Újra jó vétel az OTP részvénye

Az elmúlt hetekben lezajlott egy egészséges korrekció az OTP részvényeiben. A fundamentumok eddig is vonzóak voltak, de most már a technikai kép is újra vonzóvá teszi a részvényt, így piaci árfolyamon javasoljuk az OTP részvények vételét.

Újra jó vétel az OTP részvénye

Az OTP október végén új történelmi csúcsra, picivel az ellenállási szint fölé emelkedett, ahol azonban technikailag már erősen túlvett volt, így ennek megfelelően jött is a korrekció. Ennek során mintegy 1000 forintot csökkent az OTP részvények ára, miközben a fundamentum nem változott, sőt a harmadik negyedéves eredményből láthattuk, hogy továbbra is jól teljesít a bankcsoport.


A hosszú távú emelkedő trendvonal végül nem került tesztelésre, helyette 9.920 pont környékén kialakult egy lokális minimum, ahonnan ma nagy lendülettel lőtt ki az árfolyam. A szükséges korrekció lezárult, így érdemesnek látszik a részvények vétele.

Kiszállási pontként a történelmi csúcsot, 10.980 pontot jelöljük meg, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást a lokális minimum alá, 9.890 ponthoz javasoljuk elhelyezni.


Az emelkedés során a 20 és a 30 napos mozgóátlagot át kell még törnie az árfolyamnak, ezek most 10.400 pont környékén húzódnak, ez azonban valószínűleg nem jelent problémát a részvények számára.

Forrás: Bloomberg 


Szépen muzsikál az OTP

 

Jelentősen megverte az eredményvárakozásokat az OTP a harmadik negyedévben. A nettó profit 79,3 milliárd forint lett, s így 14 százalékkal bővült év per év alapon. A piac által várt 69,9 milliárd forintnál jobb eredmény elsődleges oka a mindössze 4,3 milliárd forintra rúgó céltartalék képzés (a piac 13,7 milliárd forintra számított). Ugyanis ezt a sort a magyarországi visszaírások is segítették. A kockázati költség így rekord alacsonyra, 0,14 százalékra csökkenet a korábbi 30-50 bázispontról, s az NPL ráta is 11,2 százalékra esett az előző negyedévi 12,2 százalékról (egy éve még 15,8 százalékon járt). A kétes kintlévőségek céltartalékkal való fedezettsége továbbra is magas, kicsivel 95% fölött van.

Különben a hitelállomány bővült, miközben a nettó kamatmarzs a korábbi 4,82 százalékról tovább csökkent 4,62 százalékra. A csökkenés mind a DSK-nál, mind a magyar banknál jelentős volt. Viszont a csökkenő marzsokat kompenzálta a hitelállomány növekedése, amit a jutalékbevételek dinamikus bővülése is mutat.


A bank további akvizíciókban gondolkozik, miközben a jó profittermelő képesség miatt az osztalékot is emelni tervezi. Az elemzői konszenzus jelenleg 221 forintos osztalékot vár az idei évi eredmény után, amely 15 százalékos bővülés a tavalyi 192,5 forinttal szemben. Ez mintegy 2,1 százalékos osztalék hozamnak felel meg, ami a mostani környezetben nagyjából megfelel a 10 éves magyar állampapírok hozamának.


Új nem konvencionális eszköz az MNB-től

Az MNB tegnap délután két új nem konvencionális monetáris eszközt jelentett be, melyek célja a hosszú hozamok további csökkentése. A két bejelentett új eszköz:

  • Feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS) bevezetése, melynek 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszegét 300 milliárd forintban határozták meg, de éves szinten 1000-1500 milliárd között lehet a program volumene.
  • A Magyar Nemzeti Bank egy célzott programot is indít, melynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol. Ennek a programnak az összege mintegy 500 milliárd forint lehet, ami a bővülő jelzáloglevél piac 50%-át jelentené.

Hogyan hatnak ezek az OTP-re?

  1. Az MNB programjának várt hatása, hogy a magyar kötvényhozamok tovább csökkennek. Ennek eredményeként a bank által tartott értékesíthető kötvényeken nyereség keletkezhet. Ennek nagyságrendje néhány milliárd forint lehet. Bár az OTP csoport 2.000 milliárd forint értékben tart értékesíthető értékpapírokat, azonban ezek nem csak Magyarországhoz kötődnek, ráadásul a rövid lejáratú állampapírok dominálhatják a szerkezetet, melyeket a mostani program nem igazán érint.
  2. Az MNB intézkedései csökkenthetik a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitek finanszírozási költségét, ezen keresztül a hitelek kamatát is csökkentheti. Ez pedig növelheti a hitelfelvételi kedvet, ami a növekvő hitelezésen keresztül hathat a bankra.
  3. A jegybanki lazítások jellemzően csökkentik a bankok által elérhető kamatmarzsot, ami változatlan hitelezési aktivitás mellett negatívan hathatna.

Nem számít drágának a részvény

 

Az OTP jelenleg könyszerinti értékének 1,8-szorosán forog, ami meglehetősen magasnak számít a régiós szektortársak között. Azonban nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy ehhez a legmagasabb saját tőke arányos nyereség (ROE) tartozik, ami indokolja is a magas értékeltséget.

 

Ha a régiós bankokat összehasonlítjuk árfolyam és könyvszerinti értékük, valamint tőkenyereségük alapján, akkor azt láthatjuk, hogy az OTP még enyhén alulárazott is. Amennyiben az OTP-nek sikerül akviziciókat végrehajtania, akkor saját tőke arányos nyeresége még tovább növekedhet, ugyanis ezt nem tartalmazzák még az elemzői várakozások, így értékeltsége még kedvezőbbé vállhat.

Forrás: Bloomberg 

 

Ha az OTP részvényt az árfolyam és az egy részvényre jutó eredményvárakozások (előretekintő P/E) alapján vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy bőven a szektor átlagos értékeltsége alatt forog, ami nem tűnik indokoltnak.


Összességében az OTP részvények továbbra sem tűnnek túlárazottnak, további felértékelődési potenciál lehet a részvényben. Ezt a kedvező makro környezet is támogatja a hitelezés élénkülésén és a nem teljesítő hitelek alacsony arányán keresztül.


Hozzászólások

BÉT: Csökkenés várható szakértő szerint

Csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértő szerint.
2018. 07. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyithatnak az európai tőzsdék

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok kedden, a piacok az újabb vállalati beszámolókat és Jerome Powellnek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének kongresszusi beszámolóját várják.
2018. 07. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig változott a forint

Alig változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben hajszálnyit gyengült, míg a dollárral és a japán jennel szemben kissé erősödött.
2018. 07. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2018. 07. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vezető részvények többsége gyengült

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 374,69 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 35 267,07 ponton zárt hétfőn.
2018. 07. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Minimális gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék hétfőn.
2018. 07. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mi várható ma?

Iránykeresésre vagy pozitív korrekcióra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2018. 07. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzék is mindenütt mínuszt jeleztek.
2018. 07. 16. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest hétfő kora reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
2018. 07. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bank of America a tőzsdei cégek eddig vártnál nagyobb idei nyereségére számít

Négy százalékkal, 153 dollárról 159 dollárra javította az amerikai S&P 500 indexben szereplő cégek idei részvényarányos nyereségére vonatkozó előrejelzését a Bank of America-Merrill Lynch (BofAML) bankcsoport.
2018. 07. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő forgalomban gyengült a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értőktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten. A BUX 35 641,76 ponton fejezte be a kereskedést pénteken, az előző heti záróértékénél 133,97 ponttal, 0,37 százalékkal alacsonyabban.
2018. 07. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gondban a Wells Fargo

Továbbra is gondban a Wells Fargo, a jelzáloghitelezésből származó bevételei 33%-kal estek a negyedév során a banknak év/év alapon.
2018. 07. 14. 02:08
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a Citigroup gyorsjelentése

Nemcsak hátránya származik a Citigroupnak a nagy nemzetköz jelenlétből a mostani kereskedelmi viszályok közepette.
2018. 07. 14. 01:04
Megosztás:
Hozzászólások:

Gigászi profitról adott hírt a J.P. Morgan

Minden soron felülteljesítette az elemzői várakozásokat a J.P. Morgan a második negyedéves gyorsjelentésében, 8,3 milliárd dolláros profitja pedig új negyedéves csúcsot jelent.
2018. 07. 13. 23:59
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb büntetést kapott a Johnson & Johnson

Összesen 4,7 milliárd dollárt, részvényenként nagyjából 2 dollárt kell fizetnie a Johnon & Johnsonnak 22 nőnek, akiknél a hintőporban található azbeszt miatt alakulhatott ki petefészekrák.
2018. 07. 13. 17:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedő részvényárakra számítanak ma a magyar tőzsdén

Emelkedéssel indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértő szerint.
2018. 07. 13. 08:54
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb NASDAQ csúcs Amerikában, erősödő ázsiai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, és a még nyitva tartó börzék többsége is pluszban állt azután, hogy csütörtökön New Yorkban történelmi csúcsra erősödött a technológiai részvények Nasdaq indexe.
2018. 07. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tőkekivonás a piacokon - hogyan fektessünk most be a deviza és árutőzsdéken?

A kereskedelmi háború okozta bizonytalanság és a jegybanki támogatás csökkenése miatt újabb tőkekivonási hullám jöhet még, ezért a K&H befektetési szakemberei a következő hónapokban a feltörekvő piacokkal szemben a fejlett tőzsdéket javasolják befektetésre. És mit tegyünk a devizapiacokon és az árupiacokon? Lássuk a szakértői véleményeket!
2018. 07. 13. 08:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2018. 07. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív hangulat a hazai tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 422,80 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 35 485,87 ponton zárt csütörtökön.
2018. 07. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás