Magyar kézműves whiskey tritikáléból
Tritikálé whiskey és Pörböly
A tritikálé a rozs és a búza keresztezéséből előállított gabona, mely egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban. Amerikában, köszönhetően a tritikálé mezők növekedésének, néhány kis lepárló elkezdett tritikálé alapú whiskey-t készíteni. Közülük talán a legismertebb a Dry Fly Distilling Spokane-ban, mely cég 100% tritikálé cefréből készíti a termékét. A tritikálé whiskey-t előállító másik vállalat a tennessee-i Corsair Distillery, és hogy ne csak mikrolepárlókat említsünk, a Jim Beam Signature Craft kollekciója is tartalmazott tritikálés whiskeyt. A tritikálé, mint alapanyag a whiskey-gyártás szempontjából figyelemre méltó gabonának bizonyult: a cefrézés előtt nem kell főzni, átjárja a rozs fűszeressége és búzahatásával megnyugtatja és kerekíti a párlatot.
Szerencsére csak Pörbölyig kell mennünk, ha tritikálé alapú whiskey-t szeretnénk kóstolni. A Gemenc Distillery beleillik azon kísérletező lepárlók sorába, melyek a tritikálét alapanyagként használják. A pár éve a hazai whiskey piacon megjelenő lepárló elismerést vívott ki magának tritikálés termékeivel a hazai whiskeyrajongók között. Ezen termékek megtalálhatók a whiskeyshop.hu kínálatában.
Köles whiskey Chicagóból – KOVAL Millet
A különleges whiskey Chicagóból származik, a 2008-ban alapított KOVAL lepárló terméke. Az Egyesült Államokban a KOVAL az első szeszfőzde, amely whiskeyjében kölest, Ázsia és Afrika egyik legértékesebb gabonáját használja. A párlat 100% köles cefréből készül a lepárló sajátos desztillációs technikájával, melynek hatására a gabona valódi ízei kiemelésre kerülnek. A KOVAL Millet terméke igazi kedvence lett a whiskey szerelmeseinek, köszönhetően többek között az italban megjelenő dió és a vanília jegyeknek is. A termék a hazai piacon is kapható.
Hajdina whisky és az Arthur király kori romantika
A 100% hajdina alapanyagú Eddu whiskyt a francia Distillerie des Menhirs készíti. A „dupla érlelésű” whiskyt az érlelés első felében ex-konyakos francia tölgyfahordókban tartják, majd az alkoholt áttöltik a Paimpont erdőből származó fából készült tölgyfahordókba. Megfűszerezi a whisky imidzsét, hogy ezen erdőt a legenda szerint misztikus erő veszi körbe. Köszönhetően az Arthur kori romantikának, sokan úgy gondolják, hogy Merlin sírja is itt található és az erdő mágikus erőkkel rendelkezik.
TIPP: Kóstold meg a Pörbölyön készült magyar tritikálé whiskeyt. Megrendelni a whiskeysop.hu-n tudod, kattints a linkre további információkért és a rendeléshez: https://whiskeyshop.hu/gemenc-tritikale-whiskey-160