Tranzakciós kitekintés: 2021 júliusa után felélénkülhet a magyar M&A piac

A DLA Piper közzétette legújabb, “Global M&A in 2020: Impact of COVID-19” című elemzését, amely a COVID-19 világjárvány M&A tranzakciókra gyakorolt hatásait vizsgálja. A DLA Piper hazai jogi és pénzügyi szakértői értelmezik a nemzetközi trendeket magyar viszonylatban.

A DLA Piper globális tanulmánya rávilágít arra, hogy az állami támogatások ideiglenes segítséget nyújtanak a járvány által érintett vállalkozásoknak, ugyanakkor prognosztizálható, hogy a kormányzati támogatások visszaesésével az M&A ügyletekkel kapcsolatos jogviták száma, értéke és komplexitása növekedni fog. A jelentésben vizsgált joghatóságok több mint 60 százaléka az M&A tranzakciókkal összefüggő viták számbeli emelkedéséről számolt be, így a piaci szereplők megalapozottan kalkulálnak a jogviták további gyarapodásával 2021-ben.

A kiterjedt nemzetközi elemzés rámutat arra, hogy koronavírus-járvány a cégek túlnyomó többségét kedvezőtlenül érintette, azonban egyes vállalatok esetében a hatás akár pozitív is lehetett. Azok a vállalkozások például, amelyek már korábban belső technológiai változtatásokat eszközöltek, most a változásra irányuló folyamatok gyorsulását és ezzel együtt vállalkozásuk értékének növekedését tapasztalhatják.

A 2020-ban megfigyelhető globális M&A aktivitás nagyban tükrözi a világjárvány által vezérelt gazdasági növekedési irányokat. Az idei tranzakciók legnagyobb részét (18%) a technológiai szektor adja, amelyet az élelmiszer- és ital szektorban végrehajtott ügyletek követnek. Ezen adatok jól mutatják, hogy az alapvető élelmiszerek beszerzéséhez hasonlóan a digitális kereskedelem is létfontosságúvá vált az elmúlt hónapok során a korlátozások, lezárások következtében.

A különösen vonzó eszközök (pl. bizonyos gyógyszeripari és technológiai vállalatok) esetében rendkívül erős piaci verseny alakult ki az aukciók során, amelyek nagy számú ajánlattevő részvételével, rövid időn belül zajlottak le. A jelentés tanúsága szerint a vevők többsége továbbra is a többségi részvénypakett felvásárlását célozza, 2020 során ugyanakkor jelentősen nőtt a kisebbségi részvényügyletek aránya, mivel a vevők a rendkívüli gazdasági bizonytalanság idején törekednek a költségek és kockázatok mérséklésére.

Hazai M&A várakozások

Molnár Gábor, a DLA Piper Hungary partnere és társasági jogi és M&A csoportvezetője elmondta: „2020 második negyedévében jelentős lassulást tapasztaltunk a felvásárlási piacon, sok vállalat inkább a túlélésre, mintsem az M&A terveik megvalósítására koncentrált. Elmondható azonban, hogy a piac határozottan felpörgött a nyári időszak után: az esetlegesen eddig elhalasztott tranzakciók esetében a felek több esetben ismét tárgyalóasztalhoz ültek.”
 
A DLA Piper szakértőinek várakozásai alapján a technológiai, az élelmiszer-, italgyártó- és az élettudományi iparági tranzakciók továbbra is fölényben lesznek, de hamarosan megélénkülhetnek a nehéz helyzetben lévő szektorokban is az M&A üzletkötések – főleg a kiskereskedelemben, vagy a vendéglátásban és szabadidő-iparban, – különösen, ha a kormányok által eddig biztosított pénzügyi támogatások a későbbiekben visszaesnek.

Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory kft. ügyvezető igazgatója, a DLA Piper pénzügyi és üzleti tanácsadási üzletágának magyarországi vezetője hozzátette: „2021 júliusa fontos mérföldkő lesz. Több mint egy éves törlesztési moratórium után ekkor hull majd le a lepel arról, hogy mekkora bajba kerültek a COVID járványnak leginkább kitett vállalatok, és mekkora nemteljesítő hitelállomány (NPL) alakul ki a bankoknál. Jövő év második felében derül ki igazán, hogy a járvány mennyi kényszereladást fog okozni, milyen hatással lesz a hazai M&A piacra. Ez az időszak azért is lesz izgalmas, mert a törlesztési moratórium megszűnésével lényegében egy időben kerül bevezetésre Magyarországon a Szerkezetátalakítási Irányelvnek megfelelő új szabályozás, amely új lehetőséget fog kínálni a nehéz helyzetben lévő, de életképes vállalatok számára, és ez várhatóan az M&A lehetőségekre is hatással lesz

Újabb mentőöv a nehézségekkel küszködő vállalkozások számára

2019 nyarán hatályba lépett az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1023 irányelve, a Szerkezetátalakítási Irányelv, mely lehetőséget biztosít egy eddig a magyar jogban nem létező eljárás meghonosítására: az életképes, de nehézségekkel küszködő vállalkozások korai restrukturálására. A szerkezetátalakítás célja, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródott adós egyes hitelezőivel vagy valamennyi hitelezőjével olyan szerkezetátalakítási tervet fogadjon el és hajtson végre, amellyel megelőzhető az adós fizetésképtelensége, illetve biztosítható a működőképessége. Az irányelv átültetése a nemzeti jogba tervek szerint a törlesztési moratórium megszűnésével lényegében egy időben, 2021 júliusában fog megtörténni. 

Hozzászólások

Milyen lesz idén az építőipar?

Az építőipar teljesítménye az idén elérheti a 4500 milliárd forintot, ami a járványhelyzet előtti, 2019. évi szintnek felel meg - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.
2021. 01. 25. 09:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszok jöhetnek a tőzsdéken, jó hírekre számítanak a befektetők

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék hétfőn, a befektetők szerte a világon a koronavírus-járvánnyal, valamint a Joe Biden amerikai elnök által megígért 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomaggal kapcsolatos kedvező hírekre várnak.
2021. 01. 25. 08:55
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínában is kiterjesztik az oltási programot

A tervek szerint Kínában is kiterjesztik a koronavírus elleni oltási programot az idősekre a kormányzati engedélyek beszerzésének, valamint a vakcinagyártás bővítésének függvényében - derül ki egy, a China Daily című kínai pártlap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikkből.
2021. 01. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymillióan kaptak oltást a hétvégén az Egyesült Királyságban

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján csaknem egymillió embert oltottak be a hétvégén a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít a 6,5 millióhoz azoknak a briteknek a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken.
2021. 01. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban március végéig foglalt az összes oltási időpont

Lefoglalták Lengyelországban március végéig az összes oltási időpontot; több mint hárommillió ember kaphatja meg addig a koronavírus elleni oltást, ennél több személyt azonban vakcinahiány miatt egyelőre nem regisztrálhatnak - közölte a lengyel kormányfői hivatal vezetője vasárnapi sajtóértekezletén.
2021. 01. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel kezdte az évet a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe januárban érezhetően emelkedett, a járvány kezdete óta a legmagasabb értékét érte el, de áprilisi zuhanásának még így is csak alig több mint felét dolgozta le. Az év első hónapjában az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
2021. 01. 25. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nutex elemzés

2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felgyújtottak egy koronavírus tesztközpontot a tiltakozók

Hollandiában fiatalok egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, tiltakozásul a szombaton bevezetett kijárási tilalom ellen - írta vasárnap a Dutchnews holland hírportál.
2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 01. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlépte a huszonötmilliót a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Átlépte a huszonötmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban; a járvány kezdete óta 417 538 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítéséből.
2021. 01. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Téliesebb útviszonyokra kell számítani

Vasárnaptól visszatér a télies időjárás, ezért a közútkezelő munkatársai már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, s azokat folyamatosan végzik - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új világrekordot állított fel a SpaceX cég Falcon rakétája

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.
2021. 01. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb függetlenségi népszavazásról szóló tervezetet terjesztett elő a Skót Nemzeti Párt

Újabb függetlenségi népszavazásról szóló tervezetet terjesztett elő vasárnap a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP). A dokumentum szerint ha a májusi skóciai parlamenti választás után ismét az SNP alakíthat kormányt, Skócia újból kérni fogja a brit kormányt arra, hogy ruházza át a skót parlamentre a függetlenségi referendumról szóló törvény megalkotásának kizárólagos hatáskörét.
2021. 01. 25. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indítja újra Izrael gazdaságát Netanjahu

Az ország lakóinak újabb támogatásokat biztosító Izrael beindításának tervét ismertette Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jiszrael Kac pénzügyminiszter vasárnapi közös sajtótájékoztatójukon - jelentette a helyi média vasárnap.
2021. 01. 24. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Izraelben aggodalomra adhat okot az új vírusváltozatok terjedése

Visszavonulóban van Izraelben a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de a járványügyi szakembereket aggasztja az, hogy terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.
2021. 01. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét téliesre fordul az időjárás

A jövő héten ismét téliesre fordul az időjárás: ismét mínuszokra kell készülni, néhol napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet, többször várható havazás is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 01. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: