Más színű a gázláng? Baj van a lakossági gáz fűtőértékével?

Számos internetes fórumban olvashatjuk, vagy akár háziasszonyok közötti hétköznapi beszélgetésekben is gyakran hallhatjuk: 'lassan forr fel a víz, baj van a gáz minőségével, más színű a gáz lángja is'! Biztos, hogy a gáz a hibás? Mitől függ egyáltalán a lakossági földgáz melegítő hatásfoka?

Más színű a gázláng? Baj van a lakossági gáz fűtőértékével?

A földgázból nyerhető energia a fogyasztó gázkészülékén a készülék fúvókájának méretétől, a gáz nyomásától, a gáz fűtőértékétől, a gáz relatív sűrűségétől, és az égés hatásfokától függ - tudtuk meg a Tigáz szakértői honlapjáról.

A gáz melegítő hatását a következő dolgok tudják befolyásolni:

- milyen a gázkészülék állapota?

- milyen az égés hatásfoka (gáz-levegő arány, ha nem áll rendelkezésre elegendő levegő az égéshez, akkor az égés nem lesz tökéletes, vagyis nem szabadul fel a gázból a teljes hőmennyiség, hanem annak csak egy része)

- a hőátadó felület állapota (ha a hőátadó felület – például por vagy vízkövesedés esetén – megnehezíti a hő átadását a lángtól a melegített anyagnak, például víznek, akkor a hő egy része a füstgázzal együtt távozik, és nem hasznosul)

- milyen hőmérsékletű folyadékot kell felmelegíteni (értelemszerűen ha a víz hidegebb, amit odateszünk forrni, az lassabban fog felmelegedni is) Ne feledjük, hogy pl. a csapvíz hőmérséklete télen kb. 5-7°C, míg nyáron akár 15-20°C fok is lehet.

- különbség a felforraláshoz szükséges energiában: akár 15-20% eltérés is lehet (pl. gáz, villany stb.)

- az időjárás is jelentősen tudja befolyásolni az égést (pl. erős szélben nagyobb a hőveszteség a falakon, ablakokon)

Mennyibe kerül most egy köbméter gáz? ITT mutatjuk

Mindebből az következik, hogy nem kizárólag a fogyasztónak átadott földgáz fűtőértéke határozza meg a szolgáltatás használati értékét.

Az elmúlt közel tíz évben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minden gázminőséggel kapcsolatos ellenőrzésekor kiderült: egyetlen esetben sem a földgáz minősége volt a fűtőteljesítmény panaszolt csökkenésének indoka.

Hozzászólások

Lézer és CAD-CAM: a csúcstechnológia átveszi az irányítást?

A robotika és automatizáció térhódításával a jövőkutatók Martin Forddal az élen megkongatták a vészharangot: lehet, hogy az intelligens technológia hamarosan átveszi az uralmat az emberiség felett? Nem lehetetlen, hogy a távoli jövőben ez bekövetkezik, de egyelőre sok szakmában, így a fogászatban is a csúcstechnológia az embert szolgálja. Mégpedig kitűnően.
2019. 12. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2050-re Európa klímasemlegessé válhat

A 2020-as klímavédelmi célok megvalósításával 2050-re Európa klímasemlegessé válhat. Ennek érdekében kísérletet kell tenni arra, hogy valamennyi európai uniós tagország 2050-ig kötelezze el magát az éghajlatsemleges Európai Unió elérését célzó stratégia mellett - mondta Frans Timmermans EU-biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora csütörtökön.
2019. 12. 06. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az SZTE a legzöldebb magyar felsőoktatási intézmény

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon, a fenntarthatósági szempontok alapján készült GreenMetric világrangsorban a 74. helyen végzett - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.
2019. 12. 06. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább csökkenhet a globális autópiac

A globális autópiac visszaesésének folytatódására és Németországban több tízezer ágazati munkahely megszűnésére számít a német autóipari szövetség (VDA) a Die Welt című német lap csütörtöki számában ismertetett előrejelzése szerint.
2019. 12. 06. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nutex elemzés

2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Törvény írja elő, hogy munkánkhoz dioptriás szemüveg is jár

Országos felmérés készült a képernyő előtti munkavégzés hatásairól és arról, hogy Magyarországon az irodai dolgozók és a munkaadóik mennyire vannak tisztában az ingyenesen igényelhető szemüveg lehetőségével.
2019. 12. 06. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 73 kutatót avattak doktorrá az MTA-n

Újabb 73 kutatót avattak doktorrá a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) csütörtökön.
2019. 12. 06. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Wizz Air kitiltaná a business osztályt a rövidtávú légiközlekedésből

A business osztályú ülések rövidtávú járatokról való kitiltására szólította fel a hagyományos légitársaságokat a magyar kötődésű Wizz Air ultrafapados légitársaság.
2019. 12. 06. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Photon Energy 2,1 MWp teljesítményű erőművet telepített Magyarországon, ezzel 51,8 MWp-re növelve globális portfólióját

A Photon Energy Csoport (WSE: PEN, a „Csoport”) bejelentette, hogy leányvállalata, a három fotovoltaikus erőmű felépítését és hálózati csatlakoztatását végezte el Taszáron, Magyarországon, összesen 2,1 MWp kapacitással. A legújabb bővítéssel együtt a Cégcsoport globális saját fotovoltaikus erőműveinek portfólió-kapacitása 51,8 MWp-re nőtt.
2019. 12. 06. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 7 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Az idei első tíz hónapban 7,1 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
2019. 12. 06. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fejlődött a hazai vendéglátás minősége

A magyar vendéglátás és a hazai alapanyagok minőségének jelentős javulását méltatta egyebek mellett Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a gasztronómiai magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) A piac konyhája című csütörtöki, székesfehérvári konferenciáján.
2019. 12. 06. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb elismerést kapott Magyarország az IMF-től

A jelenlegi lassuló globális környezetben a magyar gazdaság növekedése továbbra is várakozáson felüli, Európa egyik leggyorsabb ütemű bővülését mutatja - írja a Pénzügyminisztérium (PM) a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazánkról szóló éves részletes jelentésére hivatkozva az MTI-nek csütörtökön elküldött közleményében. Az átfogó, javaslatokat is tartalmazó dokumentum teljes elismeréssel szól a növekedésbarát adópolitika eredményeiről, a bérfelzárkózást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító és a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedésekről - tették hozzá.
2019. 12. 06. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ön hazudott már a munkahelyén? Itt most kiderül mindez...

Kínos vagy éppen bonyolult munkakörük miatt is állítottak már valótlant a magyar munkavállalók arról, valójában miért kapják a fizetésüket – derül ki Magyarország vezető állásportálja, a Profession.hu friss felméréséből. De nem csak másoknak füllentünk a munkánkról: minden negyedik emberrel előfordult már, hogy nem mondott igazat a munkahelyén a kollégáinak vagy a főnökének. Többeknek ez az állásába került.
2019. 12. 06. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orosz hackerek ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

Orosz számítógépes hackerek ellen emeltek vádat a pennsylvaniai Pittsburghben - jelentette be csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium.
2019. 12. 05. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél millióan tüntettek a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Megállt az élet csütörtökön Franciaországban, ahol mintegy hetven vidéki városban és a fővárosban a szakszervezetek szerint csaknem másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. Párizsban incidensek is kísérték a felvonulást.
2019. 12. 05. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások: