Mitől fogyasztóbarát a fogyasztóbarát lakáshitel?

Egyre gyakrabban találkozhatunk a pénzügyi médiában és a közéletben is a 'fogyasztóbarát' kifejezéssel, mint: fogyasztóbarát lakáshitel, fogyasztóbarát személyi kölcsön, fogyasztóbarát lakásbiztosítás stb. Mitől lesz egy pénzügyi termék fogyasztóbarát? Mi a fogyasztóbarát termék lényege, célja, jellemzője? Cikkünkben a fogyasztóbarát lakáshitelt mutatjuk be a a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátorának anyagát felhasználva.

Mitől fogyasztóbarát a fogyasztóbarát lakáshitel?

Miért jött létre a fogyasztóbarát lakáshitel? Mi a célja?

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel létrehozásával az MNB célja az volt, hogy minél szélesebb ügyfélkörben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba. Magyarul a jegybank célja nem volt más, minthogy a bonyolultból egyszerűt, az érthetetlenből érthetőt csinálni. Ha belegondolunk abba, hogy a hitelt felvevő ügyfelek általános pénzügyi művéltsége, tudása nagyon hiányos és kiváló ötlet az, ha egyszerűsítünk és érthetővé tesszük azt a hitelt, amit hosszú évekig, évtezedekig törleszteni fogunk.

Könnyű összehasonlíthatóság, állandó törlesztőrészletek

Ez a hiteltípus elősegíti, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon is állandóak maradjanak és a bankok ajánlatait egyszerűen össze lehessen hasonlítani. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket a hitelezők otthonteremtési kamattámogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellett is kínálhatják a hitelintézetek.

Hogyan lehet egy hitel fogyasztóbarát?

Az egyes bankok úgy tudják megkapni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel besorolást, ha azt a Magyar Nemzeti Bank átviszgálja és jóváhagyja. Tehát egy lakáshitel csak a szigorú MNB vizsgálatot övetően nyerheti el ezt a minősítést. 

A fogyasztóbarát lakáshitel legfontosabb jellemzői

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igényelhető:

- Magyarország területén lévő, lakhatási célú ingatlan építésére, vásárlására, üdülő építésére és vásárlására, valamint lakóingatlan és üdülő korszerűsítésére, bővítésére és felújítására;

- lakáscélú kölcsön, vagy üdülő építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére, felújítására felvett kölcsön kiváltására;

- lakáscélú ingatlanokhoz tartozó garázs és tároló építésére, vásárlására;

- építési telek vásárlására;

- a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlására.

Mennyi a futamideje egy fogyasztóbarát lakáskölcsönnek?

A kölcsön futamideje maximum 30 év lehet. Amennyiben a hitelt igénylő Ügyfél a futamidő lejárata előtt betölti a 70. életévét, a bank adóstárs bevonását kérheti.

A kamatperiódus hossza – ami alatt a kölcsön törlesztőrészlete nem változik – 5, 10 vagy 15 év lehet, vagy a futamidő végéig fix kamat alkalmazható.

Kedvezőbb kamatozásű egy fogyasztóbarát lakáshitel?

A kamatfelár maximum 3,5 százalékpont lehet. Ez azt jelenti, hogy az ügyleti kamat a kamatbázis (referenciakamat) és a kamatfelár összegeként áll elő. Például, ha a referenciakamat értéke 1,0% és a kamatfelár 3,5 százalékpont, akkor a hitel ügyleti kamata 4,5% lesz. 

A folyósításig milyen költségek lehetnek?

- tulajdoni lap díja,

- térképmásolat díja,

- jelzálogjogbejegyzési díj,

- értékbecslési díj,

- közjegyzői díj

- az állami kamattámogatott kölcsönöknél a támogatás igénybevételéhez jogszabályok által előírt, a hitelező által beszerezhető egyéb igazolások költsége.

A folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 %-a, maximum 150 000 Ft lehet. Az előtörlesztési díj nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 %-a, bármely lakás-takarékpénztári megtakarításból pedig díjmentes.

---

Ha további részletes információkat szeretne, vagy lakáshitel felvételét tervezi, kérje szakértőink ingyenes segítségét az alábbi zöld gomb megnyomásával.

Hozzászólások

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Enyhe optimizmussal indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a vezető részvények közül az OTP és a Mol mozgása lehet izgalmas - írta az MTI-nek küldött kommentárjában Varga Zoltán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2021. 03. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL vagy OTP részvény a jobb választás?

Mindkét vezető hazai részvényünk szépen teljesít az elmúlt hónapokban, így a befektetők joggal tehetik fel a kérdést maguknak: a MOL vagy az OTP részvényében van még több fantázia most? Mi annyiban segítünk a döntéshozatalban, hogy minden nap friss (napi) elemzést publikálunk róluk a ProfitLine.hu Elemzések rovatában (a menüből kiválasztható opció).
2021. 03. 03. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4iG részvény elemzés - nem akar meglódulni?!

Mai elemzésünkben az egyre nagyobbra növő hazai IT-óriás részvényének az árfolyam-alakulását tekintjük át a technikai elemző szemüveglencséjén keresztül.
2021. 03. 03. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugodt hangulat, alacsony forgalom a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden.
2021. 03. 02. 20:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerény emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak kedden az amerikai értékpapírpiacok az előző napi nagy nyereségeiket követően.
2021. 03. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az arany tovább esett, a kamatok emelkedése megállt

Az arany 1.721 dollárig esett ma reggel a világ főbb pénzügyi központjaiban.
2021. 03. 02. 12:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az európai piacok

Mínuszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2021. 03. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez várható ma a hazai tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, de alapvetően továbbra is optimisták a piacok az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2021. 03. 02. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és döntő részt mínuszt jeleztek a még nyitva tartó börzék irányadó mutatói is.
2021. 03. 02. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL részvény elemzés - mi ez nagy ugrás?

A 2200 forintos támaszról pattantak fel tegnap a vevők és indult nagy emelkedésnek a MOL. Elemzésünkben most kicsit jobban megnézzük, meddig is mehet ez a rally.
2021. 03. 02. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény elemzés - eufória, eufória, de meddig?

Újabb eufórikus hangulat alakult ki a börzéken, melyből a BUX és az OTP részvény is nagyot profitált hétfőn.
2021. 03. 02. 07:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 03. 01. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zárták a napot az európai tőzsdék is

Pozitív nyitás után nagy, másfél-két százalékos indexemelkedéssel zártak hétfőn az európai értékpapírpiacok.
2021. 03. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőtt a magyar tőzsde, a Mol húzta a kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 03. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen indítják a hetet az amerikai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel korrigáltak felfelé a hétfői kereskedés kezdetén előző heti veszteségeikből az amerikai értékpapírpiacok.
2021. 03. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Februárban is csúcsközelben járt a Budapesti Értéktőzsde fő indexe

Jó hónapot tud maga mögött a BÉT: a BUX a hónap során pár száz pontnyira megközelítette mindenkori legmagasabb értékét, és stabilan a járvány előtti szinteken mozgott. Az előző havi záráshoz képest 0,7 százalékkal 43 502 pontról-ról 43 790 pontra emelkedett. Ezúttal a Richter és a Telekom volt a húzóerő, miután korábban hónapokon át a Mol és az OTP vezették az emelkedést. A jó hangulatot a nemzetközi tőzsdei hangulat is segítette: a főbb indexek továbbra is örökös csúcsaik közelében járnak. A BÉT részvényszekciójának összesített forgalma 220 milliárd forint volt, ami napi 11 milliárdos értéket jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd az Erste.
2021. 03. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékos pluszban nyitottak a tőzsdék

Egy százalékot meghaladó pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék hétfőn, miután átragadt a jókedv az ázsiai tőzsdékről, amit az amerikai képviselőház által szombaton jóváhagyott 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag váltott ki.
2021. 03. 01. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint hétfő reggelre

Vegyesen alakult a forint jegyzése hétfő reggel, az euróval szemben erősödött, a frankhoz viszonyítva gyengült, a dollárral szemben pedig stagnált a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2021. 03. 01. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és a reggel 7 órakor még nyitva tartó térségbeli börzék is mind pluszban álltak. A tajpeji és a szöuli tőzsdén nem volt kereskedés.
2021. 03. 01. 08:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Rossz hatással voltak a BÉT teljesítményére a járványhírek

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX növekvő forgalom mellett 43 790,17 ponton zárt pénteken, ami 279,14 ponttal, vagyis 0,63 százalékkal alacsonyabb a múlt heti értéknél.
2021. 02. 28. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: