Meglepően jól teljesített az ipar az euróövezetben

A vártnál jobban teljesített az euróövezet ipara novemberben, ami annak köszönhető, hogy fellendült a félkész termékek és az állóeszközök termelése, ez pedig jó előjel az idei évre várható beruházásokat illetően.

Meglepően jól teljesített az ipar az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 2,5 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők jóval kisebb, 0,2 százalékos emelkedést vártak az októberben mért 2,3 százalékos növekedés után.
   
Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 0,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés novemberben. Elemzők erősebb, 3,3 százalékos csökkenésre számítottak az októberi 3,5 százalékos visszaesés után. Utoljára 2018 októberében emelkedett az euróövezeti ipar termelése éves bázison, akkor 1,2 százalékkal.
   
Az adatokat kommentálva Bert Colijn, az ING bank közgazdásza kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hullámának dacára az ipar folytatja a felépülést a tavaszi első hullám által okozott sokkból. A termelés már csak kevesebb mint 1 százalékkal marad el a járvány kirobbanása előtti szinttől, ami önmagában is figyelemre méltó bravúr - mondta az elemző, hozzátéve, hogy az ipar lehet az a tényező, amely jelentősen csillapítja a járvány gazdasági hatásait a negyedik negyedévben.
   
Bert Colijn különösen bátorítónak nevezte, hogy erős ütemben nőtt a beruházási javak termelése. Ez arra enged következtetni, hogy élénkülnek a befektetések a tavalyi nagyon gyenge év után.
   
Novemberben a beruházási javak termelése éves összehasonlításban 7,0 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,5 százalékkal ugrott meg, míg az energiatermelés 3,9 százalékkal, a tartós fogyasztási árucikkek gyártása 1,2 százalékkal, a nem tartósaké pedig 1,7 százalékkal esett vissza. Havi összevetésben a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,1 százalékkal bővült, míg az energia előállítása 5,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 2,5 százalékkal, a tartósaké pedig 0,4 százalékkal csökkent.
   
Az Európai Unió 27 tagállamában októberhez képest 2,3 százalékkal emelkedett, míg tavaly novemberhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.
   
Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 5,0 százalékkal, Bulgáriában esett vissza. A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 3,7 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben, mérséklődött az ütem az októberi 3,8, illetve szeptemberi 8,1 százalékos visszaeséshez képest.
   
A legnagyobb mértékben, 40,8 százalékkal Írország ipari termelése nőtt, a sorban következő Görögországban 8,8 százalékra, Lengyelországban pedig 2,9 százalékra rúgott az ütem novemberben.
   
Havi összevetésben ugyancsak Írországban nőtt legerősebben az ipari termelés novemberben, 52,8 százalékkal, Görögországban 6,3 százalékkal, Dániában pedig 5,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Portugáliában mérték, 5,1 százalékosat, majd Belgium következik 3,5 százalékkal és Horvátország 2,6 százalékkal.
   
Írországban a nemzeti statisztikai hivatal számítási modelljeinek módosítása eredményezte a kiemelkedő értékeket.
   
Magyarország ipari termelése októberhez képest 1,2 százalékkal csökkent, tavaly novemberhez viszonyítva azonban 1,6 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.

Hozzászólások

Három német vállalat döntött magyarországi beruházás mellett

Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 01. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javulóban a járványhelyzet Horvátországban és Szlovéniában

Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány lefolyását illetően.
2021. 01. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Strapabírónak bizonyul a német gazdaság

Ellenállónak bizonyult a német gazdaság a november óta fokozatosan szigorodó járványvédelmi korlátozásokkal szemben a Bundesbank rendszeres havi jelentésének hétfőn publikált legfrissebb kiadása alapján.
2021. 01. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számít Oroszország az új amerikai kormánytól?

Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján.
2021. 01. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is enyhén emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Továbbra is enyhén emelkedik, kétezer felett maradt Belgiumban a koronavírussal fertőzöttek napi száma hétfőn. Hollandiában megkezdték az idősotthonok lakóinak beoltását. Luxemburg fokozza oltási kampánya ütemét, a nagyhercegségben ez idáig több mint háromezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.
2021. 01. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra javul a járványhelyzet Csehországban

Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban.
2021. 01. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában nem rajonganak az oltásért

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. További 27 százalékuk még mérlegeli, hogy mit tegyen.
2021. 01. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szigorításokra készül a német kormány

Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tartósan gyors terjedése miatt - jelezte a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn.
2021. 01. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

35 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik

Újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
2021. 01. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárásra pluszba fordultak az európai tőzsdék

Gyenge kezdésből emelkedésbe fordultak, és mérsékelt nyereséggel zártak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek.
2021. 01. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább tart az olasz politikai harc

Ma a Képviselőházban, holnap pedig a Szenátusban tartanak bizalmi szavazást a Conte-kormányról.
2021. 01. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindult a tanítás Szerbiában

Újra megkezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban, a diákok egy hétig a tantermekben tanulnak, egy hétig pedig virtuális oktatásban vesznek részt.
2021. 01. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Armin Laschet lett Angela Merkel - legalábbis a CDU élén

Szoros szavazáson Armin Laschet-et, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét választották a CDU elnökévé. Megválasztása lényegében a folytonosság fennmaradását jelenti, hiszen a jelöltek közül az ő politikája és stílusa áll legközelebb Angela Merkeléhez.
2021. 01. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mibe fektessünk 2021-ben? Ötletek, érvek, tanácsok

Az árbevételek talpra állása folytatódni fog, de egyenetlen tempóban, ami próbára teszi majd az értékeltségeket.Egyes value típusú eszközök vonzónak tűnnek, de a bankok és az olajipari cégek strukturális kihívásai miatt nem számítunk a value szegmens felé irányuló, nagy arányú áttérési hullámra. A fenntartható jellemzők javítják a pénzügyi teljesítményt, de nagyon pontosan tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek azok a cégek, amelyek valóban tesznek is valamit az ügy érdekében.
2021. 01. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Az általános piaci óvatosság közepette enyhe csökkenéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon hétfőn.
2021. 01. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fellendült a román építőipar

Romániában a nyers adatok szerint 16,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi első tizenegy hónapban 2019 azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2021. 01. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
2021. 01. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Giuseppe Conte mindenképpen folytatná a kormányzást

Giuseppe Conte nem készül lemondásra abban az esetben sem, ha a parlamentben nem szerez abszolút többséget a hétfőn és kedden esedékes bizalmi szavazáson azt követően, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) párt visszavonta minisztereit.
2021. 01. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A horvát kormány vállalja a földrengésben megsérült épületek felújítását

A horvát kormány teljes egészében vállalja a december végi földrengésben Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslovacka) és Károlyváros (Karlovacka) megyében megsérült épületek felújítását - jelentette be a csütörtöki kormányülést követően Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter.
2021. 01. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakulás előtt áll az európai egészségügy

Az EU4Health nevet viselő uniós egészségügyi csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt 5,1 milliárd eurós költségvetési keret ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének - hangsúlyozta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.
2021. 01. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások: