Ugye Te is simán rányomsz, arra hogy: engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?

Elég gyakran találkozunk azzal a kérdéssel a mobilunkon vagy bármilyen más okos eszközünkön, hogy “engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?”. A legtöbben persze automatikusan rányomnak, hogy “igen”, mert miért ne(?), aztán elkezdik használni az appot és rögtön el is felejtik, hogy mibe is egyeztek bele. Valószínűleg így történt ez történetünk főszereplőjével is, aki hat napot töltött börtönben, elvesztette a munkáját és barátai egy részét. Ő a 23 éves Jorge Molina, akit a rendőrség egy áruházban tartóztatott le 2018-ban Kalifornia államban. A tisztek két kérdést tettek fel neki: Van-e valaki, aki hozzáfér a mobiltelefonjához és nem lőtt-e le egy embert a közelmúltban? Molinát a Google helyadatai alapján gyanúsították meg a gyilkossággal, majd, néhány szerencsétlen egybeesés miatt a környék egyik legrosszabb hírű börtönébe zárták. A szerencsétlen eset sok kérdést vet fel és ezek után nem csak a rendőrségnek, de az alkalmazások fejlesztőinek is át kell gondolniuk, hogyan kezeljék a helyadatokat. Írásunk a Zero IT Lab szakértői forrásából származik.

Ugye Te is simán rányomsz, arra hogy: engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?

Egy fehér Honda

Jorge Molina története tipikus példája annak, hogy az új technológia nem csak kideríteni, de elfedni is segít azt, ki lehet egy bűncselekmény elkövetője. Jorge Molina esete különösen szerencsétlenül alakult. Pár hónappal korábban a környéken egy fehér Hondából agyonlőttek egy embert. Jorge - pechjére - maga is egy ilyen autót vezetett. Majd egy hasonló kocsi a második gyilkosság idején is feltűnt a biztonsági kamerák felvételein.

A rendőrség a gyilkosság helyszínére geofencinget rendelhet el

Amikor a rendőrök tudomást szereztek a gyilkosságról, úgynevezett “geofencinget” kértek a Google-től. A cég a hatóság utasítására kiadta az összes olyan felhasználó adatait, akik a körzetben tartózkodtak a gyilkosság idején és a helyadataik megosztása be volt kapcsolva. Molina ez alapján került a képbe. A hatóság úgy gondolta, a fehér Honda és a geolokáció önmagukban bizonyító erejűek. Ám kiderült, hogy tévedtek.

A nyomozók ugyan eleinte kétkedve fogadták Molina állítását, aki azt mondta, a Hondát nem ő vezette, sőt, a helyadatokat leadó készülék sem nála volt, mindössze az ő Google-azonosítójával léptek be rajta. Később derült ki, hogy a kocsit tényleg Molina nevelőapja vezette - őt egyébként két hónappal a tragédia előtt meg is bírságolták, mert nem tudta bemutatni az autó forgalmiját.

Mindenki gyanús!

Nem a kaliforniai fiatalember volt az egyetlen, akinek meggyűlt a baja a geofencinggel. Zachary McCoy a szokásos, esti futóedzése során háromszor is elhaladt egy olyan ház mellett, ahol gyilkosság történt. A fitnesz app alapján a rendőrség azonosította őt, majd e-mailben jelezte neki, hogy egy emberölési ügy gyanúsítottja lett.

McCoy rémült szülei a családi megtakarításokból igyekeztek ügyvédet fogadni a fiuk számára, aki szintén ártatlan volt.

Akár a GPS adatai is bajba keverhetnek

A két eset jól mutatja, hogy a GPS, a Bluetooth, a Wifi és a cellaadatok könnyen bajba keverhetik a felhasználójukat. A legnagyobb probléma, hogy ezen információk alapján, különösen az Egyesült Államok törvényei szerint, mindenki gyanúsítottá válhat. Ez pedig kellemetlenebb, mint amilyennek hangzik: az ártatlanul gyanúsított személyek gyakran elveszítik a munkájukat vagy jó hírüket, de akadnak olyanok is, akiknél szorongásos tünetek vagy depresszió alakul ki.

Az Egyesült államokban fishingnek, vagyis “halászatnak” nevezik azt a módszert, amikor nagy mennyiségű adatból halászva próbálják megtalálni a tettest. Korábban a gyanúsítás előtt a rendőrség többnyire igyekezett minél több adatot gyűjteni a tett helyszínéről és a körülményekről, és ez alapján keresték a feltételezett elkövetőket.

Ez azt jelentette, hogy kezdetben viszonylag kevés kihallgatás zajlott: először azokat kérdezték, akiknek nyilvánvalóan köze lehetett a bűncselekményhez.

Biztonsági kamerák: a módszer más, az aggályok hasonlítanak

A halászat idején a rendőrség fordítva dolgozik. Csak annyi adatuk van, hogy az eset megtörtént. A kamerák felvételei, a helyadatok és más eszközök alapján rengeteg embert gyanúsítanak vagy hallgatnak ki, és tőlük igyekeznek megtudni minél többet az esetről. Ellenben ezt a fajta magánéletbe való beavatkozást a törvények tiltják. A geofencing tehát, ha nem is illegális, de erősen a szürke zónában mozog.

A háló ráadásul sokszor lyukas: könnyen félrevezetheti a nyomozást, ha a csapat eleve abból a feltételezésből indul ki, hogy a tettes valamilyen kommunikációs eszközt vitt magával. Molina és a fehér Honda esete jól mutatja: nem feltétlenül kap pontos képet valaki, még akkor sem, ha a kamerák által felvett képet próbálja szűrni a helyadatok alapján.

Szolgáltatók vs kormányok

Szerencsére ma már a szolgáltatók is felismerték, hogy az ilyen fajta adatszolgáltatás személyiségjogi szempontból minimum aggályos. Egyre több olyan szolgáltató létezik, akik igyekeznek olyan rendszereket létrehozni, ahol akár ők maguk sem tudnak hozzáférni az egyes felhasználók tevékenységnaplójához. 

Ezeket a szolgáltatásokat sok államban igyekeznek korlátozni. A kormányok általában arra hivatkoznak, hogy a “túlságosan titkosított” adatok remek csatornát biztosítanak a terrorcselekmények előkészítéséhez vagy más illegális tevékenységek szervezéséhez. A bűnüldözés sok helyen egyenesen “hátsó ajtót” követel a fejlesztőktől a kódolás feltöréséhez - ez azonban óriási és védhetetlen rést nyitna az adatbiztonság pajzsán.

Míg a kormányok egyre erőteljesebb megfigyelést követelnek, sok cég arra törekszik, hogy független, kevés adatot szivárogtató megoldásokat találjon. Az adat-minimalizálásra azonban nem csak a cégeknek, hanem maguknak a felhasználóknak is törekedniük kell. Az “adattudatos” viselkedés nem paranoia: a technológia odáig fejlődött, hogy érdemes erre is figyelmet fordítani.

Zero IT Lab

Az adat-minimalizálás eszköze lehet:

- Kézi korlátozás, például a Bluetooth- és WiFi vevő kikapcsolása, az automatikus csatlakozás tiltása. 

- Olyan appok használata, ahol az adattárolás kizárólag helyben, az adott eszközön történik. 

- Titkosított csatornák használata a kommunikációra.
 

- A szükségesnél nem több eszköz hozzáférés (pl. GPS, kamera) engedélyezése az alkalmazások számára.

Az adatvédelmi problémák nem csak az Egyesült Államokban, de a világ minden táján komoly fejtörést okoznak a hatóságoknak, fejlesztőknek és fogyasztóknak. A legaktuálisabb talán a koronavírus kutatását és a fertőzés nyomonkövetését célzó appok helyzete. Ezek esetében különösen fontos az adatközlés folyamatos ellenőrzése, miközben felveti az összes fentebb taglalt aggályt.  

E probléma megoldásában a Zero IT Lab szívesen segít az alkalmazások adatvédelmi vizsgálatával és olyan rendszer kidolgozásával, amely minimalizálja a titkosítatlan csatornán áramló adatok mennyiségét. Célunk, hogy biztonságos, ugyanakkor hatékony megoldást nyújtsunk minden hozzánk forduló vállalkozás, cég vagy szervezet számára.

Hozzászólások

Egymilliárdos hiány a teniszszövetségnél

A megbízott igazságügyi könyvszakértő szerint a korábban közzétettnél egymilliárd forinttal nagyobb a hiány a Magyar Tenisz Szövetségnél (MTSZ).
2021. 02. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővülhet a kamatmentes újraindítási kölcsön jogosultsági köre

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramban - közölte a NAK csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felbukkantak a végrehajtós csalók - Erre kell figyelni!

Az elmúlt időszakban a fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 26. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2021. 02. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Takarék Bank elemzés

2021. 02. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 02. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 02. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 02. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 02. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A válság ellenére is rekordot döntöttek a globális védelmi kiadások

A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági válság ellenére is rekordot döntöttek tavaly a globális védelmi kiadások, az európai NATO-tagországok azonban még mindig nem teljesítik a szövetség által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot - áll a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) csütörtökön ismertetett éves világjelentésében.
2021. 02. 26. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kínai Shinopharm vakcina mellékhatásai - milyen lehetséges mellékhatásai lehetnek a kínai koronavírus védőoltásnak?

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet hivatalos weboldalán elérhető a kínai Shinopharm vakcina hivatalos tájékoztatója az oltásban részt vevők számára, melyből megtudhatjuk, hogy milyen mellékhatásai vannak/lehetnek a kínai koronavírus vakcinának. Cikkünkben az OGYEI oldalán (www.ogyei.gov.hu) található hivatalos Shinopharm betegtájékoztató magyar nyelvű szövegezését használtuk fel.
2021. 02. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Joe Biden katasztrófahelyzetet hirdetett Oklahomában

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön katasztrófahelyzetet hirdetett Oklahoma államban, ahol az utóbbi napokban súlyos károkat okozott a szokatlan hideg időjárás - közölte a Fehér Ház.
2021. 02. 26. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Modellt vált a BGE

Támogatta a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szenátusa csütörtöki ülésén az egyetem modellváltását, azaz állami intézményből közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakítását - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2021. 02. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javul a járványhelyzet Spanyolországban

Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereket az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján - közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a hidegfront!

Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2021. 02. 26. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Arculati pályázatot a MOME

Nonprofit szervezetek számára indított arculati pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) MOME Movement címmel; a hallgatói kezdeményezésre indított pályázat célja a szervezetek vizuális kommunikációjának a segítése. A jelentkezési határidő március 9-e.
2021. 02. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb hat anyag került fel a dizájnerdrogok immár több mint 300 vegyületcsoportot, szert és szervariánst tartalmazó tiltólistájára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán.
2021. 02. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.
2021. 02. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több korlátozást is feloldhatnak Moszkvában

Feloldhatnak több, a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt bevezetett korlátozást Moszkvában az elkövetkező két hónap alatt, ha tovább csökken a megbetegedések száma - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 02. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások: