A biztos munkától szebb jövőt látunk magunk előtt

A magyarországi munkahelyeken nincs vagy nagyon alacsony a visszajelzési kultúra. Nehezünkre esik adni és fogadni is, miközben a hatékony visszajelzés elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember elinduljon az önfejlődés útján. De miért vágyunk ennyire a visszajelzésekre, mi az ideális állapot és mit tehet egy jó vezető?

A biztos munkától szebb jövőt látunk magunk előtt

 Nemes Zsuzsanna, Business Cooperation Mentor, sok-sok évet eltöltött a pénzügyi szektorban, mielőtt coachként, trénerként elindította szervezet- és vezetőfejlesztő vállalkozását. A szakember szerint minden embernek szüksége van a visszajelzésekre, mert ezek adják a biztonságot, az előre látást, fejlődést azt, hogy céljaink legyenek a jövőben.

„Az elmúlt időszakban nagyon sokat nőtt a bizonytalanság. Egyik pillanatról a másikra olyan dolgok történhetnek, hogy nem tudjuk, ami ma igaz volt, azzal holnap mi lesz? Erre a változékonyságra a visszajelzésekkel tudnánk növelni a biztonságérzetet, ami nagyon fontos az emberek számára. Hiszen, ami körül vesz minket, és minden csak kérdőjeles, akkor nagyon jó, ha legalább a munkák egy biztos pont az életünkben. A szakmai személyiségfejlődéshez nagyon kellenek ezek a megerősítések mindegy, hogy valaki nő vagy férfi, idős vagy fiatal” – mondja Nemes Zsuzsanna, coach.

Ne legyen teher a figyelem

A visszajelzés az apró dolgoktól kezdve a 360 fokos kiértékelésig sok minden lehetséges. A fejlődési szemléletmód szakértője szerint az a jó visszajelzés, ha az eseményhez közeli, konkrét dolgot fogalmazunk meg.

„Lehetnek ezek apróságok a munka végén vagy a nap végén, de mindig tudjuk, hogy mire irányul. Tudatosítani kell, hogy miért sikerült vagy épp miért nem sikerült. A munkaadónak a teljesítményértékelés ne legyen teher. Szánja rá az időt és valódi figyelmet, mert csak így fog kialakulni a bizalom, készüljünk fel a beszélgetésre, legyen célja a beszélgetésnek, legyünk nyitottak és befogadók. Időt lehet spórolni az adminisztráción, de a beszélgetéseken nem. Legyen egy rugalmas teljesítményértékelési rendszer a munkahelyen, ne csak évente egyszer beszéljünk az alkalmazottakkal, hiszen a tervek és a célok is változhatnak ennyi idő alatt. A munkavállalónak fontos, hogy tudja, jó irányba halad, jó helyen van, esetleg még fejlődni is tud. Azt se felejtsük el, hogy jó, ha több oldalról is kapunk és adunk visszajelzést, hiszen mást lát egy vezető, mást a kollégák és adott esetben mást látnak a partnerek is, így tisztább képet kapunk arról, hogy viselkedésünk, hogyan hat másokra, teljesítményünket, hogyan értékeli és pontosabb fejlődési út kerül meghatározásra.”

A bizalom elvesztése végzetes lehet

Az értékelésnek fontos eleme, hogy az ember tisztában legyen egy-egy tettével, hogy az milyen hatással van a környezetére. Nagyon sokszor felvetődik a kérdés, hogy mivel lehet motiválni egy kollégát? Miért jár be mindennap dolgozni?

„Ha ismerjük ezt a „nyomógombot”, hogy mi a motivációja egy embernek, akkor az hatalmas fegyver egy vezető számára. Ugyanakkor vigyázni kell ezzel, mert a bizalmat kiépíteni nagyon nehéz, elveszíteni viszont egy pillanat műve. Fiatal vezetőknek is tartok mentorprogramot, nekik különösen nagy kihívás, hogy miként tudják az idősebbeket motiválni. A jelenlegi bizonytalan helyzethez még hozzáadódik, hogy nagyon magas a fluktuáció, ami nem jó sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak. Én azt látom, hogy ahol jobb az együttműködés ott sokkal hatékonyabb maga a cég működtetése is” – árulta el Nemes Zsuzsanna.

Ki vagyunk éhezve a megerősítésekre

A megerősítések hiányát sok mindenre vissza lehet vezetni: generációs különbségek vagy akár a social media.

„Érdekes megállapítani, hogy bár a mai fiatalok magabiztosságot sugároznak, mégis nagyon kell nekik a megerősítés. Az „elég jó vagyok-e?” kérdés sokakban ott motoszkál, és ennek nem használta az sem, hogy megnőtt az online terük. Egy-egy értekezlet, megbeszélés már online zajlik, kevesebb interakció érkezik és nem ugyanazt látjuk, mint egy valós térben. Ráadásul sokkal többet vagyunk jelen a social médiában is, ahol úgy tűnik mindenki élete tökéletes, nem küzdünk nehézségekkel csak, amikor már megoldottuk azokat. Mindenkinek igénye van a magabiztosságra, az elismerésre, a megbecsülésre, és ezeknek mindenkori eszköze a visszajelzés” – tette hozzá a szakember.

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás: