Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete.

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán véget ért, kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a tavaly március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatszintet, és megismételte, hogy mindaddig ebben a tartományban tartja a sávot, amíg a munkaerőpiacon el nem érik a teljes foglalkoztatottságot, illetve amíg az infláció el nem éri és mérsékelten meg nem haladja egy időre a 2 százalékot.
   
Nem változott a masszív eszközvásárlási program sem: a kincstárjegyek esetében havi legalább 80 milliárd dolláros, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig havi legalább 40 milliárd dolláros ütemben folytatja eszközvásárlásait a Federal Reserve.
   
Az egyhangúlag meghozott döntéseket ismertető közleményében a nyíltpiaci bizottság megismételte, hogy kész teljes eszköztárát bevetni az amerikai gazdaság támogatására "ebben a kihívásokkal teli időszakban", elősegítve ezáltal kettős mandátumának megvalósítását, az árstabilitás mellett a teljes foglalkoztatottság elérését.
   
A Fed azt akarja elérni, hogy hosszabb távon elérjék a 2 százalékos inflációt és a teljes foglalkoztatottságot. Mivel a pénzromlás üteme tartósan e hosszabb távú cél alatt maradt, a nyíltpiaci bizottság arra törekszik, hogy az infláció egy ideig mérsékelten 2 százalék fölött álljon, de idővel átlagosan 2 százalékos legyen, és a hosszabb távú inflációs várakozások továbbra is 2 százalékon maradjanak. A testület jelezte, hogy ezen célok eléréséig fenn szándékozik tartani a laza monetáris politikát.
   
A Fed megítélése szerint az amerikai gazdaság és a foglalkoztatás mutatói erősödtek, de a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatok teljesítménye gyenge maradt a javulás ellenére is, miközben az infláció emelkedett, jórészt átmeneti tényezők hatására. A gazdaság pályájának alakulása jelentősen függ a koronavírus-járvány alakulásától. A védőoltási kampányban elért eredmények valószínűleg tovább csökkentik a közegészségügyi válság gazdaságra gyakorolt hatását, de a gazdasági kilátásokat fenyegető kockázatok továbbra is fennállnak.
   
A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy továbbra is nagy figyelmet fordít a friss információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatására, és készen áll arra, hogy szükség esetén kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják céljainak elérését.
   
A kamatdöntő ülés után kiadott friss gazdasági előrejelzésében a nyíltpiaci bizottság a márciusi várakozásaihoz képest jelentősen javította a gazdasági növekedésre és az infláció alakulására vonatkozó számokat, míg a FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) arról tanúskodik, hogy a többség 2022-ben is zéró közeli kamatszintre számít. A jegybankárok friss előrejelzésének mediánja szerint az irányadó kamat idén és jövőre nem változik, 2023-ben viszont 0,6 százalékra emelkedik. A márciusi prognózishoz képest a 2023-es évre vonatkozó várakozás 0,5 százalékponttal emelkedett, míg a hosszabb távú várakozás 2,5 százalék maradt.
   
Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) idén 7,0 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal, 2023-ben pedig 2,4 százalékkal növekedhet a FOMC-tagok új prognózisa szerint. A márciusi előrejelzéshez képest az ideit 0,5, a 2023-ast pedig 0,2 százalékponttal javították, míg a jövő évi nem változott.
   
A munkaerőpiacon enyhe javulás várható. Az előrejelzések mediánja szerint a munkanélküliségi ráta idén 4,5 százalék, jövőre 3,8 százalék, két év múlva 3,5 százalék, hosszabb távon pedig 4,0 százalék lehet. Márciushoz képest csak a jövő évre vonatkozó prognózis javult hajszálnyit, 0,1 százalékpontot.
   
A személyes fogyasztói kiadások árindexét idén 3,4 százalékra, jövőre 2,0 százalékra, 2023-ra pedig 2,2 százalékra várják. A márciusi mediánhoz képest az idei várakozás egy teljes százalékponttal emelkedett, a következő két évre pedig 0,1-0,1 százalékpontot. Hosszabb távon továbbra is 2,0 százalékot valószínűsítenek a jegybankárok.
    

Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén 3,0 százalék, a következő két évben pedig 2,1 százalék lehet. Márciushoz képest az idei érték 0,8 százalékkal, a jövő évi pedig 0,1 százalékponttal magasabb.
   
A kamatdöntő ülés után kiadott közlemény és friss gazdasági előrejelzés hatására csökkentek az irányadó New York-i tőzsdeindexe, a tízéves amerikai államkötvényhozamok pedig 1,49 százalékról 1,55 százalékra kúsztak fel.

Hozzászólások

A hétvégén lejár a kilakoltatási tilalom Amerikában

A legfelsőbb bíróság szerint a járványügyi hatóságnak nem áll jogában kilakoltatási tilalmat elrendelni, így augusztus 1-től a főbérlők ismét szabadon lakoltathatják ki azon bérlőket, akik nem fizetnek bérleti díjat.
2021. 07. 30. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 07. 30. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az alacsony céltartalékképzés húzta az UniCredit eredményét

Az UniCredit 1,03 milliárd eurós második negyedéves eredménye még a legoptimistább elemzők várakozásait is felülmúlta, míg a konszenzus 716 millió euró volt.
2021. 07. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot ugrott a Raiffeisen nyeresége

A Raiffeisen csoport második negyedéves nettó nyeresége több mint kétszeresére nőtt éves szinten. A 396 millió eurós eredmény 60%-kal haladta meg a konszenzust, és 27%-kal az Erste becslését.
2021. 07. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi jön most? Mi lesz a szigorítás után?

A mostani kilátások szerint az év végéig akár a 2 százalékos szintig növekedhet az alapkamat az inflációs kockázatok miatt. Az infláció gyorsulása mellett az inflációs várakozások is kedvezőtlenül alakultak, 3-8 százalék között szóródnak, hasonlóan magas plafonra pedig régen volt példa.
2021. 07. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Klímaváltozás, hitelkockázat, kiberbiztonság – ettől tartanak igazán a bankok

A klímaváltozás jelenti a jövőben a legnagyobb kockázatot a bankok működésére – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös, nemzetközi kutatásából, amelyben 33 országból 88 pénzintézet vett részt. A döntéshozók rövid távon a hitelkockázatot és a kiberbiztonságot tartják az elsőszámú veszélyforrásnak.
2021. 07. 29. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vacak lett az USA GDP adata - de tökmindegy, a tőzsde úgyis emelkedik

A várt 8,4% helyett csak 6,5%-kal nőtt Amerika reálgazdasága a második negyedévben évesítve.
2021. 07. 29. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A pénzügyi hatékonysághoz most költségcsökkentésen keresztül vezethet a bankok útja

A költséghatékonysági kérdések ismét a bankok napirendjének vezető helyén állnak, ahol sok múlik a jó helyzetértékelésen, a konkrét lépéseken és a vezetők elkötelezettségén. Ennek apropóján a KPMG nemrégiben a világ top bankjainak 200 felsővezetőjét kérdezte meg a múlt és a jelen költségcsökkentési stratégiáiról, hogy első kézből kaphassunk ismereteket a választott taktikákról és prioritásokról.
2021. 07. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

30 percen belüli pénzvisszatérítést vezet be az eMAG és a Mastercard

A Mastercard és az eMAG bejelentette, hogy Magyarországon elsőként az eMAG-nál vált elérhetővé a gyors visszatérítés nevű szolgáltatás, amely a több napos pénzvisszatérítési folyamatot legfeljebb 30 percre csökkenti. A lehetőséggel azok a kártyabirtokosok élhetnek, akik az adott terméket mentett kártyás fizetéssel rendelték.
2021. 07. 29. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új lendületet kapott a vállalati hitelezés

Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát. Az OTP Banknál néhány hét alatt már csaknem ezer vállalkozás nyújtott be hitelkérelmet az államilag támogatott, kevesebb mint 0,5 százalékos kamattal elérhető kölcsönökre. A hitelintézet július 1-je óta már több mint 11 milliárd forintnyi hitel összegre kötött szerződést a megújult program keretében.
2021. 07. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

ÉVOSZ: minél előbb induljon el az MNB zöld jelzáloglevél programja

Mielőbb véglegesítsék és indítsák el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél programját és az Nhp zöld otthon programját - szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében.
2021. 07. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős eredmény és megemelt bevételi cél a Deutsche Banknál

A Deutsche Bank megemelte a 2022-es bevételi célját, bár az új célt konkrétan nem számszerűsítette. Az adózás előtti nyereség a második negyedévben 38%-kal haladta meg a konszenzusos várakozásokat, a bevételek pedig 3%-kal voltak jobbak a vártnál (6,24 milliárd eurós nettó bevételt produkálva), és alapvetően minden irányban erős eredményeket jelentettek - áll az ERSTE elemzői anyagában.
2021. 07. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Keményet lépett az MNB – vége a szelektív kamatemelésnek a hitelpiacon?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A vártnál nagyobb emelés után – főleg azt követően, hogy Virág Barnabás alelnök szavai úgy értelmezhetőek, hogy a következő hónap(ok)ban is hasonló mértékű emelés jöhet, ellehetetlenülhet az a banki üzletpolitika, amely eddig csak szelektíven érvényesítette a kamatemelést a hiteleknél, s lényegében minden bank az általános drágítás útjára léphet.
2021. 07. 28. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP Banknál már akár egy szelfivel is nyitható új bankszámla

Nem áll távol a magyaroktól a szelfizés, csaknem kétharmaduk rendszeresen készít magáról ilyen fotót. Arról viszont még kevesen hallottak, hogy egy mobiltelefonnal készített önarcképpel manapság akár hivatalos ügyeket is intézhetünk – derült ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. A hitelintézetnél mostantól egy szelfi segítségével már új bankszámlát is nyithatunk bárhol, bármikor, ügyintéző segítsége nélkül – a fejlesztés újabb jelentős mérföldkő a digitális banki ügyintézésben.
2021. 07. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó szakértők a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően.
2021. 07. 28. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megcsappant az új családi házak értékesítése az USA-ban

Az elemzők által várt növekedés helyett júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban.
2021. 07. 27. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra fizethetnek osztalékot az európai bankok

A várakozásoknak megfelelően pénteken késő délután feloldották a bankok osztalékfizetési tilalmát, így az Európai Bankfelügyelet (EBA) alá tartozó bankok a jelenleg érvényben lévő szabályozás szeptember végi lejártát követően ismét fizethetnek osztalékot.
2021. 07. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn.
2021. 07. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá az MNB és a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a két fél közötti információcsere és tudásmegosztás érdekében - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
2021. 07. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát.
2021. 07. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: