Lehetséges, hogy egy fix kamatozású lakáshitel kamata mégis emelkedjen?

Egy futamidő végéig fix kamatozású lakáshitel kamatát a bank egyoldalúan nem változtathatja meg. Ennek a biztonságnak persze ára van, az ilyen kölcsönök jellemzően drágábbak, mint azok, melyek kamata a futamidő alatt módosulhat. De tényleg nem változtathatja meg a pénzintézet a kamatot, még egy rendkívüli helyzet esetén sem? Ennek járt utána a Bankmonitor.hu csapata.

Lehetséges, hogy egy fix kamatozású lakáshitel kamata mégis emelkedjen?

A teljesen kiszámítható, fix kamatozású lakáshitel egyre népszerűbb a magyarok körében. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt időszakban a kamatkörnyezet kifejezetten kedvező volt, igen olcsón lehetett hitelt igényelni. A vészhelyzet és gazdasági visszaesés miatt a hitelek ára nem emelkedett, csak a rövid kamatperiódusú – az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan a kamatot nem módosíthatja – kölcsönök drágultak meg. Egyik olvasónkban felmerült a kérdés, hogy jogosult-e mégis bank bármilyen indokkal – rendkívüli állapot, vészhelyzet, válság – a kamatot módosítani? Ennek megválaszolásához a 2014. évi LXXVIII. – úgynevezett “fair bank” – törvény részleteit kellett átnéznünk.

Változtathatja a bank egyoldalúan fix kamatozású lakáshitelünk kamatát?

A jogszabály alapján 3 évnél hosszabb futamidőre az alábbi kamatozással kínálhat egy bank hiteleket:

- Referencia-kamatlábhoz kötött változó kamatozással, mely jellemzően a BUBOR szokott lenni. Ebben az esetben a referencia mutatót értékét megnöveli a bank a kamatfelárral, mely legalább 3 évig fix kell legyen.

- Legalább 3 éves kamatperiódusban rögzített kamattal.

- Futamidő végégig fix kamattal.

A jogszabályban nem találni olyan kitételt, hogy egy fix kamatozású hitel kamatát a bank egyoldalúan megváltoztathatná. Sőt az alábbi kitétel ezzel kifejezetten ellentétes:

“A fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelszerződésben megállapított hitelkamat, kamatfelár, költség és díj módosítható egyoldalúan, feltéve hogy e törvény ezt lehetővé teszi, és a felek ezt a szerződésben kifejezetten kikötötték. Egyéb feltétel, ideértve az egyoldalú módosításra vonatkozó kikötést is, egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.”

Ez alapján, ha egy szerződés végig fix kamatozású, akkor attól a bank egyoldalúan nem térhet el. Ugyanakkor említi a törvény a hitelszerződéseket is, ezért megnéztük néhány bank szerződéstervezetét. Az általunk megismert tervezetek és a bankok üzletszabályzata sem teszi lehetővé a pénzintézetek számára a kamatok egyoldalú módosítását. Vagyis hitelszerződésünk kamatát a bank nem módosíthatja, ha fix kamatozású hitelt vettünk fel!

Mégis milyen esetben változhat egy fix kamatozású lakáshitel kamata?

Ettől függetlenül találtunk néhány olyan esetet, amikor a kamatunk megváltozhat. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a változtatás nem minősül egyoldalú módosításnak.

1. A hitelhez kapcsolódó kamatkedvezmény feltételeit nem teljesítjük

A legtöbb esetben a hitelt nyújtó bank számos kedvezményt kínál bizonyos feltételek teljesítéséért cserébe. Ezeket az elvárásokat – vonatkozhatnak a számlavezetésre, jövedelem érkeztetésre a hitelt nyújtó bankhoz, vagy épp a banknál kötött vagyon-, hitelfedezeti biztosításra is – számos esetben a futamidő végéig teljesítenünk kell. Ha valamelyiket nem teljesítjük, akkor elveszíthetjük a kedvezményt, és a normál kondícióknak megfelelően kellene tovább fizetni hitelünk.

Elképzelhető, hogy csak átmenetileg – a feltétel újrateljesítéséig – veszítjük el az akciós kamatot, de olyan hitel is akad, melynél a normál kondícióknak megfelelően szükséges a hitelt a futamidő végéig fizetnünk. Ennek komoly pénzügyi hatása lehet, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és fix kamatozású lakáshitelnél az akció elvesztése miatt a kamat akár 0,85 százalékponttal is emelkedhet, ami 4 500 forint törlesztőrészlet növekedést eredményezhet.

Miért jogosultak a bankok egy ilyen módosításra? Ez nem minősül egyoldalú módosításnak, a hitelszerződésben rögzítették a kamatkedvezmény feltételeit és a normál kondíciókat is. Vagyis az adós előre tudta milyen következménye lenne, ha valamely feltétel elmaradna.

2. A futamidő módosítása miatt is változhat a kamat

Elképzelhető, hogy az adós hosszabbítani szeretné a kölcsön futamidejét. Ezzel például csökkentheti havi fizetési kötelezettségeit, ami jól jöhet a jelenlegi válságos helyzetben. A bank a kérelmet egyedileg elbírálja és jóváhagyása esetén készítenek egy szerződésmódosítást, melyet mindkét fél aláír. Ebben az esetben a bank jogosult lehet a kamatot is megváltoztatni.

Ez érthető lehet, hiszen az eredeti futamidőnél jóval hosszabb ideig kell viselnie a kockázatokat, biztosítani a forrást. Azonban ez sem minősül egyoldalú módosításnak, hiszen a szerződésmódosítást az adós is aláírja, vagyis innentől kezdve a változtatás mindkét fél akaratából történne. Fontos kihangsúlyozni, hogy az év végéig meghirdetett hitelmoratórium miatt is meghosszabbodik sok hitel futamideje. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankoknak jogukban állna a kölcsönök kamatát is változtatni. Az MNB állásfoglalása alapján ebben az esetben a pénzintézeteknek a fix kamatozású kölcsönök esetében az új lejáratig az eredeti kamat mellett kell biztosítani a hitelösszeget.

3. Elképzelhető a jogszabály módosítása

Elképzelhető, hogy egy a mostanihoz hasonló veszélyhelyzetben (vagy válság alatt) a törvényt módosítják. Onnantól – ha a változás ezt lehetővé tenné – a fix kamatozású hitelek kondícióit is módosíthatná a bank. A jelenlegi vészhelyzet alatt is született számos rendelet, amely hatással volt a hitelszerződésekre.

Gondoljunk csak a törlesztési moratóriumra, vagy éppen a személyi kölcsönök új, 5,9%-os THM plafonjára. Arra azonban semmi esélyt nem látunk, hogy egy vészhelyzetben olyan jogszabálymódosítás történjen – ráadásul visszamenőleges hatállyal -, ami az adósokat hátrányosan érintse.

Hiszen hasonló helyzetben a lakosság, hiteladósok érdekeit szokta a jogalkotó elsődlegesen figyelembe venni. Ha lakáshitelt szeretnél és fontos számodra, hogy a kamatkockázatot minimalizáld, akkor nyugodtan választhatsz fix kamatozású lakáshitelt. A számodra legkedvezőbb ajánlat kiválasztásában pedig segítségedre lehet a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora.

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás:

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát, a beruházáshoz a kormány több mint egymilliárd forint támogatást biztosított az önkormányzatnak - hangzott el a szerdai átadó ünnepségen.
2024. 04. 26. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 26. 10:00
Megosztás:

Javarészt erősödtek az ázsiai indexek

Döntően erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,84 százalékos emelkedéssel, 37 943 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:00
Megosztás:

A japán jegybank nem változtatott a kamatszinten

A japán jegybank (BoJ) szinten tartotta az irányadó kamatot pénteken egy hónappal azután, hogy márciusban, 17 év után először kamatot emelt.
2024. 04. 26. 08:30
Megosztás:

Nőtt a Hermés negyedéves bevétele

Elemzők által vártnál jobban nőtt a Hermés francia luxuscikk-gyártó bevétele az idei első negyedévben éves összevetésben.
2024. 04. 26. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 26. 07:30
Megosztás:

Több mint hárommilliárd forint a tét az Ötös- és a Hatoslottón

Közel két hónapja nem született telitalálatos szelvény Magyarország két legismertebb lottójátékán az Ötös- és a Hatoslottón. A két játékon összesen megnyerhető jackpot összege ezen a hétvégén 3,03 milliárd forint.
2024. 04. 26. 07:00
Megosztás:

Felfüggesztik a kamionstopot

Felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 06:30
Megosztás:

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. közel harminc forint osztalékot fizet részvényenként

Az Eprolius Ingatlan Nyrt. bruttó 29,45 forint osztalékot fizet részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 04. 26. 06:01
Megosztás:

Nagy beruházások és fejlesztések kezdődnek Nagykanizsán

Hat nagyobb projekttel indulhatnak el Nagykanizsán a Település- és Területfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) első beruházásai, erről is döntött csütörtökön a város közgyűlése.
2024. 04. 26. 05:30
Megosztás: