Ugye Te is simán rányomsz, arra hogy: engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?

Elég gyakran találkozunk azzal a kérdéssel a mobilunkon vagy bármilyen más okos eszközünkön, hogy “engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?”. A legtöbben persze automatikusan rányomnak, hogy “igen”, mert miért ne(?), aztán elkezdik használni az appot és rögtön el is felejtik, hogy mibe is egyeztek bele. Valószínűleg így történt ez történetünk főszereplőjével is, aki hat napot töltött börtönben, elvesztette a munkáját és barátai egy részét. Ő a 23 éves Jorge Molina, akit a rendőrség egy áruházban tartóztatott le 2018-ban Kalifornia államban. A tisztek két kérdést tettek fel neki: Van-e valaki, aki hozzáfér a mobiltelefonjához és nem lőtt-e le egy embert a közelmúltban? Molinát a Google helyadatai alapján gyanúsították meg a gyilkossággal, majd, néhány szerencsétlen egybeesés miatt a környék egyik legrosszabb hírű börtönébe zárták. A szerencsétlen eset sok kérdést vet fel és ezek után nem csak a rendőrségnek, de az alkalmazások fejlesztőinek is át kell gondolniuk, hogyan kezeljék a helyadatokat. Írásunk a Zero IT Lab szakértői forrásából származik.

Ugye Te is simán rányomsz, arra hogy: engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?

Egy fehér Honda

Jorge Molina története tipikus példája annak, hogy az új technológia nem csak kideríteni, de elfedni is segít azt, ki lehet egy bűncselekmény elkövetője. Jorge Molina esete különösen szerencsétlenül alakult. Pár hónappal korábban a környéken egy fehér Hondából agyonlőttek egy embert. Jorge - pechjére - maga is egy ilyen autót vezetett. Majd egy hasonló kocsi a második gyilkosság idején is feltűnt a biztonsági kamerák felvételein.

A rendőrség a gyilkosság helyszínére geofencinget rendelhet el

Amikor a rendőrök tudomást szereztek a gyilkosságról, úgynevezett “geofencinget” kértek a Google-től. A cég a hatóság utasítására kiadta az összes olyan felhasználó adatait, akik a körzetben tartózkodtak a gyilkosság idején és a helyadataik megosztása be volt kapcsolva. Molina ez alapján került a képbe. A hatóság úgy gondolta, a fehér Honda és a geolokáció önmagukban bizonyító erejűek. Ám kiderült, hogy tévedtek.

A nyomozók ugyan eleinte kétkedve fogadták Molina állítását, aki azt mondta, a Hondát nem ő vezette, sőt, a helyadatokat leadó készülék sem nála volt, mindössze az ő Google-azonosítójával léptek be rajta. Később derült ki, hogy a kocsit tényleg Molina nevelőapja vezette - őt egyébként két hónappal a tragédia előtt meg is bírságolták, mert nem tudta bemutatni az autó forgalmiját.

Mindenki gyanús!

Nem a kaliforniai fiatalember volt az egyetlen, akinek meggyűlt a baja a geofencinggel. Zachary McCoy a szokásos, esti futóedzése során háromszor is elhaladt egy olyan ház mellett, ahol gyilkosság történt. A fitnesz app alapján a rendőrség azonosította őt, majd e-mailben jelezte neki, hogy egy emberölési ügy gyanúsítottja lett.

McCoy rémült szülei a családi megtakarításokból igyekeztek ügyvédet fogadni a fiuk számára, aki szintén ártatlan volt.

Akár a GPS adatai is bajba keverhetnek

A két eset jól mutatja, hogy a GPS, a Bluetooth, a Wifi és a cellaadatok könnyen bajba keverhetik a felhasználójukat. A legnagyobb probléma, hogy ezen információk alapján, különösen az Egyesült Államok törvényei szerint, mindenki gyanúsítottá válhat. Ez pedig kellemetlenebb, mint amilyennek hangzik: az ártatlanul gyanúsított személyek gyakran elveszítik a munkájukat vagy jó hírüket, de akadnak olyanok is, akiknél szorongásos tünetek vagy depresszió alakul ki.

Az Egyesült államokban fishingnek, vagyis “halászatnak” nevezik azt a módszert, amikor nagy mennyiségű adatból halászva próbálják megtalálni a tettest. Korábban a gyanúsítás előtt a rendőrség többnyire igyekezett minél több adatot gyűjteni a tett helyszínéről és a körülményekről, és ez alapján keresték a feltételezett elkövetőket.

Ez azt jelentette, hogy kezdetben viszonylag kevés kihallgatás zajlott: először azokat kérdezték, akiknek nyilvánvalóan köze lehetett a bűncselekményhez.

Biztonsági kamerák: a módszer más, az aggályok hasonlítanak

A halászat idején a rendőrség fordítva dolgozik. Csak annyi adatuk van, hogy az eset megtörtént. A kamerák felvételei, a helyadatok és más eszközök alapján rengeteg embert gyanúsítanak vagy hallgatnak ki, és tőlük igyekeznek megtudni minél többet az esetről. Ellenben ezt a fajta magánéletbe való beavatkozást a törvények tiltják. A geofencing tehát, ha nem is illegális, de erősen a szürke zónában mozog.

A háló ráadásul sokszor lyukas: könnyen félrevezetheti a nyomozást, ha a csapat eleve abból a feltételezésből indul ki, hogy a tettes valamilyen kommunikációs eszközt vitt magával. Molina és a fehér Honda esete jól mutatja: nem feltétlenül kap pontos képet valaki, még akkor sem, ha a kamerák által felvett képet próbálja szűrni a helyadatok alapján.

Szolgáltatók vs kormányok

Szerencsére ma már a szolgáltatók is felismerték, hogy az ilyen fajta adatszolgáltatás személyiségjogi szempontból minimum aggályos. Egyre több olyan szolgáltató létezik, akik igyekeznek olyan rendszereket létrehozni, ahol akár ők maguk sem tudnak hozzáférni az egyes felhasználók tevékenységnaplójához. 

Ezeket a szolgáltatásokat sok államban igyekeznek korlátozni. A kormányok általában arra hivatkoznak, hogy a “túlságosan titkosított” adatok remek csatornát biztosítanak a terrorcselekmények előkészítéséhez vagy más illegális tevékenységek szervezéséhez. A bűnüldözés sok helyen egyenesen “hátsó ajtót” követel a fejlesztőktől a kódolás feltöréséhez - ez azonban óriási és védhetetlen rést nyitna az adatbiztonság pajzsán.

Míg a kormányok egyre erőteljesebb megfigyelést követelnek, sok cég arra törekszik, hogy független, kevés adatot szivárogtató megoldásokat találjon. Az adat-minimalizálásra azonban nem csak a cégeknek, hanem maguknak a felhasználóknak is törekedniük kell. Az “adattudatos” viselkedés nem paranoia: a technológia odáig fejlődött, hogy érdemes erre is figyelmet fordítani.

Zero IT Lab

Az adat-minimalizálás eszköze lehet:

- Kézi korlátozás, például a Bluetooth- és WiFi vevő kikapcsolása, az automatikus csatlakozás tiltása. 

- Olyan appok használata, ahol az adattárolás kizárólag helyben, az adott eszközön történik. 

- Titkosított csatornák használata a kommunikációra.
 

- A szükségesnél nem több eszköz hozzáférés (pl. GPS, kamera) engedélyezése az alkalmazások számára.

Az adatvédelmi problémák nem csak az Egyesült Államokban, de a világ minden táján komoly fejtörést okoznak a hatóságoknak, fejlesztőknek és fogyasztóknak. A legaktuálisabb talán a koronavírus kutatását és a fertőzés nyomonkövetését célzó appok helyzete. Ezek esetében különösen fontos az adatközlés folyamatos ellenőrzése, miközben felveti az összes fentebb taglalt aggályt.  

E probléma megoldásában a Zero IT Lab szívesen segít az alkalmazások adatvédelmi vizsgálatával és olyan rendszer kidolgozásával, amely minimalizálja a titkosítatlan csatornán áramló adatok mennyiségét. Célunk, hogy biztonságos, ugyanakkor hatékony megoldást nyújtsunk minden hozzánk forduló vállalkozás, cég vagy szervezet számára.

Hozzászólások

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Enyhe optimizmussal indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a vezető részvények közül az OTP és a Mol mozgása lehet izgalmas - írta az MTI-nek küldött kommentárjában Varga Zoltán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2021. 03. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL vagy OTP részvény a jobb választás?

Mindkét vezető hazai részvényünk szépen teljesít az elmúlt hónapokban, így a befektetők joggal tehetik fel a kérdést maguknak: a MOL vagy az OTP részvényében van még több fantázia most? Mi annyiban segítünk a döntéshozatalban, hogy minden nap friss (napi) elemzést publikálunk róluk a ProfitLine.hu Elemzések rovatában (a menüből kiválasztható opció).
2021. 03. 03. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4iG részvény elemzés - nem akar meglódulni?!

Mai elemzésünkben az egyre nagyobbra növő hazai IT-óriás részvényének az árfolyam-alakulását tekintjük át a technikai elemző szemüveglencséjén keresztül.
2021. 03. 03. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Országos ellenőrzés lesz az utakon!

Országos ellenőrzés lesz az utakon március 8. és 14. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden a police.hu oldalon.
2021. 03. 03. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ökológiai gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között

A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon. Sokak számára ez talán meglepő, pedig a területi mutatók több ágazatban, így az ökológiai gyümölcstermesztésben is megerősítik, hogy az élen járunk. Az elmúlt években az ökológiai, vagyis bio ültetvények abszolút területmérete alapján Magyarország a világ 12. legnagyobb öko gyümölcstermelő országává vált. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) - hazánk legnagyobb biogazdálkodást kutató intézményeként, a dinamikus növekedés, valamint az EU ambiciózus törekvései (25% ökoterület arány elérése 2030-ig) kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökoterületek bővülésével a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe még inkább felértékelődik.
2021. 03. 03. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A bezártság növelte a műtárgyak iránti keresletet

Miközben a korlátozó intézkedések miatt az elmúlt egy évben a műtárgypiacon az értékesítési csatornák beszűkültek, hazánkban a kereslet nőtt. Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés, az online árverésekkel pedig egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, akik korábban nem vettek részt az élő aukciókon. A jelenlegi helyzet is bizonyítja, a műtárgy értékálló befektetési eszköz, melynek az aranyhoz hasonló értékmegőrző tulajdonsága van.
2021. 03. 03. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EMA jövő héten hoz döntést a Johnson and Johnson oltóanyagának ajánlásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását - közölte Twitteren az amszterdami székhelyű uniós szervezet.
2021. 03. 03. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködési megállapodást kötött a Vantage Towers és az Antenna Hungária

A Vantage Towers és az Antenna Hungária együttműködési megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy a bázisállomások hatékony kihasználásával közösen javíthassák Magyarország hálózati lefedettségét. A megállapodás értelmében az Antenna Hungária a Vantage Towers tornyain hírközlési szolgáltatásaihoz szükséges berendezéseket fog elhelyezni és beüzemelni.
2021. 03. 03. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az átgondolatlan számlaadat-használat csak a könyvelő és ügyfele közti bizalmatlanságot növeli

Az online számla-adatszolgáltatás 3.0 elindulásával óriási lehetőség nyílt a számviteli feladatok lerövidítésére. Ezt azok fogják tudni kihasználni, akik hajlandóak új munkafolyamatokat kialakítani, a képeket és az adatokat összekapcsoló, de azok egyezését és a számlabefogadást automatizáltan ellenőrző rendszert bevezetni. „Csak a képeket és az adatokat egyaránt kezelő rendszer teheti hasznos eszközzé az online számla-adatszolgáltatás 3.0-t a könyvelők számára. Azoknál viszont, akik megfontolás és egyeztetés nélkül vágnak bele, csak a könyvelő és ügyfele közti bizonytalanságot fogja növelni.” – figyelmeztetett Poór Károly, az SDSYS Zrt. cégvezetője.
2021. 03. 03. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Indulhat az MFB Növekedési Garanciaprogram

A Kormány döntésének megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új eszközt dolgozott ki a COVID-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében. Az MFB a Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként induló MFB Növekedési Garanciaprogram keretében a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá, illetve a Növekedési Kötvényprogram keretében megkötött ügyletekhez, továbbá a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez legfeljebb 80%-os garanciát/kezességet biztosít. A garancia/kezességvállalásról az MFB minden esetben egyedileg dönt. A Garanciaprogramhoz kapcsolódóan a Magyar Állam az MFB által vállalt garancia/kezesség összegének 90%-áig biztosít állami kezességvállalást. A program célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztések, beruházások megvalósítását, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységének fenntartását és bővítését.
2021. 03. 03. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családi adókedvezmény igénylése 2021-ben - Kinek jár és mennyi?

Ki veheti igénybe a családi adókedvezményt 2021-ben? Hogyan működik a családi adókedvezmény intézménye élettársak esetén? Mi van akkor, ha nem közös gyermeket nevelnek élettársak? Hogyan osztható meg 2021-ben a családi adókedvezmény házastársak között? Hogyan változik a családi adókedvezmény mértéke 1 gyerek, 2 gyerek vagy 3 vagy több gyermek esetén? Sok-sok kérdésre válaszolunk cikkünkben a családi adókedvezmény témában.
2021. 03. 03. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig döcög a vakcinázás Olaszországban

Az északi Brescia városában felütötte fejét a nigériai vírusvariáns, a közép-olasz Bologna a nagy britanniai mutáció miatt kerül teljes zárlat alá, miközben az országban a vakcinahiány miatt nem halad az oltás, és a halottak száma meghaladta a 98 ezret az egészségügyi minisztérium keddi információi szerint.
2021. 03. 03. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb pénz jut beruházásokra Salgótarjánban

Kevesebb pénz jut beruházásokra Salgótarjánban az idén, mint tavaly, ugyanakkor létszámcsökkentés nem lesz az önkormányzati intézményekben - ez is szerepel az önkormányzat 2021. évi költségvetésében, amelyet a városháza honlapján tettek közzé.
2021. 03. 03. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a veszélyes termék!

Nőtt a veszélyes, nem élelmiszer termékekre vonatkozó bejelentések és intézkedések száma tavaly: az európai fogyasztók védelme érdekében létrehozott gyorsriasztási rendszerben részt vevő országok hatóságai 2253 riasztást jelentettek, és a riasztások alapján csaknem 5400 esetben intézkedtek, ami 2019-hez képest 20 százalékos növekedés - közölte Didier Reynders jogérvényesülésért és fogyasztóvédelemért felelős biztos online sajtótájékoztatóján kedden.
2021. 03. 03. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások: