A cégek 94 százaléka tartja fontosnak a munkakeresők személyiségi jellemzőit

A toborzással foglalkozó szakemberek és a cégek változatos eszközöket és stratégiákat alkalmaznak a felvételi és kiválasztási folyamatok során, hogy a szakmai tudás mellett a munkára jelentkezők soft skilljeit – vagyis a nem lexikális tudást jelentő személyes, szociális képességeit és készségeit is felmérjék. A legtöbb esetben a személyes interjúkon erről gyűjtik be a legtöbb információt – derül ki a Profession.hu felméréséből.

A cégek 94 százaléka tartja fontosnak a munkakeresők személyiségi jellemzőit

Magyarország leglátogatottabb tematikus állásportálja 442 munkaadó megkérdezésén alapuló online felmérésében többek között arra kereste a választ, hogy milyen módszerekkel és mely készségeket keresik leginkább a szakmailag megfelelő jelentkezőkben. Többségük kiemelkedően fontosnak tarja az együttműködésre való képességet és a kommunikációs készséget. Vezetőknél a felelősségvállalás, pályakezdőknél pedig a tanulási készség kap kiemelkedő szerepet. Dedikált módszertant a vállalatok 61 százaléka használ ezek mérésére.

Minden munkakeresőnél figyelik a személyiséget, de nem minden pozíciónál mérik tudományosan

A pozíciótól, szervezeti struktúrától és a közösségtől függően akár egy adott cégen belül is változhat a felvételi eljárás folyamata. A munkáltatók több mint felénél sok jelentkező már azzal lemorzsolódik, hogy rosszul megírt, hiányos önéletrajzzal jelentkezik a pozícióra. Az esetek ötödében már az ezek közötti szűrésben is fontos szerepet kapnak a soft skillek. Döntő többségben az utolsó körre pedig zmár csak azok jutnak be, akik ebből a szempontból is megfeleltek. A munkaadók többségénél (55%) csak részben standardizált az eljárás: mindig vannak változó pontjai, fázisai, amelyeket a betöltésre váró pozícióhoz igazítanak. Teljesen egységes folyamat mindössze a vállalatok harmadánál fordul elő.

A soft skillek vizsgálatára a munkaadóknak mindössze 19 százaléka alkalmaz valamilyen mérőmódszert erre minden esetben, 22 százalékuk pedig kizárólag vezető pozíciók esetében. Az ilyen méréseknél elsősorban az együttműködésre való képességet (71%), a kommunikációs képességet (63%) és a vezetői készségeket (59%) vizsgálják.

Általában akkor mérnek, ha nagyobb a kockázat

A munkaadók gyakrabban mérik a személyiségi jellemzőket azoknál a pozícióknál, amelyeknél nagyobb problémát okozna, ha a jelöltről utólag derülne ki, hogy nem passzol: elsősorban persze a szellemi munkakörökre jelentkezőknél jellemző, azon belül pedig a magasabb pozíciót betölteni kívánó pályázók esetében. A magyarországi vállalatok 39 százaléka egyáltalán nem alkalmaz erre mérőmódszert, 41 százalékuk ennek elmaradását a kapacitáshiánnyal indokolja, minden harmadik munkaadó pedig úgy gondolja, hogy ez a fajta felmérés szükségtelen, hiszen a közös munka során fog majd kiderülni, hogy megfelelő-e a jelölt. Függetlenül attól, hogy alkalmazzák-e vagy sem, a soft skillek mérését a munkaadók döntő többsége fontosnak tartja: 94 százalékuk válaszolta, hogy nagyon fontos vagy rendkívül fontos. 68 százalékuk azért tartja lényegesnek, mert hatékony módszer arra, hogy kiderüljön, hogy a jelentkező illik-e a munkahelyi közösségbe.

„Az adatokból világosan látszik, hogy toborzásra fordítható erőforrás korlátozottan áll rendelkezésre a szakemberek számára a legtöbb esetben. A soft skilleket jórészt csak a személyes vagy online beszélgetés során igyekeznek megismerni a toborzást végző szakértők, speciális mérőmódszereket viszont csak kevesen használnak. A legfrissebb negyedéves jelentésünkből kiderült, hogy sosem volt még ennyi aktív hirdetés a Pofession.hu oldalán, a munkaerőre minden eddiginél nagyobb kereslet mutatkozik – emiatt kulcsfontosságú sikertényező a cégeknek, hogy a toborzásra fordítható erőforrásaikat minél hatékonyabban használják fel. Ahhoz, hogy a megfelelő munkaerőt vagy munkahelyet találjuk meg, érdemes minél több rendelkezésre álló, releváns adattal dolgozni mind munkavállalóként mind munkáltatóként.” – mondta Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Fontos a nyelvtudás megjelölése is

Az interjúk alatt pedig elsősorban a jelölt személyisége kerül fókuszba: ezt a válaszadó cégek 73 százaléka figyeli az beszélgetés során. Mindkét felvételi fázisban (az önéletrajzok előszűrése és a személyes interjú közben) a negyedik leggyakrabban felmerülő téma a nyelvtudás kérdése: az előszűrésnél a megkérdezett munkaadók 62 százaléka fordított rá külön figyelmet, míg az interjú során a 45 százalékuk kérdezett rá vagy mérte fel.

Mivel a különböző soft skillek vizsgálata és értékelése lényegesen nehezebb, mint a szakmai kvalitásoké, nem véletlen, hogy a vállalatok többsége – bár különösen fontosnak tartja – nem használ hitelesített mérőmódszert. A felmérések helyett az interjún, a beszélgetés keretében igyekeznek megismerni a pályázó személyiségét: a munkáltatók 73 százaléka a személyes találkozásokból levont tanulságokat figyelembe véve dönt.

Soron kívüli eszközvásárlásba kezdett a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.
2022. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Előadásokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken.
2022. 09. 29. 06:00
Megosztás:

A 4 millió tonnát is megközelítette a magyar takarmánygyártás 2021-ben

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.
2022. 09. 29. 05:30
Megosztás:

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. A folyamatosan változó körülmények újabb és újabb alkalmazások megjelenését teszik szükségessé egészen addig, míg egy nagyon nehezen átlátható, egymással direkt és indirekt függőségi kapcsolatban lévő applikációhalmaz alakul ki a vállalaton belül. Ezek a különböző korú, komplexitású és gyártói támogatással rendelkező, vagy egyedi fejlesztésű rendszerek nem pusztán a mindennapi működésüket és működtetésüket tekintve okoznak egyre nagyobb fejfájást: sokszor válnak az innováció, a megújulás gátjává. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet elkerülni ezt a csapdahelyzetet.
2022. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.
2022. 09. 29. 04:01
Megosztás:

Ezentúl sebészeti robottal is műtenek a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán szerdán. A géppel a tervek szerint heteken belül műtéteket fognak végezni - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2022. 09. 29. 03:30
Megosztás:

Bemutatták a készenléti egységek vonulását segítő drónt

A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedés biztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.
2022. 09. 29. 03:00
Megosztás:

Franciaország 2,1 milliárd euróval támogat tíz zöld hidrogénes beruházást

Élisabeth Borne francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a zöld hidrogént érintő fejlesztési stratégia keretében az állam 2,1 milliárd euróval támogat tíz nagy ipari beruházást. Emellett 3,2 milliárd eurónyi magántőke is érkezik az ágazatba.
2022. 09. 29. 02:30
Megosztás:

Az MVM Zrt. veszteséggel zárta az első fél évet

Az MVM Zrt. 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet, míg a tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett konszolidált jelentésből.
2022. 09. 29. 02:00
Megosztás:

Mi a pálya Debrecen? - Kezdetét vette a fiatalok műszaki pályaválasztásának ösztönzését célzó rendezvénysorozat

Évek óta köztudott, hogy a műszaki területeken kiemelt szükség van a munkaerő növelésére, a kapcsolódó képzési területek támogatására és a hallgatók bevonzására. A szakember-utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdéssé válik, a munkaerőpiaci trendek, a szektort érintő kihívások is azt vetítik előre, hogy a megnövekedett igény fokozódni fog a jövőben is.
2022. 09. 29. 01:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság nyolcadik szankciócsomagra tett javaslatot Oroszországgal szemben

Az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország "folytatja az Ukrajna elleni agressziót" - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.
2022. 09. 29. 01:00
Megosztás:

A magyarok több mint fele heti 3 órát sem mozog

A magyarok több mint fele heti 3 órát sem mozog, és csak minden ötödik ember gondolja úgy, hogy tudatosan táplálkozik - derül ki a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. által készített reprezentatív felmérésből, melynek eredményét szerdán juttatták el az MTI-hez.
2022. 09. 29. 00:30
Megosztás:

A Budapest ONE minden üteme megkapta a használatbavételi engedélyt

Az Őrmezőn, hazánk legnagyobb multimodális közlekedés csomópontjánál fejlesztett Budapest ONE irodaház 2. és 3. üteme is megszerezte már a használatbavételi engedélyt. A Futureal energiahatékony, emberközpontú technológiákkal felszerelt irodaépületét választotta új irodaközpontjának többek között a Vodafone, a BT regionális szolgáltatóközpontja pedig már be is költözhetett az új irodába.
2022. 09. 29. 00:05
Megosztás:

Egyedülálló, a hazai műtárgyvásárlási szokásokat elemző kutatást készít a műtárgy.comés a Deloitte Magyarország

Hiánypótló, korábban nem létező kutatást indít a hazai műtárgyvásárlási szokásokról, döntési preferenciákról a műtárgy.com, a hazai műtárgypiac vezető információs portálja. A kutatás összeállításában, kiértékelésében és az eredmények megjelenítésében a Deloitte Magyarország is részt vesz. A kutatás eredményeit november 10-én, a Műtárgybefektetési Konferencián mutatják be.
2022. 09. 28. 23:30
Megosztás:

Üzletileg is felülteljesítők a magas EQ-val rendelkező márkák

A magasabb érzelmi intelligenciát (EQ) közvetítő márkák gyorsabban nőnek versenytársaiknál, és részvényeik is jelentősen felülteljesítik a tőzsdeindexeket – derül ki a dentsu-hoz tartozó Carat médiaügynökség közelmúltban elvégzett globális kutatásából.
2022. 09. 28. 23:00
Megosztás:

Készülnek a magyarok a télre, ötszöröződött a lemezkandallók forgalma

A rezsicsökkentés módosításáról szóló júliusi kormánybejelentést követően szinte azonnal, már a nyári hőségben reagált a lakosság. A Praktiker áruházlánc országos adatai alapján gyorsan megindult, és azóta is folyamatosan tart a fűtéshez kapcsolódó termékek, köztük a szilárdtüzelésű alternatív fűtési eszközök, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítőtermékek forgalmának növekedése. Lemezkandallót az előző év azonos időszakához képest ötször, csempekandallót pedig háromszor többen vásároltak az idei július-szeptemberi időszakban. Nyár végére az elektromos kiegészítő fűtőeszközök iránt is emelkedett a kereslet, valamint az energiahatékonyság növelése céljából sokan vásárolnak szigetelőanyagokat is. A szakértő szerint az alternatív fűtési eszköz is jó megoldás, de akár már néhány ügyes otthoni praktikával is jelentősen csökkenthetjük a rezsiszámlát.
2022. 09. 28. 22:30
Megosztás:

Valaki ma milliomos lett ezekkel a számokkal

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szeptember 28-án megtartott 39. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 09. 28. 22:00
Megosztás:

Nehéz helyzetben is biztos kézzel – évet értékelt a pénztárszektor

Az elmúlt egy év során mind a nyugdíj, mind az egészségpénztárak növelni tudták taglétszámukat, ami igazolja, hogy a lakosság továbbra is fontosnak tartja a nyugdíj és egészségügyi célú öngondoskodást. Ugyanakkor a további növekedés és a jelenlegi tagok bizalmának megőrzése érdekében szükség lesz a szektor minden szakértelmére, valamint a szektor, a jogszabályalkotók és a munkáltatók együttműködésére – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) éves konferenciáján.
2022. 09. 28. 21:30
Megosztás:

A stream egyre többet kínál a zenerajongóknak, de a dalszerzőket nem tartja jól

Átláthatóbb, a dalszerzőket jobban bemutató, és nekik magasabb jövedelmet biztosító működésre lenne szükség a zenei streaming piacon – ezek a fő állításai a szerzői jogkezelőket tömörítő GESAC által megrendelt, független európai tanulmánynak.
2022. 09. 28. 21:00
Megosztás:

Jogsértő gyógyszerreklám miatt bírságolt a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 28 milliós bírságot szabott ki a Venoruton Forte tabletta forgalmazójára, amiért megsértette a gyógyszer-reklámozás szabályait.
2022. 09. 28. 20:30
Megosztás: