Milliárdos árbevételt hoz a Boschnak az Ipar 4.0

Növekedés: a tervek szerint egymilliárd euró éves árbevételt jelentenek a Boschnak a hálózatba kapcsolt gyártási és logisztikai rendszerek. Termelékenység: „Az Ipar 4.0 kifizetődő. A digitális és hálózatba kapcsolt megoldások hatékonyabb, rugalmasabb és termelékenyebb gyárakat eredményeznek” – jelentette ki Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának tagja. Technológia: a Hannover Messe kiállításon a Bosch egy autonóm szállítórendszert, mesterséges intelligenciával működő vizuális hibaészlelést és 5G alapú 3D nyomtatást mutat be.

Milliárdos árbevételt hoz a Boschnak az Ipar 4.0

Több mint 1,5 milliárd euró bevétele lett a Boschnak az elmúlt négy évben az Ipar 4.0 alkalmazásokkal, amelyek mára a gyárak világának határozottan kifizetődő részévé váltak. A vállalat tervei szerint 2022-ben az Ipar 4.0 egymilliárd euró feletti éves árbevételt jelent majd. A Bosch a Hannover Messe kiállításon a jövő gyárát mutatja be, amelyben autonóm szállítójárművek viszik az alkatrészeket a digitális munkaállomásokhoz, a gyártás során robotikai megoldások támogatják a munkavállalókat, a minőségellenőrzés pedig a mesterséges intelligencia (MI) segítségével történik. Az 5G zavartalan és csaknem valós idejű kommunikációt biztosít a gépek és rendszerek között. Így lesz a vízióból valóság a Boschnál.

Az Ipar 4.0 javítja a versenyképességet

A Bosch korán felismerte az Ipar 4.0 lehetőségeit: a vállalat már 2012-ben megkezdte a gyártás és a logisztika hálózatba kapcsolását. Ez a stratégia javítja a versenyképességet, ami a Bosch Ipari technika üzleti szektorának jelentős bővülésében jelentkezik: az előzetes adatok szerint tavaly ezen a területen a cég 8,9 százalékos növekedést ért el –árfolyamhatások nélkül 11 százalékot –, az árbevétel pedig 7,4 milliárd euróra emelkedett. „Az Ipar 4.0 kifizetődő. A digitális és hálózatba kapcsolt megoldások hatékonyabb, rugalmasabb és termelékenyebb gyárakat eredményeznek” – jelentette ki az üzleti szektort felügyelő Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának tagja. A Bosch projektek is ezt igazolják. A vállalat a dél-németországi Blaichachban működő gyárába például olyan korszerű gyártási technológiákat vezetett be, amelyek hat év alatt 200 százalékkal növelték az ABS és ESP gyártásának volumenét – létesítménybővítés vagy felvásárlások nélkül.

Autonóm szállítórendszereivel a Bosch megjelent az intralogisztikai piacon

Mit ér a nagymértékben automatizált gyártás, ha az anyagok nem kellő időben és mennyiségben érkeznek a gyártósorra? „Ha logikusan végig gondoljuk a jövő gyárát, azt látjuk, hogy a gyártás és a logisztika kizárólag egyben képzelhető el. Az Ipar 4.0 csak így lehet sikeres a gyakorlatban” – szögezte le Najork. A Hannover Messén a Bosch Rexroth bemutatja az ActiveShuttle autonóm szállítójárművet, amely a raktárból a gyártósornak pontosan arra a pontjára viszi az anyagokat, ahol azokra szükség van. A fel- és lerakodást megkönnyítő integrált emelő platformnak köszönhetően a munkavállalóknak egy ujjukat sem kell mozdítaniuk. Lézerszkennereit használva az ActiveShuttle megtalálja az útvonalát, képes az embereket és más járműveket észlelni, és még tanulni is: a szállítórendszer elkészíti és folyamatosan frissíti saját térképét az adott helyszínről.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az Ipar 4.0 alapját a szoftverek képezik

A jövő gyárának sikere az emberek, a gépek és az adatok hármas pillérén nyugszik. E három pillér harmonikus együttműködéséhez azonban intelligens szoftverekre van szükség. „Az Ipar 4.0 elképzelhetetlen lenne szoftverek nélkül. A Bosch Connected Industry üzleti egységgel tovább bővítjük vezető szerepünket az Ipar 4.0 terén és Nexeed név alatt egyesítjük szoftveres és szolgáltatási szakértelmünket” – jelentette ki Dr. Stefan Aßmann, a Bosch Connected Industry üzleti egységének vezetője. Ez a részleg segíti a vállalati ügyfeleket a szállítások követésében, a termékek gyors és hatékony legyártásában, illetve biztonságos és pontos átadásában. A Nexeed Track and Trace alkalmazásával például a rakomány maga küld információt a helyéről, a hőmérsékletről és a rezgésekről. Így a logisztikai szakemberek végig nyomon követhetik a rakomány útvonalát és eldönthetik, hogy pontos lesz-e az áru érkezése.

A jövő technológiájának kulcsa a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciával tanulva a gépek okossá és előrelátóvá válhatnak. Ez óriási lehetőségeket sejtet, hiszen a gépek így átvehetik az embertől az időigényes és monoton feladatokat. „A Bosch szerint az MI kulcsfontosságú technológia. Célunk, hogy a következő évtized közepére minden Bosch termék mesterséges intelligenciával legyen felszerelve, illetve fejlesztése és gyártása is MI alkalmazásával történjen” – jelentette ki Najork. E cél elérése érdekében a Bosch a biztonságos, stabil és érthető MI-re összpontosít. A Hannover Messe kiállításon a vállalat bemutatja a ViPAS nevű, MI alapú vizuális minőségellenőrző rendszert. A fogókarokkal, az élvonalbeli kamera technológiával és az intelligens szoftverrel ellátott rendszer egyszerűen és kényelmesen használható. A nürnbergi Bosch gyárban folytatott kísérleti projekt során a ViPAS 99,9 százalékos sikerrel végzett el 12 000 tesztelést. Ez azt jelenti, hogy a ViPAS csaknem tökéletes pontossággal válogatta szét az „OK” és „nem OK” alkatrészeket. A következő lépés a ViPAS házon belüli további finomítása, hogy a technológia más gyárakban is használható legyen.

Az 5G felgyorsítja az Ipar 4.0 alkalmazását

Az új 5G mobilhálózati szabvány számos Ipar 4.0 alkalmazásnál kulcsszerepet játszik. Az előző szabványhoz képest az 5G akár 100-szor gyorsabb adatátvitelre képes. A megbízhatóság javult, ugyanakkor minimálisra csökkent az adatátvitel késedelme. „A jövő gyárában az 5G lesz a központi idegrendszer” – jelezte Andreas Müller, a Bosch egyik kutatója és egyben az 5G Adatkapcsolatú Ipari és Automatizálási Szövetség (5G-ACIA) elnöke. A Bosch azért vállalta el a 2018-ban létrejött szervezet elnöki tisztét, hogy az új mobilhálózati szabványt a kezdetektől a jövőbeli ágazati igényeknek megfelelően alakítsák. Eddig a világ minden részéből több mint 40 vállalat és kutatóintézet csatlakozott a kezdeményezéshez. A tervek szerint a Bosch még ebben az évben saját gyáraiban végez majd 5G teszteket. A Hannover Messén a Bosch partnereivel (Nokia, Qualcomm és BigRep) együtt mutatja be az új szabvány előnyeit. Ehhez a résztvevő cégek a világon először 5G segítségével biztosítják majd egy 3D nyomtató összeköttetését. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos szabályozó elemeket – amelyek normál körülmények között be vannak építve a gépbe – egy helyi gyártási felhőbe szervezzék ki. Az ilyen funkcióval ellátott gépek egyszerűbbek, olcsóbbak és könnyebben karbantarthatók.

Svédország a Bosch stratégiai fontosságú partnere

A Bosch és Svédország kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. A technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója 1904 óta van jelen az idei Hannover Messe hivatalos partnerországában. A vállalat jelenleg kilenc helyszínen több mint 1 600 munkavállaót foglalkoztat Svédországban, ahol 2018-ban 1,1 milliárd euró árbevételt ért el. A Bosch itt is a minőség és szolgáltatások javítását célzó hálózatba kapcsolt megoldásokra összpontosít. A kelet-svédországi Mellansel településen lévő Bosch Rexroth gyár például a nagy teljesítményű Hägglunds hidraulikus rendszereket szenzorokkal és felhőalapú alkalmazásokkal kapcsolja össze, valamint gépi tanulási módszereket alkalmaz. Ez javítja a hajtásrendszerek termelékenységét és elérhetőségét. A vállalat egyik ügyfele (LKAB) a Svédország legészakibb városaként ismert Kiruna vasércbányájában alkalmazta az Ipar 4.0 megoldást.

Kalkulátor ajánlónk:
Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor
Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor
Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Rendkívüli közgyűlést tart a Delta Technologies

Rendkívüli közgyűlés összehívásáról határozott a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Delta Technologies Nyrt. igazgatósága. A szeptember 20-án tartandó közgyűléssel a társaság célja a részvények mielőbbi tőzsdei bevezetéséhez szükséges lépések megvalósítása.
2021. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Új járműveket állított forgalomba a Volánbusz Somogyban

A Volánbusz Zrt. 24 új autóbuszt állított forgalomba Somogy megyében - tájékoztatta a társaság közleményben szerdán MTI-t.
2021. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,1 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg igali üzemében a Pek-Snack

Két beruházásnak köszönhetően több mint 40 százalékkal növelte igali sütőipari üzemének kapacitását a Pek-Snack. Magyarország és a közép-európai régió meghatározó látványpékség-hálózata új, automatizált gyártósort és kelesztő-sokkoló egységet állított üzembe, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően. A 350 embernek munkát adó cég versenyképesség-javító fejlesztéseinek köszönhetően új közép-európai piacokon is megjelenik, mégpedig Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában.
2021. 08. 19. 05:00
Megosztás:

A Hyatt felvásárolja az Apple Leisure Groupot

A Hyatt Hotels Corporation bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött egy vezető luxusüdülő-kezelési, utazási és vendéglátási szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport, az Apple Leisure Group (ALG) készpénzben történő felvásárlásáról 2,7 milliárd dollárért. Az ügylet zárására várhatóan 2021 negyedik negyedévében kerül sor - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2021. 08. 19. 00:05
Megosztás:

Az Alpine szalont nyit Budapesten

Szalont nyit Budapesten kora ősszel a Renault Group sportautó-márkája, az Alpine - tájékoztatta a Renault Hungária az MTI-t.
2021. 08. 18. 08:30
Megosztás:

Új ügyvezető a The Coca-Cola Company magyarországi leányvállalatánál

A Coca-Cola Company bejelentette, hogy a tavasszal megkezdett átalakulása és a tehetségekbe való folyamatos befektetése következő lépéseként szeptember 1-től Sonia Dimoglit nevezik ki a Coca-Cola Magyarország (Coca-Cola Szolgáltató Kft.) ügyvezetőjének.
2021. 08. 18. 06:00
Megosztás: