Orbán: talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet

Szabadságharcos hagyományai miatt talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet - idézte Orbán Viktor miniszterelnököt internetes kiadásában a The Weekly Standard című amerikai neokonzervatív magazin.

 "Talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet. Tízmillió szabadságharcos. Ennek vannak előnyei, de kormányzati oldalról ez nehéz" - nyilatkozott hivatalában a kormányfő a nyomtatásban október 15-én megjelenő cikk szerzőjének, Christopher Caldwellnek, a magazin vezető szerkesztőjének, aki azt elemezte, hogy joggal bírálja-e Európa a magyar kormányfőt.  "Magyarország a legtisztább létező példája annak, hogy hogyan viselkedik egy 21. századi konzervatív kormány akkor, ha akadálytalanul kormányoz" - írta Caldwell. Szerinte azonban Orbán ennek ellenére "bajban van", mert a magyarországi értelmiség képviselői jó külföldi kapcsolataik révén befolyásolni tudják megítélését.
    

"Az európai történelem egyik fejezete lezárult. Nem vagyunk versenyképesek. Nem élhetünk úgy, mint korábban. Az európai élet mély átalakítására van szükség. Az egyetlen kérdés az, hogy mely kormányok erősek eléggé ahhoz és melyeknek van elegendő parlamenti többségük az átalakítás végrehajtatásához és melyeknek nincs" - idézte a miniszterelnököt a szerző, a vele szemben megfogalmazott külföldi bírálatokkal kapcsolatban. Bár kevés olyan nyugati politikus van, aki jobban különbözne Barack Obama amerikai elnöktől, mint Orbán Viktor, kettejük helyzetében vannak hasonlóságok.
    

"Mindketten az ellenzék jelképévé váltak, amikor a szavazók a megvetés üzenetét kívánták eljuttatni ahhoz a párthoz, amelytől felfordult a gyomruk" - írta a szerző, aki szerint a választók a hatalmon lévők elutasításával túllőttek a célon, és olyan kormányzatot hoztak létre, amely fölött nincs hatékony ellenőrzés. "Az Egyesült Államokban az eredmény az Obamacare (egészségügyi reform). Magyarországon az eredmény az új alkotmány" - írta Caldwell.
    

Orbán Viktor úgy hiszi, ellenfeleinek az az igazi baja az alkotmánnyal, hogy az ellentétben áll az európai vezetők legutóbbi nemzedékének ideológiájával. "Ez az oka annak, hogy Európában ilyen hevesen támadják az alkotmányt, különösen az 1968-as nemzedék. Ez nemcsak egy alkotmány, hanem az antitézise annak, ahogyan ők az európai történelmet értelmezik" - jelentette ki a szerzőnek a kormányfő.
   

"Megértem, hogy az európai intellektuális körökben létezik egy olyan értelmezése az európai történelemnek, amely szerint van egy olyan trend, amely a vallásostól a világi, a nemzetektől az internacionalizmus és a családoktól az egyén felé halad" - idézte fel az Európai Parlamentben a magyar alkotmány védelmében télen elmondott felszólalását Orbán Viktor.

 

"Ez az, amit önök haladásnak neveznek. Nem tudom, hogy önöknek igazuk van, vagy sem. De nem gondolom, hogy ez az egyetlen lehetséges értelmezése az európai történelemnek. Úgy gondolom, hogy Isten és a vallás, a család és a nemzet nemcsak a múlthoz tartozik. Ezek (a fogalmak) ugyanúgy a jövőhöz tartoznak. Ezért hajlandó vagyok vitát indítani. Ez egy hívőkre, családra és nemzetre alapozott alkotmány. Mi ezzel a probléma?" - tette hozzá.
    

Christopher Caldwell a magyar nemzetpolitikával kapcsolatban idézte a miniszterelnököt, aki szerint a mögött nem nacionalizmus, revansizmus vagy nemzeti kizárólagosság áll. Épp ellenkezőleg, a magyarok azért értékelik az európai integrációt, mert az lehetőséget adott arra, hogy érintkezzenek elszakított rokonaikkal.  "Ez az oka annak, hogy a magyarok többsége - a népszavazás résztvevőinek 84 százaléka - támogatta az EU-tagságot. Az EU azt jelenti, hogy nincsenek határok" - jelentette ki a kormányfő.

 

A szerző idézte Orbánt Viktort, aki kijelentette, hogy "zéró toleranciát" tanúsít az antiszemitizmus és a rasszizmus iránt. "Amit Magyarország tesz, az nincs összhangban azzal, ami mostanáig a fősodort jelentette a pénzügyi világban" - mondta a miniszterelnök a magyar gazdaságpolitikával, valamint az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.
    

A szerző emlékeztetett, hogy Orbán Viktor "konzervatív egykulcsos adót" vezetett be, amely nagyvonalú a gyerekes családokkal kapcsolatban. "A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen" - mondta a kormányfő. "Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket (...). Gazdasági értelemben lehet megoldás, de ez nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját" - fogalmazott.
    

A miniszterelnök a német kereszténydemokrata Ludwig Erhard "szociális piacgazdaságát" nevezte meg gazdasági gondolkodásának ihletőjeként. "Egyfajta igazságos teherelosztásra törekszünk, amibe az egyszerű adófizetőkön kívül másokat is igyekszünk bevonni" - idézte Christopher Caldwell a magyar gazdasági szabályozásokkal kapcsolatban a miniszterelnök szeptemberi parlamenti beszédét."Nem juthatunk ki a válságból ugyanolyan intézkedések segítségével, mint amilyenek oda juttattak bennünket" - közölte Orbán Viktor.  Christopher Caldwell hangot adott meggyőződésének, hogy a Nyugat sokat nyerne attól, ha hagyná, hogy egyes országok politikai laboratóriumként szolgáljanak. "Az Orbán Viktor Magyarországára adott reakcióikból ítélve a nyugati vezetők sohasem voltak kevésbé hajlandók egy ilyen dolgot eltűrni" - írta a szerző. (MTI)

Csökkent a Nestlé Hungária nyeresége az első fél évben

Emelkedő forgalom mellett 1,483 miliárd forintra csökkent a Nestlé Hungária nyeresége az első fél évben a tavalyi 1,975 milliárd forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett jelentésben.
2022. 10. 01. 09:00
Megosztás:

Közel 3,5 milliárd forintból fejleszti digitális oktatását a Miskolci Egyetem

Mintegy 3,5 milliárd forintot nyert el a Miskolci Egyetem az oktatás digitális fejlesztését szolgáló négyéves projektre - közölte a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 01. 08:00
Megosztás:

Szigorúbb ellenőrzést javasol az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek elbírálása során az EU

Az Európai Bizottság a biztonsági ellenőrzés megerősítésére és a határellenőrzés fokozására szólított fel az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek elbírálásával kapcsolatban pénteken kiadott iránymutatásában.
2022. 10. 01. 07:00
Megosztás:

Uniós biztos: tanácsi megállapodás született az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról

Az Európai Unió tagországainak energiaügyekért felelős miniszterei megállapodásra jutottak arról, hogy extra illetékekkel kell számolniuk azoknak az uniós energiacégeknek - különösen azoknak az áramtermelő vállalatoknak -, amelyek aránytalanul sok nyereségre tesznek szert az ukrajnai háború miatt megemelkedett energiaárakból - közölte az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben pénteken.
2022. 10. 01. 06:00
Megosztás:

AM: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrárminisztérium (AM).
2022. 10. 01. 06:00
Megosztás:

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban

Öt hónapja a legmagasabb szintre emelkedett az amerikai fogyasztók hangulatát követő index augusztusban annak hatására, hogy a csökkenő energiaárak alapján mérséklődött az inflációs várakozás.
2022. 10. 01. 05:00
Megosztás:

Az októberi nyugdíjat miért ezen a napon utalják? 2022 október havi nyugdíj utalási időpontja

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) számai alapján Magyarországon valamivel több, mint 2 millió saját jogú nyugdíjas személy él (akit a pontos szám érdekel: 2.029.000 jogosult van nyilvántartva) akik a hosszú ledolgozott aktív munkájuk eredményeképpen joggal számítanak hónapról hónapra az állami nyugdíjuk kiutalására. A legtöbb (már hosszú évek óta nyugdíjban lévő) nyugdíjjogosult már jó előre ismeri az adott évi nyugdíj kifizetési naptárt és fejből fújják a havi időpontokat amikoris a nyugdíj megérkezik a bankszámlákra. De mikor érkezik a 2022 október havi nyugdíj? Írásunkban bemutatjuk röviden a magyar nyugdíjhelyzetet, valamint azt is, hogy mikorra várható az október havi nyugdíj átutalása.
2022. 10. 01. 04:01
Megosztás:

A németek többségének súlyos gond a drágulás

A német lakosság többségének súlyos gondot okoz a drágulás egy pénteken ismertetett felmérés szerint.
2022. 10. 01. 03:00
Megosztás:

Augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 43,4, az előző hónaphoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedtek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 01. 03:00
Megosztás:

Tavaly 8,941 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházás érkezett Romániába

Tavaly 8,941 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházás érkezett Romániába, több mint amennyit korábban közölt a Román Nemzeti Bank (BNR) - derül ki a román jegybank és a statisztikai intézet éves statisztikájából.
2022. 10. 01. 02:00
Megosztás:

Százmilliós adóbírságot szabtak ki egy fiktív őrző-védő cégre

Nagy összegű számlákat fogadott be őrzés-védelmi tevékenységről és távfelügyeletről egy cég, de nem nyújtott semmilyen szolgáltatást, emiatt mintegy százmillió forint adóbírságot szabtak ki rá - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.
2022. 09. 30. 23:30
Megosztás:

Innovatív megoldásokra és közös cselekvésre van szükség a klímasemlegesség eléréséhez

Magyarország 2050-re tűzte ki a klímasemlegesség elérését, amelyhez innovatív megoldásokra és közös cselekvésre van szükség - hangoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken a II. Győr Klíma Expót megnyitó szakmai tanácskozáson.
2022. 09. 30. 22:30
Megosztás:

Élenjáró szerepre törekszik az ország a járműiparban

Élenjáró szerepet kíván kivívni magának Magyarország a járműipar jövőjét megalapozó területeken, az autonóm járművek terén egyedül, az akkumulátorgyártásban pedig Németország mellett - jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Zalaegerszegen.
2022. 09. 30. 22:00
Megosztás:

Idén utoljára nyitják meg a pesti alsó rakpartot a mozogni vágyók előtt

Ebben az évben utoljára nyílik meg a pesti alsó rakpart Margit híd és Közraktár utca közötti szakasza a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők előtt szombaton és vasárnap - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-t.
2022. 09. 30. 21:30
Megosztás:

Bezárnak 35 budapesti postát

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta.
2022. 09. 30. 21:00
Megosztás:

2,8 százalékos volt a kormányzati szektor első fél évi GDP-arányos hiánya

A második negyedévben 371 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya az előzetes adatok szerint. Az egyenleg 282 milliárd forinttal, 2,5 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezzel együtt az első félévben 893 milliárd forint, a GDP 2,8 százaléka volt a kormányzati szektor nettó hitelfelvétele 627 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,9 százalékponttal kisebb mint a múlt év azonos időszakában - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 09. 30. 20:30
Megosztás:

Négy hónapja a leggyengébb teljesítményt nyújtotta a kínai gazdaság

Szeptemberben négy havi mélypontra csökkent a kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS általános gazdasági teljesítményt tükröző kompozit beszerzésimenedzser-indexe. Ezen belül a szolgáltatóipari aktivitás négy hónapja a leggyengébb növekedést mutatta, a feldolgozóipari aktivitás pedig két hónap teljesítménycsökkenés után mutatott némi növekedést.
2022. 09. 30. 20:00
Megosztás:

Tíz nappal tovább várnak a felelős foglalkoztatók pályázataira

A szakminisztérium "Az Év Felelős Foglalkoztatója" díjakkal arra ösztönzi a cégeket, közintézményeket, hogy célzott intézkedésekkel gondoskodjanak dolgozóik jóllétéről, elégedettségéről. Az idei kiírásra csaknem kétszáz munkaadó regisztrált, tavaly és tavalyelőtt feleannyian küldtek be pályázatot. Az eredetileg szeptember végi benyújtási határidőt október 10-éig hosszabbítják meg azért, hogy minél szélesebb merítésből válogatva ismerhessék el a kitüntető címekkel a legjobb gyakorlatokat - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken az MTI-vel.
2022. 09. 30. 19:30
Megosztás:

Aggasztó - Raktérkészlet gondok a Nike-nál

Aggasztó gyorsjelentést tett közzé tegnap piaczárás után a Nike.
2022. 09. 30. 19:00
Megosztás:

A Slovnaft 2023 után is szeretne orosz olajat vásárolni

A MOL szlovák leányvállalata, a Slovnaft 2023 után is szeretne orosz olajat venni, mivel az EU megegyezés megengedi, hogy vezetékes ellátással rendelkező EU-s vállalatok az embargó ellenére is vegyenek orosz forrásból nyersanyagot, feltéve, hogy az ebből az olajból előállított készterméket csak a hazai piacon adják el.
2022. 09. 30. 18:30
Megosztás: