A biztos munkától szebb jövőt látunk magunk előtt

A magyarországi munkahelyeken nincs vagy nagyon alacsony a visszajelzési kultúra. Nehezünkre esik adni és fogadni is, miközben a hatékony visszajelzés elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember elinduljon az önfejlődés útján. De miért vágyunk ennyire a visszajelzésekre, mi az ideális állapot és mit tehet egy jó vezető?

A biztos munkától szebb jövőt látunk magunk előtt

 Nemes Zsuzsanna, Business Cooperation Mentor, sok-sok évet eltöltött a pénzügyi szektorban, mielőtt coachként, trénerként elindította szervezet- és vezetőfejlesztő vállalkozását. A szakember szerint minden embernek szüksége van a visszajelzésekre, mert ezek adják a biztonságot, az előre látást, fejlődést azt, hogy céljaink legyenek a jövőben.

„Az elmúlt időszakban nagyon sokat nőtt a bizonytalanság. Egyik pillanatról a másikra olyan dolgok történhetnek, hogy nem tudjuk, ami ma igaz volt, azzal holnap mi lesz? Erre a változékonyságra a visszajelzésekkel tudnánk növelni a biztonságérzetet, ami nagyon fontos az emberek számára. Hiszen, ami körül vesz minket, és minden csak kérdőjeles, akkor nagyon jó, ha legalább a munkák egy biztos pont az életünkben. A szakmai személyiségfejlődéshez nagyon kellenek ezek a megerősítések mindegy, hogy valaki nő vagy férfi, idős vagy fiatal” – mondja Nemes Zsuzsanna, coach.

Ne legyen teher a figyelem

A visszajelzés az apró dolgoktól kezdve a 360 fokos kiértékelésig sok minden lehetséges. A fejlődési szemléletmód szakértője szerint az a jó visszajelzés, ha az eseményhez közeli, konkrét dolgot fogalmazunk meg.

„Lehetnek ezek apróságok a munka végén vagy a nap végén, de mindig tudjuk, hogy mire irányul. Tudatosítani kell, hogy miért sikerült vagy épp miért nem sikerült. A munkaadónak a teljesítményértékelés ne legyen teher. Szánja rá az időt és valódi figyelmet, mert csak így fog kialakulni a bizalom, készüljünk fel a beszélgetésre, legyen célja a beszélgetésnek, legyünk nyitottak és befogadók. Időt lehet spórolni az adminisztráción, de a beszélgetéseken nem. Legyen egy rugalmas teljesítményértékelési rendszer a munkahelyen, ne csak évente egyszer beszéljünk az alkalmazottakkal, hiszen a tervek és a célok is változhatnak ennyi idő alatt. A munkavállalónak fontos, hogy tudja, jó irányba halad, jó helyen van, esetleg még fejlődni is tud. Azt se felejtsük el, hogy jó, ha több oldalról is kapunk és adunk visszajelzést, hiszen mást lát egy vezető, mást a kollégák és adott esetben mást látnak a partnerek is, így tisztább képet kapunk arról, hogy viselkedésünk, hogyan hat másokra, teljesítményünket, hogyan értékeli és pontosabb fejlődési út kerül meghatározásra.”

A bizalom elvesztése végzetes lehet

Az értékelésnek fontos eleme, hogy az ember tisztában legyen egy-egy tettével, hogy az milyen hatással van a környezetére. Nagyon sokszor felvetődik a kérdés, hogy mivel lehet motiválni egy kollégát? Miért jár be mindennap dolgozni?

„Ha ismerjük ezt a „nyomógombot”, hogy mi a motivációja egy embernek, akkor az hatalmas fegyver egy vezető számára. Ugyanakkor vigyázni kell ezzel, mert a bizalmat kiépíteni nagyon nehéz, elveszíteni viszont egy pillanat műve. Fiatal vezetőknek is tartok mentorprogramot, nekik különösen nagy kihívás, hogy miként tudják az idősebbeket motiválni. A jelenlegi bizonytalan helyzethez még hozzáadódik, hogy nagyon magas a fluktuáció, ami nem jó sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak. Én azt látom, hogy ahol jobb az együttműködés ott sokkal hatékonyabb maga a cég működtetése is” – árulta el Nemes Zsuzsanna.

Ki vagyunk éhezve a megerősítésekre

A megerősítések hiányát sok mindenre vissza lehet vezetni: generációs különbségek vagy akár a social media.

„Érdekes megállapítani, hogy bár a mai fiatalok magabiztosságot sugároznak, mégis nagyon kell nekik a megerősítés. Az „elég jó vagyok-e?” kérdés sokakban ott motoszkál, és ennek nem használta az sem, hogy megnőtt az online terük. Egy-egy értekezlet, megbeszélés már online zajlik, kevesebb interakció érkezik és nem ugyanazt látjuk, mint egy valós térben. Ráadásul sokkal többet vagyunk jelen a social médiában is, ahol úgy tűnik mindenki élete tökéletes, nem küzdünk nehézségekkel csak, amikor már megoldottuk azokat. Mindenkinek igénye van a magabiztosságra, az elismerésre, a megbecsülésre, és ezeknek mindenkori eszköze a visszajelzés” – tette hozzá a szakember.

Szabálytalanságok miatt több millió forintos bírságot szabtak ki távol-keleti üzletekre

Profilt váltó, átalakuló tulajdonosi szerkezetű távol-keleti üzleteket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a mulasztó vállalkozásokra több millió forintos bírságot szabtak ki.
2023. 10. 04. 22:30
Megosztás:

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán.
2023. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Világháborús bomba miatt kiürítik pénteken a XII. kerület egy részét

Második világháborús bomba hatástalanítása miatt kiürítik és lezárják a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggel, várhatóan kora délutánig - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:30
Megosztás:

Beépíti a mesterséges intelligenciát az oktatásba az ESSCA üzleti egyetem

Az oktatásba is beépíti a mesterséges intelligenciát az ESSCA üzleti egyetem, amelynek idén 30 éves budapesti kampuszán konferencián vitatták meg az MI hatását az üzleti élet különböző területeire - közölte az egyetem az MTI-vel.
2023. 10. 04. 21:00
Megosztás:

A GVH videóval mutatja be az Árfigyelő térképes boltszűrő funkciójának működését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) videóval mutatja be az Árfigyelő legújabb, térképes boltszűrő funkciójának működését és előnyeit - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Az ázsiai térségben terjeszkedik a MET Csoport

A svájci központú MET Csoport növekedési stratégiájának részeként irodát nyit a Szingapúri Köztársaságban. A MET Ázsia 90 százalékban a MET Csoport, 10 százalékban a szingapúri Keppel leányvállalata. A terjeszkedés célja, hogy a MET tovább erősítse LNG-portfólióját a globális piacokon, és bővítse energetikai infrastruktúra-beruházásait az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
2023. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerdán

Erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexveszteséggel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Visszább esett az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.
2023. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Ma alig mozdult a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX minimális, 1,72 pontos emelkedéssel 55 961,13 ponton zárt szerdán, gyakorlatilag stagnált.
2023. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.
2023. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Lassult előző hónapban az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.
2023. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megdőltek a tavalyi és a 2019-es csúcsok a turizmusban nyáron

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat - értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Kiknek jó választás a fakitermelő képzés?

Iparági várakozások szerint idén nőhet a fakitermelő képzésekre jelentkezők száma. Az elmúlt években egyre nő a különféle mezőgazdasági képzések népszerűsége: ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is.
2023. 10. 04. 15:45
Megosztás:

Csökkent a használt lakások átlagos ára az országban

Magyarországon a használt lakások átlagosan ára idén a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetesen adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2023. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Hazánk az év végére visszatérhet a növekedési pályára

Magyarország az év végére visszatérhet a növekedési pályára, és e gazdasági bővülés a következő évben is fennmarad - mondta a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) Visegrádon tartott konferenciáján szerdán.
2023. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból jutnak visszatérítéshez a termelők

2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több mint hetvennezer termelő részére - közölte szerdán az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM).
2023. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Nagymértékben nőtt a Tesco nyeresége az üzleti év első felében

Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évének első felében.
2023. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Ma ünnepeljük az állatok világnapját

Az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet az állatok világnapja, amelyet 1931. óta október 4-én ünnepelnek világszerte.
2023. 10. 04. 13:30
Megosztás: