Meglepően jól teljesített az ipar az euróövezetben

A vártnál jobban teljesített az euróövezet ipara novemberben, ami annak köszönhető, hogy fellendült a félkész termékek és az állóeszközök termelése, ez pedig jó előjel az idei évre várható beruházásokat illetően.

Meglepően jól teljesített az ipar az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 2,5 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők jóval kisebb, 0,2 százalékos emelkedést vártak az októberben mért 2,3 százalékos növekedés után.
   
Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 0,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés novemberben. Elemzők erősebb, 3,3 százalékos csökkenésre számítottak az októberi 3,5 százalékos visszaesés után. Utoljára 2018 októberében emelkedett az euróövezeti ipar termelése éves bázison, akkor 1,2 százalékkal.
   
Az adatokat kommentálva Bert Colijn, az ING bank közgazdásza kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hullámának dacára az ipar folytatja a felépülést a tavaszi első hullám által okozott sokkból. A termelés már csak kevesebb mint 1 százalékkal marad el a járvány kirobbanása előtti szinttől, ami önmagában is figyelemre méltó bravúr - mondta az elemző, hozzátéve, hogy az ipar lehet az a tényező, amely jelentősen csillapítja a járvány gazdasági hatásait a negyedik negyedévben.
   
Bert Colijn különösen bátorítónak nevezte, hogy erős ütemben nőtt a beruházási javak termelése. Ez arra enged következtetni, hogy élénkülnek a befektetések a tavalyi nagyon gyenge év után.
   
Novemberben a beruházási javak termelése éves összehasonlításban 7,0 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,5 százalékkal ugrott meg, míg az energiatermelés 3,9 százalékkal, a tartós fogyasztási árucikkek gyártása 1,2 százalékkal, a nem tartósaké pedig 1,7 százalékkal esett vissza. Havi összevetésben a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,1 százalékkal bővült, míg az energia előállítása 5,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 2,5 százalékkal, a tartósaké pedig 0,4 százalékkal csökkent.
   
Az Európai Unió 27 tagállamában októberhez képest 2,3 százalékkal emelkedett, míg tavaly novemberhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.
   
Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 5,0 százalékkal, Bulgáriában esett vissza. A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 3,7 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben, mérséklődött az ütem az októberi 3,8, illetve szeptemberi 8,1 százalékos visszaeséshez képest.
   
A legnagyobb mértékben, 40,8 százalékkal Írország ipari termelése nőtt, a sorban következő Görögországban 8,8 százalékra, Lengyelországban pedig 2,9 százalékra rúgott az ütem novemberben.
   
Havi összevetésben ugyancsak Írországban nőtt legerősebben az ipari termelés novemberben, 52,8 százalékkal, Görögországban 6,3 százalékkal, Dániában pedig 5,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Portugáliában mérték, 5,1 százalékosat, majd Belgium következik 3,5 százalékkal és Horvátország 2,6 százalékkal.
   
Írországban a nemzeti statisztikai hivatal számítási modelljeinek módosítása eredményezte a kiemelkedő értékeket.
   
Magyarország ipari termelése októberhez képest 1,2 százalékkal csökkent, tavaly novemberhez viszonyítva azonban 1,6 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.

Hozzászólások

Márciustól újraindítja Budapest-Párizs járatait az Air France

Újból elérhetővé válnak az Air France Budapest és Párizs közt közlekedő járatai márciustól. Kezdetben heti háromszor, később naponta lesz lehetőség az utazásra. A légitársaság szigorú biztonsági intézkedésekkel, rugalmas módosítási és lemondási feltételekkel, valamint a korlátozásokhoz igazított hűségprogrammal garantálja a biztonságos és kényelmes utazás lehetőségét.
2021. 02. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A németek szerint az EU rosszul teljesít

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
2021. 02. 26. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén kezdik a napot az európai piacok

Több mint egy százalékos mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 02. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában is népszerű a hitelmoratórium

Romániában mintegy 550 ezer jogi és magánszemély vette igénybe a hitelmoratóriumot, amelyet a román állam, valamint a kereskedelmi bankok kezdeményeztek a hitelesek védelme érdekében - közölte csütörtökön Leonardo Badea, a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese.
2021. 02. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb a digitális faktoring

Egyre több kis- és középvállalkozás veszi igénybe a digitiális faktoring lehetőséget - közölte a digitális faktoringra és online hitelezésre specializálódott Péntech cég csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vezető nélküli autóbuszt teszteltek Spanyolországban

Vezető nélküli autóbuszt tesztelnek a városi közlekedésben az andalúziai Málagában.
2021. 02. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Februárban már javult a gazdasági hangulat

A vártnál jobban javult februárban a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (Directorate-General for Economic and Financial Affairs - DG ECFIN) csütörtöki jelentése alapján, ami javulást mutatott ki a fogyasztói hangulat és a foglalkoztatási várakozások területén is.
2021. 02. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A válság ellenére is rekordot döntöttek a globális védelmi kiadások

A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági válság ellenére is rekordot döntöttek tavaly a globális védelmi kiadások, az európai NATO-tagországok azonban még mindig nem teljesítik a szövetség által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot - áll a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) csütörtökön ismertetett éves világjelentésében.
2021. 02. 26. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javul a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több korlátozást is feloldhatnak Moszkvában

Feloldhatnak több, a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt bevezetett korlátozást Moszkvában az elkövetkező két hónap alatt, ha tovább csökken a megbetegedések száma - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 02. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar

Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.
2021. 02. 25. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány.
2021. 02. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 02. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország 100 ezer vakcinát ad Csehországnak

Franciaország 100 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcinát ad március közepéig Csehországnak a koronavírus-járvány elleni fellépés segítésére - közölte Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön a CTK hírügynökséggel.
2021. 02. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Terjed a járvány a cseh kisiskolások között is

Egyre inkább terjed a koronavírus-járvány a csehországi tanulók körében is - közölte Ladislav Dusek, a cseh Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója.
2021. 02. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehország a legszigorúbb óvintézkedések bevezetésére készül

Az eddigi legszigorúbb korlátozások bevezetését tervezi a cseh kormány. A helyi sajtóban csütörtök reggel megjelent értesülések szerint az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül bezárnák az összes üzletet, a szolgáltatásokat, az iskolákat, és jelentősen korlátoznák a lakosság szabad mozgását.
2021. 02. 25. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtartotta első ülését a magyar-ukrán oktatási munkacsoport

Megtartotta első ülését a bővített hatáskörű magyar-ukrán oktatási munkacsoport szerdán Kijevben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tárgyalásainak eredményeképpen - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 02. 25. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az EU országok inflációja 2021 elején - ábrán mutatjuk!

fogyasztói árak 12 havi változása
2021. 02. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnövelik a családtámogatások összegét, de sajnos nem nálunk..

A koronavírus-járvány negatív szociális hatásainak ellensúlyozása érdekében Ausztriában megnövelik a családtámogatásra szánt összegeket - jelentette be Susanne Raab ifjúsági és családügyi miniszter szerdán Rudolf Anschober szociális és egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
2021. 02. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: