A fintech szektor tipikusan olyan megoldásokat kínál, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé teszik a digitális pénzügyeket. A digitális eszközök piaca 8 év alatt nőtt 1500-szorosára, így egyre többen érdeklődnek a szektor iránt. A hagyományos pénzügyi rendszerekben is fellelhetőek az új megoldások adott elemei, amelyek az újításoknak és a piac növekedésének köszönhetően egyre vonzóbbak a kriptovaluták világában.
2021. 08. 14. 17:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint estére

Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest: az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva erősödött, a frankkal összevetve viszont gyengült.
2021. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Nem sokat változott a forint árfolyama

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 08. 13. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel a szerda esti szintekhez képest.
2021. 08. 12. 07:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, vegyesen alakult a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora reggel

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd estéhez viszonyítva.
2021. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint hétfő reggel a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon a péntek esti szintekkel összevetve.
2021. 08. 09. 08:00
Megosztás: