Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Egy redőny megvásárlása előtt rengeteg fontos kérdésben kell döntenünk ahhoz, hogy leendő árnyékolónk ne csak látványos, hanem egyben hatékony is legyen. A legtöbb kérdés megválaszolása szerencsére nem igényel különösebb szakértelmet vagy alapismeretet, azonban vannak olyan témakörök, melyekhez jelentősebb utánajárásra van szükség. Ilyen többek között az alapanyag, a mozgathatóság vagy éppen a tokszerkezet problematikája, hiszen a legtöbb vásárló számára egyáltalán nem mindegy, hogy alumínium vagy műanyag, gurtnis vagy motoros, illetve külső- vagy vakolható tokszerkezetes lesz-e leendő redőnye.

Külső- vagy vakolható tokos redőnyt válasszunk?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása ugyanis rendkívül fontos a vásárlás előtt, hovatovább mindegyik esetben lényeges a megfelelő felkészülés az egyes témák kapcsán. Hogy éppen a tokszerkezetekről lenne szükségünk bővebb felvilágosításra? Ebben az esetben az alábbi sorok kifejezetten nekünk szólnak!

Nagyobb előkészületet igényel a vakolható tokszerkezet

Mint a fentiekből már kiderült, a modern redőnyök alapvetően kétféle tokszerkezetet kaphatnak, melyek a megnevezés szerint lehetnek vakolható- és külső tokos megoldások. A két típus megjelenése között alapvető különbségek vannak, azonban tulajdonságaik kapcsán is számolhatunk eltérésekkel, így szerencsésebb inkább külön-külön összefoglalni az esetükben felsorakoztatható pro- és kontra érveket.

„Amennyiben a vakolható tokszerkezetes megoldás lenne számunkra a szimpatikusabb, annyit mindenképpen tudni kell róla előzetesen, hogy sokkal nagyobb tervezést és előkészületeket igényel a beszerelése, mint a külső tokos alternatíváknak. Ennek az oka, hogy a tok egy jelentős része ilyenkor a homlokzatba, a hőszigetelés mögé kerül, vagyis mind a redőnyszekrény, mind a lefutók eltűnnek, aminek jóvoltából egy sokkal esztétikusabb, letisztultabb, egyes vélemények szerint modernebb kialakítást kaphatnak nyílászáróink.” – teszi hozzá Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. szakembere.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a redőnyök ebben az esetben a szigetelés terén is jobb tulajdonságokkal kecsegtetnek, ezáltal mind a hangot, mind a hőt képesek alaposabban távol tartani otthonunktól. Mivel a beépítés a homlokzatba történik, ezért a legnagyobb hátránya, hogy már az építkezés előtt döntenünk kell róla, hogy a kivitelezők ehhez igazítsák a falszerkezetet és az ablaknyílásokat. A vakolható tokszerkezet ugyanis kizárólag újonnan felépülő ingatlanok esetében alkalmazható, illetve abban az esetben, ha egy már meglévő lakóház felújításakor homlokzati hőszigetelésre kerül sor, hiszen a redőnytok ilyen esetben még kényelmesen elrejthető a falszerkezeten belül.

Már kialakított, kész homlokzat esetén a vakolható tokos redőny tehát nem szerencsés választás, hiszen bár kivitelezhető, azonban akkora bontási és helyreállítási munkálatokra lesz szükség hozzá, hogy az óriási költségeket a legtöbb tulajdonos garantáltan nem vállalja be.

A külső tokszerkezet szinte bármikor és bárhová szerelhető

Mivel külső tokszerkezettel is szerelhetők a redőnyök, ezért szerencsére senkinek sem kell lemondania erről a hatékony árnyékolási megoldásról, ha éppen a közelmúltban épített új házat vagy hőszigetelte a meglévőt, csak éppen megfeledkezett erről a fontos kiegészítőről. Mint a neve is mutatja, ennek a redőnytípusnak az a legnagyobb negatívuma, hogy a tokszerkezet teljes egészében fedetlen marad, tehát a redőnyszekrény és a lefutók egyaránt láthatók lesznek, ami befolyásolhatja az esztétikát és a kilátást, hovatovább kevésbé támogatja a hang- és hőszigetelést.

Az összképet természetesen jelentős mértékben javíthatjuk azzal, ha megfelelő színezést alkalmazunk az árnyékolón. Legyen szó akár a homlokzathoz illeszkedő, akár azzal kontrasztba állítható megoldásról, a külső tokokból is kifejezetten esztétikus lehetőségek hozhatók ki ebből a szempontból. Sőt mi több, nem elhanyagolható tényező velük kapcsolatban, hogy némileg alacsonyabb árkategóriájuk mellett az alkalmazhatóságuk szinte határtalan. Kisebb és nagyobb méretben, fa- vagy műanyag nyílászárókon, de akár ajtókon is könnyedén szerelhetők.

Egyik megoldás sem befolyásolja az árnyékolási teljesítményt

A legtöbb esetben tehát a rendelkezésünkre álló lehetőségek, az építkezés vagy az ingatlan állapota, illetve természetesen pénztárcánk az, ami meghatározza, hogy melyik tokszerkezettel kérjük leendő árnyékolóinkat. Az árnyékolási teljesítményt ugyanis nem befolyásolja a döntésünk, mindkét redőny palástja tökéletesen képes távol tartani otthonunktól a napsugárzást, miközben a kitételek között az anyaghasználat vagy a meghajtás sem jelent problémát.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy mindkét tokszerkezethez kapcsolódhat alumínium- és műanyag redőnypalást, miközben a mozgatás tekintetében a gurtnis és a motorizált alternatívák egyaránt elérhetők. Csak rajtunk múlik, hogy milyen irányban fejlesztjük tovább leendő árnyékolóinkat, de az előnyösebb megjelenés és a jobb szigetelési tulajdonságok miatt, ha tehetjük, érdemesebb inkább a vakolható tokszerkezet mellett dönteni, ami hosszabb távon, a tartósság tekintetében – pláne alumínium palásttal – egy sokkal jobb befektetés lehet.

Hozzászólások

Zelenszkij ad még egy esélyt a miniszterelnöknek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy döntött, hogy ad még egy esélyt Olekszij Honcsaruk miniszterelnöknek és kormányának, azzal a feltétellel, ha teljesítenek bizonyos feladatokat - tette közzé péntek este az államfő sajtószolgálata.
2020. 01. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott az amerikai fogyasztók hangulata az év első hónpjában

Enyhén romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban januárban a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.
2020. 01. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hagyományos és digitális szolgáltatásait is fejleszti az OTP

Az OTP egyszerre fejleszti a hagyományos és digitális szolgáltatásait, figyelembe véve az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát és a környezettudatosság szempontjait - mondta az OTP ügyvezető igazgatója a bank pénteki sajtórendezvényén Budapesten.
2020. 01. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkora a büntetés ha bemér a traffipax? Mutatjuk!

Mennyivel lépheted át a megengedett sebességhatárt ahhoz, hogy még ne kelljen büntetést fizetned? Igaz az a közhiedelem, hogy 10 százalékkal lehet túllépni a sebességhatárt, mert csak az annál nagyobb mértékű gyorshajtást büntetik? Milyen összegű bírságra számíthatsz? Gyorshajtás büntetés kalkulátorunk most pontosan megmutatja Neked a várható büntetés összegét!
2020. 01. 18. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmennyiségű hamisított cigarettát foglaltak le Belgiumban

Mintegy 126 millió hamis márkajelzésű cigarettát foglalt le év eleje óta a belga vámhatóság Antwerpen tartományban - közölte a belga vámhatóság pénteken.
2020. 01. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezajlott a BKV-bértárgyalás újabb fordulója

Lezajlott a bértárgyalás újabb fordulója pénteken a BKV Zrt.-nél; a felek olyan béremelési rendszert szeretnének kidolgozni, amely elismeri a cégnél töltött éveket - közölte a társaság az MTI-vel.
2020. 01. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma - de milyen szakmákban?

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.
2020. 01. 18. 01:01
Megosztás:
Hozzászólások:

A diploma megszerzése vagy egy szakma kitanulása számít jobb döntésnek?

Felelősségteljes szülőként joggal merül fel bennünk a kérdés a gyermek továbbtanulását illetően. Vajon érdemes-e komolyabb pénzt fektetni az egyetemi diploma megszerzésébe? Megéri-e a hosszú évek szorgalmas és költséges ráfordítása, vagy inkább egy szakma kitanulása jelenti a kedvezőbb opciót?
2020. 01. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a farsang, áll a bál!

Az évnek az az időszaka következik, amikor is fájó szívvel, de búcsút kell vennünk a téltől. A búcsúztatást a farsangi karneválok, bálok, lakomák és jelmezes partik jelentik. Ezekre a rendezvényekre a stílushoz illő ruhák mellett a hozzád illő dekoráció is ajánlott. Sőt, érdemes otthonunkat is az eseményhez illő dekorációval felszerelni, de ne csak a belterületen gondolkodjunk. Amennyiben kertünk, udvarunk vagy teraszunk is van, azok alkalomhoz illő öltöztetéséről is gondoskodnunk kell.
2020. 01. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos autók gyártására készül a Fiat Chrysler és a Foxconn

Pénteken kiadott közleménye szerint az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) autóipari konszern elektromos járművek közös fejlesztésének a lehetőségét vizsgálja Kínában a tajvani Foxconn vállalattal létesített közös vállalat keretében.
2020. 01. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország növeli tőkerészesedését a Nemzetközi Beruházási Bankban

Tízmillió euróval 17,2 százalékra növelte tőkerészesedését Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB) január 15-én - közölte az NBB az MTI-vel pénteken.
2020. 01. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly még több magyar utazott Horvátországba

Rekordot döntött tavaly a magyar turisták száma és a vendégéjszakák mennyisége is Horvátországban, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2020. 01. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a holland mezőgazdasági export

A holland Központi Statisztikai Hivatal és a Wageningen Gazdaságkutató Központ adatai szerint a virág- és a sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően tavaly új rekordot ért el Hollandia mezőgazdasági exportja, amely az előző évhez képest 4,6 százalékkal 94,5 milliárd euróra (mintegy 312 ezer milliárd forint) nőtt 2019-ben - közölte a helyi sajtó pénteken.
2020. 01. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon pénteken.
2020. 01. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a külföldi munkavállalók száma Csehországban

Egyre emelkedik a külföldi munkavállalók száma és aránya Csehországban. Míg 2010-ben a dolgozók hat százalékát tették ki a külföldiek, addig 2018 végén már 12,4 százalékát, 2019 júniusában pedig több mint 13 százalékát - közölte Jarmila Maresová, a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szakértője újságírókkal pénteken Prágában.
2020. 01. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter és a Mol ellensúlyozta az OTP gyengülését

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 72,42 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 44 422,81 ponton zárt pénteken.
2020. 01. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meg lehet szüntetni a CT- és MR-várólistákat, ennyibe kerülne

Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében - mondta a főpolgármester pénteken Budapesten.
2020. 01. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több autót értékesített a román Dacia

Az előző évinél 5,1 százalékkal több, összesen 736 570 gépkocsit értékesített 2019-ben a román Dacia, ez a Renault-csoporthoz tartozó márka eddigi legjobb teljesítményének számít.
2020. 01. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is kapnak támogatást a fogászatok

Idén havi 250 ezer forinttal több, összesen 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.
2020. 01. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma is erősen kezdtek a New York-i indexek

Az előző naphoz hasonlóan pénteken is a főbb tőzsdeindexek történelmi csúcsával kezdődött a kereskedés New Yorkban.
2020. 01. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: