Újra jó vétel az OTP részvénye

Az elmúlt hetekben lezajlott egy egészséges korrekció az OTP részvényeiben. A fundamentumok eddig is vonzóak voltak, de most már a technikai kép is újra vonzóvá teszi a részvényt, így piaci árfolyamon javasoljuk az OTP részvények vételét.

Újra jó vétel az OTP részvénye

Az OTP október végén új történelmi csúcsra, picivel az ellenállási szint fölé emelkedett, ahol azonban technikailag már erősen túlvett volt, így ennek megfelelően jött is a korrekció. Ennek során mintegy 1000 forintot csökkent az OTP részvények ára, miközben a fundamentum nem változott, sőt a harmadik negyedéves eredményből láthattuk, hogy továbbra is jól teljesít a bankcsoport.


A hosszú távú emelkedő trendvonal végül nem került tesztelésre, helyette 9.920 pont környékén kialakult egy lokális minimum, ahonnan ma nagy lendülettel lőtt ki az árfolyam. A szükséges korrekció lezárult, így érdemesnek látszik a részvények vétele.

Kiszállási pontként a történelmi csúcsot, 10.980 pontot jelöljük meg, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást a lokális minimum alá, 9.890 ponthoz javasoljuk elhelyezni.


Az emelkedés során a 20 és a 30 napos mozgóátlagot át kell még törnie az árfolyamnak, ezek most 10.400 pont környékén húzódnak, ez azonban valószínűleg nem jelent problémát a részvények számára.

Forrás: Bloomberg 


Szépen muzsikál az OTP

 

Jelentősen megverte az eredményvárakozásokat az OTP a harmadik negyedévben. A nettó profit 79,3 milliárd forint lett, s így 14 százalékkal bővült év per év alapon. A piac által várt 69,9 milliárd forintnál jobb eredmény elsődleges oka a mindössze 4,3 milliárd forintra rúgó céltartalék képzés (a piac 13,7 milliárd forintra számított). Ugyanis ezt a sort a magyarországi visszaírások is segítették. A kockázati költség így rekord alacsonyra, 0,14 százalékra csökkenet a korábbi 30-50 bázispontról, s az NPL ráta is 11,2 százalékra esett az előző negyedévi 12,2 százalékról (egy éve még 15,8 százalékon járt). A kétes kintlévőségek céltartalékkal való fedezettsége továbbra is magas, kicsivel 95% fölött van.

Különben a hitelállomány bővült, miközben a nettó kamatmarzs a korábbi 4,82 százalékról tovább csökkent 4,62 százalékra. A csökkenés mind a DSK-nál, mind a magyar banknál jelentős volt. Viszont a csökkenő marzsokat kompenzálta a hitelállomány növekedése, amit a jutalékbevételek dinamikus bővülése is mutat.


A bank további akvizíciókban gondolkozik, miközben a jó profittermelő képesség miatt az osztalékot is emelni tervezi. Az elemzői konszenzus jelenleg 221 forintos osztalékot vár az idei évi eredmény után, amely 15 százalékos bővülés a tavalyi 192,5 forinttal szemben. Ez mintegy 2,1 százalékos osztalék hozamnak felel meg, ami a mostani környezetben nagyjából megfelel a 10 éves magyar állampapírok hozamának.


Új nem konvencionális eszköz az MNB-től

Az MNB tegnap délután két új nem konvencionális monetáris eszközt jelentett be, melyek célja a hosszú hozamok további csökkentése. A két bejelentett új eszköz:

  • Feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS) bevezetése, melynek 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszegét 300 milliárd forintban határozták meg, de éves szinten 1000-1500 milliárd között lehet a program volumene.
  • A Magyar Nemzeti Bank egy célzott programot is indít, melynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol. Ennek a programnak az összege mintegy 500 milliárd forint lehet, ami a bővülő jelzáloglevél piac 50%-át jelentené.

Hogyan hatnak ezek az OTP-re?

  1. Az MNB programjának várt hatása, hogy a magyar kötvényhozamok tovább csökkennek. Ennek eredményeként a bank által tartott értékesíthető kötvényeken nyereség keletkezhet. Ennek nagyságrendje néhány milliárd forint lehet. Bár az OTP csoport 2.000 milliárd forint értékben tart értékesíthető értékpapírokat, azonban ezek nem csak Magyarországhoz kötődnek, ráadásul a rövid lejáratú állampapírok dominálhatják a szerkezetet, melyeket a mostani program nem igazán érint.
  2. Az MNB intézkedései csökkenthetik a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitek finanszírozási költségét, ezen keresztül a hitelek kamatát is csökkentheti. Ez pedig növelheti a hitelfelvételi kedvet, ami a növekvő hitelezésen keresztül hathat a bankra.
  3. A jegybanki lazítások jellemzően csökkentik a bankok által elérhető kamatmarzsot, ami változatlan hitelezési aktivitás mellett negatívan hathatna.

Nem számít drágának a részvény

 

Az OTP jelenleg könyszerinti értékének 1,8-szorosán forog, ami meglehetősen magasnak számít a régiós szektortársak között. Azonban nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy ehhez a legmagasabb saját tőke arányos nyereség (ROE) tartozik, ami indokolja is a magas értékeltséget.

 

Ha a régiós bankokat összehasonlítjuk árfolyam és könyvszerinti értékük, valamint tőkenyereségük alapján, akkor azt láthatjuk, hogy az OTP még enyhén alulárazott is. Amennyiben az OTP-nek sikerül akviziciókat végrehajtania, akkor saját tőke arányos nyeresége még tovább növekedhet, ugyanis ezt nem tartalmazzák még az elemzői várakozások, így értékeltsége még kedvezőbbé vállhat.

Forrás: Bloomberg 

 

Ha az OTP részvényt az árfolyam és az egy részvényre jutó eredményvárakozások (előretekintő P/E) alapján vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy bőven a szektor átlagos értékeltsége alatt forog, ami nem tűnik indokoltnak.


Összességében az OTP részvények továbbra sem tűnnek túlárazottnak, további felértékelődési potenciál lehet a részvényben. Ezt a kedvező makro környezet is támogatja a hitelezés élénkülésén és a nem teljesítő hitelek alacsony arányán keresztül.


Hozzászólások

London kivételével mínuszban nyitottak a főbb európai tőzsdék

London kivételével mínuszban indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn.
2018. 10. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A nemzetközi hangulat befolyásolhatja a mai kereskedést

Az elemzők szerint a nemzetközi hangulat befolyásolja hétfőn a Budapesti Értéktőzsde kereskedését.
2018. 10. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel.
2018. 10. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig mehet a 4iG részvénye? Elemzés

Mai elemzésünkben a rakétaként kilövő új Mészáros-részvényt elemezzük a technikai (grafikon) analízis eszközeivel.
2018. 10. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT forgalma a héten

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 36 347,89 ponton zárt pénteken, 597,36 ponttal, 1,62 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél.
2018. 10. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező számok a Citi-től

A Citigroup is csatlakozott a kedvező banki gyorsjelentésekhez, miután 1,73 dolláros tisztított EPS-sel kismértékben megverte az elemzői várakozásokat.
2018. 10. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jönnek a banki gyorsjelentések az USA-ból - J.P Morgan

Az utóbbi hónapokban a bankszektorban felülteljesítő J.P. Morgan 2,36 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredményt közölt a harmadik negyedévre a várt 2,26 dollárral szemben.
2018. 10. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itthon erősödött a részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 443,35 pontos, 1,23 százalékos emelkedéssel, 36 347,89 ponton zárt pénteken.
2018. 10. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe mínuszban zártak az európai tőzsdék

Szerény mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken.
2018. 10. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közép-Kelet-Európa befektetési piaca új területeken növekszik tovább

A közép-kelet-európai régiói erősségei és versenyelőnyei jól ismertek már a befektetők számára. Felmerültek azonban új tényezők, amelyek közép- és hosszú távon meghatározó szerepet játszhatnak. Így, egyértelmű hangsúlyeltolódás van a költséghatékonyság irányából a minőség és a tudásalapú működés felé Közép-Kelet-Európa gazdaságának összes ágazatában. Hogyan változik Közép-Kelet-Európában a bérlői struktúra? Mutat-e némi lassulást a szolgáltató központok növekedése? Milyenek a közép-kelet-európai jogi és pénzügyi rendszerek a nyugat-európaiakkal összehasonlítva? Ezekre és más fontos kérdésekre a Skanska, a CBRE, a Dentons és a PwC közös, Közép-kelet-európai befektetési körkép 2018: Új növekedési területek című kiadványában találhatók válaszok.
2018. 10. 12. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban nőtt a JP Morgan Chase profitja

Emelkedő bevételek mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a JP Morgan Chase az idei harmadik negyedévben, miután a hitelállomány és a hitelkamatok emelkedése, valamint az alacsonyabb adók ellensúlyozni tudták a kötvénykereskedelem gyenge teljesítményét.
2018. 10. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3600 forintig is felfuthat a Waberers részvénye - lássuk miért!

Ez a részvény pedig nem más, mint a magyar tőzsdén forgó Waberer's részvénye. Az elmúlt hónapok piaci eseményeinek és a cég teljesítményének megfelelően módosítottuk modellünket. Az idei és az elkövetkező évekre csökkentettük eredményvárakozásunkat, és újraszámoltuk mind a DCF modellt, mind a versenytársakkal történő összehasonlítást - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.
2018. 10. 12. 12:55
Megosztás:
Hozzászólások:

Péntekre az európai tőzsdéken is emelkedés várható

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken az előző két napi lejtmenet után.
2018. 10. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés várható a hazai tőzsdén

Emelkedést vár a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2018. 10. 12. 08:45
Megosztás:
Hozzászólások:

10 ezer körül jó vétel lehet az OTP - elemzés

A globális eladói hullám elérte Magyarországot és az OTP papírjait is. Ennek eredményeként ismét 10.000 forint alá ütötték a bankpapír árfolyamát, ahol érdemes tartjuk a részvények vételét - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.
2018. 10. 12. 08:25
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra élénkül a kockázati tőkebefektetések piaca

Újra élénkül a kockázati tőkebefektetések piaca: a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az április-június időszakban 49 vállalkozás jutott 3,26 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon.
2018. 10. 12. 07:15
Megosztás:
Hozzászólások:

4iG részvényeket vásárolt a Konzum magántőkealap

Tőzsdei, valamint tőzsdén kívüli ügyletek keretében 880 170, a 4iG Nyrt. által kibocsátott 4iG törzsrészvényt vásárolt a Konzum PE Magántőkealap - tette közzé a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2018. 10. 11. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét zuhantak az európai tőzsdeindexek

Nagy árfolyamingadozások mellett csütörtökön is jelentősen csökkentek a főbb nyugat-európai tőzsdék irányadó mutatói, párhuzamosan a tengerentúli részvénypiacokon átsöprő eladási hullámmal.
2018. 10. 11. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2018. 10. 11. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A Richter kivételével gyengültek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 916,58 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 35 904,54 ponton zárt csütörtökön.
2018. 10. 11. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás