Sztrájkra készülnek a spanyol diák- és tanári érdekképviseletek

Sztrájkra készülnek szeptemberben diák- és tanári érdekképviseletek is Spanyolországban, hogy így követeljék a biztonságos tanévkezdést a koronavírus-fertőzésének számának növekedése közepette.

Sztrájkra készülnek a spanyol diák- és tanári érdekképviseletek

A mintegy 25 ezer tagot számláló Sindicato de Estudiantes (SE) tanulói szakszervezet szerdán háromnapos tiltakozó akciót hirdetett meg szeptember 16-ától.
   
Coral Latorre szóvivő katasztrófának nevezte az előző félévben zajlott távoktatást. "Vissza akarunk térni a tanórákra" - jelentette ki. A legnagyobb dolgozói érdekképviseletek (CCOO, UGT, CGT, STEM) is  megmozdulásokat kezdeményeztek a fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben, mert nem tartják elég konkrétnak a vírussal szembeni védekezésről szóló felkészülési terveket, hiányolják az előzetes szakmai egyeztetéseket, valamint kifogásolják egyebek között, hogy nem minden évfolyam térhet vissza teljesen az iskolákba.
   
Az oktatási minisztérium még június közepén készítette el útmutatóját az intézmények számára, javasolva a tantermekben a diákok ülőhelyei közötti, legalább másfél méteres távolság biztosítását, 15-20 fős tanulócsoportok kialakítását és egy úgynevezett Covid-felelős kijelölését.
   
A tartományok a napokban kezdték bejelenteni azt, hogy milyen feltételek mellett kezdődhet meg újból a tanítás. A madridi autonóm közösségben csúsztatott tanévkezdésre készülnek, vagyis a különböző évfolyamoknak más-más időpontokban indul az oktatás szeptember 4-e és 28-a között.
   
A regionális kormány tájékoztatása szerint a középiskola utolsó két évfolyama részben online, otthonról folytatja a tanulást. Hatéves kortól kötelező lesz a maszk viselése az intézményekben, a tantermekben pedig a diákok létszáma nem haladhatja meg a húsz főt.  
   
A megnövekedett feladatok miatt több mint tízezerrel növelik az oktatásban dolgozók létszámát, valamint több mint hatezer kamerát szerelnek fel az iskolákban, amelyekkel a tanórákat közvetítik a távolmaradók számára.
   
Katalóniában szeptember 14-én indul a tanév, az iskolákban fokozatos lesz a  beléptetés, mivel testhőmérséklet-ellenőrzést vezetnek be. A keleti régióban 12 éves kortól lesz kötelező az iskolai maszkviselet. A tanév első két hónapjában összesen 500 ezer PCR-teszt elvégzését tervezik a diákok és tanárok körében.
   
Óvodai, általános és középiskolai szinten összesen több mint 8,2 millió gyerek számára kezdődik meg az oktatás a következő hetekben. Az oktatási, egészségügyi és területi politikáért felelős miniszterek csütörtökön egyeztetnek a tanévkezdéssel kapcsolatos, olyan függőben lévő kérdésekről, mint hogy fizetett szabadságot kaphasson az a szülő, akinek iskolás gyereke karanténba kényszerül, ha például az osztályában valaki megfertőződik.
   
Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint szerdára több mint 3500-zal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Az eddig azonosított esetek száma közelít a 420 ezerhez.
   
A tartományok jelentései alapján készült napi táblázatból kiderült: az elmúlt egy hétben 129-en veszítették életüket a fertőzés következtében. Az elhunytak száma 28971.
   
Az elmúlt egy napban 922 Covid-beteg került kórházba, 593 páciens pedig gyógyultan hagyhatta el az egészségügyi intézményt, ahol kezelték.

Hozzászólások

Lemond az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma benyújtja lemondását.
2021. 01. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában túl nagy az érdeklődés az oltás iránt

A szerb kormány keddtől megszüntette a lehetőséget, hogy bárki soron kívül beadathassa magának a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni oltását, miután az utóbbi néhány napban a rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki a szerbiai oltópontokon.
2021. 01. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az országos zárlat hosszabbítását tervezik Izraelben

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
2021. 01. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milánó kivételével pluszban nyitottak a tőzsdék

Milánó kivételével emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok kedden, és az irányadó indexek felfelé vették az irányt a kereskedés első perceiben.
2021. 01. 26. 10:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Vakcinára és az olasz politikára figyelnek ma a befektetők

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, a befektetők az Európai Bizottság és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó közötti vitára, valamint az olaszországi belpolitikai bizonytalanságokra figyelnek.
2021. 01. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ausztriában több pénzt fordítanak az oktatásra

A koronavírus-járvány ellenére nem mondhatjuk, hogy az idei egy elveszett év lenne - mondta Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter hétfőn, egyúttal 200 millió eurós többlettámogatást jelentett be a távoktatás miatt esetlegesen fellépő tanulói lemaradások behozására, illetve a tudásdeficit pótlását elősegítő felzárkóztató oktatás támogatására.
2021. 01. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat hétfő délután a felvi.hu oldalon. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.
2021. 01. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hétvégén rekord mértékben nőtt a spanyol fertőzöttek száma

Spanyolországban a hétvégén rekord mértékben, mintegy 94 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közölt összesítéséből.
2021. 01. 26. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkel telefonon egyeztetett az új amerikai elnökkel

Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
2021. 01. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország kilép az amerikai Gateway Hold-kutatási projektből

Oroszország úgy döntött, hogy kilép a Gateway elnevezésű amerikai Hold-kutatási projektből, de kész a szakmai párbeszéd folytatásra az Egyesült Államokkal - erősítette meg hétfőn a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat.
2021. 01. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Törökország és Görögország folytatta tárgyalásait vitás ügyeiről

Török és görög illetékesek hétfőn Isztambulban folytatták a csaknem öt éve megszakadt tárgyalásokat a két ország közötti vitás ügyekről.
2021. 01. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy mínuszban zártak a tőzsdék

Pozitív kezdésből nagy veszteségbe fordultak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek.
2021. 01. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhíthet néhány korlátozáson Horvátország

A kedvező járványügyi trendek alapján Horvátország enyhíthet a koronavírus-járvány megfékezésére hozott egyes korlátozásokon, ha nem jelenik meg az országban a vírus Nagy-Britanniában azonosított új változata - mondta hétfőn Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője.
2021. 01. 25. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott januárban a gazdasági hangulat Csehországban

Romlott a gazdasági hangulat januárban Csehországban a nemzeti statisztikai hivatal hétfői jelentése alapján.
2021. 01. 25. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajnában kevesebb új beteget regisztráltak

Ukrajnában hétfőre a megelőző napoknál jelentősen kevesebb, mintegy 2,5 ezer új beteget és ismét száz alatti elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter szerint a csökkenés az épp most lejárt szigorított karantén eredménye.
2021. 01. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott az üzleti hangulat Németországban

A koronavírus-járvány miatt kialakult súlyos helyzet következtében januárban a vártnál is erősebb mértékben romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2021. 01. 25. 12:35
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit vírusmutációt vizsgálja az NNK

A vakcinafejlesztés szempontjából fontos lehet a brit vírusmutáció vizsgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) - mondta a kutatás laborvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2021. 01. 25. 12:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Hollandiában lázadnak a kijárási tilalom ellen

Hollandiában országszerte zavargások törtek ki vasárnap a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt, több mint 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok - írja a Dutchnews holland hírportál.
2021. 01. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymillióan kaptak oltást a hétvégén az Egyesült Királyságban

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján csaknem egymillió embert oltottak be a hétvégén a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít a 6,5 millióhoz azoknak a briteknek a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken.
2021. 01. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban március végéig foglalt az összes oltási időpont

Lefoglalták Lengyelországban március végéig az összes oltási időpontot; több mint hárommillió ember kaphatja meg addig a koronavírus elleni oltást, ennél több személyt azonban vakcinahiány miatt egyelőre nem regisztrálhatnak - közölte a lengyel kormányfői hivatal vezetője vasárnapi sajtóértekezletén.
2021. 01. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások: