Meglepően jól teljesített az ipar az euróövezetben

A vártnál jobban teljesített az euróövezet ipara novemberben, ami annak köszönhető, hogy fellendült a félkész termékek és az állóeszközök termelése, ez pedig jó előjel az idei évre várható beruházásokat illetően.

Meglepően jól teljesített az ipar az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 2,5 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők jóval kisebb, 0,2 százalékos emelkedést vártak az októberben mért 2,3 százalékos növekedés után.
   
Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 0,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés novemberben. Elemzők erősebb, 3,3 százalékos csökkenésre számítottak az októberi 3,5 százalékos visszaesés után. Utoljára 2018 októberében emelkedett az euróövezeti ipar termelése éves bázison, akkor 1,2 százalékkal.
   
Az adatokat kommentálva Bert Colijn, az ING bank közgazdásza kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hullámának dacára az ipar folytatja a felépülést a tavaszi első hullám által okozott sokkból. A termelés már csak kevesebb mint 1 százalékkal marad el a járvány kirobbanása előtti szinttől, ami önmagában is figyelemre méltó bravúr - mondta az elemző, hozzátéve, hogy az ipar lehet az a tényező, amely jelentősen csillapítja a járvány gazdasági hatásait a negyedik negyedévben.
   
Bert Colijn különösen bátorítónak nevezte, hogy erős ütemben nőtt a beruházási javak termelése. Ez arra enged következtetni, hogy élénkülnek a befektetések a tavalyi nagyon gyenge év után.
   
Novemberben a beruházási javak termelése éves összehasonlításban 7,0 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,5 százalékkal ugrott meg, míg az energiatermelés 3,9 százalékkal, a tartós fogyasztási árucikkek gyártása 1,2 százalékkal, a nem tartósaké pedig 1,7 százalékkal esett vissza. Havi összevetésben a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,1 százalékkal bővült, míg az energia előállítása 5,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 2,5 százalékkal, a tartósaké pedig 0,4 százalékkal csökkent.
   
Az Európai Unió 27 tagállamában októberhez képest 2,3 százalékkal emelkedett, míg tavaly novemberhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.
   
Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 5,0 százalékkal, Bulgáriában esett vissza. A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 3,7 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben, mérséklődött az ütem az októberi 3,8, illetve szeptemberi 8,1 százalékos visszaeséshez képest.
   
A legnagyobb mértékben, 40,8 százalékkal Írország ipari termelése nőtt, a sorban következő Görögországban 8,8 százalékra, Lengyelországban pedig 2,9 százalékra rúgott az ütem novemberben.
   
Havi összevetésben ugyancsak Írországban nőtt legerősebben az ipari termelés novemberben, 52,8 százalékkal, Görögországban 6,3 százalékkal, Dániában pedig 5,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Portugáliában mérték, 5,1 százalékosat, majd Belgium következik 3,5 százalékkal és Horvátország 2,6 százalékkal.
   
Írországban a nemzeti statisztikai hivatal számítási modelljeinek módosítása eredményezte a kiemelkedő értékeket.
   
Magyarország ipari termelése októberhez képest 1,2 százalékkal csökkent, tavaly novemberhez viszonyítva azonban 1,6 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.

Hozzászólások

Ukrajnában nyolcezer új beteget regisztráltak

Ukrajnában továbbra sem lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra is csaknem nyolcezer új fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét több mint kétezren kerültek kórházba.
2021. 01. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Január végén tárgyal a kormány a fejlesztési zónák stratégiáiról

A kormány január végén tárgyalja az egyes fejlesztési zónák stratégiáit, amelyek arra a gondolatra épülnek, hogy miként lehet egy-egy régiónak az egymásra épülő fejlesztési elképzeléseit összehangolni - közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Zalaegerszegen.
2021. 01. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olaszok több mint fele azonnali választásokat akar

Az olaszok több mint fele a felmérések szerint azonnali választásokat akar egy Giuseppe Conte vezette újabb kormány helyett, amelyet egy pénteken született új parlamenti erő támogathatna a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt koalícióból bejelentett kilépése után.
2021. 01. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU újabb szíriai minisztert sújt szankciókkal

Az Európai Unió Tanácsa a szíriai kormány újabb miniszterét vette fel a szíriai rezsimmel és annak támogatóival szemben hozott korlátozó intézkedések hatálya alá vont emberek, illetve szervezetek jegyzékébe - közölte az uniós tanács pénteken.
2021. 01. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi mélyponton a román alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa pénteki monetáris politikai ülésén újabb történelmi mélypontra, 1,25 százalékra mérsékelte a román alapkamatot.
2021. 01. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhatnak az Északi Áramlat-2 csőfektetési munkálatai Németország felségvizein

Engedélyezte a német szövetségi hajózási és vízrajzi hivatal (BSH), hogy azonnal folytassák az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését Németország felségvizein.
2021. 01. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Harmadára csökkent a Horvátországba látogató magyarok száma

A korábbi évhez képest mintegy harmadára csökkent a magyar vendégek száma Horvátországban 2020-ban, a vendégéjszakák számában ugyanakkor kisebb mértékű volt a mérséklődés - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2021. 01. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigorítanak egyes spanyol tartományokban

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt.
2021. 01. 16. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország kilépés a Nyitott Égbolt szerződésből

Oroszország megkezdi a kilépést a Nyitott Égbolt szerződésből - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.
2021. 01. 16. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszországban már egymillió adag oltást adtak be

Olaszországban már több mint egymillió adag oltást adtak be az új típusú koronavírus ellen az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Közben Lazio tartományban bejelentették, hogy oltási igazolványt vezetnek be.
2021. 01. 16. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában elkezdődött az oltási kampány második szakasza

Romániában pénteken elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.
2021. 01. 16. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kicsit gyorsult a járvány Ukrajnában

Ukrajnában kis mértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, péntekre már több mint nyolcezer új fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét több mint kétezren kerültek kórházba. Magyarországot közben pénteken ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
2021. 01. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megingott az izraeli nők munkaerőpaci helyzete

Megingott a nők munkaerőpaci helyzete, jelentősen nőtt körükben a munkanélküliség Izraelben a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt - jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.
2021. 01. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai piacok

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, mivel a gazdasági fellendülést övező aggodalmak háttérbe szorították a Joe Biden megválasztott amerikai elnök gazdaságösztönző csomagtervéhez főzött reményeket.
2021. 01. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lemondott a holland kormány

A Mark Rutte kormányfő vezette holland koalíciós kormány bejelentette lemondását a hónapok óta nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat - jelentette be a kormány a miniszteri tanács pénteki ülését követően.
2021. 01. 15. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország túljuthatott a járvány tetőzésén

Oroszország valószínűleg túljutott a koronavírusos megbetegedések esetszámának tetőzésén - jelentette ki Natalja Psenyicsnaja, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) központi járványügyi kutatóintézetének igazgatóhelyettese újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 01. 15. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hónapok óta tartó növekedés után most csökkent a brit gazdaság

Hathavi növekedés után először csökkent a brit gazdaság teljesítménye novemberben, a koronavírus-járvány megfékezését célzó akkori korlátozások bevezetése nyomán. A visszaesés ugyanakkor jóval elmaradt az előzetes elemzői konszenzus által valószínűsített ütemtől.
2021. 01. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge nyitás várható a tőzsdéken

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek közül a londoni 0,4 százalékkal, a frankfurti 0,6 százalékkal, a párizsi pedig 0,2 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén.
2021. 01. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Digitalizációval és átszervezéssel sok esetben áthidalhatóak a piaci bizonytalanságok

Világszerte több mint 2300 vállalkozó és cégvezető mondta el, miként kezeli a járvány nyomán kialakult válsághelyzetet. Akiknek 2020-ban is stabil maradt a működése, vagy növekedni tudtak, azok jellemzően ügyesen szervezték át felszabaduló kapacitásaikat, és meglépték a már régóta esedékes fejlesztéseket, például a digitalizáció terén.
2021. 01. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil kilátással kezdik az évet a közép- és kelet-európai gazdaságok

Stabil hitelképességi kilátással kezdik az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.
2021. 01. 15. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások: