Mi a különbség az IPA sör és az APA sör között?
A sörök erjesztési módja szerinti csoportosítása
- spontán erjesztésű sörök (talán a legkésbé ismert és fogyasztott sörfajta hazánban, a sör erjesztését vadon élő élesztőtörzsekkel végzik, miközben a szokásosnál akár 5/10-szer nagyobb mennyiségű komlót adnak hozzá).
- alsó erjesztésű sörök (ezek talán a mai fogyasztók körében leginkább elterjedt sörök, az alsó erjesztés során az élesztő az erjesztés közben a sörlé aljára süpped le, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (5–8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten zajlik, az alsó erjesztésű sörök közül a pilseni vagy a lager a legismertebb, legelterjedtebb a hazai sörivók körében, de jól ismert még a magasabb alkoholtartalmú bock sör is
- felső erjesztésű sörök (nevüket onnan kaphatták, hogy az erjesztés közben a sörélesztő a sörlé tetején úszik. Elsősorban Nagy-Britannia területén kedvelt, és a házi sörfőzdékben elterjedtek (nevük is onnan jön: Ale) Legismertebb felső erjesztésű sörök az IPA, APA és a STOUT.
És meg is érkeztünk az IPA-hoz és az APA-hoz!
Mi köze van Indiának az IPA-hoz?
Az India Pale Ale (melynek az indiánokhoz semmi, míg Indiának nagy köze van) eredetével kapcsolatban csak röviden annyit, hogy ez a sörfajta a briteknek köszönhetően született meg, mert sörrel kellett ellátni az indiai gyarmaton lévő briteket és ezért olyan módszerhez nyúltak, amihez addig még korábban sosem, hogy kibírja a hosszú hajóutat. Mi volt hát a nagy ötlet? Rakjunk a sörbe sok-sok (és még több!) komlót, az majd megvédi! És ahogyan azt a történelem igazolta is: a kísérlet bevált, mert most ez a legnépszerűbb, legismertebb sörtípus szerte a világban. A rengeteg komló, a keserű íz és a testesség jellemző leginkább az IPA sörökre. Több változatuk is van, a sörfőző mesterek szeretnek kísérletezni vele. A sörök alkoholszázaléka akár meghaladhatja a 10%-ot is, ha például dupla IPA-t iszunk!
APA - American Pale Ale
Az IPA és az APA közötti legfontosabb különbség (hát miben másban?) a komlóhasználatban keresendő. Az APA nevében található "American" szó az újvilági komlók felhasználására utal, amelyek könnyed gyümölcsös, citrusos, fenyős, gyantás ízvilágot kölcsönöznek az APA söröknek. A szintén felsőerjesztéssel készült APA sörtípust ezáltal közepes testesség, közepestől az erős keserűség jellemzi, színében az aranybarnától a világosbarnáig terjedhet. Alkoholfoka átlagos, 4,4 - 5,4% között szóródik.
A sör készítésekor jellemzően amerikai komlót, azon belül is a Cascade típusú komlót használják a sörök fűszerezéséhez. A gyümölcsös, citrusos jegek miatt az APA sörök határozottan gyengébbek az IPA-hoz képest, ezáltal jobban is ihatók, kevésbé telítik el az ember ízlelőbimbóit. Tömören, érthetően tehát az APA sörökben sokkal kiegyensúlyozottabb a komló és a maláta aránya az IPA-hoz képest, míg az IPA sörökben nagyon erősen a komlók dominálnak.