Nagyot mert álmodni az AutoWallis - ugrik a részvények ára is

Úgy tűnik a hazai autópiaci marketingesek tanultak a tengerentúli mesterektől (Tesla, Nio és egyéb 'rakéta-részvények') és impozáns tervekkel rukkolnak elő. Már 2021-ben jelentősen meghaladhatja az egyébként 2024-re kitűzött árbevételi és EBITDA tervszámait az AutoWallis az idén végrehajtott tranzakciók eredményeképpen - áll a tőzsdei társaság mai sajtóközleményében. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 2021-ben megháromszorozhatja árbevételét, mely így várhatóan meghaladja majd a 230 milliárd, míg EBITDA-ja akár a 6 milliárd forintot.

Nagyot mert álmodni az AutoWallis - ugrik a részvények ára is

A társaság a kiugró növekedést az organikus fejlődés mellett az idén bejelentett hat akvizícióval és üzletfejlesztéssel éri el. A vállalat növekedési terveinek finanszírozása céljából 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével, emellett jövőre nyilvános, lakosságot is célzó forrásbevonást tervez.

Az AutoWallis a 2019-ben meghirdetett stratégiájában közzétett, 2024-re vonatkozó egyes előrejelzéseit már jóval korábban, jövőre felülmúlhatja: az árbevétel jövőre 230 milliárd forint fölé ugorhat, ami több mint triplázódást jelent a 2018-as 65,5 milliárdhoz képest, míg a menedzsment megítélése szerint az AutoWallis eredményességét legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye, az EBITDA a 2018-as több mint a duplájára, 6 milliárd forint fölé emelkedhet. Az ugrásszerű növekedés az idén bejelentett és már végrehajtott hat akvizíciónak és üzletfejlesztésnek köszönhető (a folyamatban lévő és a további tervezett tranzakciók ezt tovább növelhetik), melyek 2021-ben a tervek teljesülése esetén akár 165 milliárd forinttal növelhetik az AutoWallis árbevételét (stratégiájában az AutoWallis átlagosan évente egy felvásárlással, 2024-re akvizíciókkal triplázódó árbevétellel számolt). Az AutoWallis részben a már bejelentett tranzakciók finanszírozására 1,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre három neves magyar intézményi befektető részvételével.

A 2021-es megemelt tervszámokhoz hozzájáruló tranzakciók közül a legnagyobb az Opel márka importőri jogainak megszerzése előbb három régiós országban (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia), majd Magyarországon is, melyek jövőre 100 milliárd forintot meghaladó mértékben növelhetik az AutoWallis árbevételét. A második legnagyobb tranzakció a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozícióval rendelkező, hét autómárka értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozó Iniciál Autóház többségi tulajdonrészének megszerzése, mely jövőre több mint 18 milliárd forinttal járulhat hozzá a növekedéséhez. A tervek szerint kb. 24 milliárd forintos árbevételt hozhat a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedésnek (Wallis Motor Ljubljana), valamint a Jaguar és Land Rover járművek és alkatrészek exkluzív importőri jogának megszerzése, és a kereskedés megkezdése Magyarországon. 8 milliárd forintnál nagyobb mértékben járulhat hozzá az AutoWallis jövő évi árbevételéhez a legnagyobb magyar Opel és a harmadik legnagyobb KIA kereskedést üzemeltető Wallis Kerepesi akvizíciója.

A már bejelentett tranzakciók részbeni, és további növekedési terveinek finanszírozása céljából az AutoWallis Igazgatósága zártkörű tőkeemelésről határozott, így a vállalat első alkalommal von be forrást közvetlenül a tőkepiacról. Három neves intézményi befektető (Széchenyi Alapok, Generali Alapkezelő Zrt., Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt.) árfolyamértéken mintegy 1,4 milliárd forint összegű tőkeemelést hajtott végre, így összesen 206 millió forinttal emelik meg névértéken az AutoWallis alaptőkéjét, mely így 3,85-ről 4,05 milliárd forintra bővül. A korábban jóváhagyott kibocsátási tájékoztatóval még maximálisan kibocsátható részvényszámot elérő tőkeemelés 83 forintos árfolyamértéken történik, mely lényegében megegyezik az aktuális tőzsdei árfolyammal, valamint az előző 30 nap átlagárával. Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: az a tény, hogy az intézményi befektetők a tőkeemelés során nem vártak el diszkontot, azt mutatja, hogy az érintett szereplők az aktuális tőzsdei árfolyam felértékelődésére számítanak, bíznak az AutoWallis stratégiájában, terveinek megvalósulásában.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója hozzátette, hogy a tervekben szereplő robosztus növekedést, az esetleges további akvizíciókat az AutoWallis több módon kívánja finanszírozni: a társaság egyrészt újabb kötvénykibocsátást tervez, másrészt – megfelelő piaci körülmények esetén – a 2021-es tervek között szerepel nyilvános forrásbevonás is intézményi és lakossági befektetőktől. Müllner Zsolt, az AutoWallis igazgatóságának elnöke a piaci környezettel és tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés új akvizíciós, piacszerzési és üzletfejlesztési lehetőségeket teremtett az AutoWallis számára, amit a lehető legjobban ki szeretnének használni, így jelenleg is vizsgálják a további növekedési és akvizíciós lehetőségeket. Kiemelte, hogy mostanra olyan konszolidációs platform jött létre az AutoWallisban, mely minden csatlakozónak versenyelőnyt és stabilitást jelenthet.

Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő Zrt. befektetésekért felelős vezetője a tranzakció kapcsán kiemelte, hogy az alapkezelő folyamatosan keresi a vonzó befektetési célpontokat a magyar tőkepiacon, így a kezdetektől nyomon követik az AutoWallis tevékenységét, és vizsgálták a befektetési lehetőséget. A 2019-ben meghirdetett stratégia, az azóta eltelt időszak teljesítménye, valamint a menedzsment által végrehajtott üzletfejlesztések és akvizíciók meggyőzték az alapkezelőt a kedvező jövőképről.

Szöllősi Ferenc, a Dialóg Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tapasztalt, dinamikus menedzsment vezetésével fontos akvizíciók valósultak meg az elmúlt években, amelyek megerősítették az AutoWallis piaci pozícióját. A tőkeemeléssel részesei lehetnek egy remek növekedési sztorinak, és befektetőként segíthetnek abban, hogy az AutoWallis a BÉT egyik meghatározó szereplőjévé váljon.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója a tőkeemelés kapcsán elmondta, hogy az alapkezelő célja a hazai tőkepiac és tőkepiaci ökoszisztéma erősítése, értékteremtő és hosszútávú befektetések támogatása, amelyek révén fejlődhet a hazai tőkepiac, valamint a hazai kis-, közép- és nagyvállalatok is tovább erősödhetnek méretben és teljesítményben is. Az AutoWallis tervei ezen céloknak kiválóan megfelelnek, így határoztak a tőkeemelésben való 70 százalékos részvételről. A Széchenyi Alapok szoros szakmai együttműködést alakított ki a Budapesti Értéktőzsdével, és idén közel 7 milliárd forint értékben hajtott végre tőzsdefejlesztést támogató tranzakciókat. A következő évben is jelentős tőzsdei tranzakciókat tervez, akár ennek a többszörös értékében.

A társaság részvényei a nyitásban meredek emelkedést mutattak, aztán némileg mérséklődött a nagy öröm, de így is közel 5%-os erősödésben állnak, a forgalom nem túl combos

Hozzászólások

Oroszországnak nagy tervei vannak a világűrben

Oroszország kész folytatni a nemzetközi együttműködést a világűrben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az űrágazat fejlesztéséről hétfőn, az első űrhajós, Jurij Gagarin űrrepülésének 60. évfordulóján rendezett videokonferencián.
2021. 04. 13. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordévet zártak tavaly az alapkezelők

Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott tanulmányában.
2021. 04. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 30-ig lehet jelentkezni a Nemzeti VERSenyre

Április 30-ig várják a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyére, a Nemzeti VERSenyre.
2021. 04. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva korlátozza a légi közlekedést Törökországgal

Oroszország április 15. és június 1. között korlátozza a menetrendszerű és charter légi közlekedést Törökországgal és Tanzániával az ottani koronavírus-járványhelyzet miatt és a fertőzés behurcolásának megelőzésére - jelentette be Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn Moszkvában.
2021. 04. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kárpátalja kikerült a vörös besorolásból

Ukrajnában hétfőre kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napihoz képest csaknem 4300-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban minden bizonnyal az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek. Közben Kárpátalja kikerült a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti vörös besorolás alól.
2021. 04. 13. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU továbbra is magyarázatot vár az AstraZeneca vállalattól

Az Európai Bizottság továbbra is magyarázatot vár az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattól az uniós országok koronavírus elleni vakcinaellátásának hiányosságaival kapcsolatban - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.
2021. 04. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdte vakcinájának európai szállítását a Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat megkezdte a koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.
2021. 04. 13. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Bécs meghosszabbítja a teljes zárlatot

Bécs további két héttel, május 2-áig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett teljes zárlatot - jelentette be Michael Ludwig polgármester hétfő délután újságíróknak.
2021. 04. 12. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus-teszt hamisítókra csaptak le Romániában

Nemzetközi személyszállító cégeknél tartott házkutatást hétfőn a román rendőrség, mert a gyanú szerint hamisított negatív koronavírusteszteket árultak utasaiknak.
2021. 04. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fokozatosan enyhítik a korlátozásokat Boszniában

Bosznia-Hercegovina fokozatosan kezdi enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, hétfőtől például - több mint három hét után - Szarajevóban ismét megnyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei.
2021. 04. 12. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárlat alá kerülhet Németország?

Akár június közepéig is eltarthat az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) terjedésének lassítását szolgáló következő járványügyi zárlat Németországban a kancellária számításai szerint - jelentette hétfőn a Der Tagesspiegel című berlini lap.
2021. 04. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Turisztikai startup program indul a fellendítésért

Közös programot indít a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Startup Campus, hogy támogassák a turisztikai startup szektort, és segítsék a koronavírus-járvány hatásaira reagáló megoldások kifejlesztését - közölték a szervezetek az MTI-vel hétfőn.
2021. 04. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6 milliárdos beruházást hajt végre a Bosch Vecsésen

Regionális szolgáltatóközpontot hoz létre Vecsésen a Bosch, Magyarország legnagyobb ipari vállalata; a 6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 2,1 milliárd forint támogatást biztosít, a fejlesztéssel 225 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2021. 04. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a 2019-es alapítású cégek is igényelhetik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt

Számos kedvező változtatásnak köszönhetően mostantól még több mikro-, kis- és középvállalkozás igényelhet 0%-os kamatozású kölcsönt a Covid-19 járványt követő újraindítási célokhoz. A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján már a 2019-es alapítású, pozitív üzemi eredményű cégek számára is elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Emellett újra megnyílik a korábban rendkívül népszerű KKV Technológia Hitelprogram „B” hitelcélja, amely szintén nulla százalékos kamat mellett, maximum 80 millió forintig biztosít forrást a cégek számára működési költségeik fedezésére, illetve forgóeszköz finanszírozásra.
2021. 04. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn: az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, míg a svájci frankkal szemben enyhén gyengült.
2021. 04. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, a múlt heti rekordok után szerte a világban profitot realizáltak a befektetők, miközben a gyorsjelentési szezon indulására várnak.
2021. 04. 12. 19:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített ma a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
2021. 04. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem ijedt meg rekordösszegű büntetésétől a kínai Alibaba

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi és technológiai óriásvállalat nem tart attól, hogy a hétvégén rá kiszabott rekordösszegű büntetésnek negatív hatásai lesznek - számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap a vállalat hétfői közlésére hivatkozva.
2021. 04. 12. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában véget ért a teljes zárlat

Szlovéniában hétfőn véget ért a húsvéti időszakra elrendelt teljes zárlat: az iskolások és az óvodások ismét visszatérhettek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithattak az üzletek és a szolgáltatások - írta a helyi sajtó.
2021. 04. 12. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.
2021. 04. 12. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: