Nőtt a magyarok halfogyasztása
			
		    Nagy István azt mondta, a kormány és a tárca  számára fontos, hogy a családok egészségesen táplálkozzanak, a magyar  halak nagyon finomak, és örvendetes, hogy az elmúlt tíz évben nőtt a  halfogyasztás.
    
Az egy főre jutó halfogyasztás elérte a 6,73  kilogrammot. Az a cél, hogy ez a mennyiség 2023-ra egy kilogrammal  növekedjen - tette hozzá a miniszter megjegyezve, hogy ennek érdekében  számos intézkedést tettek.
    
Nagy István megemlítette, hogy a  fogyasztási célú hal, halfilé, halhús áfáját 27-ről 5 százalékra  mérsékelték, beleértve a tiszai halászléhez nélkülözhetetlen ikra,  haltej és halmáj forgalmi adóját is. Bevezették a Minőségi Magyar Hal  védjegyet, hogy a termékkínálaton belül könnyen meg lehessen  különböztetni a magyar termelésű minőségi halakat, hazai haltermékeket -  fűzte hozzá.
    
A miniszter kitért arra, hogy a haltermelés további  növelése érdekében folyamatosan zajlik a nyilvántartott halgazdálkodási  vízterületek státuszának vizsgálata, használatuk rendezése.
Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!
    
Megjegyezte:  a Magyar Halászati Operatív Program keretében 16 milliárd forintot  fordítanak a halászati ágazat fejlesztésére. Hozzátette: a  halfogyasztást ösztönző intézkedések mellett a horgászat is kiemelt  figyelmet kap az agrártárca munkájában.
    
A nyilvántartott  horgászlétszám több mint 150 ezerrel bővült az elmúlt időszakban, és  2019 végére elérte az 560 ezer főt. Törvénymódosítás révén a Magyar  Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) számos állami feladat ellátását  átvállalta, a közfeladatok ellátásához az biztosít forrást, hogy a  halgazdálkodás fő állami bevételét jelentő díjak 2019 óta közvetlenül a  MOHOSZ bevételét képezik - ismertette Nagy István.
    
A csárdaavatón  a miniszter a magyar csárdákat egy "emberléptékű világ élhető  örökségének", a különleges találkozások helyszínének nevezte. Reményét  fejezte ki, hogy a felújított tiszacsegei halászcsárda  tovább erősíti a  természeti és kulturális értékekben gazdag település turisztikai  vonzerejét, a helyi gazdaságot.
    
Nagy Sándor, a halászcsárda  tulajdonosa elmondta: a csárdát és a panziót teljeskörűen felújították. A  Kisfaludy szálláshely-fejlesztési konstrukció keretében 31 millió  forint támogatást nyertek el, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs  Operatív Program (Ginop) pályázatán pedig 14,5 millió forint  támogatáshoz jutottak. 
    
Banki hitel és saját forrás  felhasználásával összesen 110 millió forintos beruházással  korszerűsítették a csárdát és a panziót - tette hozzá a tulajdonos. 
    
Bodó  Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)  foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a  csegei halászcsárda és Tisza-part a környékbeli önkormányzatok  közösségépítő programjainak is jeles helyszíne.
Megfelelő a folyadékbeviteled? ITT megtudhatod!
    
Jakab István, az  Országgyűlés alelnöke a turizmust a magyar gazdaság meghatározó  ágazatának nevezte. Meggyőződése szerint a felújított tiszacsegei  halászcsárda a térség gasztronómiai centruma lesz.
    
Pajna Zoltán  (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke azt mondta, minden olyan  pályázati forrás jól hasznosul, amelyik mellé a vállalkozó is komoly  anyagi forrást tesz. 
    
A szálláshelyek korszerűsítése valós piaci  igényeket elégít ki, Tiszacsege turisztikai vonzerejének növeléséhez  pedig további lehetőséget jelent a vízi sportok fejlesztése, a  későbbiekben pedig egy csónak- és kishajókikötő létesítése - jegyezte  meg Pajna Zoltán.