Nagyot mert álmodni az AutoWallis - ugrik a részvények ára is

Úgy tűnik a hazai autópiaci marketingesek tanultak a tengerentúli mesterektől (Tesla, Nio és egyéb 'rakéta-részvények') és impozáns tervekkel rukkolnak elő. Már 2021-ben jelentősen meghaladhatja az egyébként 2024-re kitűzött árbevételi és EBITDA tervszámait az AutoWallis az idén végrehajtott tranzakciók eredményeképpen - áll a tőzsdei társaság mai sajtóközleményében. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 2021-ben megháromszorozhatja árbevételét, mely így várhatóan meghaladja majd a 230 milliárd, míg EBITDA-ja akár a 6 milliárd forintot.

Nagyot mert álmodni az AutoWallis - ugrik a részvények ára is

A társaság a kiugró növekedést az organikus fejlődés mellett az idén bejelentett hat akvizícióval és üzletfejlesztéssel éri el. A vállalat növekedési terveinek finanszírozása céljából 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével, emellett jövőre nyilvános, lakosságot is célzó forrásbevonást tervez.

Az AutoWallis a 2019-ben meghirdetett stratégiájában közzétett, 2024-re vonatkozó egyes előrejelzéseit már jóval korábban, jövőre felülmúlhatja: az árbevétel jövőre 230 milliárd forint fölé ugorhat, ami több mint triplázódást jelent a 2018-as 65,5 milliárdhoz képest, míg a menedzsment megítélése szerint az AutoWallis eredményességét legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye, az EBITDA a 2018-as több mint a duplájára, 6 milliárd forint fölé emelkedhet. Az ugrásszerű növekedés az idén bejelentett és már végrehajtott hat akvizíciónak és üzletfejlesztésnek köszönhető (a folyamatban lévő és a további tervezett tranzakciók ezt tovább növelhetik), melyek 2021-ben a tervek teljesülése esetén akár 165 milliárd forinttal növelhetik az AutoWallis árbevételét (stratégiájában az AutoWallis átlagosan évente egy felvásárlással, 2024-re akvizíciókkal triplázódó árbevétellel számolt). Az AutoWallis részben a már bejelentett tranzakciók finanszírozására 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével.

A 2021-es megemelt tervszámokhoz hozzájáruló tranzakciók közül a legnagyobb az Opel márka importőri jogainak megszerzése előbb három régiós országban (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia), majd Magyarországon is, melyek jövőre 100 milliárd forintot meghaladó mértékben növelhetik az AutoWallis árbevételét. A második legnagyobb tranzakció a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó Iniciál Autóház többségi tulajdonrészének megszerzése, mely jövőre több mint 18 milliárd forinttal járulhat hozzá a növekedéséhez. A tervek szerint kb. 24 milliárd forintos árbevételt hozhat a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedésnek (Wallis Motor Ljubljana), valamint a Jaguar és Land Rover járművek és alkatrészek exkluzív importőri jogának megszerzése, és a kereskedés megkezdése Magyarországon. 8 milliárd forintnál nagyobb mértékben járulhat hozzá az AutoWallis jövő évi árbevételéhez a legnagyobb magyar Opel és a harmadik legnagyobb KIA kereskedést üzemeltető Wallis Kerepesi akvizíciója.

A már bejelentett tranzakciók részbeni, és további növekedési terveinek finanszírozása céljából az AutoWallis Igazgatósága zártkörű tőkeemelésről határozott, így a vállalat első alkalommal von be forrást közvetlenül a tőkepiacról. Három neves intézményi befektető (Széchenyi Alapok, Generali Alapkezelő Zrt., Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt.) árfolyamértéken mintegy 1,4 milliárd forint összegű tőkeemelést hajtott végre, így összesen 206 millió forinttal emelik meg névértéken az AutoWallis alaptőkéjét, mely így 3,85-ről 4,05 milliárd forintra bővül. A korábban jóváhagyott kibocsátási tájékoztatóval még maximálisan kibocsátható részvényszámot elérő tőkeemelés 83 forintos árfolyamértéken történik, mely lényegében megegyezik az aktuális tőzsdei árfolyammal, valamint az előző 30 nap átlagárával. Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: az a tény, hogy az intézményi befektetők a tőkeemelés során nem vártak el diszkontot, azt mutatja, hogy az érintett szereplők az aktuális tőzsdei árfolyam felértékelődésére számítanak, bíznak az AutoWallis stratégiájában, terveinek megvalósulásában.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója hozzátette, hogy a tervekben szereplő robosztus növekedést, az esetleges további akvizíciókat az AutoWallis több módon kívánja finanszírozni: a társaság egyrészt újabb kötvénykibocsátást tervez, másrészt – megfelelő piaci körülmények esetén – a 2021-es tervek között szerepel nyilvános forrásbevonás is intézményi és lakossági befektetőktől. Müllner Zsolt, az AutoWallis igazgatóságának elnöke a piaci környezettel és tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés új akvizíciós, piacszerzési és üzletfejlesztési lehetőségeket teremtett az AutoWallis számára, amit a lehető legjobban ki szeretnének használni, így jelenleg is vizsgálják a további növekedési és akvizíciós lehetőségeket. Kiemelte, hogy mostanra olyan konszolidációs platform jött létre az AutoWallisban, mely minden csatlakozónak versenyelőnyt és stabilitást jelenthet.

Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő Zrt. befektetésekért felelős vezetője a tranzakció kapcsán kiemelte, hogy az alapkezelő folyamatosan keresi a vonzó befektetési célpontokat a magyar tőkepiacon, így a kezdetektől nyomon követik az AutoWallis tevékenységét, és vizsgálták a befektetési lehetőséget. A 2019-ben meghirdetett stratégia, az azóta eltelt időszak teljesítménye, valamint a menedzsment által végrehajtott üzletfejlesztések és akvizíciók meggyőzték az alapkezelőt a kedvező jövőképről.

Szöllősi Ferenc, a Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tapasztalt, dinamikus menedzsment vezetésével fontos akvizíciók valósultak meg az elmúlt években, amelyek megerősítették az AutoWallis piaci pozícióját. A tőkeemeléssel részesei lehetnek egy remek növekedési sztorinak, és befektetőként segíthetnek abban, hogy az AutoWallis a BÉT egyik meghatározó szereplőjévé váljon.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a tőkeemelés kapcsán elmondta, hogy az alapkezelő célja a hazai tőkepiac és tőkepiaci ökoszisztéma erősítése, értékteremtő és hosszútávú befektetések támogatása, amelyek révén fejlődhet a hazai tőkepiac, valamint a hazai kis-, közép- és nagyvállalatok is tovább erősödhetnek méretben és teljesítményben is. Az AutoWallis tervei ezen céloknak kiválóan megfelelnek, így határoztak a tőkeemelésben való 70 százalékos részvételről. A Széchenyi Alapok szoros szakmai együttműködést alakított ki a Budapesti Értéktőzsdével, és idén közel 7 milliárd forint értékben hajtott végre tőzsdefejlesztést támogató tranzakciókat. A következő évben is jelentős tőzsdei tranzakciókat tervez, akár ennek a többszörös értékében.

A társaság részvényei a nyitásban meredek emelkedést mutattak, aztán némileg mérséklődött a nagy öröm, de így is közel 5%-os erősödésben állnak, a forgalom nem túl combos

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás: