Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Egy redőny megvásárlása előtt rengeteg fontos kérdésben kell döntenünk ahhoz, hogy leendő árnyékolónk ne csak látványos, hanem egyben hatékony is legyen. A legtöbb kérdés megválaszolása szerencsére nem igényel különösebb szakértelmet vagy alapismeretet, azonban vannak olyan témakörök, melyekhez jelentősebb utánajárásra van szükség. Ilyen többek között az alapanyag, a mozgathatóság vagy éppen a tokszerkezet problematikája, hiszen a legtöbb vásárló számára egyáltalán nem mindegy, hogy alumínium vagy műanyag, gurtnis vagy motoros, illetve külső- vagy vakolható tokszerkezetes lesz-e leendő redőnye.

Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása ugyanis rendkívül fontos a vásárlás előtt, hovatovább mindegyik esetben lényeges a megfelelő felkészülés az egyes témák kapcsán. Hogy éppen a tokszerkezetekről lenne szükségünk bővebb felvilágosításra? Ebben az esetben az alábbi sorok kifejezetten nekünk szólnak!

Nagyobb előkészületet igényel a vakolható tokszerkezet

Mint a fentiekből már kiderült, a modern redőnyök alapvetően kétféle tokszerkezetet kaphatnak, melyek a megnevezés szerint lehetnek vakolható- és külső tokos megoldások. A két típus megjelenése között alapvető különbségek vannak, azonban tulajdonságaik kapcsán is számolhatunk eltérésekkel, így szerencsésebb inkább külön-külön összefoglalni az esetükben felsorakoztatható pro- és kontra érveket.

„Amennyiben a vakolható tokszerkezetes megoldás lenne számunkra a szimpatikusabb, annyit mindenképpen tudni kell róla előzetesen, hogy sokkal nagyobb tervezést és előkészületeket igényel a beszerelése, mint a külső tokos alternatíváknak. Ennek az oka, hogy a tok egy jelentős része ilyenkor a homlokzatba, a hőszigetelés mögé kerül, vagyis mind a redőnyszekrény, mind a lefutók eltűnnek, aminek jóvoltából egy sokkal esztétikusabb, letisztultabb, egyes vélemények szerint modernebb kialakítást kaphatnak nyílászáróink.” – teszi hozzá Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. szakembere.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a redőnyök ebben az esetben a szigetelés terén is jobb tulajdonságokkal kecsegtetnek, ezáltal mind a hangot, mind a hőt képesek alaposabban távol tartani otthonunktól. Mivel a beépítés a homlokzatba történik, ezért a legnagyobb hátránya, hogy már az építkezés előtt döntenünk kell róla, hogy a kivitelezők ehhez igazítsák a falszerkezetet és az ablaknyílásokat. A vakolható tokszerkezet ugyanis kizárólag újonnan felépülő ingatlanok esetében alkalmazható, illetve abban az esetben, ha egy már meglévő lakóház felújításakor homlokzati hőszigetelésre kerül sor, hiszen a redőnytok ilyen esetben még kényelmesen elrejthető a falszerkezeten belül.

Már kialakított, kész homlokzat esetén a vakolható tokos redőny tehát nem szerencsés választás, hiszen bár kivitelezhető, azonban akkora bontási és helyreállítási munkálatokra lesz szükség hozzá, hogy az óriási költségeket a legtöbb tulajdonos garantáltan nem vállalja be.

A külső tokszerkezet szinte bármikor és bárhová szerelhető

Mivel külső tokszerkezettel is szerelhetők a redőnyök, ezért szerencsére senkinek sem kell lemondania erről a hatékony árnyékolási megoldásról, ha éppen a közelmúltban épített új házat vagy hőszigetelte a meglévőt, csak éppen megfeledkezett erről a fontos kiegészítőről. Mint a neve is mutatja, ennek a redőnytípusnak az a legnagyobb negatívuma, hogy a tokszerkezet teljes egészében fedetlen marad, tehát a redőnyszekrény és a lefutók egyaránt láthatók lesznek, ami befolyásolhatja az esztétikát és a kilátást, hovatovább kevésbé támogatja a hang- és hőszigetelést.

Az összképet természetesen jelentős mértékben javíthatjuk azzal, ha megfelelő színezést alkalmazunk az árnyékolón. Legyen szó akár a homlokzathoz illeszkedő, akár azzal kontrasztba állítható megoldásról, a külső tokokból is kifejezetten esztétikus lehetőségek hozhatók ki ebből a szempontból. Sőt mi több, nem elhanyagolható tényező velük kapcsolatban, hogy némileg alacsonyabb árkategóriájuk mellett az alkalmazhatóságuk szinte határtalan. Kisebb és nagyobb méretben, fa- vagy műanyag nyílászárókon, de akár ajtókon is könnyedén szerelhetők.

Egyik megoldás sem befolyásolja az árnyékolási teljesítményt

A legtöbb esetben tehát a rendelkezésünkre álló lehetőségek, az építkezés vagy az ingatlan állapota, illetve természetesen pénztárcánk az, ami meghatározza, hogy melyik tokszerkezettel kérjük leendő árnyékolóinkat. Az árnyékolási teljesítményt ugyanis nem befolyásolja a döntésünk, mindkét redőny palástja tökéletesen képes távol tartani otthonunktól a napsugárzást, miközben a kitételek között az anyaghasználat vagy a meghajtás sem jelent problémát.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy mindkét tokszerkezethez kapcsolódhat alumínium- és műanyag redőnypalást, miközben a mozgatás tekintetében a gurtnis és a motorizált alternatívák egyaránt elérhetők. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányban fejlesztjük tovább leendő árnyékolóinkat, de az előnyösebb megjelenés és a jobb szigetelési tulajdonságok miatt, ha tehetjük, érdemesebb inkább a vakolható tokszerkezet mellett dönteni, ami hosszabb távon, a tartósság tekintetében – pláne alumínium palásttal – egy sokkal jobb befektetés lehet.

Hozzászólások

Így alakul a külkereskedelmi termékforgalom Magyarországon

Külkereskedelmi forgalom: export, import, egyenleg; milliárd forint; folyó áron
2020. 08. 09. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.
2020. 08. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 20 milliónál jár a Covid-19 fertőzöttek száma világszerte

A világon 19 571 989 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 725 914, a gyógyultaké pedig 11 884 565 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.
2020. 08. 09. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad a meleg a jövőhéten is

A jövő héten is maradnak a 30 Celsius-fok körüli maximumok. Sok lesz a napsütés, de többször lehetnek záporok, erős, viharos széllel kísért zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 08. 09. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 08. 09. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújult a Mezőzombor-Nyíregyháza között a vasútvonal

Megújult Mezőzombor és Nyíregyháza között a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonal - közölte a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) szombaton az MTI-vel.
2020. 08. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest turizmusa szenvedi meg leginkább a külföldi turisták elmaradását

Budapest szenvedi meg leginkább a koronavírus-járvány miatti visszaesést a turizmusban, a Balaton mellett és más vidéki üdülőközpontokban a külföldi vendégek elmaradását némileg ellensúlyozza a belföldi kereslet - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.
2020. 08. 09. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A legmelegebb nap eddig a mai - ennyit mértek!

Az idei nyár eddigi legmagasabb hőmérsékletét, 36,7 Celsius-fokot mérték szombaton Budakalászon, a szakemberek szerint valószínűleg ez lesz az idei hőmérsékleti csúcs.
2020. 08. 09. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem csillapodik a járvány Ukrajnában

Továbbra sem lassul számottevően az új típusú koronavírus terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 1200 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már megközelítette a 81 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.
2020. 08. 09. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

700 millió forintos alapot hoztak létre a fesztiválszektor részére

A kormány 700 millió forintos alapot hozott létre, hogy a fesztiválszektor újraindulhasson, és 2021-ben is legyenek fesztiválok - mondta Lobenwein Norbert fesztiválszervező, a Music Hungary Szövetség alelnöke a Magyar Turisztikai Ügynökség Facebook-oldalán pénteken.
2020. 08. 09. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Inflációs és GDP adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
2020. 08. 09. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedő forgalom mellett erősödött a BUX

Emelkedő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 35 952,53 ponton zárt pénteken, 1260,79 ponttal, 3,63 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.
2020. 08. 09. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak a tankönyvárak - ábrán mutatjuk!

fogyasztói árindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100
2020. 08. 09. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Maldív-szigetek és környéke a legszennyezettebb mikroműanyaggal

A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.
2020. 08. 09. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik az állami autóbuszpark megújulása

Folytatódik az állami autóbuszpark megújulása: augusztustól szállítja az utasokat az a 29 új, magas komfortfokozatú, Neoplan Tourliner típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról még februárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel - közölte a Volánbusz Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2020. 08. 09. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

13 ezer Start Ausztria menetjegyet adtak el egy hónap alatt

Egy hónappal a júliusi bevezetését követően már több mint 12 600 Start Ausztria menetjegyet értékesített a MÁV-START - közölték az MTI-vel csütörtökön.
2020. 08. 09. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Global Top 100 vállalat ledolgozta a 2020. márciusi veszteségeket

A Global Top 100 rangsorban szereplő vállalatok piaci tőkeértéke 2020 júniusában mindössze 1%-kal (335 milliárd dollárral) maradt el a 2019. decemberi érték mögött. A 2020. júniusi adatok szerint 2020 márciusa és júniusa között a Global Top 100-ban szereplő vállalatok 87%-a növelte piaci tőkeértékét, míg 2020 januárja és márciusa között ez mindössze 10%-uknak sikerült.
2020. 08. 09. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szabadságra megy az olasz parlament

Több mint három hét szabadságra szünetelteti munkáját a római parlament péntektől, annak ellenére, hogy szenátorok és képviselők korábban azt ígérték, hogy a járványhelyzet miatt idén nyáron nem szakítják meg munkájukat.
2020. 08. 09. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi változott a magyar fitnesztermekben a koronavírus után?

Sokat hallottunk róla, hogyan élték meg a vendéglátósok a koronavírust. De mi a helyzet az edzőtermekkel, amelyek hivatalosan ugyan nyitva tarthattak, mégsem volt igazi forgalmuk a karantén alatt?
2020. 08. 09. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakul a Kika, nevet is vált

Megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, októbertől új tulajdonosa, az XXXLutz nevét veszik fel a lánc magyarországi áruházai.
2020. 08. 09. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások: