A civilek nyitottak arra, hogy javítsák működésüket

A civil világ minden szabad társadalom alapköve. Magyarországon az állampolgárok szabadon hozhatnak létre egyesületeket, alapítványokat. Ugyanakkor a civil szervezetek közcélok megvalósításában is részt vehetnek. Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján a civilek az elmúlt időszakban nagyot léptek előre a szabályos működés területén.

Az egyesülési jog, minden jogszerű cél érdekében gyakorolható alapjog: így működnek hazánkban sport- és kulturális szervezetek, de közfeladatot ellátó egyesületek is, amelyek óvodákat, iskolákat, vagy éppen idősotthonokat tartanak fenn. A civil szervezetek sokrétű tevékenységük révén a társadalom széles rétegeivel állnak közvetlen kapcsolatban, emellett közfeladataikhoz a költségvetésből évente jelentős támogatást kapnak, szabályszerű gazdálkodásuk hozzájárul a közbizalom erősítéséhez.

Az Állami Számvevőszék ezért az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ellenőrzéseivel és elemzéseivel támogassa a civil világ működését. Az ÁSZ ellenőrzéseinek célja nem a hibakeresés, az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése volt az ellenőrzött szervezetek szintjén és rendszerszinten egyaránt. Emellett az ÁSZ öntesztekkel és képzésekkel is támogatja a civil világot.

A nem állami humánszolgáltatók a leggyorsabb ütemű javulást érték el

Az Állami Számvevőszék 2016 óta folyamatosan ellenőrzi a nem állami fenntartású, közpénzt felhasználó köznevelési és szociális intézményfenntartókat. Jogszabályok teszik lehetővé, hogy nem állami, illetve nem önkormányzati kézben lévő szervezetek – így például az alapítványok, gazdasági társaságok, egyesületek – által fenntartott intézmények is végezzenek köznevelési, szociális és gyermekvédelmi feladatokat, amelyek ellátásáért a központi költségvetésből évente jelentős összegű támogatásban részesülnek, valamint a szolgáltatást igénybevevők térítési díjakat is fizetnek. Ezen szervezetek tehát többek között bölcsődék, óvódák, idősotthonok, fogyatékkal élő személyeket ellátó intézmények, hajléktalanotthonok.

Az ÁSZ 2016 óta közel 500 nem állami humánszolgáltató tekintetében értékelte azokat a kulcsterületeket, amelyek érdemi kockázatot jelentenek a közpénzek felhasználására. Az ellenőrzések különböző súlyú hiányosságokat tártak fel. Típushiba volt az alapvető számviteli szabályzatok, valamint a számviteli beszámolók hiánya. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok pozitív folytatást és jó eredményeket ígérnek az intézkedésekről szóló válaszok alapján. Az érdemi javulás, a törvényes állapot elérése, az eddigi visszajelzések alapján a nem állami humánszolgáltatóknál igen rövid idő alatt bekövetkezett.

Alacsonyabbak az alapítványok kockázatai

Az elmúlt esztendőben kéttucat alapítvány ellenőrzését fejezte be az ÁSZ. A kockázatértékelésen alapuló, új módszertan szerint elvégzett ellenőrzéssel 14 alapítványnál tapasztalt az ÁSZ jogkövető magatartást, miközben öt olyan alapítvány gazdálkodása, amely 2016-ban, 2017-ben magas kockázatot hordozott, 2018-ra már alacsony kockázatúra változott. Az ÁSZ által megfogalmazott javaslatokból egyértelműen látszik, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a szabályozottság és a könyvviteli elszámolások terén volt szükséges leginkább előrelépniük. Az ÁSZ az ellenőrzései mellett széleskörű tanácsadó tevékenységet is végez. Ennek keretében 2019 decemberében elemzésben összegezte 14 alapítvány ellenőrzési tapasztalatait és öntesztet tett közzé szabályszerű működésük támogatása érdekében.

Javultak a sportegyesületek

Az Állami Számvevőszék 2020-ban új területként kezdte meg a sportszervezetek gazdálkodásának ellenőrzését. Az ellenőrzöttek elfogadták az ÁSZ javaslatait, ennek eredményeként lényegesen javult az ellenőrzött sportszövetségek gazdálkodásának átláthatósága és szabályozottsága. Mutatja a sportszövetségek elkötelezettségét és javulási szándékát, hogy 2021 őszén több tucat sportszövetség vett részt átfogó online képzésen.

Az elmúlt időszak ellenőrzési tapasztalatai, a képzések és az öntesztek letöltése is azt mutatja, hogy az úgynevezett civil világ egyre inkább képes átláthatóan, felelősen gazdálkodni. Ez nemcsak az általuk követett közcélok megvalósítása miatt fontos, hanem a tagjaik felé történő elszámoltathatóság érdekében is.

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás: